Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Vinnare

Publicerad 2013-06-30 16:49:00 i Allmänt,

Att vinna är alltid kul. Att få priset från Företagarna som den som bryr sig mest i riksdagen gör mig stolt och glad. Juryns motivering är : en engagerad riksdagsledamot som sedan 1998 lyft näringspolitiska frågor med tanke och bredd som är bra. På senare år har hon skrivit motioner som bekaja glesbygdsutveckling, utökat ROT-avdrag till alla boendeform samt lokaler. Hon lyfter blicken internationellt och är flitig debattör i exportfrågor. Slut citat. Känns inspirerande att få kredit för sitt arbete.

Visby och Företagarna

Publicerad 2013-06-30 11:30:00 i Allmänt,

Har börjat dagen med en kopp kaffe på en solig altan här i Strandbacka stugby. Därefter en långpromenad längs med en fantastiskt vacker strandsträcka. Nu strax en enkel lunch innan avfärd till Visby. Idag blir det i småföretags tecken. Bl.a. ska Företagarna utse årets Vem bryr sig vinnare, där jag är en av finalisterna. Att vi i Sverige behöver fler företag och fler som växer är A och O för jobben i framtiden. Vi har föreslag på många saker som skulle kunna ge effekt. Ett är nyföretagargaranti.

Rosornas ö väntar

Publicerad 2013-06-29 08:49:00 i Allmänt,

Idag styr jag kosan till Gotland och årets Almedalsvecka. Det kommer bli givande på flera sätt som vanligt. Dock känns det sådär att återigen åka ifrån familjen och trädgård. Vet att veckan kommer vara inspirerande och lärorik, men ändock kännes det lite tufft😹. Har förövrigt hört lite kommentarer de senaste dagarna om att Almedalen bara är dricka och mingel. Det får väl stå för de som uttrycker det så, själv har jag förberedd mig i två dagar nu innan avfärd. I Visby blir det aktiviteter från morgon till kväll. Medverka i seminarier, men även gå på seminarier , visst jag ska gå på mingel också men jag jobbar även då , samtalen handlar ju om just det ämnet man är inbjuden till. Med detta kära bloggläsare så villiga säga att det blir för min del full arbetsvecka, och då talar vi inte om 40-timmars vecka. Förövrigt mingel och nätverkande är utvecklande för samhället. Jag hoppas dock hinna med att njuta lite av Gotlands rosor.

Experiment med Svenska medborgare

Publicerad 2013-06-26 14:26:00 i Allmänt, barn, coach, familj, jobb, politik, sjukvård, skola, utbildning,

Igår kunde vi ta del av att Sensia med två av sina vårdcentraler försatt sig i konkurs. Dålig lönsamhet sägs vara orsak. Under våren har flera skolor gått i konkurs och vi har under flera års tid fått information från arbetslösa som gått meningslösa kurser hos privata aktörer. ( kallas visst coach ) Dessa tre exempel på hur Alliansregeringen experimenterar med svenska folket utifrån sin ideologi är skandalöst. Att bedriva handel med människor i behov av vård eller med våra skolbarn och arbetslösa är ett skrämmande experiment och borde inte få förekomma. tyvärr är det allt för många medborgare som tycker det är lite kul och spännande med privata aktörer i förhållande till den trygga kommunala eller statliga. Frågan blir trotts allt ,ska våra gemensamma skattepengar användas till denna typ av experiment ? och vill vi verkligen att våra barn, vår framtid ska gå i en skola som man inte riktigt vet om eller när den bedriver undervisning. Ska man som sjuk behöva oroa sig över om min vårdcentral finns ?

Något annat som också är viktigt är busstrejken, många medborgare far nog lite illa nu när inte bussen går, men nog vill väl alla ha en bra lön och bra villkor när man jobbar. Vem vill leva under villkor som säger att om det blir en upphandling av en ny arbetsgivare får du söka om ditt jobb. Det vill inte jag, vill inte heller att mina barn eller barnbarn ska leva och verka på en sådan arbetsmarknad. Det måste bli ett slut på slit och släng med folk.

Sverige behöver en socialdemokratisk regeringen med en människosyn om Alla människors lika värde.

 

Läs mer i Smålandsposten: http://www.smp.se/nyheter/tt_ekonomi/vardcentraler-i-konkurs(3829549).gm och i SR Kronoberg: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=106&artikel=5573910 

Politik spelar roll

Publicerad 2013-06-26 12:01:18 i Allmänt, familj, politik,

Politik kan påverka, ibland finns det de som tror annat. Det finns en utredning som Naturvårdsverket gjort på uppdrag av regeringen. ( viktigt komma ihåg att ingen myndighet gör vad de vill, utan gör det de blir ålagda via regleringsbrev av regeringen) en utredning om vad som ska hända med skrotbilar. Deras förslag riskerade att alla som har veteranbilar som hobby skulle ställas utan reservdelar och där med kunde möjligheterna till att renovera och bevara denna kulturskatt gå om intet. Jag ställde en fråga till minister Ek hon har avgett ett svar som gillas av MHRF
http://www.mhrf.se/MHRF_valkomnar_Lena_Eks_raka_svar_om_skrotbilsutredningen
 
Roligt att det blev ett positivt svar och att det gillas där ute. Finns också ett repotage i Östran idag https://web.retriever-info.com/go/?u=https%3A%2F%2Fweb.retriever-info.com%2Fservices%2Farchive.html%3Fmethod%3DdisplayPDF&p=226011&a=30516&sa=2016282&x=c3c759c79e30512a5141aaf6dd384002&d=05714920130626d1f86a569d9987b6415a533c660198be

Midsommarfint

Publicerad 2013-06-20 13:18:00 i Allmänt,

Småland är namnet på landet det kära..... Så börjar en visa om det vackra landskap jag är född och bor i. Idag bjuder landskap upp med inslag av växter och natur så man blir hänförd. Lenhovdasjön spegelblank, två tranor på ängen vid säterier i Sävsjöström, en hare eller två längs med Merhultsvägen och tre korpar som satt och åt på marken. Sju sorters blommor i vägkanten. Sverige och Småland i vid midsommar tid är något alldeles extra. Trevlig midsommar alla där ute.

Politik spelar roll!

Publicerad 2013-06-20 11:03:18 i Allmänt, politik,

Politik spelar kan verkligen spela roll när man väljer att engagera sig. Jag glädjer mig åt idag att barn och utbildningsnämnden i Lessebo enhälligt har fattat beslut att Alexanders son Alvin ska få en förskoleplats i kommunen (Här kan ni läsa mer o detta) . När jag först läste om detta så blev jag väldigt upprörd och valde att ta "fighten" till riksdagen genom en Interpellation (kan ses här) vänd till jämställdhetsminister Maria Arnholm.
Jag kommer att fortsätta jobba med den här frågan och planerar att lägga en motion till Hösten. 

Veteranbilar

Publicerad 2013-06-19 15:55:00 i Allmänt, Bilar, politik,

Jag har ställt en skriftlig fråga till miljöministern om veteranbilsentusiaster möjligheter att även i framtiden ha tillgång till delar via att lagra skrotade bilar. Som jag tolkar ministern har hon inte för avsikt att göra någon förändring som försämrar för de med intresse för veteranbilar. I slutet av svaret så skriver minister EK att hon inte har för avsikt att reglera veteranbilsverksamheten vilket gör att jag tolkar det till att det nu blir frid och fröjd. Alla dessa vackra bilar kan nu rulla lugnt i sommar. 

 

Här är svaret från ministern:

Svar på fråga 2012/13:594 av Carina Adolfsson Elgestam (S) Hobbyverksamhet med veteranbilar

Carina Adolfsson Elgestam har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder så att veteranbilsentusiasterna även fortsättningsvis kan lagra reservdelar.

Naturvårdsverket har fått i uppdrag att utreda hur omhänder­tagandet av uttjänta bilar och bildelar fungerar i praktiken. I uppdraget ingick att lämna förslag till förändringar av det befintliga systemet. Uppdraget Uttjänta bilar och miljön redovisades den 30 juni 2011 till Miljödeparte-mentet. Förslaget har remitterats och bereds inom Regeringskansliet.

Naturvårdsverket har i sin rapport uppmärksammat att ett återkomman-de problem när det gäller bilskrotning är illegala verksamheter. Det har visat sig svårt att skilja mellan vad som är att anse som en yrkesmässig verksamhet och vad som är ren hobbyverksamhet. Det har lett till att illegala bilskrotare inte går att åtala trots att ett stort antal bilar finns på platsen eller att verksamheten har pågått under lång tid. Naturvårds-verket har därför föreslagit att ordet yrkesmässig ska tas bort i defini-tionen av yrkesmässig bilskrotare i bilskrotningsförordningen så att det blir straffbart att skrota en bil utan att vara auktoriserad.

Jag instämmer med Naturvårdsverket i att illegal bilskrotningsverk-samhet innebär ett miljöproblem som vi bör förhindra. Jag kan dock konstatera att definitionen av bilskrotningsverksamhet är bred och innefattar demontering, återanvändning och återvinning i vilket hobbyverksamhet inryms.

Jag har inte för avsikt att reglera veteranbilsverksamhet eller sportbils-verksamhet. Jag ser det därför som lämpligast att behålla nuvarande

reglering och jag får återkomma om andra åtgärder för att komma till rätta med den illegala bilskrotningen.

 

Stockholm den 19 juni 2013

Sova hemma

Publicerad 2013-06-19 07:38:00 i Allmänt,

Sitter i skrivande stund och intar lite frukost.Därefter blir det packning inför hemresa i eftermiddag. Blommor ska med bort till arbetsrummet, så de får lite vatten över sommaren. Den här sista dagen på riksdagsåret är alltid lite speciell med blandade känslor. Starkast för min del är än dock känslan av att veta att nu får jag sova hemma i nästan tre månader. Däremot är vi inte lediga i tre månader som vissa tror. Vi gör arbetsplatsbesök i augusti och september, skriver debattartiklar, sköter e-posten och vanlig papperspost.Vi jobbar förberedande inför budget osv. Men många av oss är relativt lediga efter Almedalsveckan under några veckor. Sen följer vi naturligtvis nyheterna alla dagar, vilket också är en del av en politikers vardag. Summan av kardemumman är att det blir skönt med lite vanligt familjeliv och att ladda batterierna inför valrörelsen nästa år.

Gått till final

Publicerad 2013-06-18 18:22:00 i Allmänt, företagande, politik,

Idag har jag blivit intervjuad och filmad med anledning av att jag är en av de ledamöter som är mest företagsvänlig. Det är Företagarna som varje år utser.Det är tre personer från varje block i politiken som går till final. I almedalen söndag 30 juni kl 15.00 utses vem som är vinnare,så håll tummarna att jag vinner. Jag bryr mig självklart om priset då det är ett bevis på hur hårt jag arbetart med de här frågorna.

Veteranbilar i framtiden

Publicerad 2013-06-14 12:39:00 i Allmänt,

Har idag dragit tillbaka min interpellation om veteranbilar som jag lämnat in och ställt fråga om till miljöministern. Jag lämnade in den 30 maj och svar skulle komma senast 15 juni och jag fick alternativ 27 juni, då jag inte kan, så meddelade departementet 22 augusti som svars dag, nästan två halv månad senare. Det är inte ok. Särskilt med tanke på att ministern Ek var i kammaren i tisdags 11 juni och borde kunnat lämnat svar då, och då hade det varit i tid enligt reglerna. Nonchalant som jag ser det. Men då får man vara fiffig så därav tillbaka dragen och i stället en skriftlig fråga inlämnad idag före kl 10. Det svaret ska vara hos mig på onsdag före 12.00. Utifrån det blir det en ny IP till hösten och det nya riksmötet.

Min skriftliga fråga till miljöminster Lena Ek (C): 

Motorhistoriska hobbyn är en stor folkrörelse. Enbart Motorhistoriska Riksförbundet har ca 100 000 medlemmar. Genom att ta hand om bilar i högst varierande skick och restaurera dem blir bilarna återanvända. Ibland behöver man använda sig av så kallade reservdelsbilar för att få tag på reservdelar 

Naturvårdsverket har på regeringens uppdrag tagit fram rapporten Uttjänta bilar och miljön (juni 2011) där man presenterar förslag om hur omhändertagande av uttjänta bilar och bildelar kan förbättras samt hur man kan komma åt problemet med illegala bilskrotar. 

Ett problem med rapporten är att den inte alls tar hänsyn till eller tar upp gränsdragningen gentemot den hobbyverksamhet som många ägnar sig åt när de restaurerar veteranbilar. Bland åtgärderna finns förslag som i värsta fall skulle kunna innebära att det kan bli brottsligt att ta emot och demontera en bil för att kunna återanvända reservdelar. Anledningen är att kommunerna i dag inte kan skilja på yrkesmässig verksamhet och ren hobbyverksamhet.

Veteranbilar är uppskattat inslag i trafiken, och utgör också ett stort rullande museum som drivs helt utan statliga och kommunala bidrag och det är därför viktigt att verksamheten kan fortsätta att bevaras.

Vad avser miljöministern att vidta för åtgärder så att veteranbilsentusiasterna även fortsättningsvis kan lagra reservdelar?

Blind date

Publicerad 2013-06-14 08:26:00 i Allmänt,

Retar upp mig lite här på morgonkvisten, när jag lyssnar på fredagpanelen på SVT. Den blonda kvinnan fd Stockholms moderata borgarråd Kristina Axen Olin påstår angående jobb frågan och arbetslöshet att med en socialdemokratisk regeringen blir det som en blind date. Tänk jag tror att väljarna och svenska folket vet mer än så. Socialdemokraterna som innehaft regeringsmakten under årtionden tagit ansvar för jobb och utveckling av landet, klart en bred majoritet av folket vet vad vi står för. Från moderaten Axen Olins håll handlar hennes uttalande om att skapa osäkerhet hos väljarna inte fakta. Vi socialdemokrater har en politik för jobb, vi har också en politik för att minska klyftorna i samhället. Moderaternas politik sliter isär, det blir allt mer tydligt.

Det går att se panelen via Gomorron Sveriges hemsida: http://www.svt.se/gomorron-sverige/ 

Björklund vill öka klyftorna

Publicerad 2013-06-12 23:09:08 i Allmänt,

Idag under partiledardebatten sa Björklund att vi behöver sänka ingångslönerna för de yngsta och öka löneskillnaden. Folkpartiet vill med andra ord öka klyftorna än mer i samhället. Vad är det som säger att bara för man är ung ska man accepter en lägre lön. Inget som jag ser det. Det ska vara lika lön för lika arbete. Att man har ingångslönerna medan man lär sig ett jobb är något annat. Att öka löneskillnaden är att ge mer till de som redan har mycket. Finns hur mycket statistik som helst på att chefer av alla de slag har haft mycket högre löneutveckling än Arbetete. När sen Björklund också säger att vi socialdemokrater orsakat fattigdom tja då undrar man hur det resonerar kring sanningen i det partiet.

Att göra så gott man kan och folkfest

Publicerad 2013-06-06 21:25:28 i

Idag har vi tävlat i Whippetrace. Vår Danny gjorde bra ifrån sig. Han springer alltid full av glädje utan att knuffas eller bitas. Kanske just därför kunde man idag märka när han sprang med en tuff hund att han blev lite skraj. Att komma i B-final i Whippetrace är bra och motståndet där är tufft, att bli fyra är bra kämpat. Efter racet blev det en tur till hamnplan i Färjestaden där veteranbilar av olika modeller ställde upp. Som vanligt en folkfest med flera hundra människor i rörelse som beundrar alla ekipage. Avslut med tvårättersmeny på nyöppnade restaurang i hamnen med levande musik. Tja nationaldagen blev en festlig och folklig dag. Nu avslut med en stilla drink på altanen och lyssnar på naturens ljud.

Tävling är livet !

Publicerad 2013-06-04 08:33:00 i Allmänt, politik,

Idag går mycket ut på att vi ska tävla. Det är ok i mycket men kanske inte i allt. När vår hund Danny springer i Whippetrace gör han det för han älskar att springa, och tycker det är höjden av lycka. När det tävlas på arbetsplatser om bästa arbetskamrat tror jag det kan bli kontraproduktivt. Tror att risken eller sannolikheten att någon eller några känner sig förbisedda eller att de inte duger är stor och ger konsekvenser på stämningen och viljan till samarbete. Att göra sitt bästa och duga som man är, vinner nog långsiktigt mest nytta i vardagen. Läs gärna Bosses blogg om tävlingsmoment i vardagen. Samhället är inte en massa enskilda kapplöpningar. www.bernhardssonbo.blogspot.com

En vaken natt

Publicerad 2013-06-02 09:03:35 i

I natt har det åskat reellt här på Öland. Vår hund Kalle (parson rassel terrier) är livrädd för åskan och det långt innan vi hör den. Han som är så tuff annars skakar som ett aspelöv eller står mot vår säng och gräver med tassen. Det är till att tvinga honom till att ligga ner hos oss och vi kliar honom under hakan hela tiden, då är hon någorlunda lugn. När det var som värst precis över oss så nästan matte tyckte det var lite obehagligt, då var Kalle kolugn, han hyperventilerade inte ens. Summan av kardemumman är att vi har inte sovit många timmar denna natt. Men inte för det nu är vi på väg till Påryd på träning i Whippetrace. På torsdag är det tävling i Kalmar så det gäller att Danny är i form. Han bryr sig förövningar inte ett dugg om att det åskar, som tur är.

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela