Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Äggröra

Publicerad 2013-03-30 16:31:00 i Allmänt,

Nyss hemkommen från utflykt till Runsten där festival med titel Äggröra pågår. Ett fantastisk skådespel med 1000-tals besökare från när och fjärran. Tänk att locka ut folk på påskafton i iskall snålblåst för att vandra flera km längs en relativt vanlig bygata. Att man kan köpa lokalt producerade produkter som ägg, bröd, ost , rapsolja och mycket annat eller äta lokal måltid har dragningskraft. Inte utan det är lite imponerande.

Upphittad lycka

Publicerad 2013-03-28 11:59:16 i

Att längta efter ledighet är en form av välbefinnande och lyckan att ha ett jobb. Att längta efter att umgås med familj och vänner är lyckan att ha båda delarna. Att sitta ute i vårsolen med en kopp kaffe och hitta liten krokus i rabatten ger lyckorus och man får hopp om att våren trotts allt är på ingång. Glad Påsk alla därute, njut av livet.

Efterlysning Generaldirektör

Publicerad 2013-03-27 11:08:00 i Allmänt, företagande, jobb, politik,

I augusti 2012 lämnade generaldirektören med omedelbar verkan sin tjänst,http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5220655 sedan dess har en tillförordnad varit utsedd. Att ha en chef som är tillförordnad ger en arbetsplats en form av handlingsförlamning. Den kvinna som idag är tillförordnad generaldirektör gör ett bra jobb är jag övertygad om, men när man hela tiden vet att vilken dag som helst kommer det någon annan ............Det skapar ett vakuum och gör att man väntar med vissa saker ,så funkar vi människor. Mot bakgrund av att det nu gått mer än sju månader sedan Lugnet lämnade så är det hög tid att regeringen tar sitt ansvar och utser en ny. Vi lever i en tid med massarbetslöshet och behovet av företag som växer är större än någonsin, då saknas ledarskap på en av våra viktigaste myndigheter som har till ansvar att stimulera  företagandet. Mot bakgrund av detta har jag ställt en skriftlig fråga till näringsminstern om när regeringen ska tillsätta en ny generaldirektör. Via denna länk kan ni läsa hela svaret

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Fragor-och-anmalningar/Svar-pa-skriftliga-fragor/Svar-pa-skriftlig-fraga-20121_H012420/

 Utdrag ur svaret

Regeringen instämmer i att det är av stor vikt att så fort som möjligt tillsätta en ny generaldirektör och myndighetschef för Tillväxtverket. Samtidigt, med tanke på vikten av denna utnämning, är det nödvändigt att processen får ta den tid som behövs för att hitta rätt person.

Förstår att det kan ta lite tid, men jag är övertygad om att det finns många duktiga personer som klarar detta jobb, men att segdra ett sådant här viktigt beslut, visar inte på handlingskraft.

 

 

Underleverantörer för leverns

Publicerad 2013-03-26 14:31:45 i

Är idag på seminarium om underleverantörers möjligheter till export.Undexo som jobbar för att fler små och medelstora företag ska våga ta steget ut på ny marknader framför allt marknader som ligger lite längre bort. En nyckel till framgång och vinnande koncept är att alltid ha en handlingsplan. Att som liten företagare hitta rätt och enkelt är ett måste.Att de offentliga myndigheter som jobbar med exportfrågor inte är så synliga och kända för mindre företag är naturligtvis ett stort problem. Något måste göras åt det naturligtvis. Att jobba med exportcheckar och mässor kan var en del av framtiden.

Pengar saknas

Publicerad 2013-03-25 11:40:15 i

Funderar över att allt fler länder lever över sina tillgångar, nu senast Cypern. Visst Cypern som land är en liten ekonomi liksom Island. I det perspektivet tänker jag att även Sverige är ett litet land. Sen har vi jobbat på ett annat sätt både historiskt och nu i modern tid. Tänker att kanske det är tid att börja diskutera om en ny ekonomisk model. Den som vi haft nu funkar inte bevisligen. Köp, sälj och producera utan humanism och ekologi är nog inte hållbart. Den nuvarande ordningen gör de rika än mer rika, fattiga och medelsvensson får del av en mindre del av kakan. För ett par år sedan träffade jag en företagare inom plastindustrin som berättade att producera en sopborste och skyffel i Sverige eller i Våra grannländer är omöjligt hur konkurrensskäl. Att köpa in dem från Kina för 7.50 st går inte att konkurrera med. Tänker att med det priset här efter produktion och transport , vad har arbetaren fått för lön ? Hög tid till att sopa i den ekonomiska politiken.

Hultsfred flyttar

Publicerad 2013-03-22 16:54:57 i Allmänt,

Att flytta Hultfredsfestivalen till Stockholm är nog bara konstgjord andning,http://www.svd.se/kultur/hultsfredsfestivalen-till-sigtuna_8014294.svdtror inte problemet med osålda biljetter beror på restid utan snarare på att dagens unga vill göra andra saker. Var sak har sin tid. Förstår om många i Hultsfred är besvikna, men kanske detta beslut kan leda till att något nytt föds då det finns mycket erfaranhet och kreativitet. Sen är det ju lite kul att landsbygden nu bokstavligt flyttar till Stockholm.

Ta ansvar för tolkarna

Publicerad 2013-03-22 16:37:58 i Allmänt,

Kan bara instämma med överbefälhavare Göransson http://www.expressen.se/nyheter/ob-kraver-asyl-for-afghanska-tolkarna/om att Sverige måste ta ansvar för tolkarna i

Afghanistan. Försvasministern och migrationsministern måste ta sitt ansvar. Vi kan inte riskera andra människors liv. Min kollega och jag har skrivit en motion http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Bevilja-uppehallstillstand-for_H002Sf300/?text=true om detta under allmänna  motionstiden som just nu behandlas i riksdagen. Alla ni som delar vår uppfattning hjälp till och driv på att ställa krav på regeringen.

Att vara hungrig

Publicerad 2013-03-20 12:31:21 i

Har precis ätit en god måltid på X2000. Gör som jag brukar tittar på film samtidigt, idag föll valet på en film som berör lite mer än vanligt, eller rättare sagt gör ont. Filmen heter Beyond Borders och handlar om ( har tittat ca 34 min in i filmen) svält, sjukdomar , hjälpinsatser. Naturkatastrof kan man väl säga om det inte regnat på 3 år. Frågan man ställer sig blir naturligtvis är våra hjälpinsatser tillräckliga och hur kan vi fördela våra resurser bättre, tänker då inte vara konkreta pengar utan också arbetsinsatser och kunskap. Finns hur mycket som helst att göra. Känner att mitt lilla bidrag till Radiohjälpen är vad jag kan göra i nuet, men kampen för att Sverige som nation ska öka sitt bistånd måste fortsätta. Vi måste också påverka EU då vi tillsammans kan göra mer. Temat i filmen visar på en verklighet som pågår varje dag i vissa delar av världen. Vi måste därför se till att fördela jordens resurser bättre . Filmen gör ont .....

På tal om förtroende

Publicerad 2013-03-19 21:39:29 i

Idag har statsministern läxat upp Billström för hans rasistiska uttalande i DN. Intressant på flera sätt. Jag utgår alltid från att det är Sveriges regering som uttalar sig, när en minister säger något. Så för mig kvarstår egentligen frågan - Hur ser regeringen på flyktingpolitik, hur är det med människosynen i det nya arbetarpartiet ? Förövrigt vem eller vilka kommer att ha förtroende för Billström ?

I förtroende bransch

Publicerad 2013-03-18 09:51:08 i

I den senaste väljarundersökning går vi socialdemokrater framåt. Om det vore val i dag skulle vi få 35% av rösterna. Tillsammans med v och mp skulle vi då få till byte av regering, vilket allt fler vill. Att jobba och driva politik handlar om förtroende och hur ett parti uppfattas.Att vi har en bra politik för jobb och fördelningspolitik, har allt fler uppfattat och allt fler ser nu hur klyftorna i samhället växer. Vår partiledare har en lång facklig erfarenhet vilket hos många skapar förtroende då nästan alla känner någon facklig företrädare de litar på. Politik är att vilja men politik är också att bygga förtroende för det man vill.

Drömmen om

Publicerad 2013-03-16 14:33:25 i

Debatten pågår och här finns drömmar om gratis kollektivtrafik, drömmen om längre semester, drömmen om ett bättre klimat men framför allt drömmen om jobb särskilt till unga. Att ha drömmar och visioner är en viktig del av vardagen för alla. Att då skapa en politik där vi behandlas jämlikt och jämställt är nummer ett. Vi är ett parti som har visioner om ett samhälle där alla har möjlighet att forma samhället och sitt eget liv och drömmar.

Samling i G-län

Publicerad 2013-03-16 09:42:01 i

Nu är vi samlade till distriktskongress i Alvesta. Just nu talar inledningsvis SSU om framtiden. Tillsammans och upp till kamp så vinner vi valet.

Mord och rökning på film

Publicerad 2013-03-14 18:55:14 i

Att läsa deckare har så långt tillbaka jag kan minnas varit favorit. Började med Agaton Sax sen blev det Ture Sventon, Kitty böckerna , Lotta böckerna tvillingarna( hade sedan en period då Sigge Stark var favorit) sen blev det Maria Lang och Stig Trenter har även läst Ulla Trenter. Läste också några böcker av Folke Mellvig. Idag läser jag flera av våra svenska kvinnliga deckarförfattare med stor glädje. Kan med detta konstatera att jag gillar mysterier och mord i litteraturen. Vad som är drivkraften är svårt att säga men ofta känns det som att det finns ett samhällsproblem bakom. Har i helgen varit och tittat på Mördaren ljuger inte ensam. En bra film med ett skönt tempo. Man hinner som tittare själv fundera för förloppet. Den hets som idag finns i vissa filmer/tv- serier gör för mig som tittare ibland att man bara blir trött, då känslan blir att tempot är viktigare än storyn. Mötet med huvudperson Christer Wijk igen efter alla år var trevligt och kändes igen. Blir också påverkad av hur mycket alla rökte. Minns så tydligt hur det var när jag var barn, alla rökte överallt.

Även små kan

Publicerad 2013-03-14 13:21:09 i Allmänt,

I går kväll säkrade Alstermo handboll sitt allsvenska kontrakt hemma i Grytan. Grattis Alstermo Handboll och grattis till samhället Alstermo.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=106&artikel=5472983

I dessa tider när urbanisering pågår alla ska bo i stora städer, på varnadra känns det som, är det särskilt glädjande att Alstermo med sina omkring 800 invåndare kan spela handboll på allsvensk nivå. För mig blir det tydligt att med rätt satsning direkt från själ och hjärta så kan man. Tror att alla spelare känner starkt stöd när de spelar på hemmaplan i grytan, då alla ställer upp för laget. Att hålla ihop gå gå mot samma mål , ger alltid framgång.

 

För samhället Alstermo betyder ett allsvenskt handbollslag att viss service till folket kan fortsätta. För den som inte vet något om Alstermo, kanske dessa känns igen.

 

 

 

 

 


 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
 
 


Kackel på nätet

Publicerad 2013-03-08 12:46:16 i

Sitter och lyssnar på Clara Lindström och Anna-Karin Nyberg bloggare och forskare.Tänker vilken resa vi gjort från att börjat bloggar som hobby till att gå över tillagt leva på det och starta företag. Sociala media är en tydlig del av framtiden, gäller vi är med och ser till att redskapen för entreprenörskap funkar. Relation,kunskap viktiga redskap ...... Det viktigaste är att det finns en person.

8 mars

Publicerad 2013-03-08 07:34:00 i

Idag firar vi internationella kvinnodagen. En dag med solidaritet för alla kvinnors lika rätt i vår värld. Allt för många länder har fortfarande lagar som diskriminerar kvinnor. Att kvinnor inte har rätt att ärva eller köra bil som det är i vissa länder runt om i världen är inte ok. Låt oss försätta kampen med att manifestera idag för alla kvinnors lika rätt inför lagen och ekonomiska förutsättningar. Här i vårt land finns också en hel del kvar bland det viktigaste är lika lön. Kvinnor i Sverige tjänar 3,6 miljoner mindre än en man under arbetslivet , det är oacceptabelt. Upp till kamp...

Kankse inte kungen mest känd !

Publicerad 2013-03-07 12:03:00 i Allmänt,

Var igår kväll på middag hos vår landshövdning i Kronoberg. Anledning var att kungen är ute och firar 40 år på tronen och sin drottning har han naturligtvis med på turnen. De hade under dagen besökt såväl Kosta http://www.smp.se/nyheter/lessebo/kungaparet-gillade-glasbaren(3679859).gm som Tingsryd. http://www.smp.se/nyheter/tingsryd/jubel-nar-tingsryd-fick-besok-av-kungen-och-drottningen(3679856).gm Vid middagsbordet ( undertecknad satt inte vid honörsbordet) satt jag tillsammans med mycket trevligt folk som landstingsdirektören, en VD från Ljungby Maria Ericsson, Carl-Axel Hageskog Kafe de luxe och närmast på min högra sida Andreas Carlsson http://www.andreascarlsson.se/. Tänker efter mycket intressanta samtal runt bordet och inte minst med Andreas att det kanske inte är kungen som är den mest kända som var där. Förövrigt var det en underbar liten kort konsert till kaffet av en annan känd person http://www.facebook.com/PerTengstrandPiano Det var en lyckad middag och alla verkade trivas. Med mat lagad av smålänska produkter där http://www.pmrestauranger.se/sv/ lagade maten så kunde det inte bli annat än fantastisk kväll.

Dagen efter

Publicerad 2013-03-04 12:33:26 i Allmänt,

Tidsomställning efter en resa är alltid lite jobbig, är i den fasen just i skrivande stund. Känns nästan som man varit på fest. Att resa i ca 20 timmar och därtill ha en tidsomställning på ca 6 påverkar naturligtvis. När jag nu duschat, sovit ca 8 timmar,läst veckans tidningar och klart av posten så är det straxt tid för möte med pensionärer och Winnet Kronoberg. Men resan var riktigt bra och kan bara konstatera att alla jag mött i New Orleans har ett förhållande till Katrina, alla har förlorat något. en anhörig, ett hus en offentlig byggnad osv. Men alla är också stolta för det som byggs upp nu och den kunskap de fått via Katrina. Själv känner jag att jag också har en relation till Katrina efter två studiebesök i dess spår, men också till vår storm Gudrun som gjorde att mitt intresse för Katrina väcktes.

Tankar

Publicerad 2013-03-03 16:34:29 i

Efter en vecka i New Orleans med tema återuppbyggnad av staden och närområdet efter Katrina känns det som undertecknad lärt mycket nytt. Att hela kvarter var bortspolade visste jag sedan förra besöket men att såpass mycket fortfarande är under återuppbyggnad, som te.x det nya Universitet sjukhuset visste jag inte. Hur många vägar och broar som blev förstörda hade jag inte häller riktigt förstått. Nu åtta år senare blomstrar staden, då de fått mycket ekonomisk stöd till återombyggnad av staten men också av många frivilliga. Ett exempel på hjälp är att filmindustrin lagt mycke produktion i NOLA, vilket gör att många skådespelare och all personal som finns runt en filminspelning är på plats. Bor, äter osv ger ökad tillväxt. Nått som däremot är irriterande för en svensk som undertecknad är att prislappen på en vara eller måltid aldrig stämmer därför att skatten läggs till efteråt och därtill när man äter ute tillkommer dricks. Är iallafall mycket nöjd med allt jag sett och lärt, bortsätt från den isande kalla vind som blåste de två sista dagarna.

Avfärd

Publicerad 2013-03-02 21:49:27 i

Nu börjar resan till Köpenhamn via Chicago. Efter en vecka i ett underbart trevligt och lärorikt New Orleans med lärorika återseende blir det skönt att komma hem till Småland. Maten här är mycket smakrik och har ätit kräftor varje dag. När undertecknad tänker efter är det nästan syndigt att vi bara äter dessa delikatesser kalla med snapps. Fisk och skaldjur med cajun är tydlig tradition i maten. Till sist den franska liljan som finns med i allt som symbol känns lite som systerskap då Uppvidinges kommunvapen också har en lilja.

Franska kvarter

Publicerad 2013-03-02 14:21:51 i

En vandring i de franska kvarteren en fredagseftermiddag är en upplevelse. Musik strömmar ut hur var och varannan pub. Själv trodde jag nog att det bara var på kvällarna det spelades. Det spelas jazz, blus,rock och skapar en härligt stämningen. Att sedan musikerna nog inte har så bra betalt går att se på flera sätt. Visst på vissa ställen är det nog hyggliga villkor, på andra sådär. Att gå in och lyssna kostar minst (minimum står det vid entrén ) en drink. De spelar en stund sedan går de runt med burk eller spann och man får lägga i (tips) pengar. Här skulle de nog behöva ha Stim och fördelningspolitik.

Pass Christian

Publicerad 2013-03-02 14:11:01 i

Idag blev det återbesök till den lilla staden Pass Christian i Mississippi. Var där 2006 och mycket av staden (småstad) var förstört. Det var bl.a tält uppe som volentärer bodde i. Träffade borgmästaren en stressad man. I kommunhuset var mötet, allt var nybyggt. När jag var där senast var det bara en butik öppen och de erbjöd också lite enklare förtäring. Idag finns det minst 7 restauranger. Att se alla nybyggda hus var fantastiskt, men att se en ensam trappa på en förövningar tom tomt visar på att Katrinas härgningar sår fortfarande finns kvar. Bilder kommer när undertecknad får åtkomst till dem

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela