Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Bofikar och ärkebiskop

Publicerad 2006-03-30 17:39:18 i Allmänt,

Idag har vi massor (70-80st) med bofikar utanför husknuten,känns att nu är nog äntligen våren på väg.
Förkylningen har bitit sig fast och jag är ovanligt trött, sover mest.
Idag har Anders Wejryd Växjö Stifts biskop blivit vald till ärkebiskop. Jag gläds med honom och hans familj och att vi får en bra ärkebiskop inte minst utifrån kvinnofrågor och internationellt engagemang. Synd bara om vårt stift som nu kommer att sakna denna kompetens, men det kommer alltid nya och jag hoppas det blir en kvinna. Carina

Förkylning och äntligen vår

Publicerad 2006-03-29 14:40:34 i Allmänt,

I söndagskväll kom en förkylning flygande och drabbade mig. Har därför varit sängliggande i två dagar, men är nu på bättringsvägen.
I helgen hade vi distriktskongress och jag fick åter förtroendet att stå på plats två på riksdagslistan.
Det mest spännande i helgen var att på de hotell vi bodde var det klassträff och där träffade jag fyra gamla klasskamrater från det jag gick på Moheda skolan årskurs 4-6. Jättekul och tänk de var sig rätt så lika när man visste vilka de var.
Förövrigt har Kalle och jag idag varit på gamla fotbollsplanen (för jag orkar inte gå med honom)
och där var det plogat och gräset framme, det var en lycklig hund som kunde rusa runt i full fart.
Vi både kastade hundleksaker som han hämtade som gömde så han kunde söka,så det kändes bra för såväl hund som matte. Carina

Media har bestämmt sig

Publicerad 2006-03-24 22:23:21 i Allmänt,

Det känns som media nu har bestämt sig för "time for changes" (tid för byte) Först var det
Laila Freidvalls som blev jagad. Nu är det Marita Ulvskog. Den ena för att hon stoppat Muhammedbilder den andra för den ersättning hon får som partisekreterare. För mig känns det som att det är viktigare medialt ( kanske är det enklare) att granska personer än politik.
Det känns också lite som att det stora mediedrev som Laila utsattes för, nu ändå har nått sin kullmen
när justitiekanslern sagt att det begicks inget fel mot grundlagen när departementet kontaktade företaget som Sverigedemokraterna anlitat. Jag hoppas att det runt om på alla redaktioner där drevet varit som störst nu finns en diskussion om hur vi använder vår rätt till yttrande och tryckfrihet.

Förövrigt har det varit en mycket intensiv vecka och efter fyra anförande under torsdag fredag med skilda innehåll men ändå i grunden utifrån vår välfärdsmodell så känns det lite slitet i kroppen men bra i själen.
I helgen har vi distriktkongress och ska bl.a fastställa riks och landstingslistor. Carina


Avgått och förvånad

Publicerad 2006-03-22 14:29:18 i Allmänt,

Det fanns nog ingen annan väg för Utrikesministern Laila Freidvalls än att avgå. När intervjuerna inte handlar om den politik vi för utan om person och händelser. Jag tycker det är synd för hon kunde gått fått haft förtroendet mandatperioden ut. Just nu skrivs och pratas det bara medialt om sydostasienkatastrofen och stoppet av Muhammedbilderna på Sverigedemokraternas hemsida. Jag tycker nog att det var bra att det blev stoppat för vem vet vilka konsekvenser det kunnat få för Sverige.Jag tror inte att vi vill gå igenom det som man nu gjort i Danmark. Jag har inte mött hitintills en enda medborgare som sakt att det var fel att stoppa bilderna. Sen var det fel att förneka kännedom om stoppet som Laila gjorde.
Det som känns extra tråkigt är att det finns bra saker som Laila gjort som minister men som inte framkommer medialt. Vilket tål att funderas över rent demokratiskt.
Mitt fösta möte med Laila var när hon var ny justitieminister och besökte min arbetsplats Elitfönster och jag fick vara med som facklig förtroendevald vid rundvandringen. Det var en nyfiken minister som ställde många frågor till mina arbetskamrater om tillverkningen.
Vi hade också ett kvällsmöte med S-föreningen i vårt nedlagda Tingshus som idag har som ett föreningarnas hus. Där tog vi en bild på Laila som vi lovade att inte sätta upp förren hon inte var minister längre. Nu kan vi nog ha den upp.
Förövrigt kan man aldrig upphöra att förvånas över olika ting som sker i samhället som att industrin nu kräver att staten styr enerigbolagen. Carina

Hemma sent om sider

Publicerad 2006-03-20 22:53:04 i Allmänt,

Har haft en spännande men lång arbetsdag, är nyss hemkommen.
Har ikväll haft Arbetarekommunens årmöte där vi bl.a fastställt kommunfullmäktigelistan.Där finns en blandning av nya och gamla kandidater,det som inte är helt bra är att det inte är varannan damernas.
Hur vi ska få fler kvinnor till att vilja bli aktiva i kommunpolitiken i Uppvidinge är en utmaning inför framtiden. Carina

OS Pizza

Publicerad 2006-03-19 20:39:40 i Allmänt,

Hörde på nyheterna i fredags kväll om en pizzeriägare som hade gjort en OS pizza, förmodligen för att locka kunder. Nu kräver olympiska kommitten skadestånd,hade det varit 1 april hade jag trott det var ett skämt. Funderarde så här i schlagerfestivalstider hur många pizzerior eller andra resturanger som har schlagerpizza,schlageröl,schlagerbakelse osv förmodligen en och annan och jag tycker det är ok, och jag tycker att man överreagerar från olympiska kommitten. Man får nästan lite känsla av David och Goliat.
Förövrigt har S-kvinnor i Kronoberg haft sitt årsmöte  i helgen vilket var bra och vi fick mer kunskap om hur polisen arbetar med familjerelaterat våld.
Imorgon måndag ska jag på frukostmöte LO-SAP och sedan ut på arbetsplatsbesök med Anna Hedh.
På kvällen har Uppvidinge AK sitt årsmöte.
Denna kommande vecka blir ganska tuff med hög arbetsbelastning. Carina

Vågen

Publicerad 2006-03-16 13:20:17 i Allmänt,

Sedan jag kom till riksdagen tycker jag att jag har ständiga problem med vikten .Det blir väl inte bättre av att jag slutade röka, vad gällde vikten men det är skönt att inte röka och vara beroende av nikotin.
Det är däremot ett problem när man ständigt ska försöka tänka på vad man äter och hur mycket.
Klart att med ett stillasittande jobb istället för att hoppas upp och ner på en truck hela dagarna påverkar kroppen och dess vikt.
Det jag kan konstatera är att det är ett I-landsproblem till stor del.
Här i Sverige har det börjat pratats om man ska BMI mäta barn som är 4 år, vilket jag känner stor tveksamhet till utifrån att föräldrar då kan komma att känna skuld och skam, mitt barn är överviktigt och det kan också skapa en hysteri kring bantning. Däremot tror jag att det är viktigt att prata om matvanor och kostcirkeln. Vi behöver kanske också sätta över matvanor i kombination med vardagsmotion.
I Utvecklingsländerna är problemen det motsatta, barn svälter, får sjukdomar p.g.a undernäring och det är en ständig kamp för mat för dagen. I denna värld av orättvisor har vi ett stort ansvar i I-länderna vad gäller att skapa bättre förutsättningar för att uppfylla milleniemålen. Carina

PS)Förövrigt funderar jag över om vi äter allt för mycket mat som är vidareförädlad
      och hur det påverkar våra kroppar(DS

Samhällsbyggare och sång

Publicerad 2006-03-15 09:12:25 i Allmänt,

Idag är jag på resande fot så till vida att jag är på hemmplan nu på förmiddagen och träffar samhällbyggarna.Åker sedan tåg till huvudstaden för sång i vår sångkör för att därefter gå på träff med Södra och Vida. blir nog en lärorik dag. Carina

Lön att leva på !

Publicerad 2006-03-14 21:28:49 i Allmänt,

Just nu pågår det en debatt angående lönerna och pensionsavtalen som finns hos de statliga företagen och berör dess VD:ar. Det är en sund debatt,självklart att vanligt folk som jobbar och sliter för att pengarna att räcka till i vardagen reagerar när det finns chefer innom näringslivet som har miljoner i månadslön.
Kankse vi behöver ha en förnyad debatt om kapitalet och hur det fördelas. Vi kanske också behöver ha en debatt om arbetsinsatser i förhållande till sin lön och ansvar.
Ingen kan övertyga mig om att någon har så mycket ansvar så man behöver ha miljoner i månadslön.
Maten är lika dyr att köpa oavsett om man är undersköterska eller VD för ett statligt företag. Carina

Fullt upp

Publicerad 2006-03-13 22:38:37 i Allmänt,

Hör bara ständigt
-jag har inte tid.
Känns som om hela dagen gott i detta tecken.Har haft många bollar i luften samtidigt
 och ändå inte hunnit med mer än hälften.
Har nu i kväll varit på ett intressant möte på Panncetralen
där var människor med olika bakgrunder och erfarenheter.Det var mycket lärorikt för mig att få möta dem. Återkommer om detta vid ett annat tillfälle när jag inte håller på att packa för resa till huvudstaden.Carina

Varje dag

Publicerad 2006-03-09 08:48:03 i Allmänt,

Igår var jag på s-kvinnors seminarium om
Mäns våld mot kvinnor. Det var bra på flera olika sett men det som lite skrämde mig eller rättare sagt gjorde mig lite förtvivlad var de kvinnor som var där som är eller har varit utsatta och samhället har inte lyckats hjälpa dem vad det gäller bearbetning av händelsen.
Det är bra och givande för oss som arbetar med frågan att få ta del av vad som händer runt om i samhället , men det känns inte bra när människor vittnar offentligt om sitt trauma.
Vi måste hitta bättre sätt för alla som har varit utsatta för brott, med att bearbeta sitt trauma.
Vi måste också få fram mer kunskap om varför män slår, vad är orsaken bakom.
Föder våld mer våld eller finns det andra bakomliggande saker som har med hur vår hjärna att göra. Carina


8 mars

Publicerad 2006-03-08 10:52:35 i Allmänt,

Mycket återstår att göra också
i världens mest jämställda land

Den 8 mars är det den internationella kvinnodagen. Jämfört med kvinnor i de flesta andra länder har Sveriges kvinnor hunnit långt i kampen för jämställdhet.
Det är viktigt att vi i Sverige solidariskt arbetar för att de svåra för att inte säga vidriga förhållanden som många kvinnor lever under i en lång rad länder förbättras .
På den internationella kvinnodagen bör vi alla skänka en  tanke  till  de kvinnor runt om i värden som lever under svält och krigshot eller andra regimer där de inte har någras rättigheter alls.

Men också i Sverige återstår mycket att göra för att öka jämställdheten och ge kvinnor samma rättigheter och villkor som männen.

I världens mest jämställda land är det fortfarande så att män tjänar mer än kvinnor. Det är fortfarande så att kvinnor tar mer ansvar för hem och familj än män. Det är fortfarande så att både i politiken och i samhället i övrigt har män större makt än kvinnor.
Därför behövs det fortfarande  kvinno-organisationer i värdens mest jämställda land.

Alla vi som är medlemmar i S-kvinnor arbetar med kvinnors liv och hälsa och hur vi kvinnor ska  få  vardagen att gå ihop.
Det handlar om den traditionella kampen för rättvisa mellan könen.

Det som i grunden är S-kvinnors  främsta hjärtefrågor är
Kvinnors rätt till ett eget arbete
Både män och kvinnor måste vara ekonomiskt oberoende för att vi ska bli jämställda. Alla kvinnor måste därför ha rätt till ett eget arbete som det går att försörja sig på.
 De som är ofrivilligt deltidsarbetslösa ska ha rätt till heltid.
Samt våld mot kvinnor och människohandel.

Detta är  exempel på att mycket återstår att göra innan vi har fått ett samhälle med lika villkor för män och kvinnor också i världens mest jämställda land. Det handlar om vilka normer vi sätter i samhället.

Det arbetet ska vi fortsätta samtidigt som vi fortsätter att solidariskt stödja arbetet för kvinnors rättigheter i andra länder.

Tänder och kollektivavtal

Publicerad 2006-03-07 11:31:04 i Allmänt,

Bra att det nu kommet ett förslag från utredaren Curt Malmborg ang kostnader för våra tänder. (som jag tycker är en del av kroppen)
Han föreslår att tandläkarundersökningarna ska bli billigare så att fler går och kontrollerar sina tänder regelbundet.Det är endast 60% av alla vuxna som regelbundet kontrollerar sina tänder. Förvånande faktiskt. Lite tror jag det handlar om att det idag finns en skröna om att
- det är så dyrt att gå till tandläkaren. Och det kan det för visso vara om man har många hål och behöver göra stora arbeten. (det kan handla om 10-60 000)
Men att enbart gå för en undersökning och få lite råd om hur man sköter sina tänder är inte så dyrt mellan 6-700 kr vilket kan vara bra ur förebyggande syfte.Just i  förebyggande syfte är därför förslaget bra
för fler får då ekonomiska förutsättningar till tandläkarbesök .
200 kr är ok tycker jag.
Förövrigt kan man läsa i media idag att borgarna är ute på turne i Norrland och jag har också en uppgift på att de har haft presskonferens på ett företag utan kollektivavtal, vilket säger en del om framtiden omborgarna skulle få majoritet i september. Carina


ps)Imorgon är det internationella kvinnodagen,visa solidaritet med kvinnorna  i världen(ds

20 cm

Publicerad 2006-03-03 18:52:23 i Allmänt,

Tror det har  kommit 20 cm snö till i natt. Hopplöst skottande och sopande av bil. Men det är väl mest en massa välfärdsgnäll,vi har det rätt bra här i Sverige som har ork och tid att reta oss på snö,för det är inte bara jag som är trött på snön.
Idag har partiet och kommunal haft konferens om Mönsterarbetsplatser. Bra och givande på flera olika sätt. Inte minst utifrån att politiker och kommunalare får möjlighet att mötas och samtala.
Det är viktigt att vi hela tiden jobbar för förbättrade arbetsplatser för sänkt sjukfrånvaro,kvalitetsmål för omvårdnanden,använder våra resurser på bästa sätt,alla som vill jobba heltid får det och har minskat tillfälliga anställningar  med 10% inom 5 år.När detta är gjort finns säkert fler saker att göra en arbetsplats är under ständig förändring. Förövrigt tror jag att bland det som är viktigast är att alla anställda känner sig sedda och behövda. Nu tänker jag ta fredagkväll och laga till lite hällefilé. Carina

Lite sjuk

Publicerad 2006-03-02 22:34:26 i Allmänt,

Idag har jag varit sängliggande mer eller mindre hela dagen. Har någon form av förskylning.

Förövrigt så är jag riktigt trött på allt snöande. Det får gänra börja regna i flera dar men då blir det väl översvämning och de vill jag ju inte heller.
Men jag tror vi är många nu som längtar efter våren. Carina

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela