Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Märkligt agerande av jämställdhetsministern

Publicerad 2008-01-31 21:59:15 i Allmänt,

Nyamko Sabuni har presenterat ett märkligt förslag

Arbetsgivare med färre än 25 anställda slipper i framtiden göra jämställdhetsplaner. Större företag behöver bara göra det var tredje år, när regeringens förslag om ny diskrimineringslag träder i kraft.

Tänker att efter detta genomförande hur ska ministern då kunna veta OM jämställdheten förbättras på våra arbetsplatser. Att kontinuelit mäta och följa upp löeutvecklingen mellan kvinnor och män är ett bra instrumet för att få information om hur det ser ut på våra arbetsplatser.det är också en bra motor för arbetsgivarna när de måste redovisa,för då ser de hur det ser ut.När företagen inte behöver redovisa ,hur blir det då med lika lön för samma och liknande arbete  arbete ?

Ytterligare ett steg bakåt i jämställhetsarbetet sedan borgarna tog över.Carina

Kiev

Publicerad 2008-01-31 21:39:40 i Allmänt,

Har varit två dagar i Ukraina med handelsministern som var där för främjandeinsatser.Intressant land och med en dröm om framtiden och växande marknad.Men också fortfarande många problem med fattigdom och dess sjukdomar som följer i de spåren.Miljö och vatten står mycket i fokus då de har mycket att göra .Det mesta av avloppsvattet går direkt ut i vattendragen. Därför är det bra att många investerare är intresserade av den marknaden där men också att våra svenska företag som är väldsledande i miljöteknik är med.
Sverige kan vara med och förbättra miljön i vårt närområde genom vår a kunniga och konkurenskraftiga företag.
Det var med minst 45 svenska företag  från olika brancher på seminariet som exportrådet arrangerade,både stora och små.

Imorgon fredag åker Näringsutskottet  till Indien.Det kommer att bli spännande.Återkommer om det.Carina

Kiev

Publicerad 2008-01-31 21:39:20 i Allmänt,

Har varit två dagar i Ukraina med handelsministern som var där för främjandeinsatser.Intressant land och med en dröm om framtiden och växande marknad.Men också fortfarande många problem med fattigdom och dess sjukdomar som följer i de spåren.Miljö och vatten står mycket i fokus då de har mycket att göra .Det mesta av avloppsvattet går direkt ut i vattendragen. Därför är det bra att många investerare är intresserade av den marknaden där men också att våra svenska företag som är väldsledande i miljöteknik är med.
Sverige kan vara med och förbättra miljön i vårt närområde genom vår a kunniga och konkurenskraftiga företag.
Det var med minst 45 svenska företag  från olika brancher på seminariet som exportrådet arrangerade,både stora och små.

Imorgon fredag åker Näringsutskottet  till Indien.Det kommer att bli spännande.Återkommer om det.Carina

Gotland och Sandviken

Publicerad 2008-01-26 21:13:44 i Allmänt,

I veckan har jag varit på partimöten och arbetsplatsbesök både på Gotland och i Sandviken .Spännande att få möta medborgare och företagare i deras vardag. Att få se hur småföretag jobbar och höra hur de tänker i stort och smått ger alltid mycket tillbaka. När båttillverkarna berättar om problematiken mellan arbetsmiljö och klimat/miljö är det viktiga synpunkter för lagstiftning och politik precis som när folkhögskolan i Sandvik känner oro för framtiden inte för sin egen överlevnad utan för förutsättningarna i vardagen när regeringen dragit undan möjligheten till arbetsmarknadsutbildningar och folkhögskolans ekonomiska vardag mer liknar enbart jobb med upphandling och lägga bud. Då känner jag att regeringen  verkligen åter är fel ute De  som har möjligheten att gå dessa utbildningar är ibland människor  som av olika själ inte har känt att de passar in på samhällets andra utbildningar .Alla  måste alltid få en ny  chans
Alla ska med så enkelt är det .Carina

Att toppa laget

Publicerad 2008-01-25 22:14:21 i Allmänt,

Jag har alltid älskat att leka med bollar och då särskilt att spela fotboll (var inte tillräckligt ihållig tyvärr)
har spelat i Lenhovda:s damlag men även varit tränare för flickfotboll när dottern var liten.
Vid uttagningen till matcherna var det alltid de som var i bäst form som fick spela och vi toppade alltid laget för vinst.
Det är så jag ser på det Mona Sahlin nu gör. Om man vill toppa laget för att vinna matchen 2009 EU valet och Riksdagsvalet 2010 är det nu man måste börja plocka ut de olika spelarna för att vinna matchen.
Det finns fortfarande utrymme till att testa vissa , andra har fått en chans att visa vad de går för.
Nu är vi inne i en mellan period innan de stora spelen börjar, då är det rätt tid att börja toppa laget för valseger.

Ingen ska i vårt lagarbete lämnas efter, Alla ska med men det gäller att spela efter bästa förmåga och passa bollarna rätt och även om man ibland inte är nummer ett kan man kanske ändå se luckorna och ge rätt passning för mål. Alla ska med. Carina


PS)Om ryktet är sant vad gäller Östros,kommer han bli en bra spelare men jag kommer att sakna honom  som lagledare när/om han lämnar  näringsutskottet(DS

Lissabonstrategin

Publicerad 2008-01-23 21:21:19 i Allmänt,

Idag har jag haft debatt i kammaren om Lissabonstrategin.SVeriges handlingsprogram för ökad sysselsättning och tillväxt. Där ser vi nu en kraftig svängning åt höger och deras idepolitik om hur man bygger ett samhälle.Mycket märkligt.När Sverige och vårt framgångsrecept gör att vi som land ligger som nummer ett när EU mäter tillväxt och sysselsättning,då väljer borgarna att byta samhällsbyggsystemet.
 Här nedan är en del av mitt tal.Vill man läsa hela debatten eller hela talet finns det på riksdagens hemsida.Carina

Tänk herr/fru talman att vara nummer 1


Igår hade riksdagen besök av EU kommisionär Gunter Verheugen  han sa att när man mäter EU:s olika  tillväxtfaktorer så är Sverige nummer 1

Tänk att vara bäst i klassen på tillväxt och sysselsättning.I det läget väljer den borgliga regeringen att lägga om kursen så att förutsättningarna och Sveriges konkurenskraft försämras,svårt att förstå.


Vad är det då vi ser

Regeringen subventionerar fram en lågproduktiv tjänstesektor istället för att satsa på exportnäringarna.

Det  blir ett tydligt Systemskiftet  ur ett Lissabonperspektiv.

Kunskap, kvalitet och högteknologi tillhör inte enligt regeringen  längre Sveriges komparativa fördelar.

 Industrin ska klara sig själv utan dialog med staten och högskole- och universitetsforskningen,

 Branschprogram lämnas att självdö, inga nya satsningar görs, och när fordonsiondustrin ställer frågor om samverkan inför framtiden så att jobb och utveckling finns kvar i Sverige

-får de inga konkreta besked om fordonsforskningsprogrammens fortsättning, regeringen står handfallen och vägrar av ideologiska skäl samarbete med för Sverige viktiga näringar. Istället  subventioneras vissa hushållstjänster och låser mitt i en högkonjunktur fast arbetskraft i dessa sektorer.


Herr/fru talman


Regeringen försämrar Sveriges konkurrenskraft. Genom Höjda arbetsgivaravgifter och ökat krångel för småföretagen, Alliansen gick till val på att det skulle bli billigare att anställa

Istället höjer ni arbetsgivaravgiften  först förra åren och sen nu igen.

Däremot får vissa inom tjänstesektorn sänkningar men bara vissa utvalda.

Och till och med de som  lovats sänk arbetsgivaravgift får stora problem De får ökad administration. Dessutom skjuts förslaget nu på framtiden vilket skapar en osäkerhet i näringslivet och då främst hos de små företagen som känner sig lurade.

Igår kunde man läsa ett debattinlägg  i DI  med rubriken citat" Smörgåstårtor får olika arbetsgivaragift  som liten företagare inom catringbranchen borde jag vara jublande glad över regeringens förslag till sänkta arbetsgivaravgifter inom tjänstesektorn Det skulle ge 60-70 000 kronor netto in i företaget,pengar som  jag skulle kunna använda till att utveckla mitt företag.

Istället tycker jag att förslaget är under alla kritik.Regeringens förslag skapar problem. Jag gör två smörgåstårtor en sänder jag iväg  på catring och får full avdragsrätt på arbetsgivaravgiften.Den andra smörgåstårtan går till butik för försäljning,utan rätt  till avdrag på arbetsgivaravgiften. Eftersom den räknas som produktion och inte som en tjänst.slut citat

 Det är inte bara det att det blir fler krångliga det blir också en osund konkurens mellan företag inom samma bransch vilket kommer att leda till  mycket konkurrenssnedvridande effekter.


Vad säger regeringens företrädare CM som är här i kammaren idag till den här småföretagaren  ?


Vi socialdemokrater anser att

Rättvisa arbetsgivaravgifter är bättre än sänkta arbetsgivaravgifter

Det handlar om att schysta villkor i näringslivet.

Goda och likvärdiga villkor för alla företag skapar bättre förutsättningar för en långsiktig utveckling.


Under rubriken makroekonomisk politik står att läsa om regeringens politik för att minska utanförskapet det vill säga Göra det mer lönsamt att arbeta.

Regeringens lösning på det är sänkta ersättningar i våra trygghetssystem och åtgärder mot fusk och överutnyttjande. Vi socialdemokrater precis som svenska folket är emot fusk och överutnyttjande men för den skull får man inte tro att det bara är de medborgare som av olika anledningar är i behov av våra trygghetssystem som fuskar.


Precis som att man söker  fler jobb eller blir friskare bara för man får lägre ersättning. Hungriga vargar jagar inte bättre , men det tycks den borgarna regeringen tro.


Vi tror att trygga männsiskor vågar,därför vill vi ha trygghetsystem med höga ersättningsnivåer.

Könsneutralt äktenskap

Publicerad 2008-01-22 21:42:04 i Allmänt,

Märkligt att alla borgarna i civilutskottet röstade nej till att gå vidare med en könsneutral äktenskapslagstiftning.
Som jag vill minnas det så hade moderaterna uppe denna fråga på sin partistämma och där röstade en majoritet för.Går då Katarina Brännström Kronoberg med flera emot sina egna partikamrater eller handlar det om vikten av att hålla ihop regeringen så man säljer sin övertygelse.

Det finns idag en stark förankring i riksdagen för könsneutralt äktenskap varför vågar inte alliansregeringen låta riksdagen avgöra frågan  ?  Carina

Våldtäkter och lika behandling

Publicerad 2008-01-22 21:35:49 i Allmänt,

Det är med frustration jag tar del av hur media rapporterar om våldtäktsmålet mot Beltran.Det börjar mer och mer likna en dokus såpa.Det är precis som om media tror att vi har behov av att frossa i andras olycka.
Jag tycker det är fel
För mig är en våltäktsman en våltäktsman han har begått ett brott krängt  och utnyttjat en kvinna
djupt oavsett om han är en kändis eller inte.
För mig handlar detta om ett brottsoffer och en förövare sen vilket kändisskap personen har spelar ingen roll för mig.Alla ska stå lika inför lagen och det känns som ett hån mot alla andra kvinnor som blivit våltagna att behöva ta del av sättet som media förmedlar en brottslig handling på
bara för att det är en kändis. Carina

Veckan som gick

Publicerad 2008-01-20 13:12:43 i Allmänt,

Nu har arbetet kommit igång igen även i Stockholm inte för jag varit där så mycket under veckan då jag varit på resor i landet.

I tisdags var jag i Ovanåker på arbetsplatsbesök och partimöte.

Det var intressant båda delarna. Först besökte vi en Träindustri som berättade om sin vardag. De är ett företag som verkar i hela världen och har under många år klarat konkurrensen trotts en relativt enkel produkt .Eller  är det just för att de har satsat på att växa runt om i världen som gjort att de klarat både utveckling och konkursens.
På kvällen medverkade jag på ett partimöte vi hade en spännande diskusition på flera sätt inte minst utifrån vara matvanor där vi nog var rätt överens om vikten av att äta mindre snabbmat och äta riktiga måltider.

På onsdagen var jag i riksdagen och på kvällen träffade näringsutskottets S-grupp LO och pratade näringslivspolitik men också om LO:s framtid.

På torsdagsmorgonen ställe NU:s  kosan till Torsby där vi fick information om kommunen men också provåka skidtunneln  vilket var lite av ett äventyr för en som inte åkt skidor på 15 år .Men jag klarade det hyfsat.
Vi träffade kvinnliga företagare och fick höra om deras vardag men också varför de valt att vara företagare.
Vi var också på arbetsplatsbesök. Vi åt också lunch i eller med Vildmark Värmland fantastiskt goda älgburgare med bröd och en underbart god kaka kallad malusk.
På fredagen besökte vi Karlstads universitet och fick bra information särskilt viktigt att se hur viktigt det är med samverkan mellan företag samhälle och Universitet.

Det undertecknad kan konst efter veckan som gått är att det är oerhört viktigt med småföretag i glesbyggd och att de har bra villkor i vardagen. Carina 

Ansvar

Publicerad 2008-01-10 16:53:04 i Allmänt,

Funderar över detta med att privatisera Apoteket och att man ska kunna köpa apotekets varor i mer eller mindre vilken butik som helst.
ICA är en av de dagligvarukedjor som drivit denna fråga hårdast.(vet av egen erfarenhet i möte med deras ledning vid ett flertag tillfällen) Det är samma ICA som senaste tiden löpt gatlopp med anledning av hur de sköter sin köttfärshantering.För mig inger det inget förtroende.

När det handlar om läkemedle är det viktigt att det finns kunnig och utbildad personal som tar ansvar vid försäljning.Jag tycker Apoteket och vad de står för är ett bra koncept,sen går det alltid att utveckla mer inte minst vad gäller tillgänglighet och då tänker jag mest på glesbyggd.Carina

Gott nytt

Publicerad 2008-01-02 20:58:44 i Allmänt,

Hoppas att ni alla bloggare haft ett bra och trevligt nyårsfirande med lagom mycket av allt.
Inte minst med smällare.Det skjuts allt för många och skador med men för livet för vissa.
Kanske vi skulle förbjuda uppskjutning av nyårsraketer för oss medborgare och bara tillåta det i organiserad form.
Utöver skador på människor så är det många djur som far illa.Vår Kalle går knappt ut på hela nyårshelgen för han är så rädd. God fortsättning och själv tänker jag ta det lite lagom lugnt några dagar till.Carina

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela