Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Avdrag som skiljer männskor

Publicerad 2013-01-09 18:21:16 i Allmänt,

I dagarna har skatteverket presenterat siffrorna för hur mycket ROT och RUT avdraget kostade 2012. Vi kan också då se att RUT blir allt mer populärt medans ROT planas ut. Inget konstigt i sig att ROT planas ut man kan ju inte reparera sitt hus hur mycket som helst, och för lägenheter gäller inte ROT. Vet att dessa bidrag till de hushåll som har möjlighet att använda det är mycket populärt, men kan ändå inte låta bli att fundera över hur mycket är 17 miljarder. SVT har haft ett reportage om bidraget för den nyfikne så är det en länk här.

http://www.svt.se/nyheter/ekonomi/fler-svenskar-anvander-rut-avdrag?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Inrikesnyheter+(svt.se+-+Inrikesnyheter
 
 

Vad får man då för 17 miljarder en hel del beroende på hur man använder pengarna. Vill minnas att Polisen i Sverige kostar 20 miljarder , som en fingervisning men tänker att i mitt hemlän Kronoberg har det betalts bidrag för ROT och RUT på 347 miljoner. Tänker att de pengarna skulle kunna ha använts till förskollärare i förskolan och fler vuxna i skolan så som lärare, kuratorer eller rent av lokalvårdare. Om vi då leker med tanken att en personal kostar en miljon skulle kommunerna i Kronoberg kunna anställa 347 personer. det i sin tur skulle ge mindre skolklasser och färre barn per barngrupp. Om man gör det enkelt för sig och inte tar kommunerna i länet efter storlek och folkmängd ( tar för lång tid i skrivande stund att räkna ut ) så skulle varje kommun kunna anställa 43 personer i skolan eller förskolan.

Detta kära läsare är lite tankar runt hur man kan använda våra skattepengar på olika sätt och de gäller att prioritera, då pengarna inte räcker till allt. Har under 2012 sett mycket i media just på att det är många som tycker att kommunerna har för stora barngrupper i förskolan och för många elever per klass i skolan.

Personligen föredrar jag en stark offentlig sektor före bidrag till några enskilda privatpersoner, då alla har inte verken råd eller möjlighet att använda dessa ganska generösa bidrag från staten. Folket blir uppdelat.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela