Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Utförsäljning till varje pris o Radiodebatt

Publicerad 2007-05-29 17:18:32 i Allmänt,

Efter dagens sammanträde i näringsutskottet så känner jag att borgarna driver frågan om utförsäljning till varje pris. När riksrevisionen  bedömer att det finns brister i beredningen och att det där med inte  inte uppfyller regeringsformens beredningskrav så avfärdar borgarna det på dagens utskottssammanträde med
citat  "Att inget nytt i sak kommit från riksrevisionen" Märkligt tycker jag inte minst ur demokratiaspekten.

Igår eftermiddag var vi 7 riksdagsledamöter i Kronoberg på besök på Smålands museum intressant med alla dessa gamla goda ting. Kunde gått där och titta en hel dag men tiden medgav inte det då vi alla skulle till Radio Kronoberg på debatt. Det var också givande på flera olika sätt men också skrämmande att höra den samlade borgligheten i länets syn på arbetslösa. Att de bara är människor som lever på bidrag. Inte en tanke eller känsla för att det kan finnas många olika orsaker till varför man är arbetslös. Förövrigt så retar det mig också när de pratar om att leva på bidrag vad gäller A-kassan.
A-kassan är inget bidrag utan en försäkring som man får del av när man står till arbetsmarknadens förfogande.

Nu ska jag straxt gå till lägenheten och byta om inför kvällens middag med ca 30 företagare från Taiwan som är på Sverigebesök .Carina

Ny vecka

Publicerad 2007-05-28 08:35:13 i Allmänt,

Nu startar en ny arbetsvecka som är full av spännande ting som middag med företagare från Taiwan,radiodebatt och S-kvinnors förbundsmöte.Där till utskottsamanträde med justering bl.a av  betänkandet utförsäljning av statliga företag.
Har funderat över om Odell vore lika snabb i vändningarna vad gäller utse nu landshövding till Kronoberg som han är med att sälja ut statliga företag skulle Kronoberg ha en ny landshövdning idag.Han har haft 5 månader på sig och inget har hänt men det är väl prioritering.Han har väl glömt vårt län. Carina

Ny vecka

Publicerad 2007-05-28 08:35:13 i Allmänt,

Nu startar en ny arbetsvecka som är full av spännande ting som middag med företagare från Taiwan,radiodebatt och S-kvinnors förbundsmöte.Där till utskottsamanträde med justering bl.a av  betänkandet utförsäljning av statliga företag.
Har funderat över om Odell vore lika snabb i vändningarna vad gäller utse nu landshövding till Kronoberg som han är med att sälja ut statliga företag skulle Kronoberg ha en ny landshövdning idag.Han har haft 5 månader på sig och inget har hänt men det är väl prioritering.Han har väl glömt vårt län. Carina

Avgå Odell

Publicerad 2007-05-25 22:22:56 i Allmänt,

Efter Riksrevisionens gigantiska kritik av utförsäljningarna av de 6 statliga företagen som regeringen nu föreslår riksdagen bör Odell avgå.Han har förbrukat sitt förtroendekapital när han  nu bryter mot grundlagen. Carina

Marknadsekonomi

Publicerad 2007-05-24 20:05:08 i Allmänt,

Idag har dagen varit full av möten.Utskottet med bl.a information om vad som händer i Doha rundan.
Nu sent i eftermiddag har vi haft debatt i kammaren bra debatt om såväl energi som konkurrens med mycket tydliga ideologiska skillnader. Debatten blev oerhört tydlig från borgligt håll marknaden ska styra samhället ska inte lägga sig i.
Annat jag retat mig på idag är att regeringen utsett en ny ambasadör till Wasington ,det är inte det som stör mig utan att man utsett en moderat. Ner borgarna var i opposition så debatterade de ständigt hur fel det var med vår utnämningspolitik att vi "bara" utsåg partikamrater.
Vad vi kunnat se hitintills så är det precis det de själva gör, snacka om att inte leva som man lärt.Carina

JIPPI svenska modellen håller

Publicerad 2007-05-23 13:54:01 i Allmänt,

 Förhandsbeskedet från generaladvokaten på EU:s domstol är en framgång för den Svenska modellen och för fackets rättigheter att ta till stridsåtgärder . Det är glädjande att även generaladvokaten belyser problemet med socialdumpning och ser det som ett problem. 

 Det är bra med fri och öppen konkurrens. EU-utvidgningen innebär att företag i de nya medlemsländerna får tillgång till den svenska marknaden och svenska företag får tillgång till deras marknader.

  Men det som är viktigast är att företag konkurrera på lika villkor. Lönedumpning och annan social dumpning kan vi aldrig oacceptera. Den svenska arbetsmarkandsmodellen  ska vi värna så den som fungerar bra. Vissa grundläggande skyddsregler, såsom svenska fackliga organisationers rätt att kräva kollektivavtal, ska gälla också för utländska företag som verkar i Sverige.

Lite av varje

Publicerad 2007-05-23 10:52:08 i Allmänt,

Idag har jag en prao Emilia. Vi ska straxt gå och få information från Underleverantörerna.
För mig är det enkelt vilka det är, men det är nyttigt att ha prao så man får försöka försklar det som vi många gånger tar för självklart vad det är och innebär.
Vi har också gått på rundvandring i riksdagen.

Igår hade Helga(S) tema möte om ledarskap.vV hade bjudit in Karin Mattson Riksidrottsförbundets ordförande som gav sin bild av ledarskap
mycket bra och inpererande.
Viktigt att i sitt ledarskap vara den man är och inte göra om sig till någon annan precis som det är viktigt att göra en annalys av sig själv med jämna mellanrum starka och svaga sidor.
Att möta varje ny dag med nya ögon och inte ta med sig det gamla fördommarna i möte med männsiskor.

Nu är vi på språng till nästa möt.Carina

Ny vecka

Publicerad 2007-05-21 17:35:42 i Allmänt,

Ny vecka och nya tag. Börjar med att jag är förskyld och hopplöst trött, vilket gör att allt tar mycket längre tid att utföra än vanligt.
Har idag varit på mitt sista styreslemöte med Uppvidingehus där jag varit ordförande,känns lite vemodligt att lämna inte minst med tanke på de planer på byggnation vi diskuterat. Men var sak har sin tid och att leda ett allmännyttigt bolag och samtidigt vara i opposition i riksdagen är tidsmässigt svårt.

Nu ska jag åka på ett partimöte här i kommun där bl.a Polisen ska medverka.Carina

Berlin

Publicerad 2007-05-16 16:58:10 i Allmänt,

Har nu varit i Berlin på Cosac möte spännande och roligt.Gjorde ett inlägg om kvinnors rätt till arbete och företagande på lika villkor som männen. Det är en viktigt fråga i ett EU perspektiv och att vi har med det i arbetet med Lissabonstrategin. Vi tycker inte riktigt lika där borgarna och vi.

Vi fick också från svensk sida igenom att alla grön och vitböcker ska översättas till alla språk vilket är en viktigt demokratifråga även om det kostar pengar. Alla parlamentariker måste få samma möjlighet till att ta del av förslagen.

Förövrigt debatterade vi klimat och miljö bra debatt men förvånadsvärt många förordade kärnkraft. (som jag minns det var det ändast män som uttalade sig om det).Carina

Vem försörjer vem

Publicerad 2007-05-09 21:22:34 i Allmänt,

Det är tur att vi kvinnor kan få möjlighet till heltid så vi kan försörja männen då vi överger dem !
Är det i det perpektivet vi ska se statsministerns uttalande på TCO:s kongress igår.
Helga(S) som är samlade för en enkel samvaro tolkar talet på detta sätt.
Man ställer sig frågan är försörjningsplikt mot sin fd nästa steg i moderatpolitiken.Carina

Kvinnors rätt på arbetsmarknaden

Publicerad 2007-05-08 18:22:39 i Allmänt,

Idag har  Sveriges statsminister hållt tal på TCO:s kongress och sagt följande
jag citerar:
"Att låta kvinnor gå upp i arbetstid är bra inte bara för samhället utan också för kvinnorna själva, den dagen relationen med partnern kanske spricker."

Det är en skrämmande syn på såväl jämlikhet som jämställdhet.Kvinnor ska ha samma rätt till heltid som män.
Att Sveriges statsminister år 2007 uttalar en sådan gammaldax fras som att det är bra för kvinnor om de har arbete ifall de blir övergivna av sin man.Det är inte utan att man blir lite mörkrädd. Carina

Göken

Publicerad 2007-05-05 10:01:53 i Allmänt,

Igår eftermiddag hörde vi göken,känns som lite ovanligt tidigt,precis som att löjtnatshjärtat blommar.Funderar över om det är klimatförändringarna som ger oss denna tidiga vår eller om det är så att somliga år (som förra som var ovanligt sen) kommer våren tidigt och andra sent. Jag gillar i alla fall att få njuta av vårprakten länge.Carina

Rea

Publicerad 2007-05-03 13:27:07 i Allmänt,

Just nu pågår det en rea på våra gemensamm tillgångar. Telia är det högst reapris på
Att sälja ut de statliga bolagen som borgarna nu gör är en urursel affär men för borgarna i den nya regeringen är det en principsak. hjälp oss protestera mot utförsäljningen av våra gemensamma tillgångar.
Vem köper SBAB kan man fundera över. Odell påstår att det ökar konkurensen på marknaden men SBAB har 10% av marknaden och har gått i bräschen för att pressa räntorna och ta bort topplån som gynnat alla vanliga medborgare har svårt att se att det INTE har gynnat konkurrensen.Just därför borde staten behålla sitt ägande och där med sitt inflytande.Carina

Varje sliten kavaj

Publicerad 2007-05-02 22:18:37 i Allmänt,

Det var ett underbart 1 majfirande i Kalmar där jag hade förmånen att demonstrera tillsammans med 1000-tals andra som delar arbetarrörelsens värderingar. Det var endast Nazisternas motdemonstration som störde, men polisen gjorde ett bra arbete så allt var lugnt.
Det känns också bra att vi nu satt ner fötterna vad gäller a-kassan, 80% i ersättning är vårt krav.

För övrigt blir jag irriterad på de som påstår att 1 maj är förlegat. Arbetarrörelsens dag firas runt om i världen och är arbetarnas dag inte en religiös helgdag. Att då få ha den dagen till helgdag ser jag som en rättighet inte något förlegat.Sedan att vi inte är lika många som demonstrerar som 1939 visar väl också att vår politik har varit bra för välfärden så lika många känner inte behov av att demonstrera 1maj men gör det kanske vid andra tider på året om de upplever att något är orättvist.

Vi får heller aldrig glömma arbetarnas kamp för bättre villkor och skotten i Ådalen 1931.Carina

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela