Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

WTO och Catrin Ashton

Publicerad 2009-11-30 22:22:47 i Allmänt,

Dagen började inte så bra,skulle åka från bostaden 04.22 med tågtaxi för resa till Geneve. Ingen bil, kom ringde och taxi i Vxj fick ingen kontakt med chaffören. Började då bli lite orolig delvis vad hade hänt men cokså kommer jag att hinna med flyget från kastrup 09.05.( tänkte det är 3 timmar med bil )
men allt löste sig. De fick tag i chaffören som påstår att de tuppstått ett missförstånd angående avgångstiden.
Maken körde mig så vi möttes på hlava vägen sen gick det i 110.120 km/tim så vi han till tåget 05.19.

Landade så småningom i Geneve checkade in på hotellet och hade utrymme för en promenad och lunch innan WTO mötet började. Ett 20-tal handlesministerar höll korta anförande bl.a vår svenska. Kändes som att alla hade vilja att ro båten i hamn det vill säga komma överens om ett hadelsavtal mellan de 153 medlemmarna. Många var opptemistiska och ville att det skulle bli klart redan under 2010.Hoppas kan man ju alltid. Jag  tyvärr inte det är möjligt men om man kunde påbörja en förhandling och då på det swom man idag redan är överens om och avstå från att lägga in något nytt i detta läget då kanske det är möjligt. Jag tror att alla vill bjuda till men att det ibaldn är svårt att hitta verktygen på hemmplan,därför bör parlamenten involveras mera.

Dagens höjdpunkt är Catrin Ashton både vad gäller talet på sessionen där hon bl.a lyfte upp utvecklingsländernas problematik i finanskrisens spår och att vi utifrån det måste titta på hur deras förutsättningar ser ut i nuläget.

På minglet i kväll hade jag förmånen att få träffa henne och prata med henne en trevlig och intressant kvinna som står inför många utmaningar i sitt nya uppdrag. Vid fråga om de tre viktigaste frågorna sa hon
Iran,Afganistan och mellanösten så nog kommer hon att få en tuff vardag att jobba med.Carina

Grisar,EU och SAAB

Publicerad 2009-11-27 07:05:41 i Allmänt,

Det är fullständigt oaceptabelt att djur ska lida,och de bilder från grisuppfödning vi fått ta del av under veckan är inte roligt att se eller ta del av. Just därför är det viktigt med  bra och stark djurskydd. För att detta ska fungera är det viktigt med resurser så de som har arbetsuppgiften hinner med det som ska göras. Med den reform som Eskil Erlandssson genomfört med att lägga om ansvaret till länsstyrelserna från kommunerna har försämrat möjligheterna till att, på tidigt stadium upptäcka vanvård.
Självklart om de som är satta att inspektera förs samman till en enhet och kommer längre ifrån verkligheten så tappar man kännedomen om det som finns i närområdet och det blir allt mer resanande. Tid på väg som istället hade kunnat användas till besök.
Jag tycker att djurskyddet ska tillbaka till kommunerna,de har också lokalkännedom vilket jag tror är betydelsefullt.
Sen kan man inte låta bli att reflektera över HUR kan man utge sig för att värna djurs bästa som djurrättsalliansen gör om man har sett och har bevis för att djur far illa och inte anmäler det utan låter det fortgå. Deras filmer bygger på två års filmande,då är väl syftet mer politiskt och själviskt för egen vinning och uppmärksamhet.
Det är väl samma djurrättsallians besöker minkfarmare och släpper ut minkar till en frihet de inte klarar av utan går en säker död till mötes.

I tisdags hade vi återrappotering efter X-tra EU:s toppmöte ang de nya höga posterna. klart vi tycker det är bra att det blev en kvinna och en man,det var det vi framförde krav på precis som vi ansåg att det skulle vara en från vänster och en från högerblocket. Det blev så och i och med det skulle vi vara glada och nöjda enligt statsekreterare Gustav Lind. Klart det är bra men vi kan ändå inte vara nöjda med prosessen dit. När vi före mötet ställde frågor och krävde just om detta , så svarade statministern att så kunde det kanske inte bli då så många olika saker skulle tas hänsyn till. klart vi fattar även det,men ett EU och med Sverige som ordförandeland borde man kunhnat vågat pekat med hela handen och sakt -Ett modernt och framåtsyftande EU ska ha representanter på topppositionerna som gör att hela befolkningen känner sig representerade. Det vill säga en kvinna en man.

Tillsist så är det lätt att känna oro för hur det kommer att gå för SAAB och alla de som idag har sin utkomst inom bilindustrin. Blir därför upprörd när jag hör hur Olofsson och statministern ständigt står i alla media och så tydligt säger att det inte är deras ansvar eller skyll inte på mig, det är alltid någon annan. självklart kan inte regeringar rädda bilindustri med att köpa upp ägendet men regeringar kan göra många olika steg för att underlätta på resans gång. Men en regeringen som tror  att marknadskrafterna ska styra fullt ut står handfallna när och tittar på istället för att göra något åt saken.Carina

Semsterlag

Publicerad 2009-11-25 09:56:14 i Allmänt,

Just nu pågår debatten om försämringar av semesterlagstiftningen. Det är tre talare från oppositionen och en från majoriteten, vilket säger hur borgarna ser på löntagare. De anser verkar det till att, det är  helt ok att göra försämringar för den enskilde löntagaren. Samtidigt som för  man  en politik för de med tjocka plånböcker där kontentan blir att mycker ska ha mer. Sådan är kapitalism ....... Denna regering vi har nu står tydligt för det, inte att man är ett arbetarparti som moderaterna utger sig att vara. Snacka om falsk marknadsföring. Carina

S-kvinnor på höstmöte

Publicerad 2009-11-22 17:33:53 i Allmänt,

                

 

S-kvinnor för att vi vill ha ett samhälle där alla är lika mycket värda. Försörjning,  trygghet och utveckling är en självklarhet.S-kvinnor på höstmöte diskuterar framtid om klimat och kvinnors livsvillkor.

Kvinnors livsvillkor

Publicerad 2009-11-20 16:02:45 i Allmänt,

Idag har jag haft en interpellationsdebatt med arbetsmarknadsministern ang kvinnors arbetsvilkor.

- En tydlig skiljelinje synliggjordes i dagens debatt. Regeringens ansträngningar för att höja kvinnors löner och skapa tryggare anställningar får stå tillbaka för skattesänkningar som till tvåtredjedelar går till dem som tjänar bäst, säger Carina A Elgestam.

- Regeringen har vidtagit en del satsningar för att uppmuntra och stödja kvinnor på olika sätt. Det är bra. Men det räcker bevisligen inte, och har inte gjort på många år. Det är inte okej att kvinnors löner är 4900 kronor lägre än männens. Det är inte okej att kvinnorna på Lindex får nöja sig med enbart deltidsanställningar när männen på El-giganten kan få heltidstjänster. En Socialdemokratiskt ledd regering kommer att stärka kvinnors möjligheter till egen försörjning. Vi vill att heltid ska vara en rättighet och deltid en möjlighet, avslutar Carina A Elgestam.

Lite av varje

Publicerad 2009-11-19 21:23:38 i Allmänt,

Nu är det klart med vilka som ska leda EU enligt det nya fördraget. Det  blir en man och en kvinna, en borgare och en socialdemokrat. Det känns bra så långt, sen känner jag att det är för mycket hemlighetsmakeri i processen. Undertecknad vill ha en mer öppen process. Vill också  när det gäller kommisionär att det alltid från varje land ska nomineras en man och en kvinna så KOM blir mer jämställd och bättre avspeglar folket i medlemsländerna.

I kammaren igår så Finasnministern intressanta saker som är läsvärda utifrån hans tankar,läs här på Helene Peterssons blogg om detta.
Kan känna efter att hört detta så med en fortsatt borlig regering så kommer jämställdheten att ta ytterligare sjumilarkliv bakåt. Frågan är också om det är så att finasminsitern i grunden anser att kvinnor inte ska vara ute på arbetsmarknaden i så stor utsträckning,rätt som han tyckte det var bättre förr ( brukar vara andra åldersgrupper som anser det)

I morgon har jag en interpellationsdebatt med arbetsmarknadsministern om kvinnors livsvilkor på arbetsmarknaden.

Falla en liten skugga på mig!!!!!!

Publicerad 2009-11-18 08:05:39 i Allmänt,

Så sa Maud Olofsson i SVT:s morgonprogram. Detta ang. kritiken runt ägarstyrningen av Vattenfall. Märkligt argument, ministern tro att folket ska tro på att allt enbart handlar om att angripa henne. I grunden har hon fullständigt missat att ta till sig av avtalet i tyskland vad gäller ekonomiskt ansvar vid kärnkraftsolycka.
Om detta stod att läsa redan i vattenfalls årsredovisning, hade ministern och hennes medarbetare läst men inte förstått, kan man fundera över.
Nu påstår ministern att hon vetat det,och samtidigt att hon fått reda på det i höst.
Näringsministern har också haft hög svansföring vad gäller förändringar av ägardirektiv, vilket är styrmedlet över våra statliga företag. Vi har varit för detta och drivit på, men inget har hänt tyvärr. När det då blir en ny storm kring vattenfall ang ev försäljning av näten ( personligen trodde jag det var ett aprilskämt) så kritiserar ministern vattenfall och dess vd. Men om Maud Olofsson och hennes medarbetare hade följt och verkställt med ägardirektiv så hade detta aldrig varit aktuellt.

"det är inte lätt att va ödmjuk för en som är felfri som jag" denna refräng kommer jag att tänka på med anledning av intervjun i morgonsoffan. Carina

EU och kvinnorna

Publicerad 2009-11-17 17:36:50 i Allmänt,

Tack Janette Skogshus för ditt stöd. Vi måste nu drova på så att valen av de två första personerna till de nya posterna enligt fördraget blir fördelat enligt hur folket ser ut i EU. Hälften kvinnor och hälften män.
som det verkade på statministern idag som inte vill driva frågan så finns det risk för att det enbart blir män.

Facket fick framgång

Publicerad 2009-11-17 17:30:05 i Allmänt,

Det känns lite som att handels och facket fick framgång vad gäller den överenskommelse som handels och arbetsgivaren COOP gjort. Det blir begränsningar vad gäller att ha bemanningsföretag.
Nu är det upp till oss som medlemar att påverka där vi kan ha inflytande.

Detta betyder också mycke för andra handelsanställda oavsett butik då det idag finns en tendes till att allt fler inte vill anställa utan köpa tjänst när det så önskas. Var finns då tryggheten men också känslan för sitt jobb.

Jag har tidigare här på bloggen skrivit om hur jag retar mig i vissa butiker här i stockholm där det förmodligen är inhyrd personal som plockar upp varorna, och där jag som kund känt mig som att jag är i vägen.

Kvinnor kan

Publicerad 2009-11-12 00:07:03 i Allmänt,

Särskilt Helgor. I kväll har vi nu firat HelgaS 20 år. Underbar livaktig förening som gör allt för livsnjutare men cokså för att skratt och flärd ska vara del av vardagen. En del av våra gamla helgor ( de som numer inte är kvar i riksdagen )var på plats vilket förgyllde kvällen,precis som de två fd ordföreskor som var på plats.
Vi hade också kulturinslag av såväl en tjej med egna texter som Helgor som spexade och sjöng.

I vardagsarbetet i riksdagen är det njutbart med lite Helgas ibland. Carina

ps)Vi hade också utlottning av en tavla måland av Helgan Anneli som undertecknad vann som jag är så glad över behållningen av lotteriförsäljningen går till sektor3(ds

Veckan som gick och kommer

Publicerad 2009-11-08 21:00:52 i Allmänt,

Veckan som gick handlade mest om att lämn aåterbud till det mesta då jag varit förskyld och haft ont i halsen.
Var såpass dålig att jag gjorde sjukanmälan och stannade hemma i Lenhovda. Vill inte heller smitta ner alla andra.

Veckan som kommer ska jag ha en praktikant under två dagar. Tänker också gå på frukostmöte med Företagarna då de ska presentaera småföretagsbarometern. Vad som kommer fram där kommer att vara avgörande för hur många ser på den närmaste framtiden.
På onsdag kväll har helgas sin jubileumskväll det är något jag ser fram emot, men innan dess är det lite jobb kvar att göra vad gäller förberedelse.

Förövrigt är det det vanliga utskott och debatt,votering.

Har också en hel del att jobba igen efter nästan en veckas sjukdom. Carina

Vem blir EU:s nya ordförande ?? varför ingen insyn

Publicerad 2009-11-06 13:20:36 i Allmänt,

Nu börjar allt fler röster höras om vem ska nu få dessa "höga" attraktiva poster inom EU i och med det nya Lissabonfördraget nu är godkänt av alla medlemsländer.
Det spekuleras mycket men folket och vi parlamentariker får ingen insyn, Varför kan man undra.
Det beror på att de som är aktiella har så ansvarfulla och betydeslefulla jobb idag så det skulle vara förödande om det var en öppen process. Svårt att förstå, för när det gäller exepelvis tjänster inom offentlig så är det ok med offentlighet. Ett exepel på det var hela processen runt ny rektor till Linne Universitetet. Kanske en och annan inte söker offentliga tjänster då de inte vill att deras arbetsgivare ska läsa eller höra via media att de söker nytt jobb. Inte för jag direkt vill ändra på offentligheten men tycker att politiker som ska utses till viktiga funktioner ska ske i en öppen process. Varför ska det vara hemligt att man förhandlar mellan länder för att uppnå så brett stöd som möjligt för är en sak men alternativen borde vi få veta.

Sen retar jag mig särksilt på att det spekuleras om män inte kvinnor. Det finns många duktiga kvinnor som kan ta dessa två uppdrag. Carina

ps) är nu arbetsför igen efter dunderförskylningen(ds 

Främjande en av de viktigaste tillväxtfaktorerna

Publicerad 2009-11-05 15:46:20 i Allmänt,

Undertecknad har tillsammans med Olle T i Utrikesutskottet gjort en rapport om vikten av främjande och frihandel.
Vi tror att Sverige måste bli mycket mer aktiva på den globala scenen och vi måste med alla medel stärka främjandet. Då duger det inte som regeringen gör att minska budgetanslaget till Exportrådet,eller minskat det är nästan halverat. Det funkar inte heller att lägga ner ambasader och konsulat. De är många gånger dörröppnare vilket är värdefullt i all typ av handel.
Här nedan är ett litet utdrag av vad vi vill. Carina

S föreslår ny ombudsman i EU och satsning på invandrare för ökad export

Satsa mer på företagare med invandrarbakgrund för att stärka svensk export till nya marknader. Tillsätt en exportombudsman i EU och WTO till stöd för utvecklingsländer som vill exportera till EU. Och stärk kopplingen till Rättvis Handel i exportfrämjandet, samtidigt som subventionerna på alkohol- och tobaksvaror bör slopas. Det kräver Socialdemokraterna i en ny handelspolitisk rapport.

Utnyttja den kunskap och kompetens om affärsmöjligheter på nya marknader som invandrare, invandrarföretag och invandrarföreningar besitter för att bättre främja handeln med sina respektive ursprungsländer.

- En satsning på effektivare och rättvisare handel är viktig både för jobben i Sverige och för att bryta fattigdomen i utvecklingsländerna. Vi prioriterar att öka antalet exportföretag i Sverige. Framför allt vill vi ta tillvara den mycket värdefulla kompetens som finns hos många invandrarentreprenörer i exportfrämjandet. De har kunskaper om nya marknader som kan bana väg för en kraftigt ökad handel med länder i exempelvis Latinamerika, Afrika och Mellanöstern, säger Carina Adolfsson Elgestam (S), handelspolitisk talesperson.

- Småföretagare och exportörer i fattigare länder måste få ökade möjligheter att sälja sina varor till Sverige och övriga EU. Möjligheterna till microlån för entreprenörer i utvecklingsländer måste öka. Vi vill inrätta en ombudsman för dessa i såväl EU som i WTO-processen. Tillsammans med slopade tullmurar och subventioner kan detta leda till rejäla och konkreta förbättringar för människor i dessa länder, säger Carina Adolfsson Elgestam.

Tolv S-krav för en ny internationell handelspolitik:

Stärk uppdraget till våra utlandsmyndigheter att verka för rättvis handel i exportfrämjandet. Prioritera miljöhänsyn, jämställdhet samt hänsyn till mänskliga och fackliga rättigheter i EUs handelspolitik.

Avskaffa jordbrukssubventionerna, särskilt på tobaks- och alkoholvaror. Arbeta för verklig frihandel, utan tullmurar och subventioner.

Prioritera ökat antal exportföretag.

Utnyttja ordförandeskapet i EU för att se till att fler länder undertecknar ILO-konventionen om arbetares villkor.

Öka kunskapsöverföringen om miljöteknik till utvecklingsländerna.

Tillsätt en exportombudsman som kan stödja utvecklingsländerna dels i WTO-processen, dels i EU.

Stärk parlamentens roll i arbetet med processerna i exempelvis WTO och Världsbanken.

Öka biståndet till utvecklingsländerna för att stärka deras förhandlingskapacitet i världshandelssystemet, exempelvis EPA och TRIPS.

Stärk svenska småföretags kunskap om och möjligheter att exportera och importera.

Öka möjligheterna till microlån till småföretagare i utvecklingsländer som vill importera eller exportera.

Öka det svenska exportfrämjandet runt om i världen. Säg nej till regeringens nedskärningar på exportfrämjandet. Genomför en långsiktig översyn och verka för en bred uppgörelse över blockgränsen för att förbättra förutsättningarna för svenskt exportfrämjande.

Tjänstedirektivet i vardagen

Publicerad 2009-11-04 10:12:38 i Allmänt,

i skrivande stund lyssnar jag på debatten om införandet av tjänstedirektivet. skulle själv ha haft debatten men är dunderförskyld och hostar så jag är sjukanmäld i stället vilket är fullständigt deppigt efter att ha jobbat med frågan under de senaste åren.
Men blir uppretad när jag lyssnar på borgarna och deras argument för varför det inte ska finns någon person att delge delgivning om inte arbetsrätten följs. Om det uppstår problem får vi kanske titta på det. Märkligt sätt från borgarna att se på ny lagstiftning. Först inför vi en lag om det uppstår problem så tittar vi på det då.
Vi vet redan nu att det finns arbetsgivare som inte följer svensk lag vad gäller löner och arbetsmiljö det räcker faktiskt med att bara titta på konsekvenserna av arbetet i skogen efter stormen Gudrun och Per.
Moderaterna och folkpartiet har nu i kammaren sakt att arbetsrätten i detta fall är en bifråga. Det säger en del om deras syn på fackföreningsrörelsen och människan. Carina

Ej jämställd arbetsmarknad

Publicerad 2009-11-01 13:46:22 i Allmänt,

Så länge kvinnor har lägre löner än män inom vissa arbetsuppgifter lver vi inte i ett jämställt samhälle.

Har därför skrivit en interpellation om detta. Svaret lämnas 20 november


Detta pressmeddelande är utsänt

Elgestam(S) i ny interpellation: - Vad gör regeringen för kvinnorna på Lindex?

Varför kan männen som jobbar på El-Giganten få heltidstjänster men inte kvinnorna som jobbar på Lindex? Den frågan ställer riksdagsledamot Carina A Elgestam(S) till arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin i en interpellationsdebatt som lämnats in idag.

Carina A Elgestam(S) vill med frågan illustrera en av arbetsmarknadens främsta orättvisor, nämnligen att tusentals kvinnor i vårt land inte erbjuds eller ges möjligheten att tjäna tillräckligt för att kunna försörja sig ordentligt, rätten till heltidstjänst.

 

Ser man till hela inkomsten under ett år, summan av inkomst från arbete, kapital, sjukersättning, föräldrapenning, bostadsbidrag och så vidare motsvarar kvinnors genomsnittliga inkomst bara 70 procent av männens.

Carina A Elgestam(S) ställer följande frågor till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin:

Vad tänker ministern göra för att stärka svenska kvinnors ställning på arbetsmarknaden?

Vad avser ministern göra för att komma till rätta med de osakliga löneskillnaderna?

Hur vill ministern lösa problemet med ofrivillig deltidsanställning?

 

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela