Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

1 Maj

Publicerad 2006-04-30 18:27:40 i Allmänt,

Första maj först maj varje sliten kavaj blir till mantel av stålande ljus
varje trött proletär
glömmer mödornas här
och går drucken av vårvindars rus.

Så börjar en av arbetarrörelsen sånger,tycker att jag riktigt känner stoltheten varje arbetare hade när de fick rätten att demonstrera för sina rättigheter.
Vi har så lätt för att ta allt för givet
men vår demokrati i Sverige är än då relativt ny.
Först 1921 hade alla rösträtt oavsett storlek på plånbok eller kön.
I morgon när vi ska gå och demonstrera för våra rättigheter hoppas jag att vi blir många som känner samma stålthet som de gjorde då en gång när texten skrevs, och att väderets makter står på vår sida så vi får lite solsken.

Nu i vårens tecken känner många av oss framtidstro låt även det synas på alla våra första maj plakat och att vi får ett "allians" fritt Sverige.

Nu ska jag gå och påbörja valborgsmässoaftonsens meny. Carina

Glömde

Publicerad 2006-04-27 22:57:44 i Allmänt,

Glömde igår två saker
Det första att ibland känns det som att jag har nog bara 20 timmar per dygn för jag hinner aldrig med allt jag tänkt att jag ska hinna.
Det andra var att jag åt lunch på strandvägen i Stockholm kunde då inte låta bli att fundera över vilka skilda världar vi har i Sverige.Bara vilken klädsel de lunchande gästerna och de som passerade förbi utanför fönstret på resturangen hade fick mig att känna att det finns mycket kvar att göra i fördelningpolitiken.
Inte för jag missunnar de som gick där deras inkomster utan för att de pengar som finns bör fördelas så fler har råd till en hygglig vardag.
Imorgon ska jag vara på en arbetsmiljökanferens hela dagen och sedan åker jag direkt på ett årsmöte på kvällen. Carina

24 timmar till alla

Publicerad 2006-04-26 22:31:41 i Allmänt,

Mycket har hänt sedan jag skrev sist på bloggen.
Har varit två dagar på LO:s årsmöte I Ronneby blev där invald i styrelsen som v.ordförande.
Jag hoppas att jag kommer att kunna bidra frågor om främst ökad jämställdhet men också om frågor som berör såväl arbetliv här hemma som i ett globalt perspektiv.
När jag kom hem i lördags eftermiddag hade maken fått sådana problem med sitt diskbråck så det blev resa till akuten med inläggning, vilket gör att vardagen rubbas på många olika sätt.
Inte minst för Kalle.

Igår tisdag var jag på hemmaplan och träffade kommunal Kronoberg åkte sedan med kvälltåg till huvudstaden.

Idag har jag gjort lite av varje som ätit lunch med en parlamentariker från Taiwan, haft regionmöte,gruppmöte i näringsutskottet,varit på ett seminarium om Förutsättningarna för klinisk forskning i Sverige. Har cokså haft kontakt med New Orlense ang deras återuppbyggnad.
För att ikväll sedan ca 20-tiden arbetet med telefon och dator.
Nu känner jag att det är tid för att gå hem till lägenheten för att äta kvällsmat.

Höll nästan på att glömma Vad Lars Lejonborg sa i morgonTV idag
-Fp är för en sänkning  i våra trygghetssystem som sjuk och arbetslöshetsersättningen  under 2007 det har de kommit överens om i Bankeryd. Men de är för en höjning av taket i systemen , jag får inte detta att gå ihop riktigt, men det är fp:s problem.
Det är bra med tydlighet. Carina

Debatt !

Publicerad 2006-04-21 13:59:54 i Allmänt,

Debatten eller anförandet i kamamren gick bra. Men det är lite märkligt när en samlad borglighet står i kammaren och säger att regeringen och majoriteten har inte skött detta med regelförbättringar tillräckligt bra. Man svartmålar och säger att det är svårt att starta och driva företag i Sverige. Att det är för mycket blanketter och regler.
När jag sedan hävdar motsatsen i mitt anförande att det går bra för Sverige (går att läsa mitt anförande på min hemsida) och att regeringen arbetar bra med att förbättra reglerna för företagen, så tar de inte ens replik. vilket jag tolkar som att vi har rätt och de vet dom ,för de har inga motargument.
Sen är det där till lite olyckligt ut medborgarperspektiv, för det är i kammaren det ofenliga rummet är.
Utifrån de debatter vi har ska medborgarna kunna följa vad vi tycker och står i olika frågor, då är det viktigt med levande debatt.
Det som förvånar mig mest är att man lämnar den debatten så enkelt, jag som trodde det var en av deras hjärtefrågor.
Nu ska jag gå till Arlanda express för att åka till Ronneby där LO sydost har sitt årsmöte. Carina

Vem är diskriminerad

Publicerad 2006-04-20 16:51:37 i Allmänt,

Sitter just nu och lyssnar på Arbetsmarknadsutskottets debatt (AU6) om diskriminering i arbetslivet.
Intressant och då särskilt ur ett invandrarperspektiv Jag funderar mycket över vilka stämplar vi människor ger varandra och hur vi utifrån det uppfattar oss själva.
Om vi ständigt och jämt säger att invandrare är diskriminerade, att det handlar om utanförskap att vi pratar om vi och dem, är vi inte då med och bidrar till att göra detta till sanningar som kanske mer bygger på tyckande än verklighet.
Oavsett sitt  ursprung så finns det inget gratis i livet.
Att gå i skolan, skaffa sig en utbildning handlar väl i grund och botten om att satsa på sig själv, för möjligheten till ett bra liv. Detta måste vi alla få möjlighet till oavsett härkomst, att sedan orka genomföra hänger bara på mig själv, det kan ingen annan göra.
Jag har länge retat mig på att vi talar om vi och de med invandrarbakgrund , eller utlandsfödda osv.
Jag tycker att är man svensk medborgare så är man och då tycker jag det handlar om vi.
Nu ska vi straxt votera och sedan ska jag förbereda mitt anförande tills imorgon då jag ska upp i talarstolen här i riksdagen ang skrivelsen om regelförbättringar. Carina

Mest administrativt

Publicerad 2006-04-19 19:25:28 i Allmänt,

Idag har jag inga direkta funderingar försöker mest jobba undan min post och svara på brev ringer samtal osv. Det finns många olika saker i vardagen vi riksdagsledsmöter jobbar med som kanske inte alltid syns utåt. Förövrigt så jobbar man mycket med olika politiska frågor i möte med människor. Lyssnar in, ställer frågor till ministrar och sakkunniga osv.
På fredag ska jag upp i talarstolen och prata om regelförbättringar för företagen, sen åker jag till Ronneby på LO:s årsmöte.
Kunde idag inte låta bli (när solen lyste) att leta upp en uteservering och satt där och åt lunch, det var ljuvligt att sitta i solen,känner att man nu längtar efter sol och värme.Carina

VÅP

Publicerad 2006-04-18 22:25:13 i Allmänt,

Efter några dagar i vårt sommarhus med familjen och möjlighet till avkoppling känner jag mig redo för nästa rond. Nu är det valrörelse som gäller och agitation för socialdemokratisk politik.
Med de förslag som nu finns i Våp:en så känns det som att vi är på gång.
Det är bra satsningar på unga,äldre och tandvård.Carina

Våren

Publicerad 2006-04-11 20:59:59 i Allmänt,

Denna vecka jobbar vi hemmifrån våra län och jag har inte planerat in fullt med aktiviteter varje dag vilket känns lite skönt. Ibland kan man behöva lite andrum och tid till tankar och att jobba med sina ständiga post och läshögar.
Har förövrigt också hunnit med tidiga morgonpromenader med Kalle vilket är ljuvligt nu när vi går mot ljusare tider.

Jag delar din uppfattning Monica att det är tid  att få prata politik och inte affärer.
Jag upplever att de flesta jag möter också vill det.
Det är också viktigt att utrymme ges till väljarna att få jämföra vår politik mot borgarnas.

Nu tänker jag ta det lite lugnt några dagar och kommer inte att skriva på bloggen förren nästa vecka
då vi presenterar vårbudgeten.

Glad Påsk  alla bloggare.Carina

Ung och olyckligt

Publicerad 2006-04-07 17:51:33 i Allmänt,

Det känns lite tungt att höra att en åklagare nu beslutat åtala SSU:s förbundsordförande Anna Sjödin
för 4 olika brott på krogbråket. Känns som att en ung kvinna förmodligen inte kommer att kunna göra karriär beroende på att en enda kvälls alkoholdrickande.
Anna är inte ensam allt för många särskilt unga männsikor gör saker vid ett enstaka tillfälle som sätter spår för resten av  livet.
Hinner inte just nu tyvärr utveckla mina tankar mer runt detta för straxt ska jag åka till Stockholm
för att i morgon kunna vara på Gotland. Carina

Föräldraansvar

Publicerad 2006-04-06 22:04:10 i Allmänt,

Tack lenha för dina synpunkter.Jag tror att föräldransvaret måste öka mer och att man precis som du skriver vara närvarande mer med sina ungdommar och ställa krav.

Men ibland brister föräldrar av olika anledningar då måste andra i samhället se vad som händer och gå in och ta mer ansvar.

Till Morgan som för några dagar sedan misströstade för sin restskatt så förstår jag att det känns debbigt
minns själv hur det var när jag fick restskatt när jag jobbade halvtid på konsum på 1980-talet och skulle betala tillbaka 600 kr i månaden i tre månader det var ca 25% av min månadslön och jag levde då som ensamstående mamma. Livet är tufft ibland ekonomiskt.

Astra Zeneca var spännande och lärorikt inte minst utifrån svaret jag fick på min fråga ang. forskning på kvinnor och män. Anledningen till att mer forskning 60% sker på män är att det är inte tillåtet att forska på kvinnor i fertil ålder. Carina

Prislappen!

Publicerad 2006-04-05 09:19:23 i Allmänt,

Man kan inte bli annat än upprörd/förbaskad när man hör att ett ungdomsgäng utsätt en 12 årig flicka för sexualbrott när hon var på väg till skolan i måndags morse. Det är förfärligt  men jag ställer mig frågan
-Vad är orsaken bakom, vad får unga människor att begå sådana brott och vad kan vuxensamhället göra.
Vuxensamhället måste göra flera olika saker som att ta reda på de bakomliggande orsakerna till varför man gör detta, är det spärrar som saknas, är det familjesituationen är man mobbad eller känner utanförskap i skolan så man begår detta brott för att få uppmärksamhet. Listan kan göras lång men sen tänker jag på ytterligare en faktor och det är dagens underhållingsprogram,som jag betraktar flera av dem som förnedrings-TV. Vissa av dem går enbart ut på sex mer eller mindre andra på hur man kan tala illa eller köra över andra så man själv vinner poänger,jag tycker inte det skapar goda förebilder för unga människor. Tvärtom tror jag att man tror att detta är ok att uppträda på det sättet de gör ju idolerna på TV.
Nä vi måste få bättre underhållningsprogram som bygger på underhållning med solidaritet och samarbete mellan människor då tror jag vi skapar bättre förebilder till våra barn och unga.

Förövrigt så hörde jag igår att någon föreslog att näste generalsekreterare i FN bör vara en kvinna och förslagsvis Tarja Halonen Finlands president,det tycker jag är ett utmärkt förslag.
Nu ska jag om en stund åka till Astra Zenica. Carina

Så att själen får ro

Publicerad 2006-04-03 22:20:38 i Allmänt,

I helgen har vi varit i vårt sommar hus,underbart med havet som brusar och fåglar som kvittrar.
Detta kändes som en lisa för själen.
Idag har det varit full rulle som vanligt och veckan innehåller lite av varje utöver de vanliga ,som exempelvis i morgon eftermiddag ska jag träffa två personer från Afrika en från WSF-kommittén och en som är
rådgivare för ett antal afrikanska regeringar och folkrörelser kring handelsfrågor.
På onsdag ska Näringsutskottet besöka Astra Zenica och på torsdag ska jag vara på hemmplan och möta såväl vägverket som Skogs och Träfacket.
Fredag är jag tillbaka i Stockholm för att på lördag åka till Gotland. Carina

ps)har dess utom en hel del post att beta av såväl snigel som e-post(ds

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela