Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Tolgfors avgår

Publicerad 2012-03-29 10:37:08 i Allmänt,

Efter flera veckors debatt men också ökad insyn i vapenexportaffären med Saudarabien där regeringen med Tolgfors i spetsen försökt mörka sammarbetet avgår http://helgonat.riksdagen.se/TTDetail.aspx?id=27791&ReferenceID=05737020120329258c3936c5f7315eb51623875a3f3c36 nu försvarsministern. Det är alliansregeringens andra försvarsminister som avgår, intressant i sig.

Att det pågår en försundersökning har säkert varit med i vågskålen, precis som att man använt bullvaner för att dölja samarbetet. Att påstå att man inte vet eller inte fått information håller inte då en minister måste ha koll särskilt på så pass viktiga frågor som vapenexport. Det får heller aldrig bli viktigare att göra affärer än att skydda befolkningen. Det tillkännagivande som finns i riksdagen där en översyn av te.x mänskliga rättigheter ska få större betydelse måste omgående regeringen börja arbeta med. det är alvarligt när inte regeringen levererar der riksdagen betsällt.

Undertecknad sitter med i ISP och har kollat upp ärendets gång, ISP har inte tagit något beslut i frågan. Carina

http://helgonat.riksdagen.se/TTDetail.aspx?id=27791&ReferenceID=0573702012032914a97128e1bad2ccd818432aa73072f3

Varje arbetad timme behövs

Publicerad 2012-03-29 10:22:03 i Allmänt,

Igår lämnade undertecknad in en skriftlig fråga efter möte med synskadades förening i Kronoberg. Ett möte som förövrigt var mycket bra. Utöver information om deras vardag fick vi äta frukost med bindel, vilket naturligtvis var en utmaning. Undertecknad hade tur att inte spilla. det funkade också hyggligt därför att vi fick kaffet upphällt av en kille som hade 10% syn imponerande bara det. Vi fick också frallorna serverade vid bordet skulle vi gått och hämtat dem hade det nog blivit kaos.

Här nedan ser ni det pressmeddelande undertecknad sände ut i går samt en länk till reportage i smålandsposten i tisdagstidningen.

Nu kom just meddelande att Tolgfors avgår så nu hinner jag inte leta efter länken tar det lite senare.

Carina Adolfsson Elgestam ställer fråga till arbetsmarknadsministern

Carina Adolfsson Elgestam besökte måndagen den 26 mars de synskadades Riksförbund i Växjö för att där informeras om de synskadades verklighet. Carina Adolfsson Elgestam är ansvarig för näringslivsfrågor och småföretagande i Riksdagen för Socialdemokraterna.

- Det är oroande att syselsättningsgraden för synskadade i yrkesverksam ålder är under 50 %, säger Carina Adolfsson Elgestam. Utslagningen för de som blir synskadade i vuxen ålder är betydande och de saknas en kvalificerad arbetslivinriktad rehabilitering för dessa personer.

De synskadades Riksförbund har påpekat att enligt FN konventionen artikel 27 ” arbete och sysselsättning” så skall staten främja förverkligande av rätten till arbete.

Carina Adolfsson Elgestam ställer nu en skriftlig fråga till Arbetsmarknadsministern vad regeringen avser göra för att de synskadade inte skall diskrimineras i arbetslivet.

Glasriket halvseger

Publicerad 2012-03-22 17:53:41 i Allmänt,

Här nedan kan ni se det pressmeddelande undertecknad sänt ut i eftermiddag med anledning av regeringsbeslut. Ett steg i rätt riktning. Det finns cokså en länk till min interpellation. Carina


Halvseger för Carina Adolfsson Elgestam om Glasriket

Idag lämnade Regeringen ett besked som betydde en halvseger för Carina Adolfsson Elgestam kamp. Hon har kämpat för att få regeringen att agera när det gäller det utsatta läget som glasindustrin i regionen befinner sig i.

 

Carina säger

- Jag har kämpat länge för att få regeringen att agera i frågan. Efter flera besök ute på bruken så har jag förstått vilken utsatt situation de befinner sig i. Jag ser det här som ett steg på vägen –en halvseger.

 

Carina Adolfsson Elgestam lämnade in en interpellation i slutet av 2011 riktad till Näringsminister Annie Lööf angående ”Glasrikets Framtid”. Interpellationen krävde svar på vad näringsministern skulle göra för att säkra den svenska glasindustrin.

 

Glasriket är inte bara en regional angelägenhet utan den är även av vikt för hela riket. Carina Adolfsson Elgestam är Riksdagsledamot för Kronobergs län men också en sommarölänning. Så hennes intresse för glasindustrin sträcker sig utanför länsgränserna.länk av http://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/Hitta-ledamot/Ledamoter/Adolfsson-Elgestam-Carina-0731809135516/

http://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/Hitta-ledamot/Ledamoter/Lf-Annie-0862868280923/">

Bra regeringen att ni tar mitt förslag

Publicerad 2012-03-22 15:12:19 i Allmänt,

Regeringen har nu beslutat att länsstyrelserna ska samordna vad som behöver göras för Glasriket. Bra att minister hörsammat mitt förslag från interpellationen vi hade för några veckor sedan, där undertecknad just föreslog en samordnare.   Det går läsa eller lyssna på Radio Kronoberg på länken nedan. http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=106

Ett näringsliv som växer

Publicerad 2012-03-22 13:51:48 i Allmänt,

Vi socialdemokrater vill att näringspoltiken  ska bygga på insikten om betydelsen av värdeburen tillväxt och kunskpasbaserad ekonomi.Syftet är att stärka den svenska konkurrenskraften.Sverige ska konkurrera med hög kompetens och goda arbetsvillkor och inte  med låga löner. På tal om löner har undertecknad frågat alliansen nu i debatten om hur tillväxten ökar om man sänker lönerna för unga. Kan bara konstatera att de har inga svar utan det bygger på ideologi. När undertecknad frågar om samverkan mellan näringsliv och samhälle och svaret är blankt nej, blir man inte förvånad men konfunderad. Hur man kan man stödja företagande med Rut och rot men inte basindustrin med forskning och utveckling märkligt. Tänker vi står inför stora utmaningar med åldrande befolkning ,infrastruktur och miljö och alliansen vill inget göra. Tankar från kammaren. Carina

Samverkan ja tack

Publicerad 2012-03-22 13:01:04 i Allmänt,

Just nu har vi debatt i kammaren om näringspolitik vi vill se en näringspolitik där näringsliv och samhälle samverkar. Alliansen säger blankt nej vilket är oroande för svensk basindustri långsiktigt. Alliansen verkar tro att Sveriges framtid ligger i Rut ,rot och resturangbranchen för det är de ända näringar de är beredda ge skatterabatt. Vi menar inte att ge företag skatterabatt men vi vill samverka runt forskning utveckling innovationer för att stå starka i en allt mer konkurensutsatt värld.    Några rader direkt från kammaren under miljöpartiets anförande

Tid

Publicerad 2012-03-21 10:55:33 i Allmänt,

Frukostmöte,vindkraft,ordförande,verksamhetsberättlese,gruppmöte,planera anförande,utskottsgrupp,fika,möte,arbetsplatsbesök,årsmöte,besök,planering,läsa,småföretag,kvinnorsföretagande,
barn,möte,resa,lunch,kallelse,möte,gruppmöte,barnbarn,
e-post,make,möte,syskon,post,debattartikel,möte,årsmöte,fackliga studiegruppen,föräldrar,möte,sydöstra,frukost,sova,resa,biljetter,möte,besök,skolklass. en riksdagsledamots vardag är blandad.

All ambulanssjukvård ska vara offentlig

Publicerad 2012-03-16 14:07:33 i Allmänt,

Hörde i går på nyheterna om problem i Skåne med ambulanssjukvården. Företaget Sirius Humanum har gått i konkurs och det fattades 20 ambulanser som skulle utföra sitt dagliga jobb. Fullständigt oacceptabelt vilket säger sig själv. Om jag ringer 112 och är i behov av ambulans vad ska de säga, Vad god dröj,vi skickar en när nästa blir ledig.Det finns vissa saker undertecknad anser är självklart det ska vara i samhällets regi ambulanser är en sådan.
 Det är viktigt att det alltid finns tillgång och får aldrig avgöras av tillgångar på pengar i ett företag. Vi ska också alla ha samma rätt och tillgång till att det kommer en ambulans vid behov. Här nedan är lite fakta ang det som hänt i Skåne och också en länk till vårdförbundets artikel. Att nu region Skåne förlorar pengar i samband med detta visar bara på hur fel det var från början.Carina

 http://mobil.hd.se/skane/2012/03/08/ambulansforetag-begart-i-konkurs/

I drygt två år, från januari 2010, har hela den skånska ambulanssjukvården skötts av två privata bolag. Det största, Sirius Humanum, har kört ambulanserna i nordvästra-, östra, och sydvästra Skåne. Falck kör i kommunerna i ett stråk från Landskrona, Svalöv över mellersta Skåne och ned till Ystad. Regionens avtal med de båda bolagen löper på fem år. Från och med i går, torsdag, har Falck tagit över samtliga distrikt i Skåne.

Brasilien behöver förbättra lite

Publicerad 2012-03-09 15:46:22 i Allmänt,

När jag nu åter är tillbaka på hemmaplan så känner jag att det var en lärorik resa på flera sätt. Att få möjlighet att komma tillbaka till ett land ger också ökade lärdommar som går mer på djupet. Att de gjort reformer så fler idag har möjlighet att köpa kylskåp och bil är bra, men det är fortfarande många som lever fattigt. Att sedan nu har avsatt pengar till att jobba så de funktionshindrade får det bättre är utmärkt. Sen bör de nog ta tag i utbildningsfrågorna, dels för befolkningen rent generellt är lågutbildade och allt för många fortfarande analfabeter (omkring 20%) men också för att de ska klara den globala konkurrensen. Infrastrukturen behöver också göras något åt snarast, men tänker hur ska det bli vid OS och fotbolls VM. Idag är det knappt inga som arbetar på flygplatserna som kan engelska och det är ett probelm , som resenär. Sen är det lite si och så med hur de jobbar med gate nummer det kan ändras hipp som happ osv. Men nu närmar jag mig hemmets lugna vrå vilket ska bli skönt och då ska undertecknad studera bilderna jag tog i parken vid hotellet på blommor men framför allt på en fågel som var liten blänkade svart md blå hjässa och flög med vingarna som kollibrir gör på julafton. Tänker att det kanske är en kollibri. Carina

Ett öronhänge

Publicerad 2012-03-08 03:32:26 i Allmänt,

Här i Brasilien blir könsrollerna tydliga redan från födseln. När en liten flicka föds får hon öronhänge redan som nyfödd. Det är viktigt med rätt färg efter kön. Brasilien är inte ensamm om detta utan det är något som pågår runt om på vår jord, att vi får en roll tilldelad efter kön redan när vi föds. Att unga flickor här i Brasilien inte får samma chans till att spela fotboll som killarna är också en orättvisa. I Sverige är det i den frågan numer bättre men fortfarande långt kvar till att flickor/kvinnor ska få samma rätt. Tänker inte bara på orättvisa med löner utan på att man exempelvis inte rent sportsligt har samma möjligheter att spela hockey. Att flickor som föds i Växjöregionen och är hockeyintresserade och spelar upp sig för kval till Elitserien inte får av ekonomiska själ kvala medans grabbarna får det säker en del om jämställdhet. Denna dag 8 mars är en dag för att särskilt markera vikten av att kampen för jämställhet måste gå vidare. Inte bara i vårt land utan i hela välden. Alla flickor måste ha rätt till utbildning. Alla kvinnor måste ha rätt att ärva. Alla flickor/kvinnor måste äga rätten att säga nej till sex. Undertecknad kunde göra listan lång, men om vi börjar med detta så har vi kommit en bit på väg,och kanske då små flickor i Brasilien kunde slippa öronhängen fram till en ålder då de själva kan bestämma om de vill ha hål i öronen eller inte.

Staten och kapitalet.....

Publicerad 2012-03-08 03:15:03 i Allmänt,

Dagen har varit givande på flera sätt och ur olika synvinklar. Började med möte med vicepresidenten där utöver lite vanligt utbyte om våra länder och vikten av ökat samarbete även SAAB frågan diskuterades. Därefter åkte vi till senaten och träffade ordförande. en man med lång erfarenhet av politik. Vi pratade där bl.a om Brasiliens problem med infrastrukturen. På eftermiddagen mötte vi ministern för mänskliga rättigheter, som var kvinna den första vi mött i maktens boning här. Att de nu ska förbjuda barnaga är en stor fråga här och de har Sverige som förebild. Dagen avslutades med middag på Ambassaden där det var med tre intressanta gäster, en affärsängel, en som ska utveckla senaten samt den man som är ansvarig för Rio konferensen. ( återkommer om det i ett annat inlägg ) Tänker efter två dagar här att det blir så tydligt att vi behöver varandra staten och näringslivet för att stå oss starka. det kom mig att tänka på den gamla proggmusiken och texten Staten och kapitalet sitter i samma båt. Kanske det är rätt för att vi ska nå framgång och utveckling. Inte minst vad gäller innovationer. Carina ps) Vad gäller vapenexport som är en het fråga hemma och undertecknad som sitter med i ISP så vill undertecknad bara informera om i detta läget att frågan har inte varit uppe i rådet under min tid där. Vad som gäller rent faktamässigt kommer undertecknad ta reda på när jag landat på svensk mark. (ds

Brasilien ett spännande land

Publicerad 2012-03-07 20:32:07 i Allmänt,

Att få återkomma till Brasilien och Brasilia är en stor favör. Undertecknad tycker landet och kontinenten är fantastisk, känner nästa att man skulle kunna tänka sig att bo här. I alla fall just denna tid när det fortfarande är vinter i vårt land. Idag är det väl knappt 30 grader lite vind och i varmaste laget för kavaj. Vi har träffat ordförande för kongressen samt försvarsministern det blev då mycket prat om SAAB naturligtvis. Intressant att ta del av deras frågor om vad vi kan leverera och samarbeta. Med på resan är även näringslivsfolk och det är tydligt att man vill ha mer utbyte med Sverige. En reflektion undertecknad gör i det sammanhanget är att då måste nog Brasilien fundera lite hur de jobbar med admiminstration och tullar. Carina

Köp ,köp , köp mig,köp

Publicerad 2012-03-05 19:02:11 i Allmänt,

I en tid när vi pratar om klimat och hållbart samhälle borde vi kanske fundera över allt slit och släng. Känner efter att nu gått igenom flygplatsen här i London Heathrow och det är likadant hemma som runt om i välden. vi ska köpa ting känns nästan lite hysteriskt. Kanske är det tid till eftertanke om vi behöver shoppa hela tiden. ( gör det ju så gärna själv ) Tänker lite ska vi bygga ett hållbart samhälle så får vi kanske köpa och slänga lite mindre, men framför allt de varor som produceras ska kanske vara av så god kvallitet att det håller ett tag. Kan också fundera över när man köper tekniska prylar och allt som bara följer med som passar till olika modeller eller i olika länder. Det måste vara så billigt att producera så man bara skickar med. Om man även räknade in vad som tas från/ur jordskorpan till produktionen skulle det kanske bli ett annat pris. Efter en tur till vackra staden Riga ( helt privat) är undertecknad på väg i tjänstens vägnar till Brasilien. Där kommer det att bli handelsfrågor med export som fokus. När jag skriver om hållbart handlande så blir det naturligtvis med lite dubbelmoral, för vi vill ju göra affärer med andra länder så vi står oss starka i vår lilla nation. Föresten ett land som Brasilien med 200 miljoner invånare, så är man inte lika beroende av handel med omvärlden. Om det nu bara funkar med uppkoppling kommer det rapport under veckan. Carina

Rent och sitt o titta

Publicerad 2012-03-02 08:24:11 i Allmänt,

När jag denna morgon från huvudstaden tar del av Radio Kronobergs nyheter är det med viss förstummande .Hur kan man bara komma på att man ska lysa upp stan med reklam och utifrån gammaldags byteshandel. Tänker den styrande borgerliga majoriteten att folket ska sitta på parkbänkarna och läsa reklamen? Bra jobbat Malin Lauber och stå på dig. Det som däremot är bra är att kommunen kan tänka sig redovisa vilka som klarar miljö och hälsoskyddet det handlar om matställen. Det kan vara viktigt för oss medborgare men det skulle vara än bättre om vi därtill kunde få någon form av märkning på dörren om att man tecknad kollektivavtal. Det tror undertecknad många skulle uppskatta då vi alla vill ha rätt lön och bra arbetsmiljö. Carina.             Här nedan är länken till radion.                http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=106&artikel=4993508

Regeringen backar äntligen

Publicerad 2012-03-01 15:25:30 i Allmänt,

Regeringen backar nu och ska genomföra riksdagens beslut vad gäller förändring alla sjukskrivna och deras möjligheter till rehabilitering och att söka på hela marknaden.Att få möjliget till en bra rehabilitering  och en sjukförsäkring som gör att drabbade kan leva ett hyggligt liv krävs att försäkringen görs om det går inte fortsätta lappa som om det vore ett lapptäcke. Människan måste vara i centrum där man tar hänsyn till den enskilda individens förutsättningar. Det kan ta olika lång tid för personer att rehabiliteras.Ingen är den andra lik och vi har alla olika behov av vad som behöver göras.Själv har jag erfarenhet även om det nu ligger snart 20 år bakåt i tiden om att bli rehabiliterad tillbaka till jobbet efter en förslitningsskada. Det är a och o att få  prova sig fram i sin egen tankt. Carina.        Läs gärna mer på DN http://www.dn.se/debatt/darfor-infor-vi-nu-ett-nytt-begrepp-for-arbetsformaga

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela