Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Hålla svenska hotellkök

Publicerad 2013-07-24 11:41:03 i Allmänt,

För en stund sedan åt maken och jag en mycket god frukost här på hotellet. Det var fina bacon färskt stekta precis som det var färsk uppskuren gurka och mycket mer naturligtvis. Inte på alla svenska hotell men allt för många så upplever jag att det är typ gurka som är upptorkad och bacon som inte är knaprigt. Då har jag en misstanke om att man förberett det dagen innan och så blir smaken därefter. Vore roligt med en bättring för de det berör. Finns även hotell som har lika fin som här.

Oanad förlust Vattenfall!

Publicerad 2013-07-23 10:34:00 i Allmänt,

Idag får vi åter veta att Vattenfall skriver ner sitt resultat med nästan 30 miljarder. Bolaget som ägs av svenska folket ,ska också delas upp i två bolag ,så en försäljning underlättas heter det. Vid det impulsköp ( kändes som det gick lite hastigt och lustigt till) av Nuon som Maud Olofsson genomförde som minister var vi mycket kritiska , då bolaget hade mest kol och gas och var relativt omodernt vi såg framför oss gigantisk investering som skulle sätta svenska folkets egendom i en mycket stor risk. Tyvärr får man säga idag att vi hade rätt. Alliansregeringen leker allt för enkelt med folkets bolag , bara av ideologiska skäl.

 

Läs mer på Expressen: http://www.expressen.se/nyheter/miljardsmall-for-vattenfall/

Svenska Dagbladet: http://www.svd.se/naringsliv/vattenfall-gor-jattenedskrivning_8367954.svd

Sveriges Radio: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=4218&grupp=3692&artikel=5598366

Lokala produkter

Publicerad 2013-07-22 22:23:07 i Allmänt,

Har testat både polska piroger och våfflor idag. Gott båda delar och alltid lika spännande att testa lokal mat. Det är lärorikt också. Att flanera på stranden känns som att gå flera mil bara i sanden. Tyvärr kom det ökad vind på seneftermiddagen så det var inte skönt på stranden längre. Med den kraftiga vinden fick man sand överallt, känner fortfarande som om det var sand i ansiktet.

Landsbygd med vyer

Publicerad 2013-07-22 16:12:36 i Allmänt,

Exakt klockan 09.00 idag rullade vi av färjan i G-dynia. Då vi inte fick tillträde till hotellet förren kl. 14.00 så bestämde vi oss för en liten rundtur. Det blev A1 några mil och sedan svängde vi av mot Malbork. Fina vyer att beskåda och särskilt vacker vid floden Wisla. Sedan såg vi storkar 6 bon med alltifrån 2 till 4 i varje bo. Kul upplevelse känns redan som en lyckad tripp. Nu frammevid hotellet så det får bli lite siesta.

https://cdn1.cdnme.se/10085/7-3/pic_51ed2b009606ee6487af0299.jpg">https://cdn3.cdnme.se/10085/7-3/pic_51ed2b009606ee6487af0299.jpg" class="image">

https://cdn2.cdnme.se/10085/7-3/pic_51ed3cccddf2b3520bf0b7c7.jpg" class="image">

En liten tripp

Publicerad 2013-07-21 18:20:42 i Allmänt,

Sitter i bilen på väg till Karlskrona där maken och jag om ett par timmar ska åka färja till Polen. Ska bli spännande att semestra några dagar i vårt grannland på andra sidan Östersjön. Det sägs finnas mycket fina sandstränder och jag vet sedan tidigare tjänsteresor att det är vacker natur. Tänk så nära och ändock är det inte så stor andel av svenska befolkningen som väljer Polen som semesterland, troligtvis finns det en historisk förklaring. Hemma har vi hundvakt så för dem blir det också semester tripp av annorlunda art kantänka. Vi börjar med Karlskronas välkända glass en jätte strut. Gott och kan rekommenderas

Race och Spanien

Publicerad 2013-07-12 20:39:08 i Allmänt,

Har bestämt mig för att hålla på Spanien denna match som just började ( fredag 12 juli ) då spanska landslaget bor på samma hotell som vi. Att vi bor på hotell är inte för vi är på semester utan för vi roar oss med vårt fritidsintresse Whippetrace. I morgon ska vår Danny tävla med start klockan 20.00 och vetrinärsbesiktning är vid 09.00. I skrivande stund har Spanien just gjort mål.

Klyftor

Publicerad 2013-07-06 16:50:22 i Allmänt,

Idag ser vi tydligt hur klyftorna ökar i samhället. Några få får allt mer och Alliansens politik fortsätter bara att ytterligare spä på. När man har infört detta populära ROT och RUT avdrag så minskar statens intäkter dvs våra skattepengar används som ett bidrag till de hushåll som har möjlighet att använda det. När alliansregeringen sänkt skatterna med fyra jobbskatteavdraget som också är ganska populärt så är det till den del av folket som arbetar, de som är arbetslösa och sjuka eller pensionärer får inte del av. Detta är också en form av bidrag, då man gör skillnad på folk. Detta för att klyftorna ökar markant mellan den som arbetar och den som råkar vara sjuk eller arbetslös
Sedan har alliansregeringen använt sänkt arbetsgivaravgift för alla unga, med argumentet att det ska bli lättare att anställa och lättare för unga att komma om på arbetsmarknaden. Detta har lätt till att arbetsgivare fått mer pengar i fickan medan arbetslösheten bland unga ökat rekordartat. Sänkt moms inom restaurangbranschen, mirakel jobb enligt regeringen är ytterligare pengar ner i fickan på arbetsgivare( visst det är en tuff bransch Men varför al vissa branscher gynnas särskilt ) samtidigt som detta sker blir det mindre pengar till kommuner och landsting, skolorna där våra barn går får mindre resurser ( alliansregeringen privatiseras också så skattepengar kan gå direkt ner i privata fickor ) precis som äldrevården och sjukvård. För den gynnade i alliansen system , de med pengar på bank, jobb, friska är detta en lönsam affär, men för all dem som lever på marginalen eller råkar var sjuk eller arbetslös är det en riktig nitlott. Hög tid för regeringsskifte och fördelningspolitik så alla känner delaktighet i vårt samhälle, inte bar några. Typ principen alla människors lika värde, det är nog framtidens melodi även för tillväxt.

Drömmar

Publicerad 2013-07-06 16:40:50 i Allmänt,

Som barn kunde jag leka i timmar med byggande av sandslott. Det var alltid en utmaning att få det stabilt. Dessa två fina slott mötte mina ögon denna morgon vid promenaden. Vad drömde de barnen om som byggt dem.... Alla våra unga som nu går arbetslösa har drömmar om framtiden, men känner frustration över sin vardag. Det finns stora risker med att en så stor ungdomsgrupp står utanför och inte kan förverkliga sina drömmar.

Lyssna och lära

Publicerad 2013-07-05 08:53:13 i Allmänt,

Har mött ett antal personer under dagarna här på Gotland som informerat mig om olika problem inom sin bransch. Lärorikt för mig som politiker men det skapar också förutsättningar till förändring när något är fel i lagstiftningen. Två tydliga saker är smuggling av cigaretter, och EU betalkortsförordning. Något annat som gör mig ganska arg är upphandling av byggen och att kommun ,landsting ,stat inte har koll på alla underentreprenörer. Detta måste få ett slut , vi ska inte ha svart arbetskraft i Sverige. Vi ska ha schysta villkor och sund konkurrens. Kan konstatera efter en vecka på Gotland att det finns underlag till motioner i höst.

Elbilsrallyt med S som vinnare

Publicerad 2013-07-03 22:07:00 i Allmänt,

Idag har jag varit kartläsare i ett politiskt elbilsrally som gröna bilister arrangerat. Kul tävling med olika inslag, men framför allt att visa att det funkar utmärkt med elbil. Vi måste ställa om till ett mer hållbart samhälle och det gäller också bilar. Att jag och min kollega Krister Örnfjäder vann tävlingen gör naturligtvis oss mycket stolta.

Jippo eller demokratimarknad

Publicerad 2013-07-03 20:18:00 i Allmänt,

Almedalen och politikerveckan som Olof Palme tog initiativ till är världsunik. Ingen stans i hela världen finns det något liknade. Tänk att här på gatan möter man ministrar, fd ministrar, kommunpolitiker , riksdagsledamöter , generaldirektör , fackligt folk, ärkebiskop en, bankfolk, tja alla som på olika sätt vill vara med och utveckla vårt samhälle. Tänker att det är väldigt speciellt. Träffade på fotbollsförbundets ordförande och bytte några ord. Träffade på KF ordförande och bytte några ord. Träffade på en S- kvinna från Gotland och bytte några ord skulle kunna fortsätta med ganska många till jag mött och bytt några ord med. Nog kan vi alla vara stolta över att vi har en demokrativecka här i Visby där vi alla kan mötas och utbyta kunskap och erfarenhet, somliga kallar det jippo , de borde skämmas. Vi ska vara rädda om vår demokrati och aldrig ta den för självklar.

3:12 regler

Publicerad 2013-07-01 17:06:00 i Allmänt,

Från sociala utmaningar till seminarium om 3:12 regler. Stor omsvängning kan man säga då det handlar om företagens skatter. Regeringen har lagt ett förslag som gör att företagen rasar mot förslaget.Inte konstigt alls då det gör att det blir krångligare att vara företagare. Anders Borg la fram ett förslag i vårbudgeten som fick en remisstid på tre veckor och där mer finns att önska. Det finns saker som är negativa i dagens regelverk men dem bör man titta på i en utredning och göra konsekvensanalys av förslaget. Min förhoppning är att det inte kommer något färdigt förslag i höstbudgeten utan tid ges till att få till ett bra förslag i samverkan mellan politik och näringsliv.

Sociala företag en viktig utvecklingsfaktor

Publicerad 2013-07-01 16:59:00 i Allmänt,

Började dagen med att medverka på ett seminarium om sociala innovation . Rubriken talar för sig själv. Sociala utmaningar+ innovation=tillväxt? Föreläsarna som var medverkade gav en bra inblick i vad som görs men också om behoven av förändring ,särskilt attityder till sociala företag. Det är hög tid att vi i Sverige tar fram en strategi i samverkan mellan politiker och näringsliv. Att driva ett företag utan vinstsyfte måste vara lika ok, och regelverket runt om kring måste funka. Att se över offentlig upphandlingsregler så de funkar även för sociala företag är ett måste.
Varje arbetad timme behövs, alla människor behöver känna sig behövda och efterfrågade, då måste videon politiken skapa förutsättningar. Detta är en viktigt fråga jag tänker återkomma till den.

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela