Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Industri med anor

Publicerad 2013-08-22 18:09:00 i Allmänt,

Har under två dagar besökt Västernorrland och två intressanta industrier. Båda startades i början av 1900-talet dock med annan verksamhet och andra material än idag. Då träbåtar och möbler, idag aluminium och pansarplåt. Man kan säga det är en spännande resa dessa entreprenörer gjort under årtionden. Både Docksta varvet och Hägglund har utvecklats över tid till att idag utveckla exportvaror för försvarsindustrin. Jag är imponerad på den kunskap och produktutveckling de besitter. Tycker också det var mycket givande med att se allt praktiskt. Är till nytta när beslut ska tas.

Besök på viktig industri

Publicerad 2013-08-21 07:54:57 i Allmänt,

Sitter i skrivande stund på Arlanda. Vet inte just nu typ 40 minuter före avgång vilken gate flyget till Sundsvall går ifrån. Undrar om den som sköter den uppgiften försovit sig idag. Tänker att SAS kräver jag är på plats 20 minuter innan. Idag blir det besök på Docksta varvet vilket ska bli spännande. I kväll bär det av till Ö-vik och i morgon väntar Hägglunds. Det kommer bli lärorikt att se verkligheten och produktionen utifrån de beslut vi tar i ISP. Återkommer.

Stockholm för en dag

Publicerad 2013-08-19 09:19:00 i Allmänt,

Är lite lätt irriterad över att inte ha en sittplats på X2000. Visst kunde jag bokat i tid och om det inte funkar fått hjälp. Men nu har jag lite tendens till att skjuta upp saker och ting in i det sista. När jag igårkväll skulle boka tåg till Stockholm via datorn säger maskinen först att jag inte kan boka den sträckan. Vilket maskinen har fel i. Klickar bort rutan gör om. Då säger maskiner att jag redan har en plats på vald sträcka, vilket inte stämmer. Retar upp mig och lämnar datorn åt sitt öde en timma. Gör om bokningen och samma sak händer igen. Ringer SJ , klart de inte tar samtal vid 21-tiden en söndagskväl. Vill inte ringa riksdagens resebyrå jour , då den kostar onormalt mycket pengar i förhållande till att jag har årskort på tåget. Bestämmer mig därför för att jag kliver på tåget helt enkelt. Gjort så och allt funkar bra fram till Norrköping. Då kom det någon som lyckats boka platsbiljett. Vagnen kändes ganska full så nu sitter jag i restaurang vagnen. Känns sådär, inte lika bekväma sittplatser. Men inte utan att det retar mig lite , för hade SJ bokningssystem funkar hade jag haft sittplats typ 48 eller 50. Returen är bokad med sittplats.

Vad ska jag får Stockholm att höra denna dag. Bli filmad inför programmet Pionjären. Blir spännande. Håll tummarna

Inslaget kommer att finnas här

Bostad, en rättighet

Publicerad 2013-08-16 13:40:38 i Allmänt, bostäder, politik,

Att ha en bostad ser de flesta som en självklarhet. Så är det inte i dagens Sverige. Trångboddheten ökar. Arbetslösheten bland unga är allt för hög. Nu gör vi någonting åt det här!!
 
Idag har jag en debattartikel om bostadsbyggande i Smålandsposten, se här. 

Utmaning till företagarorganisationerna

Publicerad 2013-08-14 15:47:58 i Allmänt, företagande, politik,

Dagens Industri gjorde i våras en undersökning om Företagens partisympatier. Tyvärr är det allt fler företagare som sympatiserar med sverigedemokraterna. 5,5 % är en allt för stor siffra och det är högre än både centern och miljöpartiet. Att det i tider av ekonomisk kris uppstår missnöje är inte så konstigt och det är heller inget nytt. Vi har lärt oss av historien att partier kan växa fram just när medborgare känner osäkerhet och missnöje. Att ha en människosyn om alla människors lika värde är viktigt för ett växande samhälle och att leva i ett mångkulturellt samhälle skapar utveckling och kreativitet. I ett läge där misstänksamhet mot din nästa verkar blir mer vanligt bland våra företagare borde var och en känna ansvar för att höja rösten. Nästan var femte svensk konsument har utländsk bakgrund och var femte företag startas idag av en person med utländsk bakgrund. För jobben, för tillväxten och företagens affärer är det allvarligt om fler företagare börjar ta avstånd från en så stor konsumentgrupp. När en så stor grupp som 5,5 % uttrycker sympati för ett parti som är emot ett mångkulturellt samhälle borde fler höja sina röster, särskilt de etablerade företagsorganisationerna, som jag utgår från att de står för alla människors lika värde. Har inte hört några röster som tar avstånd, varken från Företagarna eller Svenskt näringsliv. Så här kommer en utmaning till dessa företagsorganisationer. Våga visa vad ni står för. Står ni för ett öppet och rikt samhälle där människor värderas lika oavsett ursprung eller etnicitet? Eller står ni för ett samhälle där man gör skillnad på människor beroende på deras ursprung eller kultur?
Här kan ni läsa min krönika på IFS och här hittar ni undersökningen från Dagens Industri.

Lika fördelning av våra pengar

Publicerad 2013-08-13 11:31:42 i Allmänt, barn, politik,

Idag ser vi en snefördelning av pengarna i vårt land och runt om i vår väld. Halva befolkningen är kvinnor ändock fördelas skattemedlen med 66% till män och således 44 till kvinnor. Det är inte ok,likväl som att de rikaste får mest och de fattigaste minst. Detta beror på Alliansens fördelsningspolitik till viss del. I privata näringslivet kan jag ingen sifferfördelning men vi vet att kvinnor generellt tjänar mindre pengar under ett liv typ 3,5 miljoner, vilket i sin tur påverkar pensionen. Att det inom idrotten är männen som får mest pengar är välkänt, men det är tid att få till en förändring och det nu. tänker att alla ni nyblivna pappor som fått små döttrar under året. Titta dem i ögenom och säg till dem -Hur söt och älskad du än är här hemma så kommer du ändock få 15 % lägre lön än din bror och när du idrottar kommer din idrottsgren få mindre sponsorpengar. Här nedan är en debattartikel jag hade igår i smålandsposten Fotbollsfesten är över,dags för notan Under ett par veckor var det en stor fotbollsfest i hela landet. EM i fotboll spelades i flera orter runt om i Sverige, och det spelades bra och rolig fotboll. Tyvärr så slogs vi ut i semifinal efter ett bortdömt mål på grund av en tveksam offside. Men även om vi inte tog hem den eftertraktade guldmedaljen så var succén en faktor. Alla gamla publikrekord flög alla världen väg och arrangören var väldigt nöjd. På Myresjöhusarena i Växjö så fylldes arenan till bredden av Kronobergare tillsammans med tillresta supportarar och festen var ett faktum. Nu när fotbollsfesten är över så är det dags att börja prata om den ojämlikhet och diskriminering som råder inom sportvärlden mellan könen. Flick och -damidrott diskrimineras ständigt jämfört herridrotten. Resurserna som tilldelas idrottsföreningarna måste delas proportionellt lika mellan könen. Det kan inte vara ok för en förening att få bidrag och sen tilldela pojk och herrlagen den stora delen av pengarna. Till alla herrar som råder över sponsorpengar det är nu dags att betala notan. Räkningen består av jämställdhet så att flick och pojkar Dam och herr lag får samma förutsättningar. Vi måste också jobba för att fler tjejer som idrottar, har flera förebilder gärna inom olika idrottsgrenar . Att till exempel Växjö Lakers valt att inte ha ett damlag är otroligt dåligt av en sådan organisation. Växjö Lakers eventuella damlag skulle kunna inspirera många unga tjejer att spela ishockey. Samhället satsningar på föreningar är väldigt bra och är nödvändig för att vi ska fortsätta kunna ha det rika föreningsliv som vi har här i Sverige, men satsningarna måste gå till både könen. Vi lever i en modern värld där både unga tjejer och killar sysslar med idrott. Då måste satsningarna fördelas lika! Carina Adolfsson Elgestam Riksdagsledamot (S)

Kandiderar inte

Publicerad 2013-08-12 09:53:00 i Allmänt,

Har nu bestämt mig för att inte kandidera till riksdagen nästa mandatperiod. Ett tufft beslut som känns i magen, gör jag rätt eller fel? Stortrivs med uppdraget och känner fortfarande samma brinnande lust att vara med och påverka. Men efter 15 år hinner bli 16 år på resande fot kan det vara tid för annat. Är 54 år och om jag vill göra något annat i livet är det tid för det nu.

Har gjort en första intervju med Sveriges Radio

 

Här är Pressmeddelandet som jag precis skickat ut                       

PRESSMEDDELANDE FRÅN SOCIALDEMOKRATERNA I KRONOBERG
Tomas Thornell, Ombudsman. 070-241 92 22

Datum: 2013-08-12

Carina Adolfsson Elgestam (S) lämnar Sveriges riksdag efter valet 2014

Riksdagsledamot Carina Adolfsson Elgestam från Uppvidinge har efter 15 år i Riksdagen bestämt sig att inte kandidera till nästa mandatperiod.

– jag har suttit i Riksdagen sedan 1998 och efter 15 år så har jag bestämt mig för att det är dags att prioritera annat och lämna över det här fina uppdraget till någon annan, säger Carina Adolfsson Elgestam. – Arbetet är fortfarande oerhört roligt men det är dags för mig att gå vidare, menar Carina.

Carina A Elgestam sitter i näringsutskottet i Riksdagen och hon är Socialdemokratisk talesperson i småföretagarfrågor, vilket också tillhör hennes hjärtefrågor. Carina Adolfsson Elgestam är ordförande för den kvinnliga företagarorganisationen Winnet samt styrelsemedlem i IFS. Nyligen vann hon priset som den mest företagsvänligaste riksdagspolitikern inom oppositionen.

– Jag är snart 54 år och jag har arbetat sedan jag var 16 år, så nu kanske det är dags att utbilda sig, man blir ju aldrig för gammal för att lära sig nya saker, avslutar Carina Adolfsson Elgestam.


För mer information

Carina Adolfsson Elgestam
070-323 65 93
carina.adolfsson.elgestam@riksdagen.se

 

 

 

Vi har råd om vi vill

Publicerad 2013-08-10 11:02:46 i Allmänt,

I veckan har nyheten om hur en äldre man hittats inlåst i en skrubb florerat i media. En kvinna som besökte sin mor på äldreboendet hade civilkurage och ringde ambulans och polis. Den sistnämnda hade fått en anmälan redan för en månad sedan och skulle åka dit när tid medgavs. Förstår att polisen har mycket att göra men när en människa far illa oavsett ålder så borde det funnits tid. Att låsa in en person i en skrubb oavsett vad personen har för sjukdom är inte ok. Vi måste ha en åldringsvård för alla, och där alla oavsett om man är fysik eller psykisk sjuk har bra boende och vård. Mot bakgrund av det är det inte lämpligt att lämna över äldrevården i marknadens händer. Det vill säga privata företag. Det går inte vara lönsam på ålderns höst.

Bojkottar Wiehe

Publicerad 2013-08-08 10:11:00 i Allmänt, musik, politik,

Från och med nu så slutar jag lyssna på Mikael Wiehe musik. Har ända sedan ungdomen och Hoola Bandoola tiden lyssnat på Wiehe och gillat hans texter och musik. Nu är det slut med det, är man så sniken och långsint att man inte kan låna ut sin text till minne av Anna Lindhs minnesfond så är man inte värd att få mina lyssnaröron eller respekt. Anna blev mördad för hon trodde på demokrati och vågade ta ställning i frågor. Wiehe verkar numera inte stå upp för det demokratiska samhället utan mer för det som passar honom. Så jag bojkottar från och med nu hans musik.

Här följer en intressant ledare från Smålandsposten de 8 augusti om samma ämne

Mona Sahlin sa samma sak som mig i Aftonbladet den 7 augusti. Läs hennes uttalande här.

I väntan på final

Publicerad 2013-08-04 12:57:11 i Allmänt,

Strålande sol, enstaka moln( gudskelov ) svag vind. SM i Whippetrace förväntan i luften både hos två och fyrbenta. Vår Danny har sprungit bra och varit tydligt motiverad ( till skillnad mot i Norrköping ) Här går åt mycket vatten till nos och tassar. I semifinalen blev han två, tror det skilde en nos från ettan. De kommer nu att mötas i E-final. Att vara på landet som vi är nu med sädes åkrar och betande hästar med föl i blickfånget skapar harmoni i kroppen. Att koka morgonkaffe på gaskök likaså. Att gå på utedass med alla dofter är också speciellt. När nu hundratals personer gör detta tillsammans på en äng med tält och husvagnar så skapas sammanhåll mitt i all konkurrens. Det är ju bara hundarna som tävlar.

Efter några dagar , stor och tuff !

Publicerad 2013-08-01 23:23:17 i Allmänt,

När en valp flyttar in i huset, lär man sig hur mycket farliga saker man har. Typ elsladdar, småsten som dekorera m.m. Med en valp i huset försvinner tiden då man måste passa hela tiden på alla påhitt, mat, kiss osv. Med en valp i huset blir man trött men det ger mycket inspiration och glädje. Våra två vuxna hundar har haft fullt upp dels att hålla koll och vakta ( Parson terrier 10 år ) och säga ifrån , rangordningen, (whippet 3 år) Idag var mina var mina föräldrar här , då 10 åringen älskar att vara nära dem då släppte han lite sv kollen och rangordningen, intressant skådespel. Tänker att allt detta även finns hos människor, fast vi inte ser signalerna så tydligt! Vår valp Xantos 8 veckor och 4 dagar stannade igår vid trappan när såväl människor som hundar gick upp till övervåning, idag har han övervunnit detta och springer glad i hågen hela vägen upp. Han lär för livet varje timme, för oss som hundägare är det viktigt att ta tid och försöka lära honom den rätta vägen för ett vuxet hundliv. Efter dagens all lärdom blir man trött......

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela