Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Arbetsplatsbesök med Ulla

Publicerad 2006-01-31 08:50:58 i Allmänt,

Idag ska jag ut på arbetsplatsbesök tillsammans med Ulla Lindqvist LO:s andre v.ordförande.
Vi ska besöka servicehus med äldre, och Volvo i Braås.En försäkringskonferens  i Växjö och avsluta med ett kvällsmötei Lessebo. Det blir en intensiv och spännande dag.Carina

Folket

Publicerad 2006-01-30 10:33:49 i Allmänt,

En vän till mig har beslutat sig för att lämna sina politiska, uppdrag synd. Det är alltid ett hot mot demokratin när någon beslutar sig för att lämna sitt uppdrag under e mandatperiod. Men när familjen blir utsatt för beslut som man som politiker har tagit då funderar jag över hur tänker vuxna människor igentligen.
Varför ställer man frågor till tonårsflickor om
- Är NN din pappa,hur är han som kan fatta ett sådant beslut.
Detta är bara ett exempel men jag vet att det finns barn och ungdommar runt om i vårt land som ibland får stå till svars för sina föräldrars arbete,om det är barn som ställer frågor till barn är det väl en sak men när vuxna gör det så kan man fundera över
-Hur tänker de, och hur skulle de reagera om det var deras barn som fick frågor om sina föräldrars handlingar.Carina

Lycka och tryggare liv

Publicerad 2006-01-27 08:38:07 i Allmänt,

Igår fick en vän till mig besked om fast anställning, hon dansade fram av lycka och sa
-Efter 5 år av kämpande äntligen ett nytt steg till ett tryggare liv.
Vännen har bott 15 år i Sverige och lever med delad vårdnad om sina barn,klart att det känns skönt att få fast mark under fötterna.
Rätten till arbete och egen försörjning är den viktigaste frågan på den politiska dagordningen, och för mig som socialdemokrat står den överst.
Idag är det allt för många som står utanför och då inte minst i en del bostadsområden runt om i landet (inte bara i våra storstäder) där människor som är födda i ett annat land än Sverige bosatt sig.
Detta i sin tur skapar att det blir allt för många som mår dåligt psykiskt och fysikt på grund av att de inte känner sig behövda. Det påverkar deras barn som också kan få samma känsla vilket gör att hela familjen kan känna utanförskap. Vilket i sin tur kan ställa till andra problem. Detta är en av nutidens stora utmaningar. Vi måste arbeta mer med att förbättra livsvillkoren för alla dessa så de känner sig behövda och att de är en del av Sverige.

I drömmar och kärlek är inget omöjligt. Carina

Ensam är utsatt

Publicerad 2006-01-26 10:22:12 i Allmänt,

Läste idag via nätet i Smålandsposten om en ung kvinna som inte får barnomsorgsplats.
Hon är i behov av barnomsorg på kvällar och helger och har väntat sedan i höstas på att få en plats på en förskola där personalen arbetar kvällar och helger.Nu ska hon börja arbeta på måndag och har fått besked att hon får vänta till hösten. Tidigare har hon haft plats på en vanlig förskola och sedan pusslat med släkt och vänner men det går inte hur länge som helst. Jag känner allt för väl igen detta,samhället är uppbyggd på att vi lever i par och arbetar dagtid. Majoriteten av medborgare gör så också men för alla dem framför allt ensamstånde mammor som kanske jobbar inom handlen eller omsorgen måste det finnas samhällservice,de ska ha samma rätt till barnomsorg.
Nu har förvisso Växjö kommun en förskola som har kvällspersonal men där är det fullt p.g.a. att det inte är så stor efterfrågan på de platserna. Därför är de platserna fyllda med barn som endast är i behov av barnomsorg på dagtid.
Jag förståelse för att man inte kan ha de platserna tomma i väntan på efterfrågan men man får väl då skapa ett system som bygger på att de som har behov av kvällsförskola prioriteras där och de som har behov endast dagtid får utfyllnadsplats men också att de kan bli förflyttade till en annan förskola när platsen behövs till de som  har  oregelbundna arbetstider. Får man den vetskapen från början behöver det inte vara ett stort problem. Annars finns det ingen mening med att ha en förskola med kvälls och helgpersonal.
Hoppas det ordnar sig för den unga kvinnan,vi kan ju inte ha arbetslösa medborgare bara för att kommunerna inte klarar att fixa barnomsorgen.Carina

Trött

Publicerad 2006-01-25 21:35:25 i Allmänt,

Efter en dag full av arbete,har jag just nu inga funderingar mer än att jag är hungrig.
Lika bra att gå hem till lägenheten,äta och vila.
Ska starta dagen i morgon på Näringsdepartimentet.Carina

Värdetransporter

Publicerad 2006-01-24 13:32:05 i Allmänt,

Ser idag i ett pressmeddelande från arbetsmiljöverket att det ska bli hårdare krav på värdetransporter.citat från pressmeddelande "Varje transportväg ska riskbedömas och kontroll göras av att positionsbestämningar och larmfunktioner fungerar för såväl fordonen som personalen längs hela den planerade vägen." slut citat. Det är bra, men jag har bara en fundering
Varför måste alla bilarna vara så synliga med företagsloggorna. Jag förstår varför man har reklam men just med värdetransporter kunde det kännas positivt om de syntes så lite som möjligt och att det är bilar som smälter in bland övrigt trafik.Funderar också utifrån om transportvägen positionsbestämd kan man inte bli mer sårbar då ?

Förövrigt tycker jag det är skönt med biltullarna i Stockholm inte bara att det är färre bilar i innerstan utan framför allt
-Det är mycket bättre luft att andas.

Jag kände inte från början att detta med biltullar var någon bra ide, men jag har ändrat mig.
Om en stund ska jag träffa två personer var av en kommer från
New Orleans vi ska prata om återuppbyggnaden i New Orleans
och de andra staterna på den amerikanska sydkusten.Ska bli spännande kanske våra trähusfabrikanter kan vara leverantörer.Carina


Liv som kvalster

Publicerad 2006-01-23 09:36:07 i Allmänt,

Läste i Aftonbladets nätupplaga i december om en kvinna som kände sig som ett kvalster. Anledningen var att att hon tvingats överge sina ideal och ge sig ut och söka jobb. Bakgrunden var drömmen om att vara hemma med barnen och få lön för hemarbete.
Plötsligt slogs livet i spillror när maken lämnade henne och hon stod utan försörjning.Det är hårt för alla som blir övergivna och kräver bearbetning. För denna kvinna krävdes det sjukskrivning under 1,5 år och sedan ut och söka arbete.
För mig verkar detta som en dröm från en annan värld,inte finns det väl människor idag som förlitar sig på att andra ska försörja dem och i detta fallet maken,det finns aldrig några garantier för lyckliga förhållande eller att man lever tills man är gammal.
Därför måste det vara varje människas  rättighet att få utbildning och arbete, och det ska samhället hjälpa till med. Men man måste själv ha ansvar för att det blir utfört.Om detta finns det alla anledning att diskutera ur perspektivet hur vi bygger samhället återkommer i frågan för nu måste jag åka.Carina

Fryser

Publicerad 2006-01-22 20:54:21 i Allmänt,

10085-10

Till och med jag tycker det är för kallt att vara ute i Småland just nu. Man får ju hoppa på tre ben ibland för att slippa frysa om tassarna.Ser fram emot varmare tider.

Lite lagom

Publicerad 2006-01-22 20:50:37 i Allmänt,

Idag söndag är det kallt -19,6 grader och såväl jag som Kalle vill helst vara inne i stugvärmen.
Idag har vi varit på handboll Alstermo-Kristianstad det gick inte så bra för Alstermo tyvärr,kändes lite som om det gott troll i bollen Sen är det väl så med bollsport att det bra lag har lite tur också,och det hade inte Alstermo idag.
Imorgon bitte kommer det hantverkare hit för vi har investerat i en braskamin,det blir varm och skönt när det blir klart,och det kommer också att gå åt mindre el.
Förövrigt så har jag en arbetsvecka som känns lite lagom.Imorgon måndag ett seminarium omk svarttaxi och sedan ett partimöte på kvällen. Sedan blir det Stockholm mellan tis-torsdag.På fredag har jag två möten och under veckan  (förutom måndag) inga nu kända kvällsmöten.
Men det kan ändra sig snabbt och förövrigt så har jag en massa administrativt som behöver göras.Carina


Volvo V70

Publicerad 2006-01-20 16:03:14 i Allmänt,

Nu vet jag varför jag kör en Volvo V70 fast den är dyr och tar såhär på vintern med vinterdäck i snitt 0.82 liter per mil. Det är för att känna sig någorlunda trygg när jag kör. Jag tror att man blir en bättre bilförare när man känner trygghet. Det retar mig lite när man pratar om bilar som tar mycket bensin
(jag tycker det är viktigt att det utvecklas motorer som tar mindre eller ingen besin alls)

att man inte samtidigt lyfter in säkerhetsaspekten med bilen vid krock men också ur trafiksynpunkt.
Vi har ju en nollvision vad gäller trafiken.
Ikväll ska vi (i detta busväder) på Hyttsill,det blir varm och gott.Carina

Att gå framåt

Publicerad 2006-01-19 15:29:53 i Allmänt,

Idag har jag tillsammans med mina partikamrater fått möjligheten att lyssna på Mark Livengood
han fick oss alla att skratta och visst känns det skönt att få skratta och glamma lite även om sånt som i grunden är lite allvarligt. Men han sa en sak som jag tycker är särskilt viktig och det är att vi alltid måste fortsätta att söka ny information/kunskap. Det finns alltid såväl gammal som ny kunskap det gäller att hitta det som kan vara det som är steget in i framtiden. Det som man trodde var rätt kunskap för 5 år sedan är inte säkert att det är det idag.Jag tror att det är endast genom att alltid vara lite nyfiken på nya saker som man känner att man följer med tiden.

Förövrigt har jag retat upp mig på Aftonbladets första sida igår,där de hade en rubrik om hur en känd numera avliden utlandssvensk (operasångerska) tvingats betala sjukvård själv i Sverige.
Det är väl inget konstigt,om man inte är med och betalar skatt till sjukvården så kan man inte få del av den.Så enkelt fungerar välfärdspolitiken. Om detta tror jag att vi mer måste samtala för välfärd till alla är ingen självklarhet.Carina

Partiledardebatt och fotboll

Publicerad 2006-01-18 12:38:44 i Allmänt,

Visst kan man reta sig på mycket som att kvinnor i Saudiarabien inte  får gå på fotboll. Förmodligen är det inte den viktigaste frågan för kvinnor:s rättigheter i det landet ,men det är på något sätt iallafall ett steg i rätt riktning när nationer med demokrati som Sverige påpekar att även kvinnor ska ha rätt att se matchen och de viker sig.
Kanske några kvinnor i landet känner hopp för framtiden och mer frihet. Däremot är det bedrövligt att höra vissa svenska män:s svar i debatten som assisterande förbundskaptenen.

Förövrigt var Göran Persson bra i partiledardebatten idag. Glädjer mig särskilt åt att det i vårpropposionen kommer pengar till gymnasieelverna i form av höjt studiebidrag från och med 1 juni och betalas ut rekrotivt från april. Ska nu straxt iväg en kort stund på jägarexamen för att kl.13.30 sedan träffa gymnasieelverna från St.Olog Gymnasiet i Uppvidinge som är min hemkommun. De har ett demokratiprojekt som ska utmynna i en ungdommsriksdag i Åseda.Carina

I riksdagen igen

Publicerad 2006-01-17 19:04:46 i Allmänt,

Idag startar arbetet i riksdagen igen, känns skönt att komma igång och få vardagsrutiner.(Hur vardagligt nu arbetet som riksdagsledmot är)
Det är spännande att följa kommentarerna på min blogg man får ömsom ris och ömsom ros det är nyttigt .
Tänkte att de uppretade bloggarna ang Polis och tjuv kanske ska ta sig en funderare på om jag verkligen skriver att vi ska sätta medborgarnas rättigheter ur spel.Självklart så vet jag som riksdagsledamot hur demokrati och rättssäkerheten fungerar och jag tycker vår system är bra,men alla system går att överutnyttja och ibland kan man få känslan av att det finns personer i vårt samhälle som gör det.
Rätt som jag har förmånen av att träffa många olika medborgare i samhället så vet jag att det finns fler som känner så ibland.Som politiker måste jag också se ur alla samhällspedborgares perspektiv och då ska även brottsoffren känns rättstrygghet.

En särskild kommentar till Bittan  ang rätten till heltid och din egen rätten till halvtid. Jag delar dina synpunkter att man visst ska ha rätt eller möjlighet att gå ner i arbetstid när barnen är små,och har också full förståelse för de som gör så,jobbade själv deltid fram till min dotter var 10 år. Men jag tycker det är viktigt att alla i grunden har rätt till heltid om man sedan själv väljer deltid är det ok. Men allt för många kvinnor hamnar i ett deltidarbete redan från början av sitt arbetsliv.
Det är också viktigt att veta hur de olika valen i livet påverkar, också det känner jag att du har koll på.

Nu ska jag jobba undan med främst e-posten. I morgon onsdag 18 jan är det partiledardebatt och besök av gymnasieungdomar från Uppvidinge,det blir spännande. Carina

Civilkurage

Publicerad 2006-01-16 16:13:55 i Allmänt,

Det känns bra att det fortfarande finns människor som lägger sig i,som busschaffören i Jönköping
som stoppade en misshandel. Men att arbetsgivaren varslar om uppsägning för en anställd visar civelkurage då tycker jag att man kan ifrågasätta arbetsgivaren. Tänk om någon misshandlar någon anhörig till arbetsgivaren skulle inte arbetsgivaren i det läget tycka/hoppas att om någon har möjlighet  stoppa misshandlen ska göra det och inte bara titta på. Självklart måste man göra en bedömning hur farlig situationen är eller kan bli men det måste väl ändå vara vår medborligade skyldighet att alltid försöka hjälpa människor i nöd.Carina

Polisen

Publicerad 2006-01-13 08:50:24 i Allmänt,

Funderar över rättsäkerheten i landet utifrån att i gårdagens Smålandspost kunde vi Kronobergare läsa om en Polis som sköt varningsskott åtalas för tjänstefel och tjuven kräver skadestånd.Självklart ska polisen inte använda sitt tjänstevapen i onödan och inte skjuta fler varningsskott än nödvändligt inte heller använda batongen på ett sätt som är mer våldsamt än det aktuella läget kräver men ändå,
Jag tror vi var många som nästa satte kaffet i vrångstupen vid frukostbordet, när poliser blir åtalade och tjuvar kräver skadestånd. Känslan av att världen är upp och ned kom fram lite hos mig.
Tänkte att det är en fräck tjuv som vet sina rättigheter men också
-har denna tjuv någonsin tänkt på hur de som han tillsammans med sina kumpaner gjorde inbrott hos kände sig,förmodligen kränkta.
Jag tycker vi måste börja diskutera rätt och fel,etik och moral och framför allt sluta klaga på polisens arbete i alla lägen. Polisen gör ett bra arbete varje dag och har inte speciallt enkel arbetsmiljö.
Vågar knappt tänka på hur det ser ut  och vilket bemötande  polisen har exepelvis fredag- lördag kvällar runt om i landet.
Till Polisens uppgifter hör bland annat att förebygga brott, övervaka den allmänna ordningen och säkerheten, bedriva spaning och göra brottsutredningar.
Carina

En liten fundering

Publicerad 2006-01-12 22:23:06 i Allmänt,

Ibland funderar jag över vissa fenomen i samhället och hur vi uttrycker oss. Ett sådant är när någon berättar om sin bakgrund och föräldrar så säger man att man är son eller dotter till det som är faderns yrke, man säger aldrig moderns yrke. Varför, och  är detta också den manliga normen ?
Jag tror faktiskt det.Carina

kvinnor som modell

Publicerad 2006-01-11 22:12:35 i Allmänt,

Äntligen ska man bygga en kvinnokropp till forskning om trafikskador.Hitintills har all forkning om trafikskador skett på kroppar som är uppbyggda som män.Självklart kan det skilja hur våra kroppar påverkas vid exepelvis en olycka då foten skadas då vår benstomme inte ser exakt lika ut.
Känns som ett steg framåt,. Carina

Frivilliga

Publicerad 2006-01-10 23:13:29 i Allmänt,

Idag har varit en lång arbetsdag ca 14 timmar men mycket givande.Började dagen med att tillsammans med mina kollegor i riksdagen från länet åka en busstur med Eon (Sydkraft).Där framkom mycket tydligt att deras mål är att gräva ner så mycket kabel som är möjlig i Småland. Med detta uppfattade jag att det är endast där det är för stenigt landskap som det inte blir kabel i marken och där jobbar man med att hitta andra säkrare lösningar.
På eftermiddagen var jag tillsammans med många andra i Alvesta på länsbygderådets arrangemang 1 år efter stormen. Mycket bra med givande föreläsningar, men det som jag blev mest påverkad av var de insattser så många människor i byalag runt om i regionen gjorde då efter stormen. Vilket slit och så många vardagshjältar de borde alla få en medalj för sina insatser. Till sist så har Telia nu äntligen beslutat sig för att samarbeta med LRF:s stödgrupper för att få ordning på trasiga ledningar. Det är inte acceptabelt att det fortfarande ett år efter stormen finns de som inte har fungerande telefoni.Carina

Hallå jag finns

Publicerad 2006-01-09 17:03:00 i Allmänt,

För en liten stund sedan hörde jag en kvinna på Radio Kronoberg berätta om sina upplevelser under och efter stormen Gudrun
hon sa bl.a
-Hallå jag mår bra,vi lever och allt är ok.
Detta var när hon efter några dagar hade tagit sig in till staden (Ljungby) där det fanns telefon som fungerade och  hon kunde ringa runt till anhöriga och vänner som bor på andra platser i landet.
Deras svar var -Och !
De hade inte fattat hur det var här nere och vad som egentligen hade hänt.
Detta tror jag är något vi alla från det stormdrabbade området upplevt,därför är det viktigt att vi fortsätter att förmedla vår vardag,samtidigt som vi hela tiden måste tänka på att alla har vi olika bilder av verkligheten
beroende på vilka erfarenheter vi bär med oss.
Så här ett år efter stormen tänker jag mycket på alla dem som förlorat en anhörig i samband eller i röjningsarbetet efter stormen Gudrun.Så sent som i lördags inträffade en dödsolycka. Det är också ett flertal som är skadade via olyckor som kämpar på med rehabilitering.
För och till alla dessa vill jag tända ett ljus i mörkret, för möte med framtiden som vi aldrig vet vad den har i beredskap.
Sorgen har sin tid och glädjen sin. Carina

God fortsättning

Publicerad 2006-01-04 20:01:14 i Allmänt,

God fortsättning på det nya året. Hoppas ni alla haft  bra och avkopplande helger tillsammans med familj och vänner. Det har jag själv haft och fått utrymme till att såväl sortera tankarna som skotta snö och bara vara. Jag tror att vi alla har behov av att ibland bara vara stanna upp och fundera lite och kanske rent av ha lite tråkigt. Förra veckan hade LO:s ordförande en artikel på DN debatt om vårt utbildningssystem i Sverige
det var bra tankar hon redogjorde för där och jag delar dem helt och hållet. Framförallt tror jag att vi måste utbilda fler personer till praktiska yrken,det är mycket där framtidens makthavare finns. Tänk er hur det skulle vara om vi inte hade några som kunde laga ett trasigt vattenrör eller om inte sopbilen kom.Återkommer om detta för nu börjar ett program jag tänkte titta på.Carina

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela