Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Kunskap är nyckel

Publicerad 2013-01-30 10:28:43 i Allmänt,

 
 

Idag föreslår partistyrelsen vår kommande kongress att gymnasieskolan ska bli obligatorisk. Det är helt i linje med vår politiska prioritering - jobben först. Vi behöver stärka utbildningen för att människor ska kunna ta framtidens jobb.     Idag är en gymnasieutbildning en förutsättning för att klara sig bra på arbetsmarknaden. Arbetslösheten för unga som inte har en slutförd gymnasieutbildning är mer än dubbelt så hög som för dem som har en gymnasieexamen. Utbildningssystemet måste därför hänga med så att det motsvarar kraven från dagens och morgondagens arbetsliv. När nästintill samtliga arbetsgivare kräver gymnasieutbildning ska inte ungdomar stå utan en gymnasieexamen.
Unga arbetslösa utan fullgjort gymnasium ska genom ett utbildningskontrakt få hjälp till färdiga gymnasiestudier. Vårt förslag gör att den nuvarande skolplikten förlängs till 18 års ålder. Samtidigt som kraven på de unga höjs måste stödet till eleverna stärkas. Samhället och skolan ska ta ett större ansvar för att eleverna slutför sin gymnasieutbildning. Utbildningen måste anpassas efter varje elevs individuella behov. En bra studiemiljö och stärkt elevhälsa, samverkan med arbetslivet och investering i lärarna är viktiga delar. Det ska även finnas fler olika vägar till gymnasieexamen. Folkhögskola är ett exempel.

30 dagar för faktura

Publicerad 2013-01-23 16:44:57 i Allmänt,

För en liten stund sedan röstade vi i riksdagen om regeringens förslag om korta betaltider.
Regeringen och borgarna här i riksdagen anser att normen ska vara 30 dagar för betalning av fakturer för företag.
Men att man ska kunna förhandla bort det om man vill. Vi ser det lite som att det blir David och Goliat. Vad kan ett litet företag sätta emot om det stora säger vi vill ha 90 eller 120 dagars betaltid. Ytterst lite som vi ser det.
Där av har vi reserverat oss mot regeringens förslag och vårt förslag vann i kammaren.Vi vill att det ska vara 30 dagar icke förhandlingsbart.
 
citat från det pressmeddelande vi sänt ut i Kronoberg
 

– När man är ute och träffar småföretagare så är det uppenbart att det är just detta de efterfrågar. De behöver varje krona i likviditet för att överleva och för att utvecklas.. Småföretagaren är alltid i underläge, både gentemot staten och mot större företag. En sådan snedsits kan vi socialdemokrater aldrig acceptera

Jobben är vår prioritet

Publicerad 2013-01-23 08:20:53 i Allmänt, jobb, politik,

För att vi ska kunna lösa den jobbkris som har drabbat Sverige så måste vi satsa på jobben. Vi ha under hela hösten kommit med många förslag som alla är en liten del av kakan som ska krisen på arbetsmarknanden. Idag släpper vi nya förslag som kommer att gå till vår kongress i april.

”Full sysselsättning är vår övergripande politiska prioritering. Skapandet av fler jobb och aktiva insatser mot arbetslösheten går före allt annat. Jobben ska sättas främst i hela den ekonomiska politiken. Vi socialdemokrater ska vidta de åtgärder som krävs och söka de allianser som är nödvändiga för att bryta arbetslösheten och få fler människor i arbete.” 

Ytterligare två förslag som kommer att gå till kongressen är:

Vi föreslår att kongressen antar ett mål om att sluta sysselsättningsgapet mellan kvinnor och män. Det är oacceptabelt att arbetsmiljön för många kvinnor är så slitsam och stressig att de inte klarar av att arbeta fram till pensionen.

Vi lägger också ett förslag som innebär att det vid offentlig upphandling ska tas hänsyn till sysselsättningseffekterna. Den offentliga upphandlingen är mycket omfattande och kan på ett helt annat sätt än idag användas för att ge jobb och bryta arbetslöshet.

Regeringens politik har prövats i såväl hög- som lågkonjunktur och det är uppenbart att den inte leder till fler jobb. Verkligheten har kommit ifatt regeringen. Jag tror att fler och fler börja ställa sig frågan: Vad är egentligen bäst för framtiden: Att vi samarbetar för fler jobb eller att var och en får lösa samhällsproblemen själva

läs mer om vår politik på www.socialdemokraterna.se

Du kan också läsa om den senaste intervjun med vår partiordförande i dagens nyheter: www.dn.se 

En rättighet för varje kvinna

Publicerad 2013-01-18 15:40:00 i

Blir mycket upprörd när jag idag hör på Ekot om Nora som efter att ha blivit våldtagen ville ha en kvinnlig terapeut. Hon blev nekad för hon inte skött sig tillräckligt länge. Att som brottsoffer inte få den hjälp man behöver för att bearbeta är oacceptabelt . Här kan ni lyssna eller läsa mer http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5412516Att en Psykiatriker gör en sådan typ av bedömning som verkar bygga på straffprincip känns gammaldags. Man kan ifrågasätta den legitimation han innehar. Det måste vara varje kvinnas rättighet som brottsoffer att få bli behandlad av en kvinna om man så önskar. Det är lätt att förstå att Nora inte litar på män.

Tufft med jobben i Lessebo

Publicerad 2013-01-17 11:33:18 i Allmänt, Outlet, kläder,

Känns tufft just nu för Lessebo kommun med mycket varsel och allt för hög arbetslöshet. Att nu Kosta Outlet mode ska läggas ner i en tid när klädbranchen har nedåttrend blir en tuff uppförsbacke. För den som vill veta mer lyssna in Radio Kronoberg http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=106  Men precis som Thorsten Flink sjöng i slagerfestivalen -Jag reser mig igen http://www.youtube.com/watch?v=nTQp23yT50U så kommer medborgarna och de arbetslösa göra det i Lessebo kommun, men det krävs nog lite samhällsinsatser som arbetsmarknadsåtgärder och utbildningsinsatser.
 
 

Jag har varit fattig

Publicerad 2013-01-16 23:07:00 i

Jag har varit fattig ensamstående mamma. Jobbade deltid på Konsum. Man fick planera sin vardag och vända på varje krona. Att köpa på extrapris var ett måste. Att äta ost på mackan de flesta dagar i månaden likaså, då skinka var för dyrt. Kläder anpassade efter årstid till dottern var alltid självklart, själv fick man avstå. På 1980- talet var inte lågprisbutiker lika vanligt så billigast var att skicka efter och naturligtvis fenomenet Ullared. Att inte ha råd att gå på bio kändes hårt, att som mamma känna att man aldrig kunde göra det där lilla extra kändes i magen ibland på kvällarna. Värst var det vid sjukdom, att ha ett öronbarn. Då på 1980- talet var inte barnsjukvården gratis. Att lösa ut medicin kunde vara tufft och man fick kanske be om förskott. Vi hade det ändå bra,vi hade familj,anhöriga,kompisar och arbetskamrater i närheten och varandra. När jag nu i kväll har sett Janne Josefssons uppdrag granskning så blir undertecknad ganska upprörd hur han svartmålar barnfattigdomen som om den inte finns. Det finns många fattiga i vårt land men ytterst få vill väl visa upp sitt armod.

Småföretag ska inte agera bank

Publicerad 2013-01-16 07:58:00 i

Idag är det partiledardebatt i kammaren. Vår gruppledare Mikael Damberg företräder oss han kommer att prata om jobben och undertecknad tror inte att statsministern kommer ha det i fokus utan sannolikt försöka sätta en skattechock stämpel på oss. Vi socialdemokrater vill inte att småföretag ska agera bank så vi föreslår att det ska bli lag att betalningstider mellan företag ska vara längst 30 dagar.Läs gärna här vad vi skriver på brännpunkt http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/. Vi vill också ta bort ansvaret för andra sjuklöneveckan, vilket gör att fler företag kommer våga anställa. Det är ett ökat företagande som ger fler jobb. Inte sänkta skatter.

Städa framför egen dörr först

Publicerad 2013-01-14 09:05:00 i

Idag kan man läsa på debattsidan i Smålandsposten om att borgliga ledamöter från riksdagens skattteutskottet besöker Kronoberg. De ondgör sig där över vår socialdemokratiska skattepolitik. Eller rättare sagt de svartmålar vår politik och försöker skrämma medborgarna. kan läsas här. De glömmer i sitt debattinlägg att skriva om hur de har infört ett system med elprisområde som gör att företagen i länet betalar mer per kilowatt timme i genomsnitt 2,2 öre. Kan handla om 200 000 mer på ett år. Kan vara mycket pengar för ett litet elintensivt företag. För övrigt vill vi ha ett samhälle som utjämnar klyftor, inte ökar klyftorna som dagens politik som borgarna för.

Avdrag som skiljer männskor

Publicerad 2013-01-09 18:21:16 i Allmänt,

I dagarna har skatteverket presenterat siffrorna för hur mycket ROT och RUT avdraget kostade 2012. Vi kan också då se att RUT blir allt mer populärt medans ROT planas ut. Inget konstigt i sig att ROT planas ut man kan ju inte reparera sitt hus hur mycket som helst, och för lägenheter gäller inte ROT. Vet att dessa bidrag till de hushåll som har möjlighet att använda det är mycket populärt, men kan ändå inte låta bli att fundera över hur mycket är 17 miljarder. SVT har haft ett reportage om bidraget för den nyfikne så är det en länk här.

http://www.svt.se/nyheter/ekonomi/fler-svenskar-anvander-rut-avdrag?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Inrikesnyheter+(svt.se+-+Inrikesnyheter
 
 

Vad får man då för 17 miljarder en hel del beroende på hur man använder pengarna. Vill minnas att Polisen i Sverige kostar 20 miljarder , som en fingervisning men tänker att i mitt hemlän Kronoberg har det betalts bidrag för ROT och RUT på 347 miljoner. Tänker att de pengarna skulle kunna ha använts till förskollärare i förskolan och fler vuxna i skolan så som lärare, kuratorer eller rent av lokalvårdare. Om vi då leker med tanken att en personal kostar en miljon skulle kommunerna i Kronoberg kunna anställa 347 personer. det i sin tur skulle ge mindre skolklasser och färre barn per barngrupp. Om man gör det enkelt för sig och inte tar kommunerna i länet efter storlek och folkmängd ( tar för lång tid i skrivande stund att räkna ut ) så skulle varje kommun kunna anställa 43 personer i skolan eller förskolan.

Detta kära läsare är lite tankar runt hur man kan använda våra skattepengar på olika sätt och de gäller att prioritera, då pengarna inte räcker till allt. Har under 2012 sett mycket i media just på att det är många som tycker att kommunerna har för stora barngrupper i förskolan och för många elever per klass i skolan.

Personligen föredrar jag en stark offentlig sektor före bidrag till några enskilda privatpersoner, då alla har inte verken råd eller möjlighet att använda dessa ganska generösa bidrag från staten. Folket blir uppdelat.

Hunsad och slagen

Publicerad 2013-01-07 21:01:52 i Allmänt,

Nu är jul och nyårshelgen över och det nya året startat upp på riktigt. Under de dagar som gått sedan julafton har tyvärr allt för många kvinnor och ibland några barn också blivit misshandlade av sin man/sambo/pappa.

Har kunnat läsa om misstänkt misshandel i media men också om Aftonbladets utmärkta reportage om barn som sett pappa döda mamma.  http://dodadekvinnor.aftonbladet.se/

Vi S-kvinnor i Kronoberg försöker synliggöra frågan inte minst utifrån det behov av resurser som behövs till kvinnojourerna. vi har kartlagt våra kommuner hur mycket de ger och Lessebo kommun ger mest medans Min hemkommun Uppvidinge och Tingsryd ger minst. Siffrorna nedan bygger på vad som gav under 2011.

Här nedan är ett utdrag ur vår rapport

Total summa Kr per invånare Övrigt

Alvesta

40 000 2,11 kr Beslutad summa

Ljungby

100 000 3,64 kr Beslutad summa

Markaryd

30 000 3,00 kr Har ett fast belopp per invånare

Tingsryd

15 000 1,23 kr Beslutad summa

Lessebo

45 000 5,59 kr Beslutad summa

Uppvidinge

15 000 1,61kr Beslutad summa

Älmhult

52 500 3,34kr Beslutad summa

Växjö

270 000 3,15kr Beslutad summa

Vi konstaterar att Lessebo är ett föredöme medan Tingsryd och Uppvidinge som ligger i botten bör fundera över hur de ska förstärka sina insatser.

Våld i nära relationer är lika vanligt oavsett storlek på kommun.

Markaryd som har valt en modell att betala per invånare i kommunen kan vara en möjlig väg.

När vi tittar på hur situationen ser ut i länet när en kvinna snabbt måste få ett nytt boende så ser vi att endast en del kommuner har en eller ett par jourlägenheter. Om lägenheter inte finns eller är fulla så används hotell eller vandrarhem.

Detta kan i vissa fall skapa problem då personen som har varit tvungen att fly från sitt hem måste lämna rummet för att till exempel äta i matsal/restaurang. Den första tiden efter att man lämnat den utsatta situationen man tidigare var i, behöver man extra stöd och det kan då bli svårt att klara av den situationen på ett allmänt hotell.

Andra brister vi sett i kommunerna i Kronobergs län är att alla kommuner inte för statistik på över de ärenden som de hanterar. Det kan skapa problem med uppföljningen och kontrollen av ärenden. 5

S-kvinnor i Kronoberg kräver att:

 

Alla kommuner i länet är med och betalar till kvinnojourerna en summa som gör att kvinnojourerna inte behöver jaga pengar.

 En lagstiftning om obligatoriskt stöd till kvinnojourernas verksamhet

 Kommunerna tillsammans med kvinnojourerna löser bostadsfrågan, inte ok att neka någon om behov finns.

 När personer som har kontaktförbud och inte följer det måste polis ingripa

 Våld mot kvinnor i nära relationer där det finns barn inblandade måste tas på alvar och åtgärder för bearbetning vidtas så snabbt det går.

S-kvinnor i Kronoberg vill skapa ett humant samhälle där kvinnor och tjejer känner att de är trygga i sina relationer, i hemmet och i samhället.

 

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela