Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Praon och veckan

Publicerad 2009-01-30 20:05:37 i Allmänt,

Hej jag och min prao har haft fullt upp hela veckan och inte hunnit skriva här på bloggen
Men vi återkommer under helgen med veckan som gått. C

Båtar och mässa

Publicerad 2009-01-30 20:02:17 i Allmänt,

Hörde just på nyheterna att det inte märks så mycket på båtmässan.
en tanke som slår mig är har journalisten ställt frågan om hur många båtar utställarna
tagit fram utöver de som är med på mässan.

Jag har uppfattat (och kan ha fel att båtmarknaden är som glasmarknaden lätt att välja bort när det är ekonomisk kris)
att båtmarknaden är nere i en djup lågkonjuktur.Carina

Värnplik=demokrati

Publicerad 2009-01-30 19:53:44 i Allmänt,

På tal om försvarets framtid i Sverige. För ett starkt försvar krävs det att folket är med.
Om folket ska vara med ska unga män och kvinnor ha möjlighet till att göra värnplikt.
Alla ska få möjligt att mönstra och visa intresse för att utifrån förmåga lära försvar landet i krig och fred.
Men också att i samhällets tjänst göra insatser vid katastrofer såväl hela samhället som för inskilda.Carina

Offensiv för arbete och prao

Publicerad 2009-01-28 07:19:03 i Allmänt,

I måndags hade vi socialdemokrater en konferens för jobb. Den var välbesökt och många bra funderingar kom fram.
Jag tyckte det var bra att vi så tydligt markerade besöksnäringen som en näring med status, men också att den betyder mycket för länet och regionens utveckling.

Förövrigt har jag en prao denna vecka. Hon heter Emilia och kommer från Norrköping. Emilia kom med tåg på sin första praodag till Alvesta där vi startade arbetsvecka.Carina

Snus på export

Publicerad 2009-01-22 21:22:07 i Allmänt,

Har idag haft ett möte om snus. Idag får Sverige inte expotera snus för EU. Märkligt med tanke på fri rörlighet för varor,tjänster och människor. Oavsett vad man tycker om snus så är det inte rättvist sålänge det är ok med export av cigaretter och annan tobak. Skilnaden är endast att vårt Svenska snus innehåller vatten också.
Tobaksdirektivet som behandlar detta bör ses över.Carina

Förskyld

Publicerad 2009-01-22 21:13:46 i Allmänt,

Har de senaste två dagarna dragits med en förskylning som tar så mycket kraft av kroppen.
När man sitter på möten känns det lite som om man satt i en egen bubbla.

Detta får mig att tänka på alla som har tunga jobb eller jobbar med möten med människor, och inte vill vara hemma för de förlorar för mycket pengar. För dem är det tufft. Jag tror också att många  känner oro för att vara hemma och vara sjuka
-Vad ska arbetsgivaren säga, riskerar jag att bli uppsagt. Det är allt tuffare tider och den borgliga regeringen bidrar med försämringar på arbetsmarknaden.Carina

Obama

Publicerad 2009-01-20 19:11:19 i Allmänt,

Nu har vi precis fått vara med om ett historiskt ögonblick. Obama som svart har nyss svurit presidenteden i USA.
Det är viktigt för oss alla runt om i hela världen,ingen ska bli diskriminerad på grund av hudfärg. Det känns som det inte är så länge sedan svarta inte fick åka på samma buss som vita. Eller som när jag var i Kapstaden på ett museum över distrikt 5 (tror jag det hette) så fanns det en parkbänk som hade en skylt "endast för vita" skrämmande att se och svårt att förstå att människor behandlar varandra på det sättet och tror att man är förmer än någon annan.

Rätt som jag nyligen varit i Bolivia där ursprungsbefolkningen varit förföljd länge känns det än mer viktigt med förebild,som jag tror att Obama kan bli för många som idag är förföljda på grund av hudfärg eller folkslag.
Det finns hopp för alla människors lika värde

eller som i sången jag lärde mig i första klass.
- Både röd och vit och svart gör det samma har han sagt jesus älskar alla barnen på vår jord.

 Den  textraden gjorde att jag mycket funderade över innebörden , var glad att jag var född i Sverige (vi hade inte svält som i Biaffra) och på så sätt kom fram till att alla människor har lika värde. Carina

Gömda och asyl

Publicerad 2009-01-18 12:40:20 i Allmänt,

Blir lite uppretad över de rubriker som nu skapas ang huru vida allt eller delar av Lisa Marklunds böcker bygger på en sann historia. För mig som läsare och politiker har dessa böcker varit intressanta och givande att läsa oavsett sanningshalt. Jag har mer tänkt, reflekterat  och tagit till mig SÅ HÄR LEVER EN DEL KVINNOR OCH BARN.
Jag har också genom åren fått det bekräftat av kvinnor öga mot öga som själva berättat sin historia. Jag tycker de som nu kritiserar Lisa Marklund ska skämmas och funderar också på Vad är de ute efter.

Förövrigt som läsare av så kallade sanna historier får man alltid tänka att det är med författarens ögen den berättas.
Det gäller väl även självbiografier. Carina

Dålig tajmning av Regeringen

Publicerad 2009-01-18 12:29:31 i Allmänt,

När Tyskland går in och stimulerar marknaden för fordonsindustrin med en reducering av 25 000kr om man byter in sin bil som är mer än 9 år gammal. ( sen är det alltid en fråga om man har råd) Då avskaffar Svenska regeringen den miljöbilsbonus de haft på 10 000. Snacka om fel tajmning. När Sverige rullade för fullt och med bra tillväxt, då stödde regeringen marknaden med bonusar och skattesänkningar. Nu när marknaden behöver stimmulans, då tar man bort det och alla de miljarnder man anvätn till att sänka skatterna med under dessa två år de suttit vid makten hade kanske varit bra att ha NU för att stimulera marknaden men också satsa på utbildning av arbetskraften. Regeringen är verkligen kortsiktigt i sina bedömmningar och beslut. Vi får hoppas att också deras tid som regeringen blir kortvarig.Carina

Bensinmackar och apotek

Publicerad 2009-01-15 22:08:43 i Allmänt,

Idag har jag varit uppe i två interpellationsdebatter. En om mackdöden och service i glesbygden samt nu i kväll om apotekens överlevnad i glesbygden när regeringen nu privatiserar. Vem vill och kan driva ett apotek i glesbyggd med ett vikande underlag. Vi har sett de senaste 10 åren hur livsmedelsbutik efter livsmedelsbutik läggs ned på grund av bristande lönsamhet, vilket också är en konsekvens av urbaniseringen. Om det inte finns kundunderlag för att driva livsmedelsbutiker hur ska det då finnas en marknad för apotek.Regeringen verkar tro på tomten just i denna fråga.
Då ska det sättas upp regler som säger att privata entreprenörer ska åläggas ansvar för apotek i glesbygd. Märkligt resonemang,som företagare och entreprenör måste man få driva sitt företag på en konkurrensutsatt marknad.
Om man då tittar på mackdöden som går genom Sverige så handlar det om att bensinbolagen ser om sitt hus och känner av marknades behov,enligt de fria marknadskrafterna.De konstaterar då att det idag inte finns samma behov av  mackar enligt deras sätt att se på det. Där är INTE regeringen beredd att gå in och reglera för tillgänglighet i glesbygden utan det ska lösas av folket själva. Förövrigt så pågår det en privatiseringsvåg över landet som slår hårt mot glesbygden. Carina

Hemma igen och Ideologi

Publicerad 2009-01-14 21:46:08 i Allmänt,

Har nu kommit hem från en fantastisk resa i Bolivia och Paraguay. Kan bara konstatera att det var en Carina som åkte dit och en annan som åkte därifrån.
Att få möjlighet att inpå livet se in i människors vardag och fattigdom är generöst. De  som vågar visa 24 främlingar från ett annat land sin utsatthet är starka,annars vågar man inte.

Vi har fått se mycket fattiga människor men också mycket livsdrömmar, jag kommer att återkomma mer detaljrikt under de närmaste dagarna,men just nu är det fullt upp att jobba ifatt med post,inläsning,tvätt telefonsamtal ang nya varsel osv.

Har också lyssnat på Mona i partiledardebatten,det var viktiga saker hon sa framför allt de som var av ide-politisk natur som att en del av de skaer vi nu ser hända i Sverige som är kopplat till lågkonjunkturen kunde varit mindre kännbar om inte den moderatrstyrda regeringen fört en omvänd Robin Hood politik. Carina

Latinamerika

Publicerad 2009-01-11 03:14:19 i Allmänt,

Har nu varit pa resa ett tag fatt uppleva manga olika saker. Att  fa mota och fa insyn hos de alra fattigaste i var varld ar larorikt men det forpliktar ocksa. Jag aterkommer om detta ár jag kommer hem.

Har under resan haft for avsikt att skriva varje dag via mobilen men tyvarr har inte kontakten med internet funkat.
Visst har det funnits mojlighet till internet pa hotellen men det har varit program hela dagarna och aven del av kvallarna sa jag har prioriterat att reflektera och vila.

Nar jag kommer till Sverige kommer jag bla att beratta om motet med presidenten.

For er som underar sa hittar jag inte hur man skriver prickar och punkter over vara bokstaver. Carina

Nytt år nya tider?

Publicerad 2009-01-02 11:46:58 i Allmänt,

Tror inte det, vad det gäller politik i alla fall. Tänker på KD:s förslag om att höja pensinsåldern till 72 år.
För vilka underar undertecknad. Idag är det allt för många som slits ut i förtid ska de ny tvingas jobba än längre.

Regeringen jagar sjuka och arbetslösa med sänkta ersättningar och högre krav,och samtidigt vill kristdemokraterna som säger sig ha stöd av övriga allierade för ett genomförande särka arbetsmarkanden för de friskaste på arbetsmarknaden.

Märkligt och det nya året kommer inte att göra att regeringen och borgerlig politik förändras till mer solidarisk politik.

Nu är väskan packad för Latinamerika så nu åker jag till Kastrup.Carina

Är nu i Malmö

Publicerad 2009-01-01 22:21:39 i Allmänt,

Har nu påbörjat resan till Latinamerka.Är hos dottern i Malmö.Har precis åkt biol i baksätet i en tvådörras golf.Kasn bara konstatera att det gick enklare för tio år sen att gå in och ut ur den typen av bil.Ålder och vikt gör sig,påmind.Men också stillasittande jobb. Carina

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela