Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Klart som kristall

Publicerad 2010-03-30 13:45:51 i Allmänt,

Inte utan man kan reta upp sig lite på hur USA och dess politiker kan agera
Vet av erfarenhet från WTO möten också hur debatten kan gå.

Mot bakgrund av de rykten som nu hörs ang den fina orden Orrefors Kosta boda fått
och som nu verkar finnas synpunkter på har undertecknad lämnat in en skriftlig fråga till handelsministern.

se nedan

Den svenska glastillverkaren Orrefors Kosta Boda har i konkurrens med andra företag vunnit den prestigefyllda ordern att tillverka kristallglas till USA:s cirka 400 beskickningar runt om i världen. Det har väckt ont blod i USA att en utländsk tillverkare ska få leverera kristallglasen och inte en inhemsk tillverkare.

Enligt uppgifter från Vita huset ska nu upphandlingen genomföras på nytt och på ett sådant sätt att amerikanska tillverkare får företräde. Detta är inte acceptabelt då USA ingår i frihandelsorganisationen WTO. USA:s protektionism kan inte accepteras av övriga medlemsländer. Svenska arbetstillfällen är lika värdefulla som amerikanska.

Vilka åtgärder av ser statsrådet vidta för att Orrefors Kosta Boda ska få fullfölja den ingångsorder och ytterligare order till de amerikanska beskickningarna som de har vunnit i konkurrens med andra företag?Svar väntas 8 april

Tid som försvinner

Publicerad 2010-03-25 19:44:44 i Allmänt,

När man reser mycket så klart att man ibland blir utsatt för att transportmedlen är försenade.
Just nu är undertecknad gruvligt trött på det. Igår åkte jag tåg från Göteborg till Stockholm som tog nästa 8 timmar (var ca 3½ tim sent) I skrivande stund är flyget till Växjö 15 minuter försenat.
Det gör inte så mycket när msn inte har någon särskild tid att passa men ändå,det blir en kvart mindre vaken tid hemma med familjen. Det retar mig för det är tid som bara försvinner i en ständig väntan känns det som just nu.
Gnäll och hemlängtan handlar det nog om. Carina

Lite av varje

Publicerad 2010-03-24 09:44:08 i Allmänt,

Denna morgon blir undertecknad upprörd när jag hör om den 14 åriga tjejen i en by (tror det var utanför Östersund) som blivit våldtagen på en toalett i skolan ,förövaren dömd (15 år) men det är tjejen som är dömd i folkets ögon. Precis så har det alltid varit , har vi inte kommit längre i vår syn på människan oavsett kön. Det är aldrig ok med våldtäckt, det är inte ok för en kille/man att ta det han vill ha. Detta måst stävjas i alla sammanhang.
Uppdrag granskning kommer att visa ett reportage i kväll ang detta.

Är just nu i Göteborg på TUR mässan. Besöksnäringen och turismen ökar ständigt och vi konsumenter vill ständigt ha nya upplevelser. En upplevelse kan se så olika ut. För vissa är det ett stort evangemang med idrott eller musik för andra är det att åka till Hornborgarsjön och titta på tranor. En tredje vill åka till Ullared.
För alla olika drömmar måste vi skapa en näring som är med i utvecklingen, just därför måste vi ha et branschprogram där forskning och näringslivet tillsammans med staten ser framtiden tillsammans och jobbar hand i hand med resurser.

I morgon är jag på plats i Stockholm och ska utöver utskottsmöte och sedvanligt jobb också medverka i en paneldebatt hos resurscentra. (NRC)

På fredag är undertecknad på hemmaplan för att följa en partikamrat och klubbist till hennes sista vila. Carina

Stans bästa hotell

Publicerad 2010-03-23 22:12:57 i Allmänt,

Stans bästa hotell ,ska du bo där ? Undrade taxichaffören som körde mig hit till gothia towers. Är i göteborg på tur mässa. Annars glädjer jag mig med amerikanarna som nu får en sjukförsäkring. Funderar över kinas övervakning system. Svårt att förstå att man tror man kan stoppa it utvecklingen. Carina

Är på distriktskongress

Publicerad 2010-03-20 16:30:26 i Allmänt,

Sitter i skrivande stund och lyssnar på debatten på vår kongress här i Kronoberg.
Kul debatt om allt från barnomsorg på obekväm arbetstid till IPRED och rättvisa skatter.
Mest just nu glädjer sig undertecknad åt att fått förtroende att ånyo stå på plats två på riksdagslistan.Tack alla ombud för förtroendet.
Det glädjande utöver det är S-kvinnors motion om barnomsorg där det blev
bifallet till vår motion på kongressen till barnomsorg på de tider man har behov av oavsett vilken tid på dygnet man har behov av barnomsorg.
Hur detta ska utformas i alla kommuner måste lösas efter hur behovet ser ut.
Det är på tiden att vi nu anpassar barnomsorg efter nutidens arbetstider.
Allt fler jobbar inom servicesektorn ,tjänstesektorn växer,ensamstående föräldrar som har ett arbete med obekväm arbetstid har svårt att få vardagen med barnomsorg att fungera. Nu vill vi ha en lagstiftning så alla får lika rätt oavsett var man bor.
Carina

När marknadskrafterna får styra!

Publicerad 2010-03-10 09:42:29 i Allmänt,

Undertecknad är för en marknadsekonomi men under former som ställer krav på aktörerna. Ekonomisk tillväxt och socialpolitik måste gå hand i hand och utvecklas med trygghetslösningar.

I det samhälle vi ser idag där hjulen snurrar allt fortare såväl i Sverige som i övriga världen så tar marknadskrafterna allt större makt över människor. Detta tar i sitt uttryck i olika former.

Ett exempel är att när Niclas Wahlgren i helgen gifte sig med Laila Bagge så sålde de sin lovestory till media och fick förhoppningsvis bra betalt för det. Får hoppas de tyckte det var värt prislappen i det intrånget det är i privatlivet. Men de visst nog vad de gjorde och de hade ett val, Förövrigt är de inte de första eller sista som säljer sig till media.
Om detta kan man konstatera att media hade aldrig varit intresserade OM inte de räknat med att sälja lösnummer för ökade vinster till företaget.

Ett annat sätt att sälja är när norske konstnären Morten Traavik arrangerar en skönhetstävling för handikappade och vill rikta uppmärksamheten på problemet med landminor samtidigt som han menar att alla har rätt att vara vackra.

 

Det kan låta behjärtansvärt vid en första tanke men om man funderar lite runt syftet så är väl det i grunden också att sälja.


Att utnyttja kvinnor som är i ett underläge i en tävling för sina egna syften att ta bilder till att sälja känns inte korrekt. För mig blir det åter tillbaka till att marknadskrafterna styr såtillvida att tävlandet tar överhand över förnuftet.

Hade man/han velat hjälpa dessa kvinnor i Kambodja som råkat ut för landminor och blivit lemlästade så hade han väl startat en fond eller liknande så många kunnat få hjälp till ett bättre liv med protes. Det konstnären nu gjort är att vinnaren får 1000 dollar och en beprotes, en satsning alltså på en vinnare alla de andra blev på det sättet förlorare. Där av kan inte undertecknad se det på något annat sätt än att målet var för egen vinning inte att fler ska få det bättre. Kan bara konstatera att det är gammal känd högerpolitik.

Undertecknad har inget emot att handikappade tävlar i skönhet om man så önskar den typen av tävlingar men man ska inte utnyttja de som är utsatta. I detta falla kvinnor. Förövrigt borde det göras mer åt minproblemen 20 000 skadas och dödas varje år.

 

För 100 år sedan sålde vi barn till lägstbjudande det har vi via socialpolitik och människosyn förändrat och ingen tycker det var ok, men låt oss inte sälja människor och utnyttja människor någon stans på jorden. Låt oss utgå från alla människors lika värde och att ingen ska utnyttjas för egen vinning. Carina

8 mars

Publicerad 2010-03-08 16:30:22 i Allmänt,

Den internationella kvinnodagen är en dag för eftertanke, en dag att reflektera över hur det samhälle vi lever i ser ut. När kvinnor i hela världen firar internationella kvinnodagen den 8 mars, kan de se tillbaka på en kamp som pågått under en mycket lång tid och som fortfarande pågår. En kamp för jämlikhet, rösträtt, arvsrätt, fred och utveckling.  Många kvinnor lever i en mycket hård vardag. En vardag med hög dödlighet och dåliga sanitära förhållanden

 

I Sverige har jämställdhetsarbetet kommit en bra bit på vägen, men det återstår ännu mycket att göra. Sverige är ännu inte helt jämställt. Fortfarande får män högre lön för samma arbete, fortfarande är det kvinnor som tar ut det mesta av föräldraledigheten och fortfarande är ”chefen” oftast synonymt med en man. Fortfarande år 2010 tas inte kvinnor som utsätts för sexuellt våld, misshandel och kränkning på allvar.

 

Vi måste alla hjälpas åt för att driva på så att attityderna till våld och hot mot kvinnor ändras. I grunden handlar det om respekt för en annan medmänniska och hennes frihet som individ. Vi har alla en rätt att inte bli kränkta eller utsatta för våld. Det är särskilt viktigt att de som står oss nära respekterar denna rättighet. Männen måste ta ansvaret för mäns våld mot kvinnor.

 

För mig innebär jämställdhet att kvinnor och män har samma makt att forma samhället och sina egna liv. Det förutsätter samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter på livets alla områden. 

 

För att ansvaret för hem och barn ska kunna delas måste kvinnor och män ha samma möjlighet att förena arbete och familj. Unga kvinnor och män delar på hushållsarbetet i större utsträckning än äldre kvinnor och män. Men ofta förskjuts ansvarsfördelningen till kvinnans nackdel när familjen får barn.

 

Jag anser att lika lön för likvärdigt arbete borde vara en självklarhet. Alla människor oavsett kön ska ha rätt till ett arbete som det går att försörja sig på. Både inom offentlig och privat sektor arbetar många - framförallt kvinnor - deltid mot sin vilja. Alla anställda ska ha rätt till heltid, deltid ska vara en möjlighet för dem som så önskar.

 

Vi socialdemokrater vill se en tredelad föräldraförsäkring som ger ett mer jämställt arbetsliv och därmed en mer jämn lönespridning, hårdare krav på lönekartläggningar med sanktionsavgift om arbetsgivarna inte lever upp till kraven. Därutöver behövs en lag om kvotering till styrelserna i de stora bolagen.

 

Vi kräver lika lön för likvärdigt arbete och en jämn fördelning av makt och inflytande. Carina

På resande fot

Publicerad 2010-03-04 20:06:47 i Allmänt,

Sitter på tåget på väg hem vi är som vanligt lite sena. I dag har vi haft en givande dag i kammaren med debatt om lavaldomen. Intressant att höra högerns argument men också hur de försöker göra sig löntagarvanliga. Hycklare säger jag. De har röstat nej till alla reformer genom tiderna som är kopplade till arbetsrätt och trygghetssystem . Carina

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela