Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Nu sitter de snart där

Publicerad 2014-06-26 07:26:51 i Allmänt, Carina Adolfsson Elgestam, TV, arbete, dinröst, elever, familj, företagare, kläder, personal, politik, skola, utbildning,

Igår kom de hit till Stockholm alla våra socialdemokratiska riksdagskandidaterna som idag inte är ledamöter. Alla bär de sannolikt på drömmen att få bli riksdagsledamöter. 
Några av dem är nya kandidater , andra har säkert varit med tidigare. 
Det jag tror ändock förenar dem nu på morgonen när de har vaknat efter en intensiv dag igår. -Vad  gör jag här? Kan jag lära mig detta ? 
Hur funkar ....., spännande, O, vad bra hen talade, Vilket utskott är mest intressant , med andra ord många nya intryck ska bearbetas. 
Snart sitter de i andra kalmarsalen igen och får mer sig än mer kunskap, för att vara redo som nya ledamöter. 

Själv har jag nu efter 16 år packat ner det mesta i min lägenhet och ska straxt gå till riksdagen och packa det sista på kontoret. 
Dock minns jag kandidatdagarna från 1998 mycket tydligt, särskilt känslan av min okunskap, avsaknaden av nätverk när man inte hade varit med i SSU eller varit kommunalråd, landstingsråd. 
Känslan av spänning, framtid, drömmar. 
Den ena dagen körde jag truck på Elitfönster, för att nästa dag kliva in i riksdagshuset. Klart det var flera månader av " förvirring" om hur allt funkar och hur man ska hitta. 
Så hav förtröstan alla riksdagskandidaterna hur mäktigt allt än låter, så lär man sig, dock tar det lite tid, som det gör för alla som är nya. 

En sak är säker arbetet i riksdagen är inte likt något annat, och lyssna och lär av de med erfarenhet. 

Själv har jag idag nya drömmar om framtiden. wow.normaadolfsson.blogspot.se 

Sista resan

Publicerad 2014-06-25 07:19:38 i Allmänt,

På plats i huvudstaden, sista arbetsveckan om inget oväntat händer. Märklig känsla har jag, vemod och samtidigt ser jag fram emot att få ett mer normalt liv med rutiner. 
Har också en känsla av utanförskap, svårt sätta ord på men ,
man kandiderar inte och då räknas man inte. Klart vardagsspråk antagligen. 
Vår länsbänk  hade en trevlig avslutning med en båttur med god middag. Många minnen och erfarenheter på tapeten. 
En sådan är en morgon under förra mandatperioden straxt före näringsutskottet sammanträde Energipolitik stod på agendan. 
Tänk där satt vi en pojk från Kosta och en tjej från Lenhova. Stora avgörande om Energipolitiken och framtiden, hur ställer vi oss nationellt och på EU nivå. 
Tänker när jag var ny i riksdagen fick jag ofta frågan -kan du påverka? Då under de första månaderna tvivlade jag ibland, idag vet jag att man kan påverka. 
Viktigt att vi i alla våra politiska församlingar har folkvalda med blandad erfarenhet. Tankar från en träindustriarbetare....... 

Strandskydd och glesbygd

Publicerad 2014-06-18 17:49:26 i Allmänt, Carina Adolfsson Elgestam, arbete, dinröst, familj, företagande, konflikt, miljö, näringsliv, politik, säkerhet, utbildning,

Har idag haft ett kort debattinlägg i kammaren om strandskydd. Min första debatt i kammaren i jan 1999 handlade precis om det. Att i Kronobergs län med 650 mil strand kunna bygga strandnära vid några stränder skulle kunna öka attraktion, särskilt i våra mindre glesbygdskommuner. Om tre km strand skulle bebyggas , skulle det fortfarande finnas 649,7 kvar. Självklart ska det alltid finnas tillgång för djur och 
människor att röra. Idag har riksdagen beslutat om enklare regler vid små sjöar och vattendrag. 
Däremot i min nya kommun Mörbylånga med stränder runt om ön, ska och bör reglerna vara restrektiva. Vårt land ser olika ut, och i detta fall får förhållandena avgöra. Viktigt med bra och långsiktig samhällsplanering. Tja nu knöts nog påsen ihop igen, med mina snart 16 år i riksdagen. 

Början och slutet

Publicerad 2014-06-17 11:47:53 i Allmänt, arbete, familj, fred, företagande, personal, politik, skola, utbildning,

I dessa dagar kommer många minnen fram från mina snart 16 år i riksdagen. Nu har jag med mina kolleger från näringsutskottets S-grupp besökt Huvudstadsregionen Öresund. Att lyssna in om behov av mer gemensamt samarbete mellan Danmark och Sverige visar att vi kan få till ökad tillväxt om vi gör rätt. Att ständigt jobba med gränshinder, forskning och innovationer tillsammans ger styrka. 
Att besöka Nordiska rådet visar än tydligare att samarbete ger styrka. Här finns mycket kvar att utveckla. Glädjande är att man jobbar med utveckling av nordiska rådet. Inte minst att det ska gå fortare från förslag från folkligt vald ledamot till beslut i ministerrådet .Tänker vidare vi behöver bygga en triangel Öresundsområdet-Stockholm-Oslo. Där alla parter har lika värde, då kan vi stå starka mot global konkurrens i vårt lilla Norden. 


Resan med bil över fina Öresundsbron fick mig att minnas en av mina första resor med bostadsutskottet till just Malmö -Köpenhamn. Vi besökte bron som precis var klar, men ännu ej invigd. Vi besökte även Köpenhamn och fick se och lära mycket om bostäder i Köpenhamn. Då var mycket av beståndet i dåligt skick. Då fanns planer på förändring och förbättring. Idag har de kommit långt och det ser annorlunda ut. 
Känns lite som att påsen knyts ihop såhär i slutet av min riksdagsperiod. 

Nostalgi

Publicerad 2014-06-09 10:24:37 i Allmänt, Carina Adolfsson Elgestam, coach, demokrati, företagande, jobb, näringsliv, personal, politik, psykiatri, sjukvård, skola, utbildning,

Plockar,städar och packar efter snart 16 år i riksdagen. Många minnen och tankar dyker upp. Att som ny ledamot få en konkret uppgift är viktigt. Tack Ingela Thalén för det. Då när man famlar runt som ny ledamot, förväntas veta allt om politik och samtidigt funderar över Vad gör jag här, kan jag påverka något alls, alla andra är ju så kloka och vet det mesta. Att då få ett samtal från departementet och förfrågan
- Vill du ingå i en arbetsgrupp med syfte göra förändringar i arbetsskadeförsäkringen? Klart jag tackade ja, och sedan var vi ett 10-tal ledamöter som åkte runt träffade främst fackliga företrädare och samtalade om problemen i dåvarande lag. Rapporterar till ministern och förslag jobbades fram. Nu tur i landet , vad tror ni blir detta framåt. Därefter beslut. Ett bra arbetssätt och som ny kände man sig betydelsefull. 

Skola,strejk och politik

Publicerad 2014-06-04 07:43:00 i Allmänt, Carina Adolfsson Elgestam, arbete, barn, fred, företagare, jobb, lärare, nazism, personal, politik, skola, utbildning,

Jag stödjer fullt ut Sekos strejk och att Öresundstågen inte går. Det är hög tid vi får mer debatt och opinion om arbetsförhållande och arbetstider.
Idag är debatten mest om skatter, precis som det är det ända viktiga i vardagen. Det som byggt Sverige starkt är att vi haft den svenska modellen och att näringsliv, fack och konsumentintreseen vägs samman för allas bästa. 
 
Mer om strejken kan ni läsa här och här
 
Ska vi släppa in nazistpartier i skolan ? Tveksamt naturligtvis. Sunt av de skolelever som reagerar och ingen ska behöva bli kränkt i skolan. Det som oroar mig är möjligtvis att det går över till att inga politiska partier alls får komma. Vet via SSU att det redan innan denna debatt har funnits skolor som sagt nej. 
 
Risk att allt fler unga inte möter några politiker, det vi nu ser på allt fler arbetsplatser. Jag tror det är ett större hot, då debatten tystnar och man inte byter åsikter. Kanske ger det mer möjligheter för partier med otvilaktiga åsikter. 
 
Här kan n läsa beskedet från skolverket och här kan ni läsa e artikel från Stefan Löfven
 
25 år sedan himmelska fridens torg massakern. Minns det så tydligt och hoppades då på att Kina skulle bli en demokrati. Så blev det inte tyvärr. Idag får man inte ha minnesceremoni i Peking , vilket säger allt om läget i diktaturen Kina. Människor är fängslade, Google nerstängt. Idag möts man i Hongkong, de har mitt stöd för att minnas och för demokrati. 
 
Att tysta debatt är farligt, tror det är bättre att mötas i debatt även om debatten skulle kännas kränkande för några. Det är så fria människor kan höra argument för och emot en sakfråga, och det är nog så vi ska möta de allt fler rasistiska och nationalistiska partierna. 
 
läs mer om massakern på himmelska fridens torg här

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela