Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Lissabonstrategin

Publicerad 2008-01-23 21:21:19 i Allmänt,

Idag har jag haft debatt i kammaren om Lissabonstrategin.SVeriges handlingsprogram för ökad sysselsättning och tillväxt. Där ser vi nu en kraftig svängning åt höger och deras idepolitik om hur man bygger ett samhälle.Mycket märkligt.När Sverige och vårt framgångsrecept gör att vi som land ligger som nummer ett när EU mäter tillväxt och sysselsättning,då väljer borgarna att byta samhällsbyggsystemet.
 Här nedan är en del av mitt tal.Vill man läsa hela debatten eller hela talet finns det på riksdagens hemsida.Carina

Tänk herr/fru talman att vara nummer 1


Igår hade riksdagen besök av EU kommisionär Gunter Verheugen  han sa att när man mäter EU:s olika  tillväxtfaktorer så är Sverige nummer 1

Tänk att vara bäst i klassen på tillväxt och sysselsättning.I det läget väljer den borgliga regeringen att lägga om kursen så att förutsättningarna och Sveriges konkurenskraft försämras,svårt att förstå.


Vad är det då vi ser

Regeringen subventionerar fram en lågproduktiv tjänstesektor istället för att satsa på exportnäringarna.

Det  blir ett tydligt Systemskiftet  ur ett Lissabonperspektiv.

Kunskap, kvalitet och högteknologi tillhör inte enligt regeringen  längre Sveriges komparativa fördelar.

 Industrin ska klara sig själv utan dialog med staten och högskole- och universitetsforskningen,

 Branschprogram lämnas att självdö, inga nya satsningar görs, och när fordonsiondustrin ställer frågor om samverkan inför framtiden så att jobb och utveckling finns kvar i Sverige

-får de inga konkreta besked om fordonsforskningsprogrammens fortsättning, regeringen står handfallen och vägrar av ideologiska skäl samarbete med för Sverige viktiga näringar. Istället  subventioneras vissa hushållstjänster och låser mitt i en högkonjunktur fast arbetskraft i dessa sektorer.


Herr/fru talman


Regeringen försämrar Sveriges konkurrenskraft. Genom Höjda arbetsgivaravgifter och ökat krångel för småföretagen, Alliansen gick till val på att det skulle bli billigare att anställa

Istället höjer ni arbetsgivaravgiften  först förra åren och sen nu igen.

Däremot får vissa inom tjänstesektorn sänkningar men bara vissa utvalda.

Och till och med de som  lovats sänk arbetsgivaravgift får stora problem De får ökad administration. Dessutom skjuts förslaget nu på framtiden vilket skapar en osäkerhet i näringslivet och då främst hos de små företagen som känner sig lurade.

Igår kunde man läsa ett debattinlägg  i DI  med rubriken citat" Smörgåstårtor får olika arbetsgivaragift  som liten företagare inom catringbranchen borde jag vara jublande glad över regeringens förslag till sänkta arbetsgivaravgifter inom tjänstesektorn Det skulle ge 60-70 000 kronor netto in i företaget,pengar som  jag skulle kunna använda till att utveckla mitt företag.

Istället tycker jag att förslaget är under alla kritik.Regeringens förslag skapar problem. Jag gör två smörgåstårtor en sänder jag iväg  på catring och får full avdragsrätt på arbetsgivaravgiften.Den andra smörgåstårtan går till butik för försäljning,utan rätt  till avdrag på arbetsgivaravgiften. Eftersom den räknas som produktion och inte som en tjänst.slut citat

 Det är inte bara det att det blir fler krångliga det blir också en osund konkurens mellan företag inom samma bransch vilket kommer att leda till  mycket konkurrenssnedvridande effekter.


Vad säger regeringens företrädare CM som är här i kammaren idag till den här småföretagaren  ?


Vi socialdemokrater anser att

Rättvisa arbetsgivaravgifter är bättre än sänkta arbetsgivaravgifter

Det handlar om att schysta villkor i näringslivet.

Goda och likvärdiga villkor för alla företag skapar bättre förutsättningar för en långsiktig utveckling.


Under rubriken makroekonomisk politik står att läsa om regeringens politik för att minska utanförskapet det vill säga Göra det mer lönsamt att arbeta.

Regeringens lösning på det är sänkta ersättningar i våra trygghetssystem och åtgärder mot fusk och överutnyttjande. Vi socialdemokrater precis som svenska folket är emot fusk och överutnyttjande men för den skull får man inte tro att det bara är de medborgare som av olika anledningar är i behov av våra trygghetssystem som fuskar.


Precis som att man söker  fler jobb eller blir friskare bara för man får lägre ersättning. Hungriga vargar jagar inte bättre , men det tycks den borgarna regeringen tro.


Vi tror att trygga männsiskor vågar,därför vill vi ha trygghetsystem med höga ersättningsnivåer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela