Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Elpris på hög nivå

Publicerad 2011-11-15 08:49:02 i Allmänt,

Idag är undertecknad uppretad på orättvisan i de av regeringen och Svenska Kraftnär införda nya fyra elprisområdena. Bakgrunden är att Danmark anmälde Sverige för osund konkurrens ang pris och kraftöverföring. EU-kommissionen  höll med att det kunde vara så, och då valde Svenska Kraftnät att dela in Sverige i fyra prisområden ,från norr till söder.

 Man visst från början att det kunde bli prisskillnader mellan norr och söder ändock fullföljde man. Denna orättvisa slår mot hushåll och företag.

 Hur tänker regeringen när det gäller konkurrensen mellan företag kan man undra ?

 Eller VARFÖR tillhör inte Oskarshamn som hitintills vad jag vet legat i Södra Sverige och Småland prisområde 4 det vill säga södra. Oskarshamn har man av någon  anledning lagt i område 3 Stockholmsområdet, Varför då ? Beror det på att där finns 3 kärnkraftverk ?

 Igår måndag var priset på el ca 30 öre dyrare i södra Sverige, främst för det inte blåst i Danmark. Hur ska våra elintensiva småföretag klara konkurrensen med omvärlden och våra stora som Volvo i Olofström, kan handla om miljonbelopp.

 Många frågor inga svar , ska nu gå över till att skriva en interpellation så får minister Hatt ge svaren. Carina

Vem vill ha en stor stark

Publicerad 2011-11-14 10:59:54 i Allmänt,

 

Förra veckan rasade debatten om Carema och hur de sköter åldringsvården. Vem är förvånad att man tar ut bonusar, eller skapar så tajt organisation som möjligt. Att ha hög produktivitet i ett företag är inget onaturligt. Kanske inte det är så konstigt då att företaget väljer att väga blöjor ,vad vet jag, syftet är att göra så mycket vinst som möjligt, så är det med ALLA PRIVATA företag. Tänker vad trodde man annars ?

 Alla ni som la er röst på Reinfeldt och kompani och nu är upprörda, tänkte ni då ett varv till när de pratade om valfrihet i vården. Att det betyder att marknaden och kapitalismen tar över.

När man driver företag vill man tjäna pengar,göra vinst,det är det som är marknaden.

 Det finns ändock andra former man kan driva åldringsvård på utöver offentlig sektor ( kommer till det sist i dessa rader ) och det är ideburen verksamhet typ FAMNA. De går in i sitt åtagande med helt andra ögon och har mer människan i fokus. Det är bra och det är också bra om politiken kan skapa bättre förutsättningar för deras verksamhet. Både det som är förknippat till riskkapital som upphandling. Det som däremot skulle vara förödande är borgarnas förslag om att privatpersoner som skänker pengar till ideella organisationer ska få göra skatteavdrag. Då tar vi steget in i ett samhälle där vissa ska stå med mössan i hand för de rika, för att få tillgång till vård. Ett sådant samhälle vill inte undertecknad se utvecklas.

 Bäst är vår modell i Sverige vi har haft fram till 2006 med en stor och stark,avser då offentlig sektor. (Allt var inte frid och fröjd, saker och ting behövde förbättras ) I en stor och stark offentlig sektor FÅR ALLA OAVSETT STORLEK PÅ PLÅNBOK rätt till bra vård och då även äldrevård. Låt oss därför värna och stå upp för vår modell med lika värde och solidaritet mellan människor.

 För om vi inte gör det så

 Tänk när du blir gammal ska du välja om du vill få vård av Carema,kyrkan eller kommunen.

 För mig är valet enkelt kommun och offentlig sektor, inga vinster som går ner i privata fickor , inga bonusar och inga skattemedel som göms undan i skatteparadis. Carina

Vem vill bli politiker

Publicerad 2011-11-10 09:11:31 i Allmänt,

Det finns dagar undertecknad upplever att det pågår en hetsjakt på politiker på alla nivåer.

Det är precis som om vi är allas villebråd och man kan säga mer eller mindre kränkande saker. Det som särskilt uppmärksammas är våra förmåner.

Klart vi som är heltidspolitiker i riksdag ,kommun eller landtingsnivå har vissa förmåner

Och det är också klart de ska granskas så vi inte roffar åt oss. Men vi måste också ha vissa avtal då politiker avstår från sitt arbete till förmån att vara folkvald. ( det är inget vanligt lönearbete utan just ett förtroendeuppdrag ) Om vi inte hade det VEM eller vilka skulle då vilja, våga ta steget och avstå från lön ,och arbetskarriär ?

 Hör aldrig i debatten ett ord om detta eller vad det betyder för demokratin att vi har folkvalda från olika samhällsklasser och med olika yrkesbakgrund.

 Hör heller aldrig ett ord i debatten om alla fritidspolitiker som har uppdrag i kommuner och landsting och avsätter såväl fritid som arbetstid för sina politiska idéer.

Att de förlorar semesterdagar och semesterersättning, tappar i inkomst, får mindre pension osv.

 Handen på hjärtat om man varit politiker på heltid kanske i 10-15-20 år VEM  eller vilken arbetsgivare vill anställa den personen. Lek med tanken att personen är mellan 55-62.

 Vi vet att redan idag är många arbetsgivare  är måttligt intresserade av att anställa personer i dessa åldergrupper. Eller tänk tanken en lärare som inte undervisat på 15 år hur lätt är det att bara kliva in i klassrummet som om inget hänt.

 De som vågar ta klivet och bli politiker gör inte det för ersättningarnas skull, vågar undertecknad påstå,utan för att man drivs av en längtan av att påverka,och få makt och inflytande i politiken. Carina

Ta ansvar för fel

Publicerad 2011-11-08 20:17:08 i Allmänt,

Nu föreslår nya generaldirektörer på Försäkringskassan att regeringen ska slopa intygen vid föräldraledighet, VAB.

För dyrt och för mycket administration.

 Vad var det vi sa. Vi socialdemokrater var emot att det skulle införas över huvudtaget.

Man måste våga lite på människor.

 Carema  som bl.a bedriver äldreomsorg i vinstintresse ( vilket alla företag gör ) har nu med all rätta fått kritik för hur de bedriver sin verksamhet samtidigt som de snålar med personaltätheten ger man chefer höga bonusar. Man har också interlån med hög ränta vilket är skatteplanering med flygt från landet för att slippa betala skatt.

 När ska Svenska folket vakna upp och protestera med höga röster ? Svenska skattepengar flyter ut ur landet via privata företag som verkar i offentlig sektor.

 När Håkan Juholt  dumdristigt begått misstaget att inte uppmärksamma ersättningen för dubbelt boende i sitt sambo/särbo förhållande ropar folket MORAL, MORAL  med alla rätta,

 Undertecknad önskade att folket reagerade lika stark över den privata verksamheten i offentlig sektor som låter vinster gå ut över det uppdrag de fått genom upphandling. VARFÖR ställer man inte statminstern och Hägglund till svars ? Carina

Kontaktsvårigheter och våga satsa !

Publicerad 2011-11-07 07:40:08 i Allmänt,

Sitter här nu igen och väntar på ett försenat tåg. ( Alvesta 07.34 skulle tåget gå nu beräknat 15 min sent) funderar över hur Trafikverket ska klara vinter, när det är problem en vanlig höstdag. Enligt uppgift så är det problem med en kontaktledning, vet inte hur kontaktledningar funkar men det verkar påverka från både Malmö och Kalmar.

 

Tänker också att vi kan flyga till månen, jag kan ladda upp och se på TV i min mobil men vi klarar inte tågtider utan kontaktproblem, verkar som vi prioriterar fel teknikutveckling och investerar i fel teknik ………….

 Ett annat försummat område är arbetsmiljön. Idag mår allt fler allt sämre på arbetsplatserna men få vågar höja sin röst. De neddragningar som regeringen gjorde på såväl forskning som arbetsmiljöverket under förra mandatperioden börjar nu bli allt tydligare.

Det är hög tid att arbetsmiljöfrågorna kommer upp på agendan,vi kan inte  låta folk fortsätta leva under denna stress på jobbet. Dagens arbetsmiljö ser annorlunda ut mot gårdagens vilket kräver nya rön och därför är det viktigt med riktade pengar till forskning på arbetsmiljö.

 Vad händer i Europa och ekonomin tål att funderas över, det är inte bara Grekland som har ekonomiska svårigheter. ( Även om svensk media hängt upp sig på Grekland precis som om det bara är ett land i EU som har kris i ekonomin) Vad måste göras borde stå överst på ekofins dagordning. Då avser undertecknad inte enbart spara, tror att man även måste investera för att Europa ska stå sig i konkurrensen i en global värld. Carina

Marknadens villkor

Publicerad 2011-11-02 10:01:36 i Allmänt,

I dessa dagar är det inte enkelt att vara boende i Grekland.

Det kvittar vad de gör så är det fel, alltid är det någon som tycker det. Missförstå nu inte denna inledning , självklart ska man inte leva över sina tillgångar. det gäller såväl enskilda människor som länder.

Men när de föreslårs sparpaket protesterar folket ( vilket är en sund reaktion av dem ) När Giorgos Papandreou föreslår folkomröstning är det fel säger folket och omvärlden och oposionen applåderar och vill ha nyval.

 Klart att inte folket vill ha folkomröstning, de vill inte behöva ta ställning i denna svåra fråga,de har ju valt politiker som ska göra det. De vill också kunna känna att de står vid sidan om och kan fortsätta protestera.

 Blir det folkomröstning måste man ta ställning och i och med det medverkar man till alla försämringarna i vardagen.

 Att oposionen vill ha nyval är naturligtvis endast populistiskt FÖR vad ska de göra ?
Att sparpaket ska genomföras gäller väl oavsett. Nä det vore bättre att alla politiker i Grekland förenade sig i att DETTA ska vi lösa och visa på handlingskraft i stället för osäkerhet om framtiden.

Allt för många greker drömmer om återinförande av drachmer ( är osäker på stavningen ) vilket naturligtvis inte är någon lösning, utan är mer drömmen om en bättre tid, som med sedvanliga ord kan beskrivas med ATT DET VAR BÄTTRE FÖRR. Att stå ensam i denna kris med en egen valuta och mot en överkänslig marknad skulle nog inte göra vardagen lättare.

Undertecknad funderar över vad EU och alla dessa borgliga politiker som har majoritet i EU idag gör för att folket i Grekland, Italien, Spanien,Portugal,Irland ska få en chans och känna att det finns en framtid.

Undertecknad tror inte bara på att man kan spara sig ur kriser utan man måste nog också våga satsa.

 Vi kan inte bara rädda privata banker, vi måste också rädda människor från att gå under. Carina

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela