Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Känner oro för a-kassan

Publicerad 2007-02-26 13:37:59 i Allmänt,

Träffar allt fler som nu funderar över sitt medlemskap i Fackföreningsrörelsen och a-kassan.
Det är mest kvinnor som uttrycker sina tankar. De tycker (oftas jobbar de inte heltid heller) att de får betala för mycket i förhållande till sin inkomst.
Jag förstår hur de känner sig. När man redan innan lever på marginalen och har svårt med att få pengarna att räcka till allt i slutet av månaden då måste man se över sina utgifter och med den kraftiga höjning många fått så är det inte så konstigt att tankar om att lämna facket och även a-kassan uppstår.

Skulle många som nu går och funderar över att lämna facket göra verklighet så har den borgliga högerregeringen lyckats till slut med sitt mål (som de haft i nästan 100 år) att söndra fackföreningsrörelsen.
Ingen borglig regering har vågat ta denna strid förut och samtidigt stå så oberörda, vilket för mig visar att de är beredda att ta vilka beslut som helst som skapar mer makt till kapitalet och söndrar fackföreningsrörelsen.

Det gör ont i min själ när jag tänker på alla de som nu kanske inom några år  står utanför våra trygghetsystem. Det var allt många som köpte den enkla retoriken om jobb för den lilla moroten skattesänkning. Få kommer nog ihåg att vi gick till val på högre ersättning i a-kassan för att jämna ut mellan grupper för att på sikt bibehålla trovärdigheten i systemet.

Enade vi står
söndrande vi falla                    Carina

Jobb till alla

Publicerad 2007-02-22 09:59:07 i Allmänt,

Idag ska jag medverka på ett seminarium  i Växjö med rubriken
Jobb till alla - alla ska med,när var hur?

Sitter just nu och förbereder mig och kan inte låta bli att fundera över
Hur tänker egentligen den borliga alliansregeringen som gick till val på jobbpolitik och nu mest
föreslår skattesänkningar (till de som redan har) och samtidigt slår undan fötterna på alla de som som av olika anledningar inte kommit in på arbetsmarknaden utan varit i aktivitetsgarantin.

Högeralliansen ställer nu många utanför systemen
 (med sänkt a-kassa och högre krav i försökringen)
och tror att deras nystartsjobb är lösningen men det kommer inte att funka för alla.

När sedan allt fler kommer att ha förbrukat sina 300 ersättningsdagar i a-kassan kommer trycket att öka på kommunerna och socialförvaltningarna om inte regeringen kommer med pengar i vårbudgeten med satsningar på jobb och utvecklingsgaranti.
Det handlar om att ge stöd så den som är arbetslös får en chans att komma in på arbetsmarknaden efter sina förutsättningar. Inte bara med krav som jag upplever att alliansregeringens politik handlar om.

För mig handlar detta om vilken människosyn man har.
För oss socialdemokrater handlar det om att varje person som behöver hjälp med att ta sig in på arbetsmarknaden eller befinner sig i en övergång från gammalt jobb till nytt ska få individuell hjälp.
Oavsett om det gäller värdering av kunskaper,kompetenshöjning,rehabilitering,specialisering eller flytt till en ny ort..För oss handlar det om att se människan och ge det stöd som behövs på vägen. Carina

Problem med ögat

Publicerad 2007-02-21 12:54:16 i Allmänt,

Igår fick jag problem med mitt öga det blev rött och gjorde ont. Har sviter av det även idag men det är en betydlig förbättring.
Idag har vi haft en särskild debatt i kammaren om utförsäljning av statliga företag. Intressant att höra hur tydlig skillnad det är i denna fråga.
Läste i dagens industri att exempelvis Danske bank är intresserade av att köpa SBAB.Jag undrar hur svenska folket ser på att ha del av sina huslån i Danmark.

Idag har jag också varit på riksrevisionens styrelse. en av de mest intressanta frågorna där idag var om GMO. Vi hade en kritisk rappport om grödorna och jag kände att vi saknade att vi inte också hade tittat på den medicinska delen. Jag tror att kritiken sätt lite annorlunda ut då.Carina

Full dag

Publicerad 2007-02-18 21:54:24 i Allmänt,

Imorgon måndag har jag hela dagen inbokad.
börjar kl.09.00 med länsstyrelsens styrelse klar där vid lunch.
klockan 13.00 ska jag till Exportrådet och därefter till SVID.

På kvällen har s-kvinnor distriktstyrelse och räknar med att efter det även deltaga på min s-förenings årsmöte. En ganska vanlig måndag. full med möten .Carina

Teliadebatt

Publicerad 2007-02-16 13:38:44 i Allmänt,

Har idag haft en interpellationsdebatt med infrastrukturministern Åsa Torstensson. Vi tycker inte helt lika.
Jag tycker att det är läge att införa ett ersättningssystem till de kunder som inte får tillbaka sin telefoni efter exepelvis 5 dagar när det varit oväder. Syftet är inte att det är själva ersättningssystemet som är grejen utan att precis som vid elleverenserna och störningar ska det vara kunsumenten i fokus.
Jag tror att med enna typ av ekonomiska drivkrafter så blir företaget i detta fall Telia mer viljeinriktade på snabbare åtgärder. Många medborgare idag känner frustaiton efter att förlorat säker telefoni igen och en del har inte haft bra leveranssäkerhet sedan gudrun.

Har också varit på EU nämnden där pratade vi bl.a om kunkurensfrågor och Sveriges hållning.

Om några timmar ska jag åka hem och ska faktiskt ha en nästan ledig helg.Carina

Längtan

Publicerad 2007-02-15 21:54:20 i Allmänt,


snö o kalle När man är borta mycket från sin familj så kan man känna längtan.Somliga dagar är det mer än andra då är det tur man har bilder att ta fram.

Imorgon ska jag ha en interpellationsdebatt med Åsa Torstensson om Telia och konsekvenser vid oväder för människor som bor i glesbyggd och har problem med fast telefoni.Jag tycker att vi ska lagstifta om ett leveranssäkerhetsavtal liknande det vi har på elleverantörerna.Carina

 

Vilken dag

Publicerad 2007-02-14 20:09:49 i Allmänt,

Började dagen med att tillsammans med SAMHALL (kl 06.00)dela ut godishjätran på Växjö flygplats.Det var kul och jag hoppas verkligen det blir resultat.
Åkte sedan upp till Stockholm lyssnade på Utrikespolitiska debatten och medverkade själv mot slutet ang vikten av frihandel och att WTO rundan nu går i lås under våren och inte skjuts på framtiden. Det skulle vara förödande främst för utvecklingsländerna.
Därefter var jag med i ett inslag på Radio Kronoberg med temat Genusperspektiv när kvinnor som politiker är i blåsväder. Det handlar rätt och slätt om könsmaktordningen och att mannen fortfarande är normen. Vidare hade s-gruppen i näringsutskottet gruppmöte och därefter gick jag direkt på partiets valberedningsmöte.
Nu har jag hunnit äta lite kvällsmat och ska om en stund ta mina handlingar inför morgondagens utskott och Naturvårdsverkets styrelse och gå till lägenheten och läsa. Carina

Gotland

Publicerad 2007-02-13 22:24:21 i Allmänt,

Igår var jag på Gotland och lärde mig mer om Östersjöenheten det var intressant och inte visste jag hur mycket vi faktiskt gör. det gav mersmak.Precis som mötet ang kopperativ utveckling vad gäller företagande.
Jag tror att allt fler vill driva företag i ekonomisk förening. på kvällen träffade jag gotländska företagare som berättade om sin vardag och de problem de möter främst från kommunen men även från myndigheter.

Idag har vi (Näringsutskottet) haft offentlig utfrågning ang priset på el och hur det påverkar basindustrin.
Medverkade gjorde såväl facket som företag som elleverantörer.Det var bra och sakligt. Fast sisita inslaget med näringsministern var sisådär kunde konstatera att det är nog privatisering på gång vad gäller Vattenfall.Imorgon ska jag träffa SAMHALL här i Växjö klockan 06.00 ska bli spännande.Carina

Erfarenheter

Publicerad 2007-02-11 18:00:29 i Allmänt,

Under förra veckan var jag ute och reste med Näringsutskottet,vi var i Rumänien det var både intressant och lärorikt. Det är ett land som är glada att de har blivit medlemmar i EU.
Men jag slogs av vilken stor fattigdom det fortfarande finns, särskilt på landsbygden.
Vi besökte också två svenska företag som var helt moderna. Men funderar över att det finns många andra företag som inog inte har den arbetsmiljön.
Vi besökte naturligtvis parlamentet och det var verkligen en skrytbyggnad efter kommunisttiden. vi förstod att de inte var jätteglada åt denna stora byggnad då det går åt mycket såväl energi som pengar till underhåll.

Jag kan inte låta bli att tänka på hur det var när jag gick i 1:a klass och vi fick lära oss om barn i andra länder och barnen i Biaffra ( som alltid svalt) hur lyckligt lottat jag är som är född i ett land där vi har såväl trygghetssystem som välfärd.( fast då kunde jag inte de fina orden utan tyckte utifrån fred och att det alltid fanns mat)

I kväll åker jag till Stockholm för att i morgon åka till Gotland. Ska där besöka Östersjöenheten och träffa småföretagare och även partikamrater.Carina

Gamla vänner

Publicerad 2007-02-02 18:13:47 i Allmänt,

Att ha en vän du kan väcka mitt i natten är inte alla som har förmånen att ha. När man som undertecknad är heltidspolitiker är det viktigt att försöka till viss mån att hålla kontakt med sina vänner utanför politiken.
Det går lite si och så med det och det handlar inte om ointresse från verken min sida eller mina vänners utan snarare att när man väl är hemma är man helt nöjd med det.
Men i kväll ser jag fram emot att få träffa och umgås med mina fd arbetskamrater från  konsum (jag slutade där 1988) vi hade alltid en god sammanhållning vilket är vanligt på arbetsplatser och särskilt på mindre arbetsplatser. Man delar så mycket vardag så man kommer varandra ganska nära.
I kväll ska vi träffas och prata gamla minnen, vissa vänner kan man möta efter flera år och återuppta samtalet som om vi mötts igår. De vännerna ska man vara rädd om.

Förövrigt funderar jag över rapporten som FN fått del av idag och den globala uppvärmningen, jag tvivlar inte ett dugg på att det är människan som ligger bakom orsakerna. Det är positivt att frågorna nu är uppe på dagordningen och det är viktigt att klimatfrågan kopplas samman med energifrågan.
Det jag också känner är viktigt är att vi var och en försöker fundera över
-vad kan jag bidraga med ? för även om vi kommit en bit på väg här i Sverige så är det ändock här och nu vi måste arbeta med att förbättra  klimatet .Sedan finns det mycket som behöver göras även på andra kontinenter men vi kommer inte komma undan med argument att det behövs göras mer någon annanstans. Carina

Handarbete

Publicerad 2007-02-01 16:27:40 i Allmänt,

Har funderingar på om vi i en allt mer stressad tillvaro mår bättre om vi hadarbetar lite som avkoppling.
Förr gjorde man det delvis för det inte fanns så stort utbud av linne och kläder till vardagen.
Senare delen av 1900-talet var det nog mer en blanding av att hålla kädkostnaderna nere men också avkoppling. Att sitta fram på kvällen med ett handlarbete i knät och kanske titta på TV:en eller lyssna på musik kan nog ge såväl kropp som själ lite lung och ro. ska finnas forkning som visar på det och att hjärnas moterik blir bättre. Där av föll jag för frestelsen att när jag såg en snygg stickad tröja i tidningen land nu i veckan så beställde jag garn via modert beställningsätt internet. Ska bli kul att sticka igen har nog inte gjort det på ca 10 år. Är nu på väg hem till Kronoberg.Carina

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela