Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

I skrivande stund

Publicerad 2009-10-30 09:19:05 i Allmänt,

Kongressen beslutade nyss om vilka som är ersättare i VU Tomas eneroth från Kronoberg är en av de vilket undertecknad glädjer sig åt.

Förövrigt är det votering med rösträkning just nu och debatten startade redan klockan 08.00. Partistyreslen förlorade just en omröstning hann aldrig uppfatta om vad exakt då jag inte har handlingarna framför mig.

Igår i minglet träffade jag på LRF och vi hade en intressant diskusition om mat.
Att ha makt över maten är oerhört viktigt för varje land och för oss som Svenskar lika viktigt som för alla andra länder. Något vi måste ha med oss när vi diskuterar livsmedelspolitik men cokså när vi gör våra matval i butiekn som kunsumenter. Det är också en oerhört viktig del när vi formar jordbruket och dess villkor.

Just nu har debatten börjat om trygghet och polis -rättsamhälle. Carina

Kultur

Publicerad 2009-10-29 18:24:38 i Allmänt,

Har just tittat på en teaterföreställning Jävla finnar gjord av Botkyrka Communityteater.
Fantastsk föreställning och helt i arbetarperspektiv. vi måste få in mer arbetarkultur och mindre av medelklass teater som vi sett så mycket av på senare år. Nu är det dax tycker jag att vi via ABF tar tag i hur vi använder kulturen som redskap för att beskriva mäniskors vardag. Carina

När vattnet slutar rinna ur kranen- hur reagerar du då?

Publicerad 2009-10-29 17:58:27 i Allmänt,

Lek med den tanken ett tag .. hur ofta reflekterar vi över tillgången till vatten? För oss i I-länderna har det i det närmaste blivit en självklarhet. Men för miljontals människor är det inte det.

En central och ny del av Socialdemokraternas nya handelspolitik är just allas rätt till rent vatten, ett annat högre krav på en mer rättvis handel. Mer om det kan du läsa här i en intervju med mig i Dagens Industri

Alla bör ha tillgång till ett glas vatten....

VU

Publicerad 2009-10-29 16:36:05 i Allmänt,

Nu utser vi Partisekreterare det blir Ibbe enhälligt
och nu blir det spännande

Vanja Lundby
Elvy Söderström
Tomas Boström
Helene Fritsson
S-E Österberg

Vi väntar just nu på valberedningens förslag till ersättare till VU

Debatt och beslut om VU

Publicerad 2009-10-29 16:25:38 i Allmänt,

Sitter just nu på kongressen och njuter av att lyssna på debatten om Fler jobb en starkare arbetslinje.

Det är intresssant att lyssna till alla som brinner för  arbetsmiljö och det är en av de frågor som verkligen fått styk med den borgliga regeringen. Det är inte någon fråga som prioriteras. För ett friskare arbetsliv borde det vara bland de prioriterad fråga.

Valberedning föreslår just nu VU och vi väntar med spänning.
Mona Vald, med all kraft för att byta regeringen. Att stå fast när det blåser är en bra egenskap när man är partiordförande.

När håret reser sig

Publicerad 2009-10-28 13:35:20 i Allmänt,

Sitter just nu i TV soffan på hemmplan och lyssnar på öppnandet av vår kongress,längtar dit naturligvis och åker upp imorgon. Men känslan och stoltheten man känner över att vara socialdemokrat vid kongressen den känner jag här och nu. Det är en känsla i hela kroppen,känslan som gör att det nästan kommer en tår och håret reser sig på kroppen.  Jag är stolt att tillhöra socialdemokraterna och dess värderingar. Carina

Kongress för framtid

Publicerad 2009-10-28 12:54:12 i Allmänt,

Om en stund öppnar vår partikongress och alla ombud är förväntansfulla inför upplevelsen och att få vara med att besluta om framtiden och vår politik. Det är vad ombuden beslutar som blir våra riktlinjer för vilken politik vi ska föra,så nog är det betydelsefullt att vara ombud.

Själv har jag haft förmånen att vara det vi två tillfällen.

Det som retar mig inför kongresen är två saker det ena är dessa gubbar som alltid ska kritisera Mona.
Varför kan de inte asspetera att samhället har förändrats att vi lever i ett jämställt samhälle där kvinnor och män har samma rättigheter ,möjligheter och skyldigheter. De gnällspikarna lever i en föråldrad väld och har inte accepterat att kvinnor har lika rätt,det kan inte finnas någon annan förklaring.
Den andra är media som ständigt måste sälja lösnummer på Mona:s förtoendefråga. Hur kommer det sig annars att de lyfter fram det ständigt och framför allt just nu. Går man in och gransar lite djupare kan man se att statminister Fredrik Renfeltd har tappat än mer varför ger det inga rubriker !!!!

Kvinna och man jämställhet ,har vi likabehandling i sverige ?

Spanien som blivade ordförande

Publicerad 2009-10-28 08:12:31 i Allmänt,

Sitter nu på tåget från Malmö på väg hem,passar då på att skriva några rader om upplevelsen Spanien och Madrid. Börjar med att tapas är en god maträtt som jag gillar,kul att pröva lite av varje.
Spanien planerar att som sina viktigaste frågor driva innovation,framtidens Lissabonstrategi och jämställdhet.

Detta är frågor som är viktiga för framtidens EU så det är en klok prioritering anser undertecknad.

Spanien själva med sin höga arbetslöshet ca 20% var av ungdomasarbetslösheten är 38% har en stor utmaning på nationell nivå inte minst med att satsa på utbildning i alla led. Som det är i dag så är det och har varit allt för många unga som lämnat skolan i förtid för att arbeta. I en tid av allt mer ökad global konkurens funkar inte det.

Fick inte fram något bild av hur deras arbetsmarknad var uppdelad men de lever idag mycket av inhämsk marknad och har som mål att öka innovationer särkilt inom energiområdet men också öka sin export.

Spanien har också satsat på jämställdhet och har ett eget parlament för det,det är främst frågan om våld mot kvinnor som viktig men cokså diskriminering i arbetslivet. De har stiftat nya lagar på detta område och har även en jämställhetsminister. Är nu i Eslöv och passar då på att publicera innn jag blir utkastad från nätet. Carina 

Vad vill vi göra med EU

Publicerad 2009-10-26 20:31:02 i Allmänt,

Madrid visar sig från sin bästa sida med strålande sol och ljummen kväll,ska om en liten stund ut och äta tapas.

Dagen har varit givande på flera sätt. Dels för informationen på ambasaden om spanien och spanska ordförandeskapet men cokså framförallt besöket på ministeriet för miljö, där vi pratade om hur spanien ska driva miljöfrågor efter köpenhamnsmötet vilket kändes bra. Spanien själva har höga ambitioner om vad de vill göra för klimatet ,det är mer en balansgång mellan politiken och folket.

Vi har vid lunchen pratat om Lissabonstrategin och vikten av att alla medlemsländer gör det de beslutar.
Lissabonstrategin oavsett namn är ett viktigt redskap för EU:s utveckling och för att vara tillväxtmotor.

Vad vill vi göra med EU var en annan fråga som kom upp och som kanske är den mest relevanta.
hur ofta pratar vi om det,allt för sällan. Ibalnd kan jag känna att vi glömmer idepolitiken på EU nivå.Carina

Veckan som gick och kommer

Publicerad 2009-10-25 12:40:21 i Allmänt,

Veckan som gått har innhållet mycket olika saker. Starta med en presskonferens som ordförande för S-kvinnor i Kronoberg. Vi kräver rätt till barnomsorg på obäkväm arbetstid. En viktig fråga särskilt för k
ensamstånde kvinnor. Såväl Radio kronoberg som smålandsnytt och växjönytt rappoterade om det. Papperstidningarna med sina borgerliga ideal tycker väl inte det är så viktigt. De skriver spaltmeter om vårdnadsbidraget som inte äe något alternativ för den ensamstående mamman, och inte för någon annan heller.

Har skrivit två debattinlägg till dessa media få se om de publicerar dem.

Utöver sedavanligt utskottsarbete så har undertecknad också varit uppe i tre interpellationsdebatter.
Hoppade in i debatten om barnomsorg på obekväm arbetstid samt om privatisering av apoteken.
De debatterna går att läsa eller lyssna på om man går in på riksdagens hemsida. (20 okt)

På torsdagen justerade utskottet tjänstedirektivet,vi har reserverat oss främst mot att inte facket får möjlighet till att det ska finnas en representant att över lämna delgivning till. Feltänkt av regeringen eller det är väl det som är deras strategi, facket ska inte ha inflytande och arbetare ska inte ha rätt att klaga på utebliven eller fel lön.

Efter utskottet skyndade jag mig till en av de bästa konferenser/seminarie jag varit på detta år.
Turistgalan med bra föreläsare eller mer som underhållare som tog oss med från historia till framtid.
Men framför allt se möjligheter, det finns alltid alternativ.

På fredagen var undertecknad i kammaren och debatterade med Maud Olofsson ang kvotering av kvinnor i bolagstyrelser. en het fråga där det är tydligt att Sveriges kvinnor vill gå mot kvotering, då de inte ser någon annan mölighet att få makt och inflytade.

Veckan som kommer ser lite annorlunda ut, sitter just nu söndag vid lunchtid på tåg påväg till Köpenhamn för utresa till Madrid. Ska där tillsammans med fem kollegier besöka och få information om Spanien och deras frågor inför övertagandet av ordförandeklubban i EU.

Väl tillbaka i Sverige på onsdag blir det lite partiarbete och Tomtefika på hemmplan för att på torsdagmorgon ställa kosan mot Stockholm och partikongressen. Carina

ps)såg på text TV att det skulle vara 22 grader i Spanien(ds

Kärleken vann

Publicerad 2009-10-24 20:28:18 i Allmänt,

I veckan röstade kyrkomötet för lika behandling i kyrkan för alla par som önskar att vigas där.
homosexuella har äntligen fått samma rätt.

Noterade då i veckan att sju biskopar bl.a Växjö stifts biskop har protesterar att det gått för fort. undar vad de har varit och vilken debatt de lyssnat på den senaste åren. Kunde också konstatara att även här var det en gubbröra som var negativa. Tror inte riktigt att män i vissa åldrar är med i den samhällsutvekcling vi ser utan vill mer leva i det förgånga.Carina

Gubbröra vad vet dom

Publicerad 2009-10-23 21:40:37 i Allmänt,

Retar mig på den gubbröra som nu i nyheteran kritiseras Mona.

Bygger kritiken på att de känner och träffat Mona eller för att de från början bestämmt sig att det var bättre för.

Det var bättre förr när gubbarna styrde, är det så de ser på vardagen ,ller har de stannat i utvecklingen, känner att de de inte riktigt är med utan bygger sina argument på tyckande.

Mona gör ett ett bra jobb i en föränderlig tid när nya och gamla tankar ska brytas.

Upp till kamp för Enade vi står söndrande vi falla.

Mot Småland,kvotering

Publicerad 2009-10-23 14:15:42 i Allmänt,

Sitter just nu på arlanda express på väg hem efter en häktisk vecka.(som vanligt)
Har hunnit med mycket och ändå inte känns det som.

Har idag haft en interpellationsdebatt med Maud Olofsson om kvinnor i bolagstyrelser.

Kan bara konstatera att hon står inte på kvinnornas sida,då hade hon backat för det tryck som nu finns i samhället för att fler kvinnor ska få sitta med i bolagstyresler. Det är inte en fråga om höger och vänster,det är en fråga om makt och inflytande. Carina


Tjänstedirektivet

Publicerad 2009-10-23 07:45:31 i Allmänt,

Nu ska tjänstedirektivet införas i alla EU:s medlemsländer,det är bra med tjänstedirektivets tanke vad gäller fri rörlighet över gränserna, men det måste göras tjust.
Att då som denna borgliga regeringen gör inte skydda arbetstagare utan skylla på att arbetsrätten inte ingår visar bara llt för tydligt hur de ser på mäniskor som är abretstagare.

Att som idag ha någon (filiallagen) som kan vara mottagare av stämmnign och förhandlingskrav är en en del av vår svenska modell och den möjligheten vill vi ha kvar. För arbetstagaren ska ha rättigheter som lika lön och arbetsmiljö.

Det märkligt att inte media är intresserad av denna så stora fråga.

Alternativet är att fackligt förtroendevalada vid behov av delgivning av något slag måste resa till det land som tjänsteföretaget kommer i från. Carina

Turism en framtidsbranch

Publicerad 2009-10-22 18:48:50 i Allmänt,

Glädjer och grattulerar Ystad kommun till stora turistpriset. Det visar så tydligt att ide och efterfrågan som samordnas kan bli bra affärsideer. Varumärket Wallander är naturligtvis stark och måste hanteras varsamt. och rätt.
Det som varit mest lärorikt under dagen är vikten av att tro på sig själv och sin affärsiden.Det är inget nytt i sig och gäller med allt man gör, men det var så genomgående hos alla talare och det tål att upprepas.

Om du inte själv tror på din ide, vem ska då göra det.

Ska nu skynda för kvällens aktivitet.Carina

Turism en framtidsbranch

Publicerad 2009-10-22 18:48:42 i Allmänt,

Glädjer och grattulerar Ystad kommun till stora turistpriset. Det visar så tydligt att ide och efterfrågan som samordnas kan bli bra affärsideer. Varumärket Wallander är naturligtvis stark och måste hanteras varsamt. och rätt.
Det som varit mest lärorikt under dagen är vikten av att tro på sig själv och sin affärsiden.Det är inget nytt i sig och gäller med allt man gör, men det var så genomgående hos alla talare och det tål att upprepas.

Om du inte själv tror på din ide, vem ska då göra det.

Ska nu skynda för kvällens aktivitet.Carina

Givande dag

Publicerad 2009-10-19 22:27:22 i Allmänt,

Började dagen med en presskonferens med S-kvinnors krav på barnomsorg när behov finns oavsett tid på dygnet.

En prioriterad fråga för oss S-kvinnor då det är a och o för kvinnors deltagande på arbetsmarknaden.

För den som vill se smålandsnytt och inslaget om vårat krav så gå in på www.svt.se och gå till smålandsnytt.


Det är allt för många kvinnor särskilt ensamstånde som inte kommer ut på arbetsmarkanden då de inte har möjlighet till barnomsorg på kvällar och nätter.
Arbetsmarknaden har förändrats ganska realt de senaste 25 åren.

Har också ikväll träffat nya medlemmar,vi pratade främst om arbetet i riksdagen.

Håller nu på med att förbereda morgondagen. Carina

Mycket att fundera på

Publicerad 2009-10-16 14:04:45 i Allmänt,

Gårdagesn olika möten gav mycket nya lärdommar men också lite att fundera på.

hinner inte just nu utveckal detta men återkommer.

folket och framför allt utsprungsbefolkningen och deras rättigheter måste vara en fråga vi från Svensk sida driver på så alla de kan få en bättre vardag.

Ska i helgen på överläggningar med Lessebo arbetarekommun ska bli intressant. Carina

Handel och tjänster

Publicerad 2009-10-15 07:38:55 i Allmänt,

Idag ska jag gå på ett frukostmöte som företagarna arrangerar det handlar bl.a om generationskiften, vilket är en stor fråga inte minst i småland, där många småföretagare är 40-talister.

Sedan är vi utskottsammanträde där vi ska börja behandla tjänstedirektivet,vilket är viktigt att atbetsrätten och vår svenska modell kvarstår. Återstår att se om vi får med oss borgarna i utskottet om detta.

Senare idag ska jag träffa en grupp från Latinamerika och prata handelspolitik. Sydamerika som växande kontinent är en intressant handlespartner.

Ikväll åker jag hem för att där delta på en studiecirkel hos S-kvinnor i Växjö. Carina

Partiledardebatt

Publicerad 2009-10-14 10:48:26 i Allmänt,

Sitter just nu och lyssnar på partiledardebatten.Det är en debatt om samhällsbygget och det är tydligt hur vi ser på mäniskor och deras vardag.

Jag är stolt sa statsministern nyss, Stolt över vad undrar undertecknad.
Är statministern stolt att arbetslösa,sjuka och pensionärer har fått det sämre och att vi går mot ett allt mer 2/3 dels samhälle.

Statsministern ställde en fråga til Mona Salin ang vårt samarbete med v och mp. Vad ska bort
Ett enkelt svar på detta är ju den modratledda regeringen det är förts då vi kan påbörja bygget av ett mer rättvist samhälle.
Att rajlera om våra transfieringssystem får mig att nästa gå i taket, det handlar om våra trygghetssystem
som ska göra att vi känner oss trygga när livet förändras vid sjukdom och arbetslöshet.

Att raljera om de som var förtidspensionerade tidigare är också ett hån mot alla de som nu lever i osäkerhet om hur de ska klara sin försörjning,det är bättre att vara förtidspensionär med en regelbunden inkomst till bostad och mat än att bli utförsäkrad och inte veta om man kommer att få socialbidrag.

Även om man har förtidspension kan man arbeta med rehbilitering för att komma tillbaka till arbetslivet.

Jag tycker vår satsning i vårt budgetalternativ på  att fler ska få möjlighet till lönebidrag är ett steg i rätt riktining.
Fler som inte klarar att arbeta och konkurera på den vanliga ordinarie arbetsmarknaden ka då få en chans. Carina

Blir varm i hjärtat

Publicerad 2009-10-14 10:35:20 i Allmänt,

Igår när jag var på IFS seminarium om de berättade om sitt projekt för unga i förorterna i miljonprogramsområden känner jag att man blir varm i hjärtat att någon vill satsa och se några av dessa kreativa unhga mäniskor som finns där. Några kommer att få väldens chans men också kunna förverkliga sina drömmar.

Jag blir också inponerad av de invandrare som vågar stara företag i Sverige. Tänk att komma från ett annat land och våga ta steget. Carina

Nybyggare

Publicerad 2009-10-13 08:00:31 i Allmänt,

Idag ska jag vara på IFS konferens med rubriken Nybyggare behövs.
IFS för de som inte vet är en Rådgivningscentrum för invandrarföretagare.
i eftermiddag kommer årets nybyggare att utses,det blir spännande.
Det är fler personer med invandrarbakgrund som driver företag än svenskfödda.
Det är intressant för naturligtvis finns det olika orsaker och skeden till varför det när så.
Hinner inte utveckla det just nu men återkommer med mina tankar om det.

i en allt mer globaliserad väld där språk ock kulturer betyder så mycket så är det min förhoppning att vi bättre kan ta tillvara invandrares kunskaper i främjandet. Vi borde mer se till att de blir ambasadörer för främjandet.Carina

Vardagsjobb och en snubbling

Publicerad 2009-10-09 08:39:19 i Allmänt,

Ibland blir det lite väl mycket jobb och arbetade timmar ( inte för jag klagar jag stormtrivs med mitt uppdrag)
Då känner jag för att dra ner tempot och stimulera kroppen till vila från det jag gör i vanliga fall att vanligt kroppsarbete vad gäller hushållsarbete för en dag är bra. ( hinns sällan med förövrigt)
Får då tid till reflektion om upplevelser men också hjärnan för en stundsavkoppling och måste då konsentrera sig på att utföra kroppsiga aktiviteter.

Men att jobba med kroppen med lite enkel städning och trädgårsdsarbete frästar musklerna, har nu träningsverk istället men det är ju övergående.

Hade också otur igårkväll i regnet,då jag steg fel på vår dörrmatta och föll platask( sånt som kommer att hända när du fyllt 50 sa min partikamrat nyligen) stäckte förmodligen någon muskel eller nått har ganska ont idag och går lite haltande men det går väl också över på ett par dagar.

Detta var lite av mitt sätt att få en liten andningspaus i ett arbtsintensivt uppdrag.

Förövrigt var jag på ett bra arbetsplatsbesök på GETINGE. Tycker att det är imponerande vilken kunskap och kopetens där finns och betydlesen av att vi även i framtiden kan behålla detta. viktigt vi alltid ligger i framkant.
Därför är det viktigt med våra branchprogram som borgarna tyvärr säger nej till.

Vi akn inte leva på att tvätta skjortor åt varandra ( ang hushållsnära tjänster)
Utan måste konkurera med våra varor och tjänster på kunskapsnivå vår basindustri är trotts allt hjärtat i ekonomin, låt oss fortsätta med det. på tal om tvätt/rening det är det som är GETINGES kompetens och det som de till stor del expoterar. Carina

Industribesök

Publicerad 2009-10-06 20:14:50 i Allmänt,

Har idag varit på ett arbetspaltsbesök på Willo Maskin. Var intressant och som mvanligt blir jag så inponerad av alla den kunskap och kopetens som finns inom Svensk indistri. Tänk vad många små detaljer där det krävs perfekt precion som produceras varje dag inom vårt land. Många av dessa produkter syns aldrig kanske direkt för ögat utan är en del av en maskin. Carina

De unga är framtiden

Publicerad 2009-10-06 20:04:06 i Allmänt,

Idag var sista  dagen på allmänna motionstiden. Jag har skrivit några stycken men är också medmotionär på en heldel. Det är bra att samverka i moitonskrivandet då fler röster höjs för samma sak.

Idag har vi också lämnat in vår budgetmotion och presenterat vårt alternativ. Det är en motion för jobb och de förslag på satsningar vi där har är ett steg mot att utjämnar klyftorna. Vi måste komma tillbaka till ett samhällsbygge som utjämnar klyftor mellan människor.

Våra unga som idag är arbetslösa måste vara prio ett. De får inte tappa sina drömmar om framtiden.Carina

Landat

Publicerad 2009-10-05 15:06:16 i Allmänt,

Har nu landat på Arlanda resan i natt över atlaten gick bra och jag kunde sova hyfsat.

Under den korta stunden i Amsterdam köpte jag lite tulpaner för plantering. Blir kul till våren att tänka på när jag var i Kapstaden för AWEPA.

Igår eftermiddag (vilket jag tidigare försökt blogga om via telefonen men verkar inte publicerat) var Bodil och jag ute på en kort tur i ett naturreservat. Det var underbart inte bara för det var vackert utan också efter 2½ dag sittande få röra på sig lite.

Vi såg flera olika sårters fåglar,en ödla,sköldpaddor därutöver många vackra växter,ska försöka publicera några av dessa bilder här på bloggen.

Igårkväll före avresan åt vi middag med personalen som arbetar åt AWEPA det var trevligt och underbar god typisk afrikans mat.

Ordförande avtackades också med lite olika minnen från de 25 åren och Nellson Mandela kändes verkligen närvarande. Det var för hans befrielse som uppstaten av AWEPA en gång var.


För er som vill veta mer om AWEPA gå in på deras hemsida
www.awepa.org

Nu är det bording så återkommer.Carina

Då hjärtat är fullt...

Publicerad 2009-10-05 14:58:04 i Allmänt,

Då hjärtat fullt av Afrika och allt som behöver göras så kan man känna vilka begränsade resurser rent arbetsmässigt man har.

 

I en tid då finanskris råder är vikten av insatser i Afrika än större. Röster måste hela tiden höjas för att Afrikanska kontinenten ska få möjlighet till utveckling.

Jag menar inte att allt ska vara bistånd, mycket handlar om vad de själva kan göra.

Men vi kan hjälpa till med förutsättningarna . Utbildning, hälsa,miljöteknik för att nämna några. Men också det som berör administration och revision.

 

 

Jag är stor anhängare av mikrolån och har haft möjlighet att i Zambia träffa familjer som fått möjligheten till mikrolån och mark. Att höra deras berättelse om hur deras vardag förbättrats var en stark upplevelse. Det var inte så att de hade blivit rika eller kunde leva Svenssonliv.

Men de kunde bygga sig et litet hus och bostad till djuren. De kunde betala skolavgiften för barnen och de var glada för det. Deras barn skulle få en möjlighet, då de fick fullgöra skolgången.

 

Att jobba för minskad barndödlighet och mödravård är också nyckelfrågor och kopplar man ihop det med rätten till friskt vatten så skulle man komma en bit på vägen.

Om man bor i ett skjul och det tar flera timmar per dag att bära hemvatten så är det ingen självklarhet att man tvättar händerna efter varje toalettbesök.

Att se till att tillgången till medicin finns för alla är en billig investering, pengar saknas inte i ett världsperspektiv,det handlar om att fördela . Idag är det allt för många som tjänar miljoner som läggs i egen ficka,istället för investera  för bättre hälsa hos fattigt folk

Från ord till handling

Publicerad 2009-10-04 12:46:13 i Allmänt,

Känner att det är läge gå från ord till handling. Vi vet hur det är med svält,vi vet vad vi behöver göra för att öka jämställdheten.Nu är det tid att gå från ord till handling.Se till att pengar fördelas i de olika parlamenten.Carina

Tänk på när ni läser

Publicerad 2009-10-04 11:58:58 i Allmänt,

Glömde ifall någon funderar över svenskan och ordföljden i mina texter så tänk att jag försöker skriva under mötet och lysnnar på englelskan samtidigt. Så döm inte för hårt om orden inte stämmer i meningsuppbyggnaderna . Carina

Rapporter och går mot avslut

Publicerad 2009-10-04 11:53:47 i Allmänt,

Nu behöver jag spara batteri och just nu får vi rapporter och har frågestund om dem.

Tänkte försöka återkomma senare idag om det funkar att koppla upp sig.

Om styrelsemötet slutar runt lunchtid som utlovats så hoppas vi kunna hinna med en liten utflykt i närområdet.

Tre av oss i deligationen flyger hem i kväll 22.55

Just nu

Publicerad 2009-10-04 11:47:49 i Allmänt,

För kvinnor måste vi arbeta för utbildning,hälsa och infrastruktur sa precis en av deltagarna här på styrelsemötet.

DEt är även Obamas agenda om vilka frågor som är viktiga. Kan det kanske bli en annan dagordning i världen ?

Energi och framtid

Publicerad 2009-10-04 11:44:37 i Allmänt,

Under debatten igår kom naturligvis kärnkraften upp. det finns företrädare från europa som anser att kärnkraft är ren energi. Främst vill vissa länder som tidigare haft kolinier här i Afrika nu att de ska bygga kärnkraftverk för att klara energiförsörjningen.

Det skulle vara helt fel väg att gå. Dels är inte kärnkraft ren energi, det ska ju förvaras också och är inte en del av ekosystemen.

Den här kontinenten har alla förutsättningar för sol,vind våg kraft och vi kan bidra med utbildning och den teknikkunskap vi har på miljöteknikområdet.

Vi måste jobba med Afrik inte för Afrika. Carina

ps)att göra Afrika beronde av kärnkraft skulle vara som att låsa in och gå mot ett ökat beroende av de stater de nu blivit fria ifrån(ds

Jämställdhet och förebilder

Publicerad 2009-10-04 11:30:25 i Allmänt,

Sverige får mycket kredit för sitt arbete med jämställdhet både att vi är förebilder och ligger i framkant på hemmplan. Men också för vi driver på och har satt frågan på agendan i AWEPA.

Låt oss bara fortsätta vara förebild och inte tappa farten på hemmplan, det betyder mycket för att kvinnor ska orka kämpa för sina rättigheter runt om i världen.

Det är också viktigt att vi stöttar varandra och då är nätverk som ex. finns i Pan-Afrika bra. Carina

Möte och turism

Publicerad 2009-10-04 11:22:14 i Allmänt,

Igårkväll hade vi kvällen fri och passade då på att ta en tur till centrala Kapstaden och besökte watherfront(är osäker på stavningen) Vi hade inte mer än kommit dit förren vi mötte 4 moderata ledamöter från Sverige.
Världen är liten kan man bara konstatera.

Vi hade turen att också få se det jag då trodde var en sjöbjörn men troligen är den typiska säl som finns här i Sydafrika.

När man vandrar runt inser man att detta är en vacker plats men också att här är gott om turister.
Men i hamnen som är så vacker byggs det också båtar,vi är inte vana att se det hos oss längre. Carina

Krig eller mat och vatten

Publicerad 2009-10-04 11:10:43 i Allmänt,

I allt för många länder är budgeten till försvaret både större och tar den mesta tiden i debatten.
Under tiden svälter ofta majoriteten av folket.

Tänk att när man reser i världen oavsett var och långt ut i minsta by, är det enklare att köpa en flaska med socker i typ Coca Cola men inte friskt vatten. Något är då fel.

Precis som något är fel när vi de senaste årtionden har haft en typ av tro hur marknadsekonomin ska funka.
Den globala finanskrisen vi nu ser visar på att den inte funkar.

 Men också att frågan om agendan för Afrika och
milleniummålen som sattes 2000 och ska vara uppfyllda 2015 visar att det är bråttom nu men kanske också att fundera över om vi jobbar rätt.

Tycker att en av föredragandena igår pekade på hur vi jobbar idag. Malaria är ett stort problem och allt för många dör. Vi delar då ut malarianät så man ska kunna skydda sig. Är det rätt ?
Eller ska man istället bekämpa myggen och se till att det finns mediciner.Nu väntar vi

Publicerad 2009-10-04 10:55:42 i Allmänt,

Just nu väntar vi att rösträkning ska bli klar på vilka som ska bli v.ordförande.

Ang pappret vi antog igår så ska också klimatfrågan lyftas upp och få högre status i parlamenten.
klimatfrågan och jordbrukspoliitken hör ihop och bör gå hand i hand.


Nu är det klart och vi lyssnar med spänning.

25 röster och Rosita Runegrund är nu invald. Grattis.

Under mötet igår var det ett ombud från afrika som undrade om pappret var bindande och man kunde önska det men självklart skulle det inte funka får då skulle pappret bli urvattnat för att komma överens. Pappret är en rekomendation. Det viktigaste är alltid att mötas och diskutera frågor som är viktiga för utveckling när ord byts med varandra så lär vi av varandra och kan få nya ideer som leder till utveckling.
Nätverkande är AWEPAS sett att arbeta. Människor som är i krig med varandra eller arbetar för att sluta fred kan faktiskt sitta ner och prata med varandra. Då kan organisationer som AWEPA spela roll. Carina

Röstning

Publicerad 2009-10-04 10:19:36 i Allmänt,

Just nu håller vi på att utse ny ordförande och har precis röstat. Efter 25 år lämnar nuvarande.
vi har precis kryssat i vem vi vill utse. Vi fick fylla i ett papper där namn förslaget fanns Miet Smet
man kunde rösta ja,nej avstå.

25 personer som har rösträtt och 25 röster är avlämnade. Alla hade röstat på Miet.

Just nu håller den nya ordförande ett litet tal.

Om en stund antar jag vi ska utse vice på samma sätt.

Flera applåder har uppstått spontant och Nikos som avgår ska nu bli som jag uppfattar det ålderspresident.

Nu påbörjas vice proceduren vi ska nu ha sex papper och kryssa för namn.

lite omständigt men man är överens om arbetssättet.

Mötet klart och papper antagit

Publicerad 2009-10-04 09:43:59 i Allmänt,

Igår eftermiddag avslutades själva AWEPA mötet med att vi antog ett papper där den främsta inriktigtningen var att öka parlamentarernas inflytande men också att jämställdhet så parlamenten blir mer jämställda.
Demokratiutveckling och att jordbruksfrågorna ska få större utrymme och prioriteras i budgetarbetet.

Vill man läsa mer om detta kan man gå in på AWEPAS hemsida där allt kommer att vara publicerat.

Just nu har vi styrelsemöte och ska utse ny ordförande.

De som lider,de utsätta

Publicerad 2009-10-03 15:30:37 i Allmänt,

Vi måste ta ansvar för framtiden och ge alla samma chans, det är vi nog överens om
men om man tänker på att i Kongo ökar våldtäkterna. Kvinnorna blir gravida och vad har de sedan för möjligheter. Soldaterna kommer ner från bergen drar med sig kvinnorna som om de vore leksaker ut i skogen våldför sig på dem. Kvinnorna har ingen chans, ingen ställe att fly till.

I allt för många länder är våld i hemmet vardagsmat och en del av "kulturen" när de unga kvinnorna klagar säger de äldre - Det är bara att stå ut,du vänjer dig.

I Kenya lider folket ,mat saknas, politiken visar inget ledarskap.

Detta är tre sakfrågor från kvinnor i korridoren, som vi inte pratar om inne i salen men som pågår just nu.

Därför är AWEPA och nätverkande viktigt. Att ledare från olika länder möts och blir informerade och knyter kontakter kan och utvecklar samhällen. Carina

Att förändras och att påverka

Publicerad 2009-10-03 15:18:54 i Allmänt,

Att förändra samhället och att vara med och påverka ställer höga krav på insyn och kunskap.
Inte specifik kunskap om områden som så utan om hur ett samhället fungerar , hur besluten fattas och var man diskuterar inför beslut. Det vill säga hitta själva strukturen.

Just nu pratar vi om parlamenten och politikers inflytande.

Att vara vald av folket till att företräda ställer höga krav på att leverera tillbaka. Då gäller det att man har insyn.
Det förekommer att parlamentariker inte har rätt eller fått information från sin regeringen vad som händer i olika frågor. Att i ett parlament ha organ som har rätt till insyn men också till granskning är a och o.

För att gå tillbaka till kvinnorna och deras rätt och möjligheter så kan man känna att här finns mycket kvar att göra även om många här kommit en bit på väg, men det är fler som inte är det.
Fanns en man här (vet inte riktigt från vilket land) som under debatten sa att kvinnor är ännu inte redo i hans land till ett sådant ansvar. Märkligt åsikt att man alltid när det gäller kvinnor talar om kompetens. ( det gör man i Sverige också ) men aldrig när en man ska tillsättas till en post.

En av kvinnorna gav ett bra exempel om en man och en kvinna står bredvid varandra i en valrörelse så är han 20% mer värd redan från början kvinnan som politiker börjar på 0. skulle sen kvinnan vara gravid i åttonde månaden så ligger hon på ett stort minus. Man undrar vad gör hon här  varför är hon inte hemma.

för en mer jämställt värld måste man och kvinna ha samma rätt både till mark mne också till arv precis som vi ska stå lika inför lagen. Dit är det tyvärr långt. här i Afrika är mannen herre i huset i allt för många länder.
Det påverkar hur man styr naturligtvis och vad man prioriterar. Vi vet att det är kvinnorna som arbatar och drar in pengar till familjen, så visst är det märkligt med denna ordning. Carina


Glömde

Publicerad 2009-10-03 13:14:07 i Allmänt,

Idagläget vet jag inte hur det ser med jämställheten i de europeiska parlamenten ,men spontant tror jag inte det är bättre, kanske till och med afrika ligger före. Ska kolla upp detta på eorostatt. Carina

Kvinnor kan

Publicerad 2009-10-03 13:09:44 i Allmänt,

Utan kvinnor stannar Sverige är en gammal slogan som s-kvinnor haft. Den är lika aktuell idag om då i slutet på 1980-talet. Har i sydafrika där just denna fråga diskuteras just nu är männen högljudda och de som har kommit en bit på vägen begär gärna ordet. Det är bra för att visa för de som inte kommit så långt också känner att de måste göra något.

Men när jag lyssnat på de tre föredragarnas utmärkta föredrag under punkten Kvinnors rätt och möjligheter i demokratin känner jag att världen och männen är sig lika. Hur vi måste arbeta för kvinnors rättigheter är sig lika det är samma problem här som i Sverige och i Norden. När siffror visas över hur det ser ut i Afrikas 53 länder med antal kvinnor i de olika parlamenten där Rwanda är bäst med 56,3% och Egypten sist med 1,8%.
Sverige är två i världen, det är ok att vara två förövrigt just i denna fråga men vi får hoppas att vi är nummer ett igen efter valet 2010.

Under föredragningen om vad som behöver göras kändes det i lokalen hur härskartekniken löper som en stark känsla. Då är det bra att kvinnan som är föredragande är trygg i sin uppgift och vågar, och det är väl lite av kärnfrågan. När kvinnor får en möjlighet till utbildning, lära sig strukturerna och får mentorer så de vet var besluten fattas, hur närverken funkar då kan de påverka. Men blir vi kvinnor inte insläppta till makten har vi ingen chans.
En fd president från Botswana sa nyss att i hans land har kvinnor samma rätt som män både till att äga och ärva mark som till utbildning. Man har också beslutat att parlamentet ska vara 50/50 efter det upplever hanh att kvinnorna slutat mobilisera, vilket han ansåg var ett problem. Jag är beredd att hålla med vi kvinnor måste ta ansvar hela vägen och får aldrig släppa taget om vi vill ha ett jämställt samhälle.

Vi vet ju att män röstar på män och kvinnor röstar också på män så att hålla jämställdheten är en ständig kamp.

Återkommer när jag samlat tankarna något runt denna punkt ,dessa rader skriver jag just nu medans frågestunden råder. Carina

Kan bara konstatera att
Utan Kvinnor stannar världen. Så låt oss vara med och besluta om hur villkoren ska vara för våra medmännsikor.

Att möta morgondagen

Publicerad 2009-10-03 11:14:01 i Allmänt,

Fundera över hur klimatförändringarna påverkar dig. Fundera sen över vad du kan göra i alla led i din vardag.

Tänk sen för visst känns det ibland lite tungt att förändra sitt invanda beteende i olika vardagliga ting.
Men att komma till förändring eller att ta ansvar för att se till att våra ekosystem funkar är enda vägen för att vi alla i vår värld ska få möjlighet till ett bra liv.
Vi vet vad som händer i Sverige och Europa när regnet vräker ner och översvämningarna kommer.
Vi har i mångt och mycket kunskap och teknik till stor utsträckning för att möta detta.

I Afrika är man inte redo att möta dessa förändringar även här kommer regnväder som leder till kaos.
Här har man inte teknikutvecklingen och utbildningen eller pengarna för att motverka. Det kommer att ta år att bygga upp men vi måste starta resan nu. Vi måste ta ansvar för att världsbanken är med på banan men också vi i EU. När nu G 20 kommit överens (om jag förstått rätt) att jobba tillsammans,de 20 starkaste ekonomierna så måste de också fundera vad gör vi för att ekosystemen och teknikutvecklingen ska hand i hand även i med Afrika.

Sen måste även politikerna i de Afrikanska regeringarna och parlamenten ta ansvar för klimatfrågan i budgeten.
Klimatfrågan måste prioriteras med anslag annars går det inte att lösa. Även frågan om utbildning om miljöteknik måste stå med på agendan. Politik handlar om at våga och att våga prioritera.

Vi måste gå mot en helt ren energi Om vi inte gör det och lämnar oljeberoendet bakom oss kommer Afrika att få betala prislappen.

 Att komma överens i Köpenhamn är och måste vara högsta prioritet. Här måste Sverige med sitt goda anseende i världen i klimatfrågan ta ledartröjan. Sveriges statsminister måste visa världen att vi ligger i framkant och tar ansvar för att fortsätta vara förebilder. Carina

En ny dag men också något om gårdagen.

Publicerad 2009-10-03 09:47:23 i Allmänt,

Idag ska vi diskutera ledarskapet i klimatförändring. En viktig fråga för att få till förändring.
Men vi ska också senare prata om kvinnors villkor i demokratin.

Igårkväll ville inte det trådlösa nätverket fungera när jag skulle göra en samanfattning av dagen, så det får bli senare då jag nu ska lyssna på föredragande. Men innan dess,ifall någon undrar middagen igår var det en bank från England sponsrade, så inget av de bidrag som lämnas från medlemsländerna gick till den. Förövrigt var maten något av en besvikelse inte utan den var bra, utan för den var typiskt europeisk inte Afrikansk.
Kanske Afrikanerna tyckte det var en upplevelse men jag vill naturligtvis ha Afrikanska matupplevelser.

Efter maten uppstod till den fantastiska musikunderhållningen spontan dans. Alla dansade med varandra, så jag  kan konstatera att kultur och musik förenar.

För att visa på ett av många problem som nog enklet går att åtgärda är vad som händer i Kenya. En kvinna som bor där  i city berättade att tre dagar i veckan har de ingen ström och inget vatten. Regeringen har pengar men väljer att använda dem till annat. En bild från Afrika. Carina

Staden

Publicerad 2009-10-03 09:25:09 i Allmänt,

Vi bor ca 50 minuters bilresa från centrum. (tyvärr) Fast det är bra i förhållande till flygplatsen, och trafikstockningarna som även är här när arbetsdagen är slut.
Vi har nu haft en stunds paus före middagen och då passade vi på att gå ut en sväng, för att  se oss omkring och besökte det lilla  köpcentrer som ligger några hundra meter bort.
Där fanns tillexemple en livsmedelsbutik som säljer närproducerat. ·Kunde också se att här bor människor med olika inkomster vilket tydligt syns på kläderna.

 

Vi tog en kopp kaffe på en uteservering och njöt av sommarsolen. ( svensk syn på temperaturen och vädret)

Såg också att månen,som ikväll är full. Ibland är det svårt att fatta att det är samma måne  som maken nu tittar på.

Måste nu skynda byta om.Carina

Med inte för

Publicerad 2009-10-02 15:47:33 i Allmänt,

Vi i industriländerna måste ändra syn.
Vi ska arbeta med Afrika inte för.


På jordbruksområdet finns mycket att göra men utveckling och ökad kunskap måste vara en del av nycklen precis som att komma överns om EPa avtalen men också att vi ska konkurera på rättvisa villkor.Carina

Är du från Sverige ?

Publicerad 2009-10-02 15:05:24 i Allmänt,

Har vid flera tillfällen under förmiddagen och lunchen fått frågan
-Är du Svensk ? Ja svara jag, -  vi trodde det Du ser så typiskt Svensk ut.

Har aldrig själv uppfattat det, eller hur ser en typisk svensk ut!!!!!!

Förmiddagen har varit givande  på flera sätt inte minst utifrån diskussitionen  om politikernas  roll för att få till bättre villkor i vardagen för Afrikas folk. Det är en sak att kunna hålla bra tal och kunna konstitionen. Det är en mer vikigt att lavera det folket vill ha men cokså att kunna se och bedriva en politik där folket känner att det är för dem.

Har nu på lunchen ( som inte var typisk afrikansk) gjort en ny bekantskap med en socialdemokratisk kvinna från Rumänien. Har också återsett en kvinna från Österike jag mötte här i Kapstaden när jag var här 2004.

Nu ska vi diskutera jordbruket vilket betyder mycket för Africa, och här spelar EU:s politik stor roll och vi har ett ansvar för att på alvar ta bort tullarna.

 

Inledningstalaren visar så tydligt om rätten till mat, och hur stor svälten är.
Vi måste också fundera över small farmers villkor.  Återkommer måste lyssna nu.CarinaPå plats i Kapstaden

Publicerad 2009-10-02 12:37:29 i Allmänt,

Är nu på plats i Kapstaden och AWEPA (european parliametarians for africa of partnership) möte är öppnat. Det är 25 år sedan samarbetet började.Tänker på hur mycket som hänt under dessa 25 år 1984-2009.Mycket har blivit bättre för människor i vardagen men allt för mycket är fortfarande samma problem.
Många lever fortfarande på 1 dollar om dagen.
Tänk att vakna på morgonen och inte veta hur jag ska kvinna ska få tag i mat till mina barn.
Tänk att kvinnorna fortfarande lägger många timmar om dagen åt att hämta vatten.
Vill minnas att en billion människor i vår värld har inte ett glas vatten att dricka till frukost.
Tänk att fler människor dör i malaria och TBC än i hiv/aids men också för att de inte har tillgång till rent vatten så smittspridning minskar.

Vi har mycket att göra och när jag tänker på att när den globala krisen slog till så gick de rika länderna " man ur huse" för att rädda pengar och man samlas i alla olika forum. För att uppnå milleniummålen behövs inte lika stora insatser men det borde stå högst på agendan, Så vi alla får leva gott varje dag.

Att ha mat för dagen och tak över huvudet för var och en oavsett var på vår jord man bor borde vara en rättighet.

Förövrigt 1990 släpptes Nelson Mandela fri 1993 blev han president  som sagt mycket har hänt. Hans nuvarande fru ( om jag förstått rätt) höll nyss ett lysande tal om Africa och dess framtid. Återkommer om det.Carina

ps) Tänk om man flyger från Stockholm 06.20 kan man vara på plats på andra sidan jorden vid 21.10 så nog har vi närhet i vår globala värld(ds

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela