Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Kapstaden och jobbpolitik

Publicerad 2009-09-30 20:25:29 i Allmänt,

Har nu haft några intesiva dagar med att skriva motioner. Har också varit på Tallgården i Växjö.alltid lika givande och lärorikt att möta mäniskorna i deras vardag. I Arabyområdet bor många invandrare och det som blev så tydligt var deras budskap. Vi vill arbeta, vad kan politiken göra. Klart det är svårt just nu att få jobb då arbetsmarknaden hårdnat i och med finaskris men också utifrån regeringens jonnfieltliga politik. De skapar osäkerhet i folks vardag som ökar osäkerheten och när man är osäker vågar man inte.

För kamrater med invadrarbakgrun blir det än tuffare att konkurera på arbetsmarknaden, just därför är det så vikigt med arbetsmarknadsåtgärder, som gör atty man som arbetslös inte bara kan få en möjlighet till omskolning eller vallidering utan cokså praktik på arbetsplatser så man kan bygga nätverk.

Den regering vi har nu satsar inte fullt ut på detta.


Förövrigt ska jag nu packa väskan för några dagar i Kapstaden då AWEPA ska ha möte. Carina

Kvinnor kan

Publicerad 2009-09-23 21:28:00 i Allmänt,

Ibland tror inte man inte att man ser rätt när man läser vissa texter. Ett exempel är Birgitta Olsson:s debattinlägg på Aftonbladet debatt. klicka nedan på länken och läs.

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/jamstalldhet/article5840595.ab

Att tro att en svensk man skulle vara förebild för kvinnor i världen är lite naivt. Att tro att bara för man besöker arbetsplatser där kvinnor är domminerande bland arbetskraften behöver inte betyda att man lär sig något om kvinnors vardag. Om statministern hade lärt sig och förstått hur kvinnor har det så hade politiken och den budget som presenterades i måndags sett annorlunda ut.

Ett exempel på att statministern inte lärt något trotts arbetsplatsbesök på kommunala arbetsplatser är införandet av 75 dagars reglen i a-kassan, den slår hårt mot kvinnor. Carina

Att handla eller att tjäna !

Publicerad 2009-09-18 16:58:05 i Allmänt,

Efter en ganska intensiv vecka med riksdagens öppnande, middag med jordbruksministrarna i Växjö, utskottssammanträde, överläggningar i utskottet ang EU frågor,EU nämnd och seminariet om entreprenörskap på landsbygden sitter undertecknad på Arlanda på väg hem till Småland.

Slås då av hur tillgängliga alla varor är,var vi än vänder oss så finns det handel. Här på inrikesterminalen finns inte bara fika,mat och tidningar utan kosmetika och andra prylar. Vart man än går i alla städer så är handeln allt mer närvarnade och tillgänglig. Även näthandel gör att vi ständigt kan handla saker vilket naturligtvis ger en viss tillfredställelse. Vissa saker behöver vi ,

andra köper vi bara för det känns rätt eller kul.

Men med tanke på att det idag finns exempelvis TV program som Skuldfällan kan man fundera över hur vi lever och hur det påverkar dels vårt klimat men också alla dem som inte klarar att motstå alla erbjudande.
Vet inte om skuldfällan och de som gör programmet gör det som underhållning eller som seriöst problem, syfter är förmodligen att få fler tittare vilket ökar intresset för just den TV kanalen, så kan intäkterna öka. Kanske man lever på andras olycka. Samtidigt kanske de drabbade faktiskt får hjälp att ta sig ur sin skuldfälla.

Oavsett så kan jag fundera över, att när vi i ett historiskt perspektiv tyckte att Kristina Piper var förfärlig mot arbetstagarna. Hon hade statslade som hon avlönade med egna tillverkade pengar så de bara kunde handla i den affär hon också ägde ,Det  var det ett sätt att göra arbetskraften beroende. När jag ser hur samhället ser ut idag med alla kort kopplade till särskilda butiker ,bensinmackar osv så undrar jag om det egentligen har hänt så mycket ?Är det inte bara metoderna som förfinats något. Carina

PS) Har också lämnat in en interpellation om gårdsstöd(DS

Entreprenörer

Publicerad 2009-09-17 23:09:16 i Allmänt,

Har idag varit på ett seminarium om entreprenörer på landsbygden. det var givande och lärorikt på flera sätt.
Främst mötet med tre unga entreprenörer och deras väg till framgång men också just det där
Att inte ge upp, att finna nya lösningar.


Vissa dagar känner jag oro för urbaniseringen och hur Sveriges glesbyggd kommer att se ut med service och möjlighet till jobb om 10 år. Men efter dagens seminarier och dess föreläsare så kan jag ändå känna att det finns kanske mer utvecklingspotential än vad vi ser idag.

Om vi börjar med att lägga om statistikuppgifterna och anpassar dem till dagens näringsliv och arbetsmarkand
så skulle vissa saker inte se så negativa ut.

Om statistiken ser bättre ut är det enklare att se framtid och drömmar i sitt boende och arbete på landsbygden.

Med tanke på hur fort våra tre storstäder växer  skulle det kanske vara bra med lite inbromsning där vad gäller inflyttning, kanske vi skulle få en bättre balans. Carina

Att tala med kluven tunga

Publicerad 2009-09-16 21:46:03 i Allmänt,

Nu har riksdagen öppnat och det nya riksdagsåret är igång. Riksåret 09/10 är också ett valår vilket märktes tydlig igår när statministern läst upp regeringsförklaringen. Det var något till alla men det var också ett försök att lura väljarna att de är en regering som satsar på den lilla mäniskan.

Ett exempel på det är följnade
. "Vi vill inte igen se att vi mitt i en högkonjunktur får växande klyftor mellan de som har jobb och de som står utanför arbetsmarknaden."

Det är väl exakt det som som sker nu och hitintills så har ju regeringen enbart satsat på de med jobb och de med höga inkomster.De som är sjuka och arbetslösa har inte fått någon skattesänkning.Så sanningen är att det är klyftorna ökar i det svenska samhället. Carina

Har röstat

Publicerad 2009-09-10 22:39:37 i Allmänt,

Har nu varit och röstat i kyrkovalet.
Det är viktigt att använda sin rösträtt även i kyrkovalet.
Vill uppmana alla att göra det och tänk på att även om det inte finns lokala kandidater
så ska man även rösta till kyrkomötet och stiftet.

Rösta för en folkkyrka där alla ska ha samma rätt. Carina

Att se möjligheterna

Publicerad 2009-09-08 18:46:35 i Allmänt,

Idag har vi från sydöstra varit på besök vid Hanöbukten och fått information om  Offshore och havsbaserad vindkraft.
Intressant på många olika sett men mest slås jag av hur konstruktivt man arbetar och när man stöter på hinder på vägen så istället för att sätta sig ner och se problemen se ser man på möjligheterna , bra inställning och det leder formodligen också till fler positiva lösningar.
Att få ta del av hur man arbetat med samrådsförfarandet är också intressant. kan efter denna information nog konstatera att dess mer man upplyser folket dess större genomslag för sin sak.

Vi har också besökt en pälsfarm var också mycket givande att ta del av hur en arbetsdag kunde se ut.
Kunde också kontatera att det var ena nyfikna krabater. Carina

Att fördela resurser orättvist

Publicerad 2009-09-01 09:24:16 i Allmänt,

Den borgliga regeringen fördelar ständigt samhälles resurser orättvist. Det är inte bara inom socialförsäkringssystemet där sjuka är med och betalar skattesänkningar för de med tjockast plånböcker.

Nu ska regeringen göra neddragningar inom jordbruksstödet. ( förvisso vill vi att det ska tagas bort helt)
som är framförhandlat tills 2013. Då väljer man att ta bort gårsstödet för de minsta jordbruken de som är under 4 hk. Idag får man gårdsstöd från 0,3-4 hk. Orsaken sägs vara att de mindre ändå inte är lönsamma.
Samtidigt vill regeringen satsa på svensk mat och vi ska bli mer synliga i världen med export hur går det ihop.
Blir det inte lite av att man tar och man ger. Carina

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela