Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

En dag i riksdagsledamotens vardag

Publicerad 2013-09-26 20:51:23 i Allmänt,

Börjar dagen sedvanligt med lyssna på lokalradion via mobilen, därefter nationellt på TV och tidningar mobilen. Under tiden intages frukost. Sen promenad till riksdagen och en stund vid datorn. Näringsutskott med beredning av ärende samt besök med information från Vattenfall. Tidig lunch och sedan några samtal. Därefter lite förberedelse av fråga inför riksdagens frågestund. Frågan var till P. Norman och handlade om Vattenfall och Nuon. 

Därefter ytterligare några samtal och sen förberedelse inför runda bordsamtal om entreprenörskap. Därefter lite kvällsmat och jobb vid datorn. Nu på Arlanda för flyg hemåt. 

Vattenfall vårt !

Publicerad 2013-09-26 07:33:56 i Allmänt, bostäder, energi, familj, företagande, jobb, näringsliv, politik,

Idag har näringsutskottet besök av Vattenfall vd och ordförande. Många frågor kommer naturligtvis att ställas främst om det ekonomiska läget och Nuon. Ledningen delar upp vårt vattenfall i två företag ett nationellt och ett globalt. Allt med anledning av det misslyckade köpet av Nuon. Klart det är allvarligt att ett företag tvingas skriva ner sitt resultat, som vattenfall nu gör, och det visar att de ansvariga slösar bort vårt kapital. Borgarna vill ju inte ha några statliga företag, endast privatägda. 

Jag tycker det är bra att vi skattebetalare äger vissa företag som har nationellt intresse och gynnar oss och att vi har inflytande. 

Blir arg när

Publicerad 2013-09-24 13:32:00 i Allmänt, familj, kläder, miljö, politik,

Att kvinnor portas när de ska gå på Harrys i Växjö pga sitt utseende gör mig förb..... När sedan tingsrätten dömer att det inte är diskriminering blir jag än mer arg. I ett land där demokrati råder och alla människors lika värde får inte detta ske. Tänker att alla kvinnor borde göra gemensam sak och bojkotta Harrys. Vem vet nästa gång kanske det är din "tur" att bli portad pga ditt utseende. 
 
läs mer om händelsen här

Socialdemokraterna satsar på växande företag

Publicerad 2013-09-23 14:06:00 i Allmänt, bostäder, energi, företagande, jobb, näringsliv, politik, utbildning,

Idag presenterar vi vårt förslag till fler jobb och växande företag. Vi föreslår ett borttagande av andra sjuklöneveckan. Vet att många företag vill att vi tar bort hela det ekonomiska ansvaret. Det vore bra och ett första steg är borttagande av andra sjuklöneveckan. 
 
Att satsa på kapital så företag kan växa tror vi är A och O. Det finns många företag idag som har svårt att få tillgång till kapital av olika anledningar. Vi föreslår en lånegaranti. Staten hår in som garant, när man saknar säkerhet. Tex har inte fastigheter på landsbygden något högre värde, vilket ibland kan vara ett problem. 
 
Att få ner arbetslösheten är den viktigaste frågan på agendan. Att då stimulera till att företag växer och vågar anställa, tror vi är en bra väg. Bättre än sänkta skatter. 
 
Här kan ni läsa mer om förslaget

Tror på det invanda ?

Publicerad 2013-09-23 08:19:00 i Allmänt, energi, företagande, jobb, miljö, näringsliv, politik, utbildning,

Tja då vann Merkel valet i Tyskland. Intressant tycker jag, då det varit mycke kritik under senare år. Fast tänker när det är oro i världen och hot om ökad arbetslöshet, så lägger man kanske sin röst på något invant. Det vill säga man vet var man har men inte vad man får. 
 
Tänker på att Tyskland har bestämt sig för att avveckla kärnkraften,ett bra och naturligtvis tufft beslut, dock ger det en tydlighet att de är på väg att ställa om sitt samhälle, till mer klimatsmart. 
 
Här i vårt land tycker alla borliga partier inklusive SD att vi ska ha kvar kärnkraft, gärna bygga nytt också. Märklig syn på framtiden vad gäller energiförsörjning men Merkel seger igår visar på att folket i Europa vill att vi går mot en morgondag som är mer klimatsmart. 
 
Här kan du läsa mer om det tyska valet

Vänorter

Publicerad 2013-09-19 19:14:09 i Allmänt, företagande, jobb, politik,

Har skapats lite debatt om vänorter och om det är bra eller ej. Finns naturligtvis många olika synpunkter på det. Själv är jag för, då jag tror det är viktigt för en kommun att ibland höja blicken och se något annat än vardagen. 

Tja säger säkert de som tycker det är omodernt eller inte ger något tillbaka , det kan vi göra på annat sätt idag. 

Tänker att oftas har man en vänort lik en själv, då kan man ju lära och ha utbyte av varandra. 

Att äta middag tillsammans är också lärorikt. Man lär om varandras matkultur. 

Tankar från tåget efter läst nyhet på radio Kronoberg 

Skatt och skuld

Publicerad 2013-09-19 07:32:00 i Allmänt, familj, företagande, näringsliv, politik, sjukvård, skola, utbildning,

Debatten om Sveriges ekonomi är just nu het. Bra då alla medborgare behöver få ökad insyn. (Tänker då främst på alla, det vill säga de flesta svenskar som lyssnar in vad media speglar, och inte läser in detaljer i budgetproppen) Att alliansregeringen sänker skatten med ett femte jobbskatteavdraget som man dessutom lånar till. Ställs mot vårt socialdemokratiska alternativ. Vi vill inte sänka skatten med ytterligare 15 miljarder i ett läge med 400 000 arbetslösa. Vi tror på pengarna ska satsas på åtgärder för jobb. 
Borg och Alliansregeringen leder en minoritetsregering som chansar på att deras budget ska gå genom riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna. 
 
Vi ifrågasätter hur våra skattepengar används och tycker att regeringen är oansvarig. Då påstår Borg att vi för ett spel. Tänker, genom sig själv känner man andra. Borg och Alliansregeringen är gjort en spelplan som nu inte verkar funka. 
 
Vi har ett alternativ som inte ger de rikaste mest. 
Vi har ett alternativ som stimulerar till jobb. 
Vi har ett alternativ med utbildning 
 
Om två veckor kommer vi presentera våra förslag 
 
Borg försöker lägga skuld på oss om de inte får igenom sin budget. Märkligt tycker jag, och tänker - Det är Alliansregeringen som för ett spel och chansar. 
 
Här kan ni se vår finansminister Magdalena Andersson debattera med Anders Borg

Lån till skattesänkningar

Publicerad 2013-09-18 19:54:28 i Allmänt, jobb, politik,

 Låna till skattesänkningar. Regeringen väljer att skuldsätta hela svenska
folket för att sänka skatten för de som tjänar mest. Regeringen vill låna 15
miljarder kronor till det femte jobbskatteavdraget och högre skiktgräns för
statlig inkomstskatt redan nästa år.

Fritidspengar

Publicerad 2013-09-17 23:38:22 i Allmänt, barn, bostäder, familj, jobb, politik, utbildning,

Idag när statsministern presenterade regerinsförklaringen så fick vi veta att det nu ska införas en sk, fritidspeng. Det ska gå till de fattiga i vårt land. När jag tänker på hur vårt samhälle utvecklas till ett klassamhälle med minst 7 klasser blir jag arg och upprörd. När jag hör detta med fritidspeng känns servon allmosor till de fattiga som ska stå med mössan i hand och buga åt de bättre bemedlade. Känns igen, samma moderater då som nu..... 

Jämlik vård

Publicerad 2013-09-14 11:48:45 i Allmänt, miljö, politik, sjukvård,

Idag har vi ingen jämlik vård, tyvärr. Är du rik och välutbildad får du bättre vård. Finns forskning som visar det, detta är oacceptabelt. Därtill vet vi att kvinnor blir missgynnade. Att ha en vision om jämställd och jämlik sjukvård handlar om att vilja utjämna skillnader. Att ha god hälsa är mycket en klassfråga, vilket vi måste våga se.

Fel väg med alkoholskatt

Publicerad 2013-09-14 10:13:41 i Allmänt, Bilar, familj, företagande, jobb, näringsliv, politik,

Idag rapporterar media om att regeringen föreslår höjd alkoholskatt i höstbudgeten. Tänk jag tror det är fel väg att gå. Tror det är en gammal välkänd alkoholpolitik som vi har lyckats med tidigare under årtionden. Men det var innan medlemskapet i EU och införselkvoten var låg. Idag har vi en införelsekvot som är såpass hög så du gladeligen fyller din bil, utan att det är smuggling.Det å andra sidan gör att vissa krafter finner det lätt att smuggla ,då det ger hyggliga inkomster ganska enkelt. 

Här i södra  Sverige med närheten till Tyskland åker du både billigt och enkelt över dagen och köper det du vill ha. I Tyskland kan du betala med svenska kronor i butikerna, vilket säger en del, precis som att personalen talar svenska. 

Jag har själv varit där en gång och handlat och sett denna otroliga kommers en vanlig vardag. Tycker nog att Anders Borg, Maria Larsson borde åka dit och ta del av hur mycket försäljning det är varje dag.  Då borde de se att vi måste hitta nya lösningar för att hålla alkoholkonsumtion nere. Kent Härstedt gjorde en utredning vill minnas 2005 där han lämnade vissa förslag, den borde dammas av och tittas på, tror inte smugglingen minskats sedan dess. 

Mat

Publicerad 2013-09-12 12:30:30 i Allmänt, barn, familj, miljö,

Tänker att idag pratas det mat överallt,det är bra. Tänker vidare att allt för länge har debatten handlat om priset, och då lägsta pris. När det inte handlat om lägsta pris har det handlat om socker eller fett. Tänker nu är det tid att prata kvalitet, vad är det vi stoppar i oss egentligen. Hur tilllags maten, vad är det för råvaror, var kommer de ifrån. Tror personligen att när Konsum och ICA avskaffade manuell chark , la vi grunden till mycket okunskap om mat. Vi vet sdan årtionen tillbaka att mat påverkar hälsan, ändock fångas och lockas vi mer av tillfälliga bantningsmedoder och mathållning än den lite gammaldax matpyramiden.Idag börjar matdagarna i Växjö , de handlar främst om närproducerat, vilket är ett steg till ökad kunskap om maten vi äter.

Hägglunds motstånd mot att få stopp på brotten på rättspsyk

Publicerad 2013-09-11 15:30:00 i Allmänt, politik,

Jag har precis skickat in en skriftlig fråga till Socialminister Hägglund. Det är inte första gången som jag gör detta utan snarare fjärde eller femte gången. Här nedan kan ni läsa både det pressmeddelande som jag nyss har skickat ut samt den skriftliga frågan.
 
Om någon från KD läser det här så hälsa er partiledare att det verkligen är dags att tag i det, o det snarast!
 

                       
PRESSMEDDELANDE FRÅN SOCIALDEMOKRATERNA I KRONOBERG
Tomas Thornell, Ombudsman. 070-241 92 22

Datum: 2013-09-11

Riksdagsledamot Elgestam fortsätter kampen att få ett svar från Socialminister Hägglund om varför han låter brotten få fortgå obehindrade inom rättspsykiatrin.

Idag har Riksdagsledamot Carina Adolfsson Elgestam ännu en gång lämnat in en Skriftlig fråga till Socialminister Göran Hägglund angående vilka åtgärder han avser vidta för att hindra personer dömda till rättspsykiatrisk vård från att begå brott via mobiltelefoner och datorer.

– Brott fortsätter att begås runt om i landet på klinikerna där brottslingar dömda till rättspsykiatri vårdas, menar Elgestam

– Rättspsykiatriutredningen kom för långt mer än ett år sedan och remissvaren är inlämnade sedan länge, ändå händer ingenting, säger Carina Adolfsson Elgestam. – man kan ju fråga sig vad det är minister Hägglund väntar på, fortsätter Elgestam

– Det går, om regeringen vill, att påskynda ny lagstiftning. Jag hoppas Hägglund tänker om för att förhindra onödigt lidande för brottsoffer och samtidigt ge de dömda en möjlighet till fullgod rehabilitering, avslutar Carina A Elgestam.

För mer information
Carina Adolfsson Elgestam
070-323 65 93
carina.adolfsson.elgestam@riksdagen.se

 

 

Skriftlig fråga till Socialminister Göran Hägglund

Internet och mobiltelefonianvändning på rättspsykiatriska kliniken i Växjö

 

På den rättspsykiatriska kliniken i Växjö har man försökt in i det sista hindra patienter dömda till rättspsykiatrisk vård från att använda Internet och mobiltelefoner. Efter att den sista rättsinstansen klargjorde att klinikens förbud mot telefoni var olagligt så släppte man omedelbart förbudet. Redan efter ett kort tid att förbudet släpptes så märkte man ett ökat intag av droger till kliniken. Personalen på kliniken gjorde bedömningen att detta var en direkt konsekvens av borttagandet av telefon och Internet förbudet.

 

Jag har under flera år ställt ett antal frågor till ministern och har mötts av samma svar vid ett flertal gånger, nämligen att han väntar in utredningen, och sedan remissvar på utredningen.

 

Mot bakgrund av detta Vad avser ministern vidta för åtgärder för att hindra personer dömda till rättspsykiatrisk vård från att använda mobiltelefon och datorer för att for

Anna

Publicerad 2013-09-11 11:36:39 i Allmänt,

   
 
Idag är det tio år sedan vi miste Anna Lindh. Hennes driv och glädje är för alltid saknad i Sverige. Anna Lindh berörde och inspirerade människor över hela världen med sin energi och medkänsla. Människor samlas idag, över partigränser och landsgränser, för att minnas Anna Lindh både som politiker och som person.

Anna Lindh var med och lade grunden för hur vi formar framtidens socialdemokrati. Hennes engagemang fokuserade särskilt på internationell solidaritet, kvinnors rättigheter och viljan att politik ska ta sin början i människan. Hon hade förmågan att ta ner stora nationella och globala problem på en mänsklig nivå.

 
 

Anna

Publicerad 2013-09-10 20:26:00 i Allmänt,

Idag går mina tankar till Anna Lindh och hennes söner. Klart det är tufft dessa dagar när hon uppmärksammas i alla media. Hoppas också de känner stolthet för allt hon stod för. Anna var min förebild som politiker. Jag tyckte som ung socialdemokrat att hon alltid var så rättfram och påläst. Tänker att jag minns exakt vad jag gjorde i det ögonblicket , jag fick veta vad som hänt. Vi, min man och jag hade precis varit ute på en promenad med hunden. När vi kom in var klockan ca 17:25 och lokalradion gick in och sa ( vi har alltid radion på, på dagarna) att det skulle bli en extrasändning. Vi sa vi måste hörs vad som hänt, lokalradion har inga extra sändningar om det inte är något alldeles extra. Det var något extra, Sveriges utrikesminister allvarligt knivhuggen. Sen följde vi som de flesta andra allt som sedan hände. 11 september var återigen en tung dag.

Det finns allt för många där ute som mist en anhörig, via våld och hat. Något måste göras.

Jobb ,jobb,jobb

Publicerad 2013-09-04 09:11:00 i Allmänt,

Idag är näringsutskottet S-grupp på besök i Kronoberg. Vi informerar oss om läget , främst om arbeta och näringslivet. Länets arbetslöshet har gått från 3,5 % 2007 till över 9% idag. I Kronoberg har vi tradition av företagande, vilket gör att vi över tid har goda chanser att öka sysselsättning igen. Men då behövs utbildning så man är redo för jobb eller att starta ett företag. Rådgivning till företagstart är bra men kan utveckla så fler vågar ta steget. Jobb är nycken till varje människas utveckling.Ett jobb skapar trygghet och trygga människor vågar.

Kastar sten i Glashus

Publicerad 2013-09-03 11:24:00 i Allmänt, företagande, jobb, politik,

Idag kan man läsa ett debattinlägg av näringsminister Annie Lööf i Dagens Industri. Hon kallar vår socialdemokratiska näringslivspolitik för ett PR-trick. Tänker när jag läser det är att "genom sig själv känner man andra".
 
Bakgrunden till artikeln är ett svar till vår gruppledare Mikael Damberg och då främst ang att vi vill avskaffa andra sjuklöneveckan. Kan bara konstatera att denna veckan vill inte Annie Lööf det, förra veckan ville hon. Inte utan att man funderar hur det är med trovärdigheten för näringsministern. Med tanke på att arbetslösheten ökar och allt för många företag har det tufft så borde näringsministern vara lite ödmjuk och ställa sig frågan vad gynnar tillväxten bäst.
 
Är det mer pengar till företagen, eller ska man stimmulera marknaden. Jag tror på stimmulans av marknaden, typ högre barnbidrag, ökat studiebidrag och liknande saker. Det är grupper som är i behov av ökade intäkter. Byggande och fordon är också välkända faktorer, som stimmulerar precis som ROT avdrag. Det sistnämnda är ju permanent så det redskapet har inte alliansregeringen.
 
Nä, mot den bakgrunden och med ett centerparti som ligger och skvalpar runt 4% så kan jag bara konstatera att näringsministern Kastar sten i glashus.
 
 

Gyllne morgon

Publicerad 2013-09-03 07:11:00 i Allmänt,

Idag blev det lite körigt på morgon. Är i skrivande stund på tåget på väg till Stockholm. Kan väl säga att tack vare min älskade make och mitt eget förslag till lösning gjorde att jag hann med. Allt började med att taxin som skulle hämta mig 05.20 inte kom,då jag bor ca 32 minuter från järnvägen ringde jag och efterlyste bilen 05,23. Nä , det var ingen bil skickad. Skulle du åka nu. Ja, finns en beställningen , ska se vad vi kan göra. Väntar, blir uppringd efter några minuter. Nä tyvärr finns ingen bil att skicka och konkurrerande bolag har ingen heller, kan du inte köra själv? Nä maken ska ha bilen till sina möten. Tja då vet jag inte!!! Men om maken kör mig till Eke vägskäl och ni möter upp med en bil där och vi kör direkt till Alvesta ? ( tåg från Växjö 06.07 var ju redan kört tåg 06.29 Alvesta var chansen) ny väntan, under tiden hoppar maken upp och vi börjar köra. Samtal kommer från taxibolaget, bil på väg. Möts i Eke trafiken rullar på bra, han i tid , behövde inte ens springa i de jobbiga trapporna på stationen eller ner för den som vanligt stillastående rulltrappen. Allt löste sig men det blev en riktig rivstart.

Jobb enligt den svenska modellen

Publicerad 2013-09-02 11:41:00 i Allmänt,

Åter till full sysselsättning är Sverige och Europas viktigaste fråga. Vi socialdemokrater har alltid den frågan överst på agendan. Tyvärr har moderaterna och de övriga borgerliga partierna lyckats i sitt kampanjande om att så inte är fallet. Nu 7 år efter Alliansregeringen tillträde verkar bluffen äntligen ha genomskådats. Arbetslösheten ökar trotts skattesänkningar. När vi socialdemokrater genomför vår politik gör vi det med helt andra ögon. Tillväxt skapas med stimulans. Typ om barnfamiljer får mer pengar i plånboken så i investerar dom. Om vi bygger hus och lägenheter skapas jobb. När vi utbildar folket , skapas framtidstro. När det finns jobb till alla , kan vi satsa på välfärden , alltså vård skola omsorg. När vi har jobb och trygghets försäkringar känner man trygghet så vågar man investera i utbildning, bostad byta jobb osv. Kärnan i vår svenska modell. Det som alliansen nu försöker ta kredit för, när en hel värld tittar på Skandinavien och vår politiska modell. Glöm inte där ute kära medborgare att det är socialdemokrater och fackförbund som byggt såväl modellen som landet.

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela