Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Vindkraft

Publicerad 2006-08-31 22:50:44 i Allmänt,

Idag har varit en lång dag med mycket resande, har kört 38 mil. Tur att det inte är så många mil varje dag.

Ikväll har jag varit i Åseda här i min hemkommun på ett informationsmöte som kommunen arrangerat om vindkraft med syfte  om det finns intresse av att bygga här i kommunen. Det var mycket folk ca 100 personer så det verkar finnas stort intresse bland folket. Det är bra och jag fick också lära mig att Uppvidinge kommun är bland de bästa i landet vad gäller bioengergi i närmiljön. Kul tycker jag och tror inte att invånarna känner till detta.
Nu är jag lite trött efter en lång dag och ska upp tidigt även i morgon så godnatt. Carina

Familjepolitik och häftigt

Publicerad 2006-08-30 22:57:09 i Allmänt,

Att höra den samlade borerligheten presentera sitt familjpolitiska program gör mig bedrövad men också upprymd.
Tänk så jämställdhetsfientlig deras förslag är som vårdnadsbidrag klart att det kommer att vara kvinnorna som blir hemma. Förövrigt står det att läsa i deras texter att villkort inte är att man avstår från att arbeta utan att man inte använder den kommunala barnomsorgen vilket skulle betyda att personal inom barnomsorgen skulle bli arbetslösa.
Det verkar  också som om  man kan använda detta vårdnadsbidrag hur man vill eller till vad man vill därför att båfda föräldrarna får arbeta. Märkligt att man ska få rätt att använda skattepengar hur som helst utan att redovisa.

Något annat som däremot varit bra idag är att Göran persson varit och talat i Växjö bra och mycket folk.
Det som var lite kul också var att lyssna lite på kommentarer  bl.a sa en tjej som gick förbi
- såg ni Göran Persson gud så häftigt.

Carina

Betydelsefullt arbete

Publicerad 2006-08-29 20:58:54 i Allmänt,

Idag har jag varit på arbetsplatsbesök på SAMHALL. det är alltid roligt att besöka dessa arbetsplatser
och också lärorikt. Alla dessa anställda som får möjliget till att vara efterfrågade men också får deltat i det sociala liv en arbetsplats ger,med dialog arbetskamrater emellan som  kan handla om en ganska tuff jargong men också om allvarliga saker i livet och vardag.
Inom SAMHALL finns mer att göra för att förbättra delvis för de som strömmar igenom och kommer ut på ordinarie arbetsmarknaden, men också för dem som inte klarar det utan behöver mer av trygghetsanställning och inte klarar av så högt tempo. Kompetenstutveckling är lika viktigt på SAMHALL som på alla andra arbetsplatser.

Har också idag varit ute och åkt statsbuss ganska kul och jag lärde mig en del om staden Växjö också när man åker runt i kvater som man inte brukar åka till.
Åkte också på framnäsvägen där jag växte upp, vilket gjorde att vissa minnen vaknade till liv precis som namn på lekkamrater från den tiden.
nu börjar straxt min favoritdeckare på SVT. Carina

Bidrag till vem !

Publicerad 2006-08-28 22:50:24 i Allmänt,

Visst är det märkligt att borgarna påstår att vår socialdemokratiska politik handlar om att vi bara vill öka bidragen till medborgarna. När det i grunden handlar om att vår politik bygger på arbetslinjen där vi har byggt upp generella försäkringssystem som man har rätt att få del av när något allvarligt händer dig i livet som sjukdom eller arbetslöshet. För oss handlar det om trygghet i vardagen och att man inte ska behöva lämna sin bostad.
Vi vill också att alla som så önskar ska ha rätten till ett arbete. För att det ska  fungera  för småbarnsföräldrar vill vi ha en bra och pedagogisk förskoleverksamhet, där barnen kan vara när föräldrarna arbetar.
Det handlar också om trygghet i vardagen, att veta där mitt/mina barn vistas medans jag arbetar är det tryggt.

Borgarna vill nu införa ett vårdnadsbidrag, det känns för mig som att det är ett förslag om införande av ett bidrag till medborgare som väljer att inte arbeta utanför. hemmet. 
 För mig går inte detta ihop, när Fredrik Reinfeldt säger att de satsar på en politik för jobb inte bidrag. Carina

Människors vardag

Publicerad 2006-08-24 22:27:10 i Allmänt,

Det är en stor favör att som riksdagskandidat  (politiker) ha möjlighet att besöka olika arbetsplatser och se människors vardag. Igår besökte  jag ett företag där man bl.a gjuter klart att det är ett tufft jobb och varmt .
För dem är det viktigt med en bra företagshäslovård.
Idag har jag varit på två förskolor, de har också en tuff arbetsmiljö fast på en helt annan nivå.

Båda dessa helt skilda yrken och vardagar är en del av vår tillväxt i landet och de gör ett handtag för allas vår gemensamma framtid.
 Det är fortfarande min uppfattning att det är genom arbete som välfärden skapas. Vi socialdemokrater har fortfarande en poltik för arbete (även om man inte kan tro det när man följer media)
Vi har satsat på sex branchprogram och kommer att utöka med besöksnäringen. Det handlar om forskning och utveckling inom  bl.a trä,metall,medicin. V i har även satsat på lägre arbetsgivaravgifter till enmansföretag,

Ett nytt stöd på 100 miljoner kronor från 2006 för att stödja forskning och utveckling i de små och medelstora företagen. Totalt satsas därmed 900 miljoner för detta ändamål fram till 2010.NUTEK tilldelas 20 miljoner kronor per år 2006 till 2008 för att stödja och utveckla industriella utvecklingscentras (IUC) verksamhet.Tillgången på riskkapital stärks för de företag som befinner sig i skärningspunkten mellan idé och färdig produkt Närmare två miljarder kronor satsas under en tioårsperiod för att stärka möjligheterna till kommersialisering av forskningsresultat och innovationer. Handels- och investeringsfrämjandet förstärks med närmare 100 miljoner kronor för att stimulera de små och medelstora företagen att utnyttja sin exportpotential. Dessutom förstärktes Exportrådet 2005 med närmare 35 miljoner kronor. Vi har reformaret de så kallade 3:12 reglerna. När reformen är genomförd i sin helhet kommer skatten att ha sänkts med totalt en miljard kronor för landets fåmansföretagare.Vi har slopat Arvs och gåvoskatten  för att underlätta ägarskiften i företag.

 

Vi genomför en stor satsning på entreprenörskap, framför allt riktad till ungdomar. T o m nästa år investerar vi 130 Mkr på att föra in entreprenörskap och företagsamhet i skolan, i högskolan, i kommuner och i andra miljöer där ungdomar finns och verkar. Därför känner jag mig lite kränkt när man möts av att vi inte satsar på jobben.  Ser man inte att en satsning på företagande i landet också är en jobbsatsning.Carina

Karensdag

Publicerad 2006-08-22 17:26:40 i Allmänt,

Jag undrar varför det pratas så lite om att moderaterna vill införa ytterligare en karensdag i sjukförsäkringen ?
De tror viss att man blir friskare om man får mindre pengar att röra sig med vid akut sjukdom.Carina

Fastighetsskatt

Publicerad 2006-08-21 22:51:26 i Allmänt,

Fastighetsskatten verkar ha blivit en het valfråga. Många vill avskaffa den vilket jag har full förståelse för men
undrar om man har funderat igen fullt ut hur mycket pengar staten förlorar på ett borttagande.
Idag har alla med lån på sina fastigheter ränteavdrag. Några har fördelningspolitiskt bostadbidrag och många pensionärer har bostadstillägg. Frågan är om inte dessa förmånen uppväger fastighetskatten. Jag tycker det och tror att vi behöver prata om det i detta perspektiv, inte för att pengarna är riktade utan för att samhället lägger mycket skattepengar på boendet.

För övrigt om jag fattat borgarnas förslag rätt så blir det en avgift på varje lägenhet och i min lilla kommun så skulle vårt bostadsföretag få betala mer i fastighetsavgift med en borglig regering än med nuvarande fastighetskatt.Carina

Valmanifest och tranor

Publicerad 2006-08-20 21:05:06 i Allmänt,

Har de senaste dagarna blivit drabbad av sommarförskylning inte kul alls (fast det är det väl aldrig att vara sjuk)
I lördags morse när jag och kalle var ute på vår vanliga morgonrunda hörde jag en fågle skrika ganska högt,det var nästan så Kalle blev lite rädd. Det visade sig när vi kom fram till ängen att det var ett tranpar som stod där. Maffigt faktisk att komma dem så nära. Det var ca 25-30 meter mellan oss. Jag har tidigare sett tranor men då från bilen,detta var annorlunda.
Nu har vårat valmanifest presenterats och där finns det mycket att glädja sig åt.
-Rätten till heltid (allt för många kvinnor för inte idag möjlighet att jobba heltid)
-Höjt tak i a-kassan (bra för att hålla ihop samhällsbyggandet att fler får ut 80%)
-Småföretagarlån (det bör vara välkommet det är allt för många som vittnat om svårigheter att få låna till att starta ett eget företag kapitalmarknaden är allt för ofta skeptisk)
-Tandvårdsreform (tänderna ska vara en del av kroppen och de dyraste behandlingarna ska bli billigare)
-Sänkt avgift i förskolan (målet är avgiftsfri det har varit en av s-kvinnors hjärtefrågor)

Detta är bara ett litet axplock av vilka förändringar vi vill göra om vi får förnyat förtroende 17 sept.

Förövrigt så är det några som kommenterat LO:s räknesnurra och påstår att vi ljuger om moderaterna och borgarnas politik. Inte alls påstår jag
Vi bygger argumentationen ang sänkta ersättningar på den översenskommelse som borgarna gjorde i Bankeryd.Carina

Snurran

Publicerad 2006-08-16 12:43:35 i Allmänt,

Idag presenterar LO sin räknesnurra som alla kan gå in och titta på på  hemsida

http://www.socialdemokraterna.se/templates/LossCounterStripPage____48362.aspx

Gå gärna in där och kolla vad du skulle förlora om moderaterna får styra Sverige.

Du kan direkt se utifrån din egen inkomst hur du blir drabbad om du blir sjuk eller arbetslös.

nu kom mina gäster lite tidigare än beräknat så jag måste springa till entren här i riksdagshuset.Carina

Fullt ös

Publicerad 2006-08-15 20:33:02 i Allmänt,

Nu är valrörelsen igång på allvar och det känns som om det gått från 10 till 150%.
Det känns som att det är stort intresse bland väljarna vilket är bra.
Igår gick det mesta allti ett från valledningsmöte på morgonen till möte med partimedlemmar i Braås/Dädesjö S-förening på kvällen. Däremellan hade jag hunnit med tre andra träffar.
Idag har jag varit ute med migrationsministern Barbro Holmberg här i min hemkommun. det var bra möten och det känns värdefullt med den informationen vi fick.

Förövrigt så är det bra att media nu äntligen även börjar syna borgarnas förslag i sömmarna lite också och vilka konsekvenser det för för oss medborgare. Ett exempel är fastighetsskatten som de på sikt vill få bort. Om man växlar det med försämringar med ränteavdraget så kan det slå hårt mot många som har höga lån och mycket räntekostnader.Carina

 

Möte med människor

Publicerad 2006-08-10 21:51:13 i Allmänt,

idag har jag varit på marknad i Åseda. Det är kul att möta männsikor och få samtala om såväl politik som annat.
Det kommer också en och annan och framför eller ställer konkreta frågor om deras vardag vilket är lärorikt på många olika sätt.

Funderar också över säkerheten på våra flygplatser och det terrorhot som idag har gjort att flygningar till såväl London som USA har varit inställda och därefter med ökade säkerhetskontroller.
Vart är vi på väg ibland känns det som om världen har blivit mer ondeskefull.
Det  kanske är så  att terrorhoten har kommit oss närmare.Jag har inget svar men känner en viss oro inför framtiden vad gäller om denna typ av hot ska öka för vi är väldigt sårbara.

Tänker också mycker på kvinnor och barn i såväl Libanon som i Israel som alltid kommer i kläm i konflikter. När det nu är svårt att få hjälpsändningar att komma fram på vissa ställen/platser så är det kvinnor och barn som får lida. Carina

Ingen politik !

Publicerad 2006-08-09 09:34:26 i Allmänt,

När jag lyssnar på borgarna och deras senaste angrepp på oss eller rättare sakt på AMS generaldirektör
Bo Bylund, så undrar jag
-Har de ingen polik att komma med eller är det så att deras strategi om att det går dåligt för Sverige inte är trovärdig och då börjar de att misstänkliggöra personer istället.
Fegt tycker jag för sanningen är ju att borgarna har ingen politik för fler jobb de har en politik för sänkta skatter. Det är det valet och framtiden handlar om.

Det borgarna nu försöker göra är att påstå att AMS siffror om att arbetslösheten går ner inte stämmer utan att det är Gd:en som fifflar med siffrorna, precis som om alla länsarbetsdirketöter runt om i landet skulle rappotera  medvetet bättre siffror än verkligheten. Eller att alla de som är tjänstemän på arbetsförmedlingarna  och jobbar med de jobbsökande skulle manupulera datorerna om att människor har fått jobb.Carina

På gång

Publicerad 2006-08-07 16:48:27 i Allmänt,

Efter en underbar varm och skön sommar känner undertecknad sig nu laddad för valrörelse.
Det är många saker som ska göras men framför allt handar det om att möta männsikor och samtala.
Det har hänt en del under sommaren som jobbsajten som har aktion på jobb, så den som vill ha minst betalt får jobbet. Det är som att gå tillbaka till 1930-talet. Arbetsgivaren ska välja och vraka utan avtalsensliga löner. Tur att vi har kollektivavtal i Sverige.
Mellanösten är krikshärjat igen,tänk att det aldrig tar slut och att alltid vissa krafter tror på lösningar med våld.
S-kvinnor tar starkt avstånd och ordnar i Stockholm

Onsdag den 9 augusti kl 18.00 * 20.00

Sergelstorg i Stockholm

Samling för fred i Libanon och Gaza

Det vi kräver är

Den militära upptrappningen måste få ett slut! Vår reaktion mot det övervåld vi sett mot civilbefolkningen är stark. Nu måste båda parter lägga ned sina vapen.

Det är alltid kvinnor och barn som kommer emellan och jag tänker alltid på vilken rädsla barnen måste känna när bomberna fallert runt dem och hur det påverkar dem inför vuxenvärlden.Carina

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela