Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Apotek inte vilket företag som helst

Publicerad 2013-10-31 15:57:07 i Allmänt, apotek, företagande, näringsliv, sjukvård,

Idag har jag lämnat in en interpellation om apoteken, det kan inte vara rätt och riktigt att mediciner som kan vara så livsavgörande handlas med som vilken vara som heslt.

Förövrigt är det ibalnd svårt att få ut sin medicin,samma dag särskilt i glesbygd.

Vi har också fått mycket tydliga signaler om stressig arbetsmiljö.

Här nedan är den IP jag lämnat in idag för den som är lite nyfiken om vad jag skrev.

 

När regeringen för ett antal år sedan valde att privatisera apoteken var det huvudsakliga skälet ”tillgänglighet”. Visst har tillgängligheten ökat – i de större städerna ser vi apotek i varje gathörn, i glesbygden så ser det annorlunda ut.

Vid årsskiftet blev det möjligt för apoteksägare att lägga ner sin verksamhet oavsett om den bedrevs på något av de särskilt skyddsvärda apoteken. När regeringen märkte att de var på väg att hända så infördes ett särskilt bidrag till vissa apotek i små orter, detta för att tillgängligheten inte skulle försvinna helt. Detta är bra men frågan är väl om detta är en tillfällig- eller permanent lösning.

Den senaste tiden har vi kunnat läsa om stora arbetsmiljöproblem på apoteken och i undersökningar som farmacevtförbundets gjort så visar det sig att över hälften känner att de inte har tid att ge bra råd kring receptbelagda och receptfria läkemedel och att fler än var femte känner oro över recepthanteringen. Detta är inte bara ett arbetsmiljöproblem, det riskerar också att öka felmedicineringen.

 

Med bakgrund av detta så är min fråga till Socialminister Göran Hägglund:

 

Vad avser ministern vidta för åtgärder för att säkra medicinförsörjning på landsbygden?

Vad avser ministern vidta för åtgärder så arbetsmiljön förbättras för personalen så leveranssäkerhet kan garanteras?

Nytt lagförslag på gång

Publicerad 2013-10-23 22:41:00 i Allmänt, familj, jobb, politik, psykiatri, sjukvård, utbildning,

Äntligen verkar ett nytt lagförslag vara på gång vad gäller mobil- och internetförbud för dömda till rättspsykiatrisk vård. Hägglund har enligt uppgift för avsikt komma med ett förslag senast i mars, som sedan ska avgöras under vården. 
Efter att ha slitit med den här frågan i flera år så håller jag tummarna att det håller, det är otroligt viktigt att det här blir ett bra förslag så att alla parter känner att det blir rätt. 
 
Här kan du läsa ledaren i Smålandsposten om ämnet
 
Här är en artikel från samma tidning om ämnet
 
Återkommer när vi sett förslaget. 

Bakar

Publicerad 2013-10-22 21:59:28 i Allmänt, företagande, jobb, näringsliv, politik,

Årets pionjär som utsågs idag på slottet är en man som lyckats baka och sälja knäckebröd till svenskarna. Här där vi redan har två stora varumärken.

Såhär lyder motiveringen

Kategori Årets Pionjär
Pristagare: Emad Bayoumy, Pyramidbageriet AB

Motivering: 
“Han startade med 400 kr och omsätter idag 40 Mkr. 1996 flyttade en egyptisk bagare till Dala-Järna. Omgående började han att ta fram olika brödsorter som förenade de svenska och egyptiska bageri traditionerna.  Efter att ha murat sin egen ugn och utvecklat ett eget nytt svensk-egyptiska spisbröd, tog Pyramidbageriet fart. Emad Bayoumy´s spisbröd har rönt stora kulinariska framgångar och är en självklarhet när Sverige visar upp svensk mat. Pyramidbageriet är beviset för vad som kan ske när vi tar tillvara på människors ursprungliga kompetens och mixar den med det vi kan i Sverige och där ett plus ett blir tre (1+1=3).”


Starkt vinnare

Publicerad 2013-10-22 21:54:40 i Allmänt, familj, företagande, jobb, näringsliv,

Idag när motiveringen läses upp till årets nybyggare blev man nästan hänförd. ( Kände hur tårarna nästan kom fram ) Tänk komma till Sverige från Kongo och starta ett företag  inom skogsröjning, vara kvinna och ha flera barn. 

Motiveringen lyder 

Pristagare:

Kategori Årets Nybyggare
Pristagare: Milan Rupertsson, Ifab AB

Motivering: 
“Milan Rupertsson, kom till Sverige 2010 från Kongo. Ett år senare hade hon kommit igång med sitt företagande.  Hon valde att ge sig in i den svenska mansdominerade skogsröjningen utan pengar och med en begagnad maskin. I hård konkurrens och efter några testuppdrag har hon numera femåriga skogsröjning avtal. Första verksamhetsåret omsatte företaget cirka 2,5 Mkr och hade en vinst om 130 KSek. På frågan vad som gör henne unik och vad som gör att hon får gubbarna med sig, svarar hon – Jag är stentuff. Milan är pristagare därför att hon har ett mycket driv och mycket mod. Det är nybyggaranda på riktigt. ”

 


Kvinnor kan

Publicerad 2013-10-22 11:31:15 i Allmänt, familj, företagande, näringsliv, politik, skola, utbildning,

Milan en kvinna från Kongo. Hade tidigare jobbat med mode, kom till Sverige och startade ett företag inom skogsröjning. Emad driver ett bageri. Startade med att baka utan maskiner.Efter 5 månader köpte hus där bageriet finns idag. 
Tänk att våga starta en äventyrpark, med två tusen på kontot. Tamara är en tuff tjej. Detta är de nominerade vid kl 15 får någon sv. Dessa pris av kungen som årets nybyggare.  

Att utveckla

Publicerad 2013-10-21 08:30:39 i Allmänt, bostäder, familj, företagande, jobb, miljö, näringsliv, politik, sjukvård, skola, utbildning,

Idag har Kronobergs partidistrikt besök av Anna-Caren Sätherberg regionalpolitik talesperson. Vi ska besöka Tingsryd och lära mer. 
Att utveckla en by,en stad eller region är A och O för framtiden och att aldrig sluta drömma om förbättringar en del av lösning. 

Går träffade jag flera fantastiska kvinnor som driver företag på landsbygden. Att ta del av deras resa och drivkraft ger hopp. Det går att förändra om man vill. 

För att det ska funka måste politiken ge verktyg, men också sluta med alla centralisering. 

Vatten en självklarhet hos oss!

Publicerad 2013-10-18 09:56:07 i Allmänt, bostäder, energi, familj, jobb, miljö, politik, skola,

De senaste dagarna har det rapporterats mycket om vattennivåerna i våra sjöar. Senast idag säger man från Tingsryd i Småland att nivåerna inte varit så låga på 80 år. 
Tål att fundera över. Klart är att miljöfrågor måste upp på agendan igen och att vi använder rent frisk vatten på toa kanske inte är en självklarhet ? 

Annars gillar jag denna soliga somnar och höst. 
Nu kommer räkningen. 

Stressigt på Apoteket

Publicerad 2013-10-17 22:11:30 i Allmänt, företagande, politik, psykiatri, sjukvård, utbildning,

Idag har vi kunnat höra hur personal på apotek upplever  sin vardag allt mer stressande och att de känner rädsla för att de ska göra fel. Ett fel skulle kunna få katastrofala följder. 

Tänker att läkemedel är inte vilken handelsvara som helst, och måste behandlas därefter. 
Men idag är det bara pengar och lönsamhet som räknas. 

Det var fel att privatisera Apoteken, nu kommer notan. 

Jobbmorgon

Publicerad 2013-10-16 15:23:00 i Allmänt, familj, företagande, jobb, miljö, näringsliv, politik, psykiatri, sjukvård, skola, utbildning,


Att gå till jobbet borde vara en självklarhet för alla. Vi har politik för det. Tid för förändring.
Ladda ner appen till Iphone
Ladda ner appen till Android

Världens bästa land

Publicerad 2013-10-16 10:17:52 i Allmänt, barn, familj, miljö, näringsliv, politik, psykiatri, sjukvård, skola, utbildning,

Har precis lyssnat på statsministerns anförande i partiledardebatten. Tänk att vi är bäst i världen numer och allt är perfekt. Allt och alla har fått mer pengar från alliansen och det är fler anställda överallt. Särskilt inom kommuner och landsting. 

Tänk att i mitt landsting Kronoberg har köerna ökat, trotts alla dessa  satsningar och får nu inte del av kömiljard pengarna. 
Känner nog inte riktigt igen det statsministern säger att det finns fler anställda överallt inom offentlig sektor. 

Undrar vem tror Reinfeldt att han slår blå dunster i?

Det statsministern glömmer berätta är att arbetslösheten ligger på över 8% och allt fler lever på socialbidrag. 
Att sjuka, arbetslösa och pensionärer har fått en tuffare vardag glömde han också säga

Att vi lever i helt skilda världar har alltid varit tydlig för mig, men blir nu än mer tydlig. Sverige behöver en bättre fördelningspolitik och en ny socialdemokratisk regering. 

Kvinnlig Ärkebiskop

Publicerad 2013-10-15 15:28:00 i Allmänt, familj, jobb, kläder, miljö,

1958 beslutade kyrkomötet att det är ok för kvinnor att utbilda sig till präster. Tänk att det tog 55 år innan Svenska kyrkan vågade ta steget och utse en kvinna.http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5675101
 
Tänker att nu kommer Sverige att ligga i framkant när det gäller att visa världen och alla andra trosamfund runt om internationellt att i ett samhälle ska jämställdhet och jämlikhet råda.
 
Vi luteraner i Sverige har nu tagit ett steg frammåt för alla människors lika värde, frågan är när och vågar katolska kyrkan utse/välja en kvinnlig påve ?

Upprörande beslut

Publicerad 2013-10-15 11:42:00 i Allmänt, jobb, kläder, miljö, politik, psykiatri, sjukvård,

Igår retade jag mig på hur man skrev på ledarsidan i smålandsposten ang att jag protesterar och skriver debattinlägg om hovrättsdom.
 
Idag kommer besked om att det inte finns skäl att överklaga hovrättens dom http://mobil.dn.se/sthlm/inga-skal-att-overklaga-valdtaktsdom/
Om jag igår var förb.... på smp så är det ingening mot idag, när jag tar del av detta.
 
Man skyller på lagen som ädrades 1 juli i år samt hjälplöst tillstånd.
 
Men hallå domstol och alla sakkunniga, det finns väl mer än dessa ord i lagstiftningen.
Att en ung kvinna på 15 år skulle vilja ha sex med 6 unga män samtidigt är inte relevant, redan där är det fel och tydligt att det är en våldtäkt.
När en person , kvinna i detta fallet blir utsatt för ett trauma som detta så reagerar man på olika sätt, kanske med att vara tyst , man är kanske så rädd så man inte vågar säga någonting alls.
 
När en ung kvinna i vårt svenska samhälle utsätts för övergrepp som våldtäkt så kan hon inte lita på det svenska rättsystemet, vilket är absurt. Det har heller inte varit lagstiftarens mening att domstolar ska komma till denna slutsats som nu har gjorts.
 
I domstolarna känns det just nu som man leker och testar ord och gränser.
 
Förövrigt för den som vill läsa mitt genmäle till smålandsposten så finns den härhttp://www.smp.se/ledare/jag-kommer-aldrig-sluta-protestera(3980735).gm
 
 

Blir förb.....

Publicerad 2013-10-14 10:34:00 i Allmänt,

Idag kritiserar smålandspostens ledarsida mig som riksdagsledamot, detta för att jag reagerar på hovrättens dom i ett våldtäktsmål(se bild). Det handlar om den friande domen där 6 unga män våldtagit en flicka som sagt nej. 
Jag kommer alltid stå upp och kritisera orättvisor och oförätter i samhället, det finns tyvärr fortfarande allt för många. 
 
Har sänt in ett genmäle som jag hoppas blir publicerat. Fortsättning följer 
Här kan ni läsa ledaren från Smålandsposten
 
 
 
 
 

Värt varje krona

Publicerad 2013-10-13 22:32:11 i Allmänt, barn, familj, jobb, politik, psykiatri, sjukvård,


Idag har vi varit akut hos veterinären sedan vi upptäckt att den kom blod från urinröret. Klart vi blev oroliga särskilt med tanke på att Danny i fredags kväll stal mörk choklad från bordet och mumsade i sig, för att igår under rastning springa i full fart och snubbla , gjorde en volt och slog sig rätt kraftigt. 
 Veterinären hittade inga fel, vilket glädjer oss. Notan på straxt över 1800 betalade vi gärna , men visst är det dyrt. Tur vi har en skattefinanserad  sjukvård , där alla oavsett inkomst får hjälp. 

Vem lagar maten

Publicerad 2013-10-11 11:13:00 i Allmänt,Har fått en inbjudan till delfinal i Växjö om vem som blir årets kock. Roligt men tyvärr har jag ingen möjlighet. 

Däremot förundras jag av att det enbart är män som tävlar, var finns alla kvinnor ? 

Tänker att generellt när det gäller matlagning så är det flest kvinnor som gör det i hemmet i vardagen, men när det blir tävling då är det männen. 

Kanske inte kvinnor tror sig ha kunskap för tävling, typ inte ska jag, det är inte så märkvärdigt. 

Arrangören borde fundera över upplägget och kanske köra könsdelar tävling inledningsvis.

Hur som helst så är det bra att matlagning sänds på TV så fler lär mer om råvaror, det behövs i vårt förpackningsland.

Jobb, skola och sjukvård går före ytterligare skattesänkningar

Publicerad 2013-10-10 14:00:00 i Allmänt, barn, bostäder, familj, företagande, jobb,

 

Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson, replikerar idag på DN Debatt ang regeringens skattesänkningar:

Regeringen har en mycket tydlig prioritering. Att låna till skattesänkningar är viktigare än allt annat. Men svenska folket inser att det moderata skattesänkarprojektet har nått vägs ände. Därför lägger regeringen nu all kraft på att skälla på socialdemokraterna.

Oviljan att stå för den egna politiken förvånar inte. Under regeringens tid vid makten har arbetslösheten stigit och skolresultaten sjunkit. Ungdomsarbetslösheten har bitit sig fast på en hög nivå. Vårdplatserna har blivit färre och vårdkriserna fler. Stora överskott i de offentliga finanserna har vänts i betydande underskott. Regeringen lånar till skattesänkningar och bryter mot budgetreglerna. Överskottsmålet nås inte.

Har skattesänkningarna lett till lägre arbetslöshet? Till bättre skola? Till bättre sjukvård? Detta ska regeringen svara på.

Regeringen angriper socialdemokraterna för att vi inte kommer att riva upp alla de beslut som regeringen föreslagit. Det är märkligt. Det är regeringen som styr landet. Det måste oppositionen utgå ifrån. När moderaterna var i opposition yrkade man avslag på den socialdemokratiska regeringens förslag att höja barnbidragen vid tre olika tillfällen. Men när moderaterna gick till val föreslog man inte att barnbidragen skulle sänkas.

I vår budgetmotion visar vi hur den ekonomiska politiken bör utformas för 2014. Om riksdagen skulle välja att genomföra vår budget, så skulle den vara mer än väl finansierad. Vi föreslår en något stramare budget än regeringen. Nu är det troliga att riksdagen röstar för regeringens förslag – och att vår budgetmotion faller. Då genomförs regeringens förslag den 1 januari 2014.

I det läget gäller samma förutsättningar för alla partier: Reformer måste finansieras – med skattehöjningar, besparingar eller ett tillkommande reformutrymme. Vi kommer i det läget ha förslag på att avskaffa några av regeringens ineffektiva skattesubventioner – vilket ger oss betydande utrymme. Moderaterna har redan lovat ett sjätte jobbskatteavdrag. Hur ska det finansieras? Ska skolklasserna bli ännu större? Ska ännu fler ungdomar stå utan den utbildning som krävs för dagens arbetsmarknad? Ska vårdplatserna bli ännu färre?

Vi kommer att stå fast vid våra prioriteringar: Fler jobb och bättre skola går före ytterligare skattesänkningar. Nu och när vi går till val.

Samhällets baksida

Publicerad 2013-10-08 12:03:00 i Allmänt, bostäder, familj, politik, psykiatri, sjukvård, utbildning,

Har just lämnat dagens första arbetsplatsbesök, mycket givande och lärorikt. Slås av hur lite vi i debatten pratar om de som av olika anledningar lever på samhällets baksida. 
Idag har jag varit på Rättspsykiatriska kliniken i Växjö och tagit del av deras vardag. För alla de som är patienter där är det viktigt med en bra vård och att inte droger kan användas. Vem vet vad som kan hända om drogerna florerar omkring utan kontroll. 
Det är därför viktigt med en förändring i lagstiftningen. Idag finns det avdelningar som är helt drogfria, men där har patienterna heller inte fri tillgång till mobil så de kan handla på nätet eller be/ tvinga anhöriga leverera. 
 
All personal som jobbar med patienterna gör ett fantastiskt jobb, då dagarna naturligtvis kan vara ganska tuffa ibland. 
 
Tycker nog det är tid för oss alla att lyfta frågorna om alla dessa medmänniskor som lever på samhällets bakgård. 
Varför gör de det ?
Vad kan vi göra i förebyggande ?
Hur jobbar vi bäst när det hänt ?
 
Dessa frågor är betydligt viktigare än jobbskatteavdraget 

Äldrevården

Publicerad 2013-10-08 07:13:09 i Allmänt, bostäder, familj, politik, sjukvård, utbildning,


Äldrevården i Sverige får med jämna mellanrum kritik. Ibland inte så konstigt när vi inte lägger den status och ger det budgetanslag som behövs. Att ständigt behövs spara och få ökade arbetsuppgifter skapar en ond spiral. Igår var jag och besökte äldreboende och fick del av personalens vardag. Det är tufft många gånger, men de flesta trivs och framför allt de gör ett fantastiskt jobb. Tänk att arbete och ansvar för människor är lågt värderat när lön ska sättas. 

Unga har lägre värde i Alliansens Sverige

Publicerad 2013-10-05 09:03:26 i Allmänt, bostäder, familj, jobb, politik, skola,


Idagens Smålandspost kan man läsa att majoriteten i Växjö kommun vill bygga studentbostäder där studenterna ska få dela toa och dusch. Orsak blir billigare boende. För mig växer en allt mer tydlig bild fram. Unga människor i Sverige har ett lägre värde, det är inte bara att de kan bo med lägre standar, de är helt ok även att de har lägre lön. Det senaste har vi hört flera gånger. Tänker att som kvinna vakna med molande värk i magen en gång i månaden och med dess ev läckage , så vill man nog inte dela toa med andra, utan vara i fred med sitt och slippa gå ut i en korridoren. 

Rehabilitering och förebyggande arbete

Publicerad 2013-10-01 11:37:00 i Allmänt, familj, företagande, jobb, miljö, näringsliv, politik, psykiatri, sjukvård, utbildning,

Jag har en arbetsskada sedan länge. Fick den efter mycket monotont arbete. Spacklade fönsterkarmar på ackord. 
 
Jag är därför särskilt glad för att det fanns en bra företagshälsovård. Vilket naturligtvis behövs. Får lov att säga jag tycker det är "korkat" att göra så kraftiga neddragningar på företagshälsovården som alliansregeringen nu föreslår.
 
Att minska anslaget med 330 miljoner är fel väg att gå. Snarare behövde det öka, särskilt med tanke på att arbetslivet förändras och idag är det nya sjukdomar som man behöver jobba förebyggande med. 
 
Men bilden blir ganska tydlig med tanke på neddragningar inom Arbetsmiljöverket och nedläggningen av forskningen (arbetslivsinstitutet) 
 
Alliansregeringen vill inte satsa på det arbetande folket , bara på företagen. 
 
Jag tycker det är viktigt ned satsningar för fler och växande företag( delar dock ej regeringens prio) men det är minst lika viktigt att företagen har en bra friskvård och ibland även får hjälp med förebyggande åtgärder. 
 
Föresten påtala om arbetslinjen , så blir väl ganska många sannolikt arbetslösa nu , som idag jobbar inom företagshälsovården, och mycket viktig kompetens försvinner. 
 
Här kan ni höra ansvarig minister 

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela