Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Vem vill betala skatt

Publicerad 2010-04-29 08:19:24 i Allmänt,

Ibland funderar jag över hur ofta vi reflekterar över

-         Varför vi betalar skatt.

 För det mesta upplever undertecknad att skatt debatteras eller pratas om när det handlar om skattesänkningar, Höjningar är alla emot mer eller mindre.

Under de senaste dagarna har vi sett tydliga exempel på det via media.

När vi rödgröna föreslår skattehöjningar på bilism,  transporter och förmögenheter så går debatten hög om hur fel det är och hur hårt det slår mot olika grupper. Få tar upp att det är den rikaste 10% som fått del av 60% av den borgliga regeringens skattesänkningar. Att vi måste göra något åt miljöförstörningen är de flesta överens om, men när det ska betalas, blir protesterna höga.

Att den borgliga regeringen höjd bensinskatten 2007 och inte kompenserat de som arbetspendlar med höjd avdragsrätt pratas det heller inte om. Inte heller att de höjd taket/ summan för när man får börja göra avdrag i sin deklaration. Detta slår hårdast mot de med låga inkomster och få avdrag.

När vi på måndag presenterar vår motion som svar på borgarnas budgetalternativ kommer den att innehålla en bättre fördelningspolitik och ökad rättvisa för de mest utsatta.

Det kommer många tycka är bra, då den breda allmänheten vill ha rättvis fördelning.

Det är då man måste komma ihåg att allt hänger ihop, för att få ökad rättvisa .

 För att fördela skatteinkomsterna staten får så måste de rikaste och vi andra med höga inkomster betala mer i skatt ,inte som den borgliga regeringen gjort tagit bort förmögenhetsskatten helt sänkt skatten för alla som arbetar, men inte för pensionärer, sjuka och arbetslösa.

Fördelningspolitik handlar om att utjämna klyftor, det gör inte den borgliga regeringen.

Fördelningspolitik kan också handla om att ge morötter för att få till förändringar som exempelvis  miljöpåverkan. Vill vi ha en bättre miljö , kostar det och då måste vi fördela om så att de som ski… ner mest betalar. Vi vet att transporterna är de största förorenarna, så låt oss göra något åt det. Carina

Valvindar

Publicerad 2010-04-28 17:16:23 i Allmänt,

Just nu kan man känna tydliga valvindar drar in över Sverige. Tänker då främst på Odell

ordval vad gäller tobleronepolitik.

Det blir ganska tydligt att man inte klarar argumenteringen med ide politik när man medvetet väljer att uttrycka sig med toblerone ord. Budskapet är tydligt.Man vill smutskasta Mona inte ta debatten om politiken.

Citat”Man tar det på kredit och skickar notan till svenska folket” slut citat. Odell

Med tanke på hur den här regeringen nu sänker skatter i rasande fart för lånade pengar så kanske man inte ska kasta sten när man sitter i glashus.

 

Tänker också att när de sist hade majoritet 1991-1994 så lånade de upp så pass mycket pengar att vi fick städa upp efter dem under många år och de som betalade var folket,det vill säga skattebetalarna. Carina

Inte acceptabelt

Publicerad 2010-04-27 23:03:58 i Allmänt,

Håller på att förbereda en interpellation ang krav på en oberoende granskningskommision.
Det är hög tid att kvinnor som utsätts för våldtäkt får bättre förutsättningar inom rättsväsendet.
Det är inte ok att så många anmälningar inte leder till dom. Allt för många förövare går fria, detta är inte acceptabelt i ett rättssäkert land.
Här nedan är det pressmeddelande undertecknad sänd ut idag efter att hörd Radio Kronobergs rappotering om ett fall
Carina Adolfsson Elgestam (S) kräver en oberoende granskningskommission gällande våldtäkter

Riksdagsledamoten Carina Adolfsson Elgestam, ordförande för s-kvinnor i Kronoberg, kräver att det ska inrättas en nationell oberoende granskningskommission med uppgift att se över rättsväsendets hantering av våldtäktsfall. Som det ser ut idag råder det allvarliga brister i rättsäkerheten då våldtäktsanmälningar läggs ned innan de ens nått domstol.- I Kronobergs län är det enligt statistiken 80 anmälda och 1 lagförd under 2008, vilket talar för sig själv om vikten av att tillsätta en granskningskommission, säger Carina Adolfsson Elgestam.

- Staten måste vara med och se till att alla dessa kvinnor får en rättvis behandling av rättsväsendet. Att utreda och säkra bevis är en av de bitar som behöver förbättras, säger Carina Adolfsson Elgestam.

Vind

Publicerad 2010-04-27 14:04:29 i Allmänt,

Sitter just nu i Kalmarsalen och lyssnar till information om om småskalig vindkraft.

Kanske kommer vi att få se mer av småskalighet. Tror att många på landsbygden kommer vilja investera för att hålla energi kostnaderna nere. Vi kommer kanske också att få se fler små/låga på hyresfastigheter i framtiden,vem vet.

 

Att ställa om Sverige till hållbar energianvändning tror undertecknad att vi måste ta tillvara kreativa krafter som kan se både i stort och i smått. Forskare men också uppfinnare kommer att var och en efter sin förmåga driva utvecklingen framåt. Men vi behöver också investerare naturligtvis.

 

Det vanligaste felet vid placering av ett småskaligt vindkraftverk är för låga torn, enligt uppgift här och nu. Låter som hyfsat enkelt att utveckla.

 

 

Ett fel som regeringen gjort är att straffa kooperativt ägd vindkraft.ovanligt dumt om man vill stimulera till mer hållbart utveckling och att vanligt folk ska engagera sig.

 

Med tanke på att det rapporterats av nationella media idag om svårigheten att uppnå miljömålen, så får undertecknad bara det jag länge tänkt att den borgliga högerregeringen inte menar alvar med sin miljöpolitik bara med skattepolitik dock inte det som är kopplat till vindkraft med  kooperativt  ägande.

Ny vecka,nya utmaningar !

Publicerad 2010-04-26 09:22:59 i Allmänt,

Sitter just nu och planerar och förbereder  den kommande arbetsveckan, den innehåller lite blandade aktiviteter.
I eftermiddag ska undertecknad på arbetsplatsbesök och i kväll har S-föreningen möte.
I morgon tisdag ska jag till Kalmar för två dagar på en konferens om vindkraft, ska också delta i en paneldebatt.

Onsdag kväll bär det av till Stockholm. På torsdag sedvanligt jobb i riksdagen med utskottsarbete och votering. Näringsutskottet har också debatt i kammaren. Effektreserv i framtiden.
på torsdagskvällen tar jag tåget hem till Småland igen.
Valborgsmässoafton blir som vanligt, jag skriver och förbereder mitt 1 maj tal.
1 maj talar undertecknad på hemmaplan det vill säga i Norrhult.

Därutöver brukar det nästan alltid dyka upp något oplanerat, vilket alltid är stimulerande men samtidigt hopplöst utifrån att det alltid blir posthögarna oavsett om det är de som kommer i pappersform eller via dator som blir lidande. E-posten har förövrigt ökat markant. Är nu uppe i 80-120 om dagen skulle undertecknad gissa.
Till viss del beror nog ökningen på valåret men också att allt fler använder denna möjlighet att kontakta oss ledamöter. Tror att var och en kan tänka sig in i hur det blir om man inte klarar ut e-posten dag för dag utifrån att man är uppbokad på möten och annat och ständigt ligger efter. Om  man räknar att man måste avsätta 2 timmar om dagen och är borta på möten, konferenser osv i två dagar så är det 6 timmars e-post som ska göras samtidigt pockar nya e-post på att bli lästa och besvarade ( ex enkäter) från alla möjliga) man har nya möten, det blir som en ond cirkel där man aldrig kommer i fatt. Några rader om en ledamots vardag där datorn och e-posten är ett fantastiskt hjälpmedel men som också som så mycket annat har en annan sida också. Så alla ni som är frustrerade över att vi inte svarar så snabbt också kan få lite ökad förståelse varför det ibland dröjer innan vi svarar. Carina

Makten över debatten

Publicerad 2010-04-23 11:43:23 i Allmänt,

Vem äger makten över deabtten ? Vi politiker eller alla intressegrupper som Den nya välfärden,timbro,Svenskt näringsliv osv. Till viss del är det dessa stora ekonimiskt stödda intressegrupper med borglig eller kapitalistsik ideologi som höjer sina röster mest. Med detta sagt skulle undertecknad våga påstå att media är den som som äger makten i debatten. Det är media som sätter dagordningen om vilka frågor som kommer upp i debatten,när då ägarstrukturen idag är allt mer konsetrerad kan man inte låta bli att fundera över hur fler ska få sina röster hörda. Pengar är makt , Därför viktigt att alla vi som saknar kapital har arenor att agera på.

Sitter just nu på LO-distriktet Sydosts årsmöte. Känns som att LO är redo för att driva på för valseger utifrån alla de orättvisa beslut allt för många av LO:s medlemmar mött i sin vardag.
LO Sydost har 100 000 medlemmar om 85% av de går och röstar ,och 45% av dem på S så skulle Sverige få fler socialdemokrater i kommun,landsting och riksdag. Det skulle betyda att vi får majoritet i betydligt fler kommuner,förmodligen i alla tre landstingen och även i riksdagen.

Just nu pågår det sedvanliga årsmötetsförhandlingar med debatt o framtidsfrågor för LO. Carina

Vårvärme saknas,den fattige saknar vardagssaker

Publicerad 2010-04-22 10:18:13 i Allmänt,

Sitter just nu på tåget på väg från Stockholm till bostaden har varit en ovanligt kort vecka i Stockholm,med inställt utskott idag och även inställd votering. Det är lite ovanligt att det "arbetstyngda" näringsutskottet ställer in flera samanträde, Det blir en signal att regeringen och näringsminsitern har inte så många förslag på företagarområdet
som vi ska behandla.

Veckan har som vanligt varit full med olika saker bl.a besök på Tillväxtverket men också jobb med texter till motioner,argumentering om regionalpolitik och infrastruktursatsningar. I morgon bär det av till borgholm och LO sydost:s årsmöte.

Idag ser vi hur fattigdommen ökar i Sverige det blir fler som söker socialbidrag.Vi kan också konstatera att ensamstånde mammor blir allt fattigare. Det är en grupp som allt för sällan gör sin röst hörd utan i stället sliter på i vardagen för att få livet med mat och bostad att gå ihop. allt för få vill stå på barikaderna och tala om att det är svårt att få pengarna att räcka till mat också när hyran är betald. för att inte tala om att kunna köpa käder. Har man pengar över så går det till barnens kläder.
Undertecknad vet hur tuff den vardgen kan vara då jag under nästan 10 år levde som ensamstående mamma och jobbade halvtid.Jag hade ialla fall jobb men cokså anhöriga och goda vänner runt mig som ställde upp i alla lägen.
Att bli bjuden på lunch eller middag kan vara oerhörd värdefullt exempelvis.När barnet/barnen blir sjuka ökar utgifterna vilket kan påverka ekonomin i flera månader,just därför är det viktigt med gratis sjukvård för barn.
Listan och exeplen kan göras lång ,men mot bakgrund av att den borgliga regeringen ödslat 1,3 miljader på en reform om hushållsnära tjänster så tänker jag att dessa pengar kunde fördelats till de som hade behövt dem mer.
Tänker att det är inte att de som har pengar som behöver stöd i första hand utan de som har minst.

Undertecknad har inget emot hushållsnära tjänster men vill inte att de ska vara skattesubventionerat som det är idag.Är detta en framtidsbranch måste den kunna stå på egna ben.
Undertecknad vill se en bättre och mer rättvis fördelningspolitik,det kan vi få genom att byta regeringen.

Förövrigt längtar undertecknad efter vårvärme. Carina

För valseger

Publicerad 2010-04-21 08:54:37 i Allmänt,

Idag börjar valrörelsen. Har nu på morgonen varit och fikat med Mona inför hennes avresan med buss mot Gävle.
Det kommer att bli en jämn valrörelse tror undertecknad,men också hård bitvis.
Undertecknad tror på valseger utifrån att svenska folket vill ha rättvisa och är solidariska.

Jag tror inte att man vill att alla dessa ensamstående kvinnor med barn som under denna mandatperiod blivit fattigare ska bli ännu fattigare. Tror inte heller att alla dessa barn som lever under normen vad gäller fattighdom ska öka.


I möjligheternas land får dessa ungar och mammor en chans till ett rikare liv.

Måste nu rusa till riksrevisionens möte. Carina

Aska och trygghet

Publicerad 2010-04-19 17:03:42 i Allmänt,

Nu börjar man öppna upp luftrummet efter askmolnet från Island. Lava har börjat komma ut i stället vilket ska vara mer positivt, i alla fall vad gäller flyget.Många är strandsatta runt om i världen och besöket från Australien undertecknad skulle varit med och träffat med talmannen har ställt in. Många företag te.x IKEA  med ca 1000 personer runt om i välden har probelm då mycket personal inte nu kan förflytta sig. IT systemen blir överbelastade då många söker information,telefonväxlar blir nerringda osv. Mitt i allat detta finns det är det allt för få som pratar om säkerhet. tänker då främst på att flygbolagen är otåliga och vill börja flyga för att få hem passagerare. Förstår det , men också att mycket av drivkraften handlar om pengar och förlorade inkomster.

Just nu sitter EU:s transportministrar i möte. hoppas att de ser hela perspektivet, för det lär vara olika syn på hur detta ska behandlas. Är det en natioenell angelägenhet eller är det EU:s.Kanske är det bra med en stark enad front från EU hur man hanterar detta utifrån säkert flyg. Enligt luftfartsverket så är påtryckningarna starka nu från flygbolagen om att få komma igång. Undertecknad är glad att vi har en myndighet som ser säkerheten och bra säkerhetsmarginaler. Vi vet ju vad alternativet är. Det kanske är bättre att vänta en dag extra och komma hem än att inte komma hem alls.............


Förövrigt blir det som vanligt en vecka full av aktiviteter LO sydosts årsmöte,glasriket,träff med partikamrater från kommun och landsting,ip debatt,och därtill det sedvanliga arbetet i riksdagen. Carina

 

ps)Har bestämmt mig för att inte flyga de närmaste veckorna,känner att jag inte vill utsätta mig för det just nu(ds

Pengar

Publicerad 2010-04-15 13:25:02 i Allmänt,

Om jag hade pengar,så känner nog många av de fattiga i sverige idag. Sitter just nu i kammaren och lyssnar på finansministern i kammaren. Vi har sänkt skatterna har han nu återkommit till hela tiden. Han avser då deras arbetslinje som helt bygger på att de som arbetar får lägre skatt medans de som är sjuka och arbetslösa ska betala högre skatt. Inte ett ord om solidaritet mellan människor. Vi kan alla vara morgondagens sjuka eller arbetslösa .då är det viktigt med trygghetssystem som fungerar när något händer i livet

Två minuter över åtta

Publicerad 2010-04-15 08:25:07 i Allmänt,

08.02 får man höra ett kort sammandrag av regeringens förslag till budget.Det är morgonnyheterna på SVT som förmedlar. Vi beslutsfattare får inte denna information förren klockan 13.00.
Regeringen har beskyllt oss för att läcka till media,vilket känns som nonsens,det är väl mer en strategi av smutskastning än verklighet,vilket regeringens upplägg på hur man presenterar budgetförslaget visar.
Det är inte riksdagen som den kommer till först.Enligt uppgift ska också statsråden ute i landet presentera den nu på förmiddagen.
 Undertecknad ser detta som ett hot mot demokratins spelregler. Har förståelse för att man vill ha full uppmärksamhet om sina föslag, men att inte våga ha tillit till riksdagen och se till att alla får samma information vid samma tidpunkt säger inte bara en del om regeringen och deras misstänksamhet utan också en bild av deras människosyn och demokratiperspektiv utifrån insyn. Även talmannen är med i detta spel annars hade det inte godkänts att flytta fram presentationen till kl.13.00,den var planerad till kl.10.00 från början. Carina

Tycker lika

Publicerad 2010-04-08 16:05:20 i Allmänt,

Det är inte ofta handelsministern och jag tycker lika men just i denna frågan om att motverka protektioismen är det så. Har idag fått svaret ang min fråga om Orrefors kosta boda:s order till USA.

Här nedan är mitt pressmeddelande och ministerns svar.

Handelsministern lovar att följa Orrefors Kosta Bodas framtid

Carina A Elgestam har tidigare frågat handelsminister Ewa Björling vad hon tänker göra för att Orrefors Kosta Boda ska få fullfölja den ingångsorder och ytterliga order till de amerikanska beskickningarna som de vunnit i konkurrens med andra företag. Carina A Elgestam har nu fått svar och hon är nöjd.

 

- Det är bra att vi har samma uppfattning och att ministern följer frågan. Protektionismen måste motverkas så den inte ökar, säger Carina A Elgestam (s) och fortsätter:

- Vi vet av erfarenhet att när det är dåliga tider ser man om sitt hus och då kan det vara lätt att vara hemmablind

Svar på fråga 2009/10:698 av Carina Adolfsson Elgestam (s) Svenska kristallglas till amerikanska beskickningar

 

Carina Adolfsson Elgestam har frågat mig vilka åtgärder som jag kommer att vidta för att Orrefors Kosta Boda ska få fullfölja den ingångsorder och ytterligare order till de amerikanska beskickningarna som de vunnit i konkurrens med andra företag.

 

Jag och mina medarbetare har, tillsammans med företaget, kontinuerligt följt det som skrivits i svensk och amerikansk media om de synpunkter som framförts i USA med anledning av att Orrefors Kosta Boda fått en order att tillverka kristallglas till amerikanska beskickningar.

 

Tidningsuppgifter har gjort gällande att ordern kommer att dras tillbaka och att en ny upphandling av kristallglas ska genomföras. Dessa upp­gifter har inte bekräftats, men jag kommer även fortsättningsvis följa utvecklingen för att bevaka att WTO:s regelverk efterlevs.

 

Stockholm den 8 april 2010

 

 

 

Ewa Björling

Svar på fråga 2009/10:698 av Carina Adolfsson Elgestam (s) Svenska kristallglas till amerikanska beskickningar

 

Carina Adolfsson Elgestam har frågat mig vilka åtgärder som jag kommer att vidta för att Orrefors Kosta Boda ska få fullfölja den ingångsorder och ytterligare order till de amerikanska beskickningarna som de vunnit i konkurrens med andra företag.

 

Jag och mina medarbetare har, tillsammans med företaget, kontinuerligt följt det som skrivits i svensk och amerikansk media om de synpunkter som framförts i USA med anledning av att Orrefors Kosta Boda fått en order att tillverka kristallglas till amerikanska beskickningar.

 

Tidningsuppgifter har gjort gällande att ordern kommer att dras tillbaka och att en ny upphandling av kristallglas ska genomföras. Dessa upp­gifter har inte bekräftats, men jag kommer även fortsättningsvis följa utvecklingen för att bevaka att WTO:s regelverk efterlevs.

 

Stockholm den 8 april 2010

 

 

 

Ewa Björling

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela