Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Steget in i framtiden

Publicerad 2012-01-26 16:24:23 i Allmänt,

Nu har VU och Carin Jämtin presenterat vår nya partiledare. Ett bra val. Är särskilt glad åt att Stefan kommer med facklig bakgrund in i politiken. Det gör att hoppas undertecknad att vi nu äntligen kan få lite ordning på facklig -politiska arbetet. Förövrigt har undertecknad lyft en viktig fråga idag på riksdagens frågestund. Allt för många vittnar om att det tar för lång tid innan man får första utbetalningen från a-kassan när man blivit arbetslös. Hyresvärden och banker väntar inte medans myndigheten utreder.De vill ha sina pengar. Mat behöver vi alla och det är svårt att handla på krita.Fick ett brev från en pappa som blivit arbetslös i höstas han har fortfarande (fick jag veta nyss)inte fått några pengar. Han har ändå tur då han får låna av sina föräldrar, men alla har inte föräldrar som har den möjligheten.Då återstår socialen och mössan i hand och med allt som det innebär. Alla kanske inte orkar med det heller,vad gör de då. Minister Lööv som svarade på frågan lovade att regeringen skulle titta på det. Hoppas Jon menade vad hon sa. Kommer att kräva resultat. Ingen ska behövda leva under dessa omständigheter när vi har trygghetssystem som just är till för dessa situationer i livet.Fortsättning följer.Carina

Olidligt spännande

Publicerad 2012-01-26 09:41:59 i Allmänt,

Just nu väntar hela Sverige på vem som ska bli Socialdemokraternas nya partiledare. Spekulationerna är enorma, vilket är intressant i sig. Att vara här uppe i vår huvudstad och följa det på nära håll, gör att man känner av hur betydelsefullt vårt parti är för Svenska folket. Därtill ha kontakt med gräsrötterna ger en bild som visar på tydlighet. Tänker inte orda mer om detta just nu, utan inväntar fakta.

Idag ska undertecknad om en stund träffa IFS vd och lyssna in vad som är viktigt för dem. IFS och deras arbete är viktigt för vår tillväxt. Klockan 13.00 tänker undertecknad vara i bankhallen utifrån Minnesdagen Förintelsen
 • FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan högtidstalar
 • Överlevande Kate Wacz berättar om sin räddning av Raoul Wallenberg i Budapest 1944.
  Anna Berglind berättar om sin mamma som var en ungersk judinna som överlevde Förintelsen.
 • Sen blir det nog kammaren och frågestunden,innan kosan ställs mot Småland. Carina

  Halvvanlig dag

  Publicerad 2012-01-23 08:58:15 i Allmänt,

  Försöker nu anpassa mig till verkligheten,det vill säga sluta tänka på allt som sker i och med socialdemokraterna och jobba med vår politik i stället. det blir genom arbetsplatsbesök och träff med LRF. Besök på en gård vilket undertecknad ser fram emot.

  Vill också denna morgon delge er bloggläsare ett citat av Edmund Bunke
  Det enda onskan behöver för att segra är att det goda ingenting gör.

  ps)Jobbar också förfullt med att få till allt inför den paneldebatt vi ska ha i Lenhovda 30 januari om service och framtid(ds

  Carina

  Rovdjuren är de mätta !

  Publicerad 2012-01-22 13:01:19 i Allmänt,

  Många rovdjur på vårt blod sig mätta
  men när vi nu till vårt försvar,
  en dag en gräns för dessa sätta,
  skall solen stråla lika klar.

  Textrad ur Internationalen känns lite som en symbol över det som nu sker.

  Läser i Östran utdrag ur en intervju med Håkan ( kommer i sin helhet i morgon) att han kände att han inte blivit accepterad i vissa kretsar utan betraktats som Åsa-Nisse. Detta kan man naturligtvis ta som kritik man undertecknad tänker att visst kan det på ytan låta så, men i grunden  är ju Åsa-Nisse fortfarande folkkär.

  När man nu kollar runt lite i olika media så är det blandad kompott. Mycket kredit till Håkan, vilket han förtjänar, men också mycket om att Rosornas krig delvis fortsätter. Tänker vad det gäller krigsrubriken om storgräl på telemöte. Lite svårt att tro på det, har själv deltagit i ett visst antal telemöten. Det är inget forum där  man tar den typen av diskussioner. Tror att de som vill sälja lösnummer försöker skapa en bild av osämja, för att få sälja.

  Så jag vill med detta säga ta medias rapportering just nu med en liten gnutta salt, och försök nyansera. Sen är det många media som rapporterar helt korrekt, tror att alla kloka medborgare kan göra bedömning.

  Läser idag i brukshundsklubbens tidning nr 4 2011 ett reportage med rubriken
  Hur står det till med din hunds samarbetsvilja.
  Rätt intressant läsning inte minst om vargen här kommer ett stycke ur texten "Vargen har en för hunddjur ganska ovanlig förmåga att bilda och leva i grupper. Varför har då vargen och några andra hunddjursarter utvecklat en sådan förmåga ? Anledningen kan förklaras med uttrycket,” styrka genom antal”.
  Är man fler kan man jaga tillsammans. Ju större byten, desto större fördel att vara många". slut citat.
  (texten är skriven av Kenth Svartberg om någon undrar om källan)

  Var och en får väl göra sin tolkning, men undertecknad tänker att som likt i Internationalen så är det nu Upp till kamp som gäller, och tillsammans om vi håller ihop är vi många som då kan slåss mot rovdjuren. Carina

  Tuffa tider

  Publicerad 2012-01-21 16:01:32 i Allmänt,

  I skrivande stund efter att Håkan meddelat att han avgår med omedelbar verkan är det svårt att finna ord.
  Kan bara konstatera att den man/villebråd som varit mest jagad nu är fälld.Nere för räkning.
  Ute från kampen för ett bättre och rättvisare Sverige.

  Dock är vårt socialdemokratiska parti starkt och har klarat svåra kriser tidigare,så vi ska nog resa oss.
  Men denna dag känns det deppigt.

  Om väljarna fått/får en riktig chans att ta del av vår politik och den utmärkta budgetmotion vi lagt i riksdagen och som är nedröstad av borgarna , skulle läget i svensk politik kunna se annorlunda ut. När allt för många tycks tro att allt handlar om person så tenderar det till att bli fel. Detta är Sverige inte USA och Vita huset.


  Per Gessle har skrivit en slagdänga med text ungefär så här " Det är tuffa tider för en del " känns så just nu både för vårt parti , men också för alla där ute som blivit drabbade av borgarnas idepolitik.

  Samma artist  sjunger " Jag går och fiskar, och tar en tyst minut osv"
  känner att det är det undertecknad behöver just nu. Carina

  23-3 och Ödmjuk inför framtiden

  Publicerad 2012-01-20 19:40:19 i Allmänt,

  Vår partisekreterare Carin Jämtin har på presskonferens meddelat VU:s svar på alla mediafrågor.
  Nu tänker undertecknad att med tanke på vad 2 partidistrikt under dagen meddelat och en som enligt ryktet håller med att det är tid att sluta leden. För utifrån det så blir det för undertecknad 23-3 till Håkans och VU fördel.
  Översatt till idrottvärlden med resultat 23-3 typ innom handboll,bordtennes,hocky och fotboll så är resultatet tydligt. Då finns det bara en väg framåt , sluta leden och Enade vi står , söndrande vi falla.

  Knutsson säger i skrivande stund i rapport att det inte är slut med detta, utan vapenvila. Tror att media gärna vill ha det så. Men det vill inte vi. Förövrigt har Knutsson ett grundfel i sin argumentering. Vi är fullständigt enade om poltiken. Det är bara det att vi inte får något utrymme till att driva den.

  Så Upp till kamp och enighet för att driva politik och inte personfrågor. Carina

  Gått över gränsen

  Publicerad 2012-01-20 07:26:04 i Allmänt,

  Kan bara konstatera att media gått över gränsen i sin jakt på Juholt. Det blir som med Mona jagandet får orimliga propposioner. Enligt vad undertecknad uppfattar så är det allt fler medborgare som undrar Varför denna jakt.

  Naturligtvis för klavertrampet i måndags, men inte ens det ,är motiverat detta uppbåd. Jag har genom åren hört både ministrar och partiledare inte alltid vara helt korrekta i sin argumnetering, men inte har de blivit granskade för det på detta sett. Hör också i kammaren hur ministrar gör påståenden om vår politik som inte är sanna.
  Så det verkar som om att det är skillnad, beroende på från vilket parti man kommer.

  En förklaring eller fundering som undertecknad har är att Håkan är farlig ( precis som vår politik ,då den utjämnar klyftor) han är en oerhört bra talare skulle nästan säga agitator. De andra partiledarena inklusive statsministern är bleka i jämförelse, klart han är farlig och svår att vinna över när det gäller ordets makt.

  Då kan det vara enklare att sakta men säkert mala ner, mala sönder.
  Tänker också lite utifrån måndagens klavertramp, hur lätt är det inte att inte kunna tänka klart när man är stressad, vilket man nog är när man är Sveriges mest jagade man.

  som om inte allt detta skulle räcka så finns det medlemmar i vårt parti, mest runt Stockholm som inte verkar ha annat att göra än att tänka på sitt eget ego och ev tillkortakommande.

  Enda sättet att ro skutan i land nu är att vi håller ihop och slutar prata sk...t om varandra. Att vi sätter socialdemokratisk politik främst. För medens detta mediedrev och rosornas krig pågår
  blir barn utkastade från sina boende,medborgare lever på svältgränsen,rika får köpa offentliga verksamheter till lågpris osv. Solidaritet och rättning i leden bör vara honnörsord. Carina

  Vi bygger Sverige starkt

  Publicerad 2012-01-19 11:27:14 i Allmänt,

  Vi socialdemokrater har byggt upp ett starkt Sverige,där många människor fått möjliget till egen utveckling efter egen förmåga. Socialförsäkringssystem som skapar tygghet i vardagen som gör att man vågar. Det är det som skiljer oss från borgligheten. Vid varje tillfälle under 1900-talet som vi gjort reformer har de borgliga partierna röstat nej. Då kanske vän av ordningen tänker men va då ,det var då det. Men då ska man tänka på att de röstade nej för att de inte tror på vårt sätt att bygga samhället , när vi tycker att ALLA ska få en chans.

  Med detta som bakgrund så kommer här några rader utifrån vad Håkan sa igår i partiledardebatten och som är grunden i vår politik.

  Fler jobb skapar vi tillsammans genom investeringar i forskning, utbildning och ny teknik – inte genom ökade klyftor eller tro på mirakelkurer. I Sverige blir nu fler arbetslösa medan regeringen tittar på. Deras enda lösning är sänkt restaurangmoms.

   Vår jobbpolitik handlar om full sysselsättning. När alla har ett jobb och när människor inte slits ut i arbetslivet blir Sverige rikare. Med fler i arbete klarar vi att finansiera utbildning, vård och omsorg för alla.

   Vi vill stärka näringslivet och skapa jobb genom en riktad miljardsatsning på samverkan inom ny forskning, och öka Sveriges konkurrenskraft inom medicin, miljö, framtidens transporter och fler områden där svensk forskning kan omsättas till arbete. Små företag ska växa till stora genom sänkta sociala avgifter. Stora företag ska bli än större genom att forskning och utbildning bryter ny mark, och att nytt riskkapital frigörs. Genom att investera i näringslivet och företagsamheten stärker vi Sverige!

   Vi vill investera i skolor och universitet, som ska utbilda både morgondagens och dagens arbetskraft. En skola där läraren och lärarens kompetens ställs i centrum, en skola där alla före 25 års ålder ha en fullständig gymnasieutbildning. Vi avsätter 2 miljarder kronor under de kommande fyra åren för kompetensutveckling för lärare, och 400 miljoner till deras karriärsmöjligheter och en utveckling av skolledarrollen. Utbildad arbetskraft är efterfrågad. Därför investerar vi i 57 400 platser inom högskolan, trainejobb och utbildningsvikariat. Genom att stärka utbildningen bygger vi Sverige starkt!

   Vi ska ha en arbetsmarknad där utbildning och matchning sätts i fokus, och ingen människa lämnas efter eller dumpas. Vi vill införa en kompetenskommission med mandat och resurser att förbättra matchningen, och flytta över 700 miljoner från inneffektiva coacher till förstärkt förmedlingsverksamhet. Vi måste skapa en arbetsmarknad där unga får ett enkelt steg in, och där redan etablerade medarbetare kan stärka sin attraktionskraft genom vidareutbildning och kompetensutveckling. Det arbetet måste påbörjas nu!

   Vi ska bygga moderna arbetsplatser, där människor håller för att arbeta ett helt yrkesliv. Där inflytande och trivsel dominerar, där både fysiska och psykiska skador elimineras, där heltid är en rättighet och deltid en möjlighet, och där temporära anställningar inte kan staplas på varandra. Ett hållbart arbetsliv bygger på det livslånga lärandet, vilket också är grundförutsättningen för Sverige som ett land som konkurrerar med kunskap. Osäkra, utslitande, nedbrytande arbetsplatser tillhör det förgångna, moderna arbetsplatser är fundamentet i en stark ekonomi!

   Vår uppgift är tydlig och klar: vi ska frigöra kraften i samhället genom att ge alla möjligheter att utbilda sig och arbeta. Enbart så bygger vi Sverige starkt.

   

  Redo för årets utmaningar

  Publicerad 2012-01-17 09:25:08 i Allmänt,

  Sitter i skrivande stund på tåget på väg till Stockholm. Det är första arbetsdagen i riksdagen efter juluppehållet.
  Dagen börjar på Tillväxtverket med information.

  Sen blir det en ceremoni för Raul Wallenberg och hans gärningar. Därefter blir det träff med rapport om Reklam riktat mot barn. Sen väntar datorn och e-posten innan det blir tid för riksdagsgruppen.

  2012 tror undertecknad blir ett tufft år för många. Dels naturligtvis för alla sjuka och arbetslösa som redan lever på knappa marginaler, men också för industrin som spås en nedgång och i dess kölvatten väntar ökad arbetslöshet och ökad utslagning.

  Just därför är det lätt att vara frustrerad över att regeringens utslagningspolitik blir så lite granskad.

  Det borde vara svarta rubriker varje dag till förmån för alla de som nu slås ut ( fast vem vill vara huvudperson i aktuellt eller rapport för att man är långtidssjukskriven eller långtidsarbetslös , man vill ju inte blotta sig)
  Fattigdomen ökar, barn blir vräkta, människor med alvarliga sjukdomar blir utförsäkrade. För allt detta har vi en politik som utjämnar klyftorna och minskar fattigdomen och folk skulle få en möjlighet att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Tyvärr är inte det så intressant för journalister ( det säljer väl inte första sidor lika bra )
  Utan istället granskas vår partiledare ( inte fel isig ) men med tanke på gårdagen undrar man men är regeringen i Sälen och om vad säger de, om framtidens försvar. Vad säger de om ekonomin för försvaret.

   

  Fick just ett telefonsamtal från rapport,det blir ingen intervju. Synd en viktig fråga. Carina

  Svensk industri hotad eller

  Publicerad 2012-01-12 15:19:48 i Allmänt,

  5 januari hade moderaterna Johan och Jonas som är riksdagsledamöter ett debattinlägg i borgliga Smålandsposten som handlade om dessa tokiga elprisområden. De skrev där att även de kommit till insikt om att det är fel för det blir inte konkurrensneutralt för företagen. Bra tycker undertecknad och skickade även en kommentar tar smp. Tyvärr var de inte intresserade av den men här kan ni läsa den korta texten :

  Hej En kommentar till Johan Hultberg och Jonas Jacobsson Görtler ( m) debattinlägg i dagens Smålandspost.

  Bra att Johan Hultberg och Jonas Jacobsson Görtler moderaterna nu har insett att prisområdesindelningen är fel och snedvrider konkurrensen

  för Svenska företag till skillnad mot Katarina Brännström. Mot bakgrund av detta kanske det nu kan finns möjligt till ett initiativ i Näringsutskottet.

  För handen på hjärtat vad ni än skriver i ert debattinlägg angående de uppdrag som getts till myndigheter så är det riksdag och regeringen som beslutar inte myndigheter.

  Är vi många som driver på i frågan och vill ha förändring så går det. Viktigt vi gör det nu och inte inväntar en oviss framtid. Företagen i södra Sverige konkurrerar om marknadsandelar i nuet.

   Carina Adolfsson Elgestam riksdagsledamot (S) Näringsutskottet ( där energifrågorna behandlas)

  Vidare har undertecknad idag lämnat in en interpellation om frågor vad regeringen och i synnerhet finansminister Andres Borg tänker göra för att de hot som ni väntar Svensk industri där arbetsförmedlingen i en rapport tror att ca 25 000 jobb ska försvinna. då kan man inte bara stå och titta på och lita på marknaden.
  Därtill ser vi nu att konjunkturen sjunker att orderingången i november gick ned med 4,8 % enligt SCB.
  Något måste göras stimulans så det blir framtidstro. ROT avdrag som i sådana här lägen tidigare varit ett redskap går ju tyvärr inte då det är permanent.

  Nu stundar tyvärr ökad arbetslöshet så nu blir det upp till bevis för regeringen, de skryter ju om hur bra de är på jobbpolitik. Carina

   

  I vardagen

  Publicerad 2012-01-11 17:15:05 i Allmänt,

  Att vara ute på arbetsplatsbesök är alltid lika givande. Att som politiker ha möjligheten att få se in i många olika människors vardag är en favör.

  Sen gäller det att lyssna in och ta till sig den information som ges. Av de två senaste dagarna är det två saker som företagare lyft. Elprisområden som slår stenhårt mot elintensiv industri är för de företag som är drabbade lite av a och o.

   

  Sjuklöneregler är också en fråga som lyfts och det är kanske tid nu att ta bort det ansvaret från företagarna och lägga det som ett gemensamt samhällesansvar. Kanske samhället är bättre på att se människan i alla fall om det är vi socialdemokrater som styr.

   

  Vi tror på människan och att alla vill utvecklas,till skillnad mot borgarna som tror att människor fuskar,varför har de annars stramat upp reglerna.

   

  Nu börjar verkligheten komma ifatt Anders Borg som fått mycket kredit för sina insatser som finansminister. Man funderar naturligtvis mycket över hur välgrundande de undersökningarna är men inte för det  närmaste året  lite av upp till bevis. Nu spår alla en kraftig konjunktur nedgång.

   

  Arbetsförmedlingen har i en rapport visat på att 25 000 industrijobb kommer att försvinna. Det blir tufft för många i en omställning.

   

  Nu behövs det handlingspolitik inte skryt. Carina

  Att bygga förtroende

  Publicerad 2012-01-03 12:42:24 i Allmänt,

  Att driva företag och sälja varor eller tjänster handlar om att bygga förtroende och varumärke. Att vara politiskt aktiv eller ett politiskt parti är samma sak, det handlar om att bygga förtroende för sina politiska idéer och att föra fram budskap om hur man vill bygga framtidens samhälle.

  Vi socialdemokrater har sedan årtionden haft ett stort förtroende hos allmänheten och våra väljare.

  På senare år har något hänt som gjort att förtroendet har minskat, kanske inte så mycket på att våra politiska idéer är utdömda utan mer kanske på att vi underskattat våra motståndare och deras arbete med att bygga sitt varumärke. Men under det senaste året har något mer alvarligt hänt.

   Några som kanske mest är dåliga förlorare, känner frustration och agerar utifrån det. En knapp handfull människors handlingar och uttalande, kan på några dagar rasera det mesta av folks förtroende och allmänhetens uppfattning om vårt varumärkes trovärdighet. Pålitlighet och integritet försämras kraftigt

  Att bygga ett förtroende tar tid. Att rasera det går på nolltid.

  Känns som det är där vi står idag. Hög tid att ta tag i varumärket och fokus på att bygga förtroende. Vilket Håkan Juholt försökt naturligtvis med att åka runt i landet och träffa medborgare. Hade det varit ett företag hade man besökt kunderna för att visa upp sina produkter.
  Ett företag hade också genomfört en rekonstruktion där man hade gått igenom hot och möjligheter och handlat därefter med de konsekvenser det innebär. Kanske hade man bytt ut några mellanchefer och produkter.

  Med detta vill undertecknad säga Enade vi stå söndrande vi fall. Upp till kamp för ett mer rättvist Sverige och ett socialdemokratiskt parti där laget går före jaget. Carina

  Kasta sten i Glashus

  Publicerad 2012-01-02 21:22:44 i Allmänt,

  Just nu går det inte så bra för oss Socialdemokrater i alla fall om man lyssnar av alla väljarundersökningar.
  Det finns lite blandad kritik om allt möjligt, ibland är det relevant och ibland saknar vederbörande fakta och efter lite samtal brukar då kritiken tänka i andra banor.
  Utöver detta så pågår rosornas krig och undertecknad skäms å alla de i ledande ställning som tänker mer på sitt eget EGO än på partiet väl och ve.

  När Ylva Johansson nu går ut och tufft kritiserar Håkan Juholt så blir det som att kasta sten i glashus,för efter denna höst så är det inte mer intern kritik från folk i ledande ställning som behövs utan en enad front för en politik som utjämnar klyftor och det har vi socialdemokrater, men vem ser eller hör det när all kraft går åt till att klaga på någon annan. ” Typ det var inte jag som gjorde att vi har dåliga siffror”.

  Funderar lite ett varv till och tänker Ylva du som har fått förtroendet att vara gruppledare i Arbetsmarknadsutskottet ett utav våra hjärtefrågor
  HUR väl har vi lyckats i arbetsmarknadspolitiken ? Tänker att vi hade ett jobbrådslag, där kom vi fram till bra förslag på jobbpolitik är det på agendan kan man undra så att våra väljare vet vad vi vill.

  Tänker att alla förtroendevalda runt om i vårt land känner nog att det är lätt att tappa sugen när företrädare på hög nivå inte kan underordna sig demokratiska beslut. Vår partikongress har enhälligt valt partiledare, det var inga förslag på motkandidater ,då är det  beslutet som gäller.

   Nu kastade kanske även undertecknad en sten , men är så förb….. så vissa tankar måste få utlopp.

   Credit till Mats Johansson i Blekinge som säger sanningen.

  Nu åter till att sätta högsta prioritet på att föra ut vår politik för en bättre vardag för alla inte bara några. Carina

  Om

  Min profilbild

  Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

  Senaste inläggen

  Kategorier

  Arkiv

  Prenumerera och dela