Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Något måste vara fel

Publicerad 2012-08-29 09:02:24 i Allmänt,

Arbetsförmedlingen i Växjö,måste lämna tillbaka 140 miljoner kronor till regeringen. Pengar som inte utnyttjas.
Kronoberg har idag den högsta arbetslöheten i landet. Något måse då vara fel.

Är det strikta regler som gör att det inte funkar i praktiken ? eller är pengarna avsatta till någon som inte finns behov av i vårt län?

Eller är det den organisationen som borgarna infört med borttagande av länsarbetsnämnder som är problemet.

Eller är det privatiseringsivern från den borgliga regeringen som är problemet ?

I en tid när arbetsförmedlingen i Växjö har 10 000 arbetsökande bör det finns resurser till dels förmedling men också till utbildningsplatser. Carina

Nedan rappoterar Radio Kronoberg om detta för den som vill läsa mer.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=106&artikel=5248825

Såg storken

Publicerad 2012-08-28 17:58:56 i Allmänt,

Förra veckan gjorde undertecknad en studieresa i Polen och Litauen. Vi träffade både småföretagare och politiker. Vår resa startade med färjan från Karlskrona till Gdansk sen bilade vi med första anhalt Elblag. Vi fick där information om hur de arbetar med EU:s strukturfonder och även ta del en hypermodern teknikpark. Ostroda, Elszlyn och Elk var nästa städer vi besökte där vi fick ökad insyn i såväl  kommunpolitiken som strukturfondspengar.
Att ha en ekonomisk frizon fram till 2020 där företag kan etablera sig kommer att stärka deras konkurrenskraft vilket är bra men ställer också krav på oss och vår politik för hur vi ska jobba i en allt mer global värld.

Vägarnas kvallitet var varierande kan man säga, många helt nya andra allt för slitna och smala. Även till infrastruktur har de EU medel vilket är tydligt de behöver. Under vår resa mellan främst Elk och Klapeida i Litauen var det så mycket lastbilstrafik så undertecknad blev förvånad. Vi kollade upp antalet och fick reda på att det kör mellan 5000-5500 per dygn den sträcken, och sen vidare ut i Europa.

 Intressant om man tänker att det kör ca 225 långtradare i timmen på den vägen. Det blir en hel del gods som är påväg.
En annan intressant tanke är Ryssland och Litauens läge vad gäller att vara knutpunkt för transporter.

Det som förvånade mest eller snarare var det mina vardagliga fördomar var hur vackert Polen är vilket fantastiskt turistland särskilt för de som är naturintresserade. Mycket sjöar en hel del skog. Stora områden jordbruksmark. Just därför såg undertecknad många vita storkar längs med vägen och även storkbon. Får väl erkänna att det tog en stund innan jag kom på varför det såg ut som stora skatbon på telefonstolpar. Länge sedan det såg ut så i Sverige. Carina

Sjuklöneförslag ett steg i rätt riktning

Publicerad 2012-08-27 11:46:53 i Allmänt,

1992 var undertecknad fackligt aktiv i klubbstyrelsen på Elitfönster. Då hade vi en het debatt om införandet av sjuklöneansvaret för arbetsgivaren. Vi var rörande överens om att det var fel väg att gå. Vi trodde vilket undertecknad gör än idag ATT de som var sämst på att rehabilitera sina anställda inte skulle ta det ansvaret.

Nu tjugo år senare vill vi socialdemokrater ( undertecknad är en av dem som drivit frågan inom vårt parti) halvera ansvaret från två veckor till en. Det är ett steg i rätt riktning. För det första kommer det att leda till att fler småföretag vågar ta steget till anställning. Har träffat hur många småföretagare som helst som sagt att de inte törs ta på sig det ansvaret. Att de dels har inte så hög omsättning så de vågar riska på människor men också för att de vill ta ansvar.

Det andra är att alla som är sjuka eller i behov av rehabilitering kan få ett bättre utgångsläge, då undertecknad tror, om det offentliga med rätt kompetens och med rättighetslagstiftning om att få rehabilitering så kommer fler anställda att kunna komma tillbaka i arbetslivet.

I en tid när vi dagligen tar del om olika människors öden vad gäller utförsäkringar och icke hjälp och fler och fler företag varslar eller ger signaler om att orderläget oavsett om det är varor eller tjänster är sådär, så är halverat sjuklön för företagen ihop med förslag om utbildning och insatser i infrastriktur och byggande en väg att gå för fler jobb. Carina

Här nedan är en länk till en artikel som pekar på att detta är ett bra förslag

http://teknikdebatt.se/debatt/sjuklon-och-sjukloneansvar-hammar-smaforetagare

Skyldig kan tänka

Publicerad 2012-08-16 14:53:27 i Allmänt,

Julian Assange beviljas asyl till Ecuador. Det tar undertecknad som ett erkännande att han är skyldig till de två sexualbrott han misstänks för i Sverige. Varför skulle han annars hålla sig undan. Rätsla att bli utlämnad även till USA hävdar en del kanske är det så också. Hur som helst är det en ful fisk inte tal om annat.
Tänker nu att de två kvinnor som blivit utsatta för hans övergrepp förmodligen aldrig kommer att få upprättelse.

Något som kan påverka dem för resten av livet. Förövrigt typiskt ännu en gång kommer en man undan efter en våldtäkt.

i länken nedan TT nyheten

http://helgonat.riksdagen.se/TTDetail.aspx?id=27791&ReferenceID=057370201208160c274c589ea887e597813517bf5086df

Petter fribytare

Publicerad 2012-08-16 14:45:00 i Allmänt,

Lördagen 28 juli hade vi släktträff man kan kalla det kusinträff med generationer både äldre och yngre.
Hur som helst trevligt hade vi och vi pratde en del om våra rötter från Öland.

Här nedan kan den som är intresserad läsa några rader undertecknad sände till Ölandsbladet 30 aug och som ännu ej publicerats.( rättelse efter ca två veckor kom det in ca 5 rader och en bild)
 
 Det har varit bilder och referat från andra släktträffar. 

Fribytare Petter Pettersson Sandströms ättlingar Vilka är de ?

 

 

 

I helgen var det släktträff i Ladan i Färjestaden. Ett 60-tal ättlingar till Adolf och Naemi Jonsson Ryd Glömminge träffades för första gången. Utöver fika och grillning med mycket allsång och kul att träffas samtal,så var det tipsrunda med släktfrågor samt bildspel med släkthistoria. Adolf Jonsson född i Ryd Glömminge  1915 vars morfar var båtsman Olof Fredrik Rydberg född 1863 i Runsten. Om honom kan man läsa i Glömminge boken – En Ölandssocken förr och nu. Rydberg blev bl.a officerskock och tjänstgjorde även bitvis som hovmästarehos en officer Bolinder. ”det är annat att bli upppassad av Rydberg än av jungfruarna som kommer med köksoset i kjolarna ” yttrade hennes nåd. Rydberg var gift med Maria Josefina Jonsson född i Glömminge 1863.Rydberg:s far hette Petter Pettersson Sandström och var en av Ölands mest kända båtsmän och fribytare under sin tid. Som båtsman arbetade han inom sjukvården. Han hade goda anlag på detta område och marinläkaren uppmärksammade detta och började ge honom extra undervisning om människokroppen. Efter att läkaren avlidit visade det sig att han testamenterat sitt medicinska bibliotek till fribytaren. Detta hade sedan fribytaren mycket nytta av på Öland och även folk från Kalmar anlitade honom.Fribytaren botade många på Öland den meningen var spridd på Öland.Så kunde inte fribytaren hjälpa så återstod inget annat än att kalla på prästen. Läkarna i Kalmar stämde honom för kvacksalveri men när medicinalstyrelsen såg hans recept blev han frikänd. Petter var först gift med Stina Kajsa Jaensdotter och fick 8 barn efter hustruns död gifte han om sig med 45 år yngre Anna Mathilda Andersdotter, de fick fyra barn. Utdrag ur Runsten – Öländsk sockenbok.

 

Enligt uppgift från Adolf och Naemi:s barn så är Fribytare Petter Pettersson förebilden i Viktor Rydberg:s bok Fribytaren på Östersjön.

 

Naemi Jonsson född 1913 var dotter till  Johan Rosengren och hans hustru Hilda Ryd. De fick 13 barn var av flera emigrerade till Amerika. En av frågorna på tipsrundan var  namnet på  riksspelmannen från Ryd Anders Johan Eriksson. Han var släkt till Naemi.

 

Adolf och Naemi Jonsson fick sju barn varav 5 är i livet och alla var med på släktträffen liksom 16 av 19 barnbarn till Adolf och Naemi. Det var fyra generationer där äldst är född 1934 och yngst 2012.

 

 

Det finns naturligtvis mycket mer att berätta inte minst om konsekvenserna vid dödsfall i början av 1900-talet och hur lagstiftningen då såg ut för kvinnor och vilka konsekvenser det fick men allt hans inte med vid denna träff. En förening bildades vid namn Fribytare blomster och stagar för föreningen bestäms på nästa släktträff.

 

 

Några rader från

 

Carina Adolfsson Elgestam

Sondotter till Adolf och Naemi.

 

PS) Fribytare,sjörövare,kapare som erhållit visst tillstånd enligt focus uppslagsbok(DS

 

Carina Moberg Du fattas oss

Publicerad 2012-08-15 12:12:00 i Allmänt,

Tappade precis all arbetslust, skulle skriva utkast till motion inför allmänna motionstiden och även en debattartikel. MEN fick just reda på att min partikamrat Carina Moberg har avlidit. allt för tidigt och med barn i skolålder och man efter sig. Finns inga ord för hur svårt familjen har det just nu.

Under min första mandatperiod i riksdagen satt jag i bostadsutskottet, där satt även Carina. När jag fick ansvar för kooperativ hyresrätt och ägarlägenheter och var helt novis på dessa frågor var hon mitt stöd och lärde mig det hon kunde om dessa frågor. i Stockholm var dessa frågor mer vardag än hemma hos oss i Kronoberg.

Nu senast jobbade vi tillsammans när hon som gruppledare för S ledde riksdagsgruppens valberedning, där hon gjorde ett mycket bra jobb. Du fattas oss.

Försvunnen eller stulen ?

Publicerad 2012-08-13 10:42:42 i Allmänt,

Förra helgen var vi på Whippetrace i Norrköping. Det var hur kul som helst bortsätt ifrån att vår hyggligt fina kamera (kostar över 3000 i inköp ) försvann mellan semifinalen och finalen. Har sökt igenom bilen två gånger, tänker det kan finns något lite skrymsle den kan ligga i. Gått igenom allt vi hade med samt alla fcikor.
Ringt ordförande i Norrköpingsföreningen, som i sin tur kontaktat brukshundsklubben, då det var där vi var på tävlingen. Lagt ut efterlysning på Whippetsrace hemsida. Tyvärr inget napp någon stans.

Funderar fast vill inte tro någon gått med berått mod till vår bil och tagit kameran ( om varför tog de då inte plånbok och annat som också låg där) Om undertecknad glömde den på något bord under tävlingen blev stundens invigelse för frestande för någon ! Nä vill inte tänka så heller , MEN borta är den.

Att kameran är borta i sig är inte hela välden, den går att ersätta och vi har en bra kamera till samt bra kamera i telefonen. Men de ca 50-talet bilder vi tog på vår släktträff är oersättliga. Vi tog bilder på var och en när de kom typ som i kändisreportage.

Kan fortfarande inte ge upp hoppet ,tänker den kanske ligger någon stans där jag inte letat .................... Carina

Räntor och representation

Publicerad 2012-08-10 10:25:15 i Allmänt,

Hörde på Sveriges Radios morgonnyheter att de är oense inom riksbanken om räntan. Att Sverige har gjort fel och haft för hög ränta och att det är en anledning till den ökade arbetslösheten. Undertecknad delar den uppfattningen. Dels för att marginalerna hos hushållen minskar och det skapas osäkerhet vilket i sin tur gör att man inte vågar handla utan sparar i ladorna. ( vilket i sig inte är fel i vissa fall , då vi lite lever i slit och släng samhälle) Det största problemet med räntan är nog ändock för företagen och då särskilt småföretagen ( 99% av alla företag är småföretag) då det slår hårt på deras lån. Har man lånat till en investering kanske på flera miljoner så är räntan a och o. Hög tid att se över räntepolitiken anser undertecknad ,räntan måste vara en anpassning för jobb. Den inhemska marknaden måste stimuleras.

Tillväxtverkets avsatta generaldirektör känner sig missförstått, är inte förvånad alls, nu vill hon via Haparandas lokaltidning få lite upprättelse för missförstånden med antal kronor för representation. Trotts hennes förklaringar ni kan läsa i länken nedan, känns det tveksamt om man följt sina egna direktiv.
Sen ska man komma ihåg at det är viktigt att alla personal även inom offentlig sektor för möjlighet till såväl personalfest som utbildning. Mat och underhållning kostar och ger också inkomster till småföretag.

http://www.svd.se/naringsliv/lugnet-medger-bara-ett-fel_7411716.svd

Funderar också hur det är med centern och deras kostnader,tål nog att granska det lite närmare.......Carina

Tillväxtverket och dess framtid

Publicerad 2012-08-07 07:48:40 i Allmänt,

Under senaste veckan har tillväxtverket varit i blåsväder med sin representation,nu har generaldirektören fått sparken.med all rätta naturligtvis när man inte kan styra verket så man följer sina egna regler. Runt i m i vårt land finns det projekt inte minst inom Winnet som fått påbackning vid ansökningar om att det inte är korrekt i ansökan ,har inte funnits tillstymmelse till förståelse ,ang ansökningsförfarandet ,utan gör om gör om så det blir rätt. Allt för många tappade nog sugen lite,förövrigt var det många som inte fick några pengar alls. Klart det blir lite av dubbelmoral när man kräver av folk ute i landet att de ska vara perfekta ,själva gör man på en höft och då inte projekt utan äter god mat och dryck på fina ställen. Kanske det finns en och annan som nu känner skadeglädje vad vet jag.

Tvåa

Publicerad 2012-08-06 12:15:21 i Allmänt,

Har nu på hemmplan efter en spännade helg i Norrköping. Att vara på SM tar på krafterna även om det är hunden som presterar resultat. Men det är mycket spänning i luften och det märks.

Vår Danny sprang till sig en andra plats i D-final.Bra gjort av honom som var lite otränad då han varit halt några dagar förra veckan.

Det bästa med whippetrace är att det är dagsformen i varje lopp som räknas. Inte utseende eller vilken uppfödare eller vem som är dommare. http://www.facebook.com/#!/carina.elgestam

Den som vill se bild på Danny kan gå in på länken ovan

Vill man läsa mer om Whippetrace kan man gå in på länken nedan

http://www.whippetrace.nu/flik_3_tavlingsreglersid_1_4(5)_utgava%2010_arsmote_2010.pdf

Semifinal c/d 1

Publicerad 2012-08-04 17:12:05 i Allmänt,

Att ta på sig ett svart täcke,krypa in i en bur där det finns tre andra intill i egna burar. Invänta öppningen vilket är ett stort spänningsmoment,sen öppnas äntligen ( väntan är säkert i hela 5 sekunder) buren och vi kan springa efter trasan. då är livet underbart. Racet tar cirka 10 sekunder ,så underbart är kort kan man säga. Men så kul. Idag har jag Danny tävlat och haft tre försökshit inför morgondagen semifinal och sen final,haft hyfsade tider,typ 9,99,10,03 samt 10,10. det i sin tur gör att jag i morgon springer i semifinal c/d 1 ( det finns a/b c/d e/f och g/h det är lopp ett och två i samtliga. Just nu ligger jag på hotellrummet och slappar,om en stund bär det av tillbaka till SBK område här i Norrköping där mat och fest för de tvåbenta väntar.


en bild kommer så småningom .............................

SM i Whippetrace

Publicerad 2012-08-04 10:28:22 i Allmänt,

Sitter i gröngräset vid brukshundsklubben område i Norrköping. Inväntar start av första race. Just nu är allt stilla och lugn men om en stund när trasan börjar köras förändras dessa milda whippet till ylande skrikande hoppande osv för jakten på trasan är nummer 1. Det börjar idag med tre försökshit där de två bästa tiderna läggs samman inför semifinalerna och så småning om final i morgon. Det är könsuppdelat först springer tikar och sen hanar. Vår Danny som är på sitt första SM springer i lopp 7 med svart täcke, sen blir det lopp 4 med rött täcke hans favorit och till sist lopp 7 med blått täcke. Fortsättning följer , håll tummarna Carina

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela