Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Kvinnor kan

Publicerad 2009-10-03 13:09:44 i Allmänt,

Utan kvinnor stannar Sverige är en gammal slogan som s-kvinnor haft. Den är lika aktuell idag om då i slutet på 1980-talet. Har i sydafrika där just denna fråga diskuteras just nu är männen högljudda och de som har kommit en bit på vägen begär gärna ordet. Det är bra för att visa för de som inte kommit så långt också känner att de måste göra något.

Men när jag lyssnat på de tre föredragarnas utmärkta föredrag under punkten Kvinnors rätt och möjligheter i demokratin känner jag att världen och männen är sig lika. Hur vi måste arbeta för kvinnors rättigheter är sig lika det är samma problem här som i Sverige och i Norden. När siffror visas över hur det ser ut i Afrikas 53 länder med antal kvinnor i de olika parlamenten där Rwanda är bäst med 56,3% och Egypten sist med 1,8%.
Sverige är två i världen, det är ok att vara två förövrigt just i denna fråga men vi får hoppas att vi är nummer ett igen efter valet 2010.

Under föredragningen om vad som behöver göras kändes det i lokalen hur härskartekniken löper som en stark känsla. Då är det bra att kvinnan som är föredragande är trygg i sin uppgift och vågar, och det är väl lite av kärnfrågan. När kvinnor får en möjlighet till utbildning, lära sig strukturerna och får mentorer så de vet var besluten fattas, hur närverken funkar då kan de påverka. Men blir vi kvinnor inte insläppta till makten har vi ingen chans.
En fd president från Botswana sa nyss att i hans land har kvinnor samma rätt som män både till att äga och ärva mark som till utbildning. Man har också beslutat att parlamentet ska vara 50/50 efter det upplever hanh att kvinnorna slutat mobilisera, vilket han ansåg var ett problem. Jag är beredd att hålla med vi kvinnor måste ta ansvar hela vägen och får aldrig släppa taget om vi vill ha ett jämställt samhälle.

Vi vet ju att män röstar på män och kvinnor röstar också på män så att hålla jämställdheten är en ständig kamp.

Återkommer när jag samlat tankarna något runt denna punkt ,dessa rader skriver jag just nu medans frågestunden råder. Carina

Kan bara konstatera att
Utan Kvinnor stannar världen. Så låt oss vara med och besluta om hur villkoren ska vara för våra medmännsikor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela