Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

8 mars

Publicerad 2006-03-08 10:52:35 i Allmänt,

Mycket återstår att göra också
i världens mest jämställda land

Den 8 mars är det den internationella kvinnodagen. Jämfört med kvinnor i de flesta andra länder har Sveriges kvinnor hunnit långt i kampen för jämställdhet.
Det är viktigt att vi i Sverige solidariskt arbetar för att de svåra för att inte säga vidriga förhållanden som många kvinnor lever under i en lång rad länder förbättras .
På den internationella kvinnodagen bör vi alla skänka en  tanke  till  de kvinnor runt om i värden som lever under svält och krigshot eller andra regimer där de inte har någras rättigheter alls.

Men också i Sverige återstår mycket att göra för att öka jämställdheten och ge kvinnor samma rättigheter och villkor som männen.

I världens mest jämställda land är det fortfarande så att män tjänar mer än kvinnor. Det är fortfarande så att kvinnor tar mer ansvar för hem och familj än män. Det är fortfarande så att både i politiken och i samhället i övrigt har män större makt än kvinnor.
Därför behövs det fortfarande  kvinno-organisationer i värdens mest jämställda land.

Alla vi som är medlemmar i S-kvinnor arbetar med kvinnors liv och hälsa och hur vi kvinnor ska  få  vardagen att gå ihop.
Det handlar om den traditionella kampen för rättvisa mellan könen.

Det som i grunden är S-kvinnors  främsta hjärtefrågor är
Kvinnors rätt till ett eget arbete
Både män och kvinnor måste vara ekonomiskt oberoende för att vi ska bli jämställda. Alla kvinnor måste därför ha rätt till ett eget arbete som det går att försörja sig på.
 De som är ofrivilligt deltidsarbetslösa ska ha rätt till heltid.
Samt våld mot kvinnor och människohandel.

Detta är  exempel på att mycket återstår att göra innan vi har fått ett samhälle med lika villkor för män och kvinnor också i världens mest jämställda land. Det handlar om vilka normer vi sätter i samhället.

Det arbetet ska vi fortsätta samtidigt som vi fortsätter att solidariskt stödja arbetet för kvinnors rättigheter i andra länder.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela