Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Jobben

Publicerad 2008-11-19 20:57:40 i Allmänt,

Idag har jag varit hemma i Kronoberg och deltagit i landshövdingens möte om jobben och varslen.
Det var intressant på flera sätt. nästan alla kommunledningar i länet var på plats och lämnade lägesrapport precis som landstinget. Flera myndigheter samt företagare. Samantaget uppfattar jag att önskelistan på åtgärder stämmer väl överens med det stimmulanspaket vi krävt att regeringen ska ta fram.
Det som kom fram tydligt var att det blir inget paket  och det tolkar jag som att det blir inte mer resurser det vill säga pengar. Får inte de  län som är hårt drabbade av varsel och ökad arbetslöshet mer resurser för att möta de drabbade på ett bra sätt så kommer den inledande lågkunjukturen att slå än hårdare.
Det är viktigt i det läge vi är nu att de som blir arbetslösa kännner framtidshopp, då kan det vara bra med arbetsmarknadsårgärder med möjlighet till utbildning inom specialområden helt enkelt ett kompetenslyft. Carina

Äldre på landsbygden kommer i klämm

Publicerad 2008-11-17 11:55:25 i Allmänt,

I veckan som gick hade jag en Interpellationsdebatt med Åsa Torstensson ang ersättning vad gäller kassatjänstservice på landsbygggden. Som det blir nu efter 1 dec så kommer ingen som bor närmare än 30 km från närmaste bank att få möjlighet till betalservice det vill säga sätta in och ta ut pengar via lantbrevbäring. Här i Småland bor alla efter vad jag kan utläsa med mindre än 30 km. Det blir ett hårt slag mot landsbyggden i Södra Sverige.
Det är inte helller ännu så länge någon lobbygrupp som mailbombar oss om detta men denna grupp äldre är väl inga som vill föra talan för mer än pensionärsorganisationerna. Nedan kan ni läsa mitt pressmeddelande elller gå in på riksdagens hemsida och läs debatten den var i tisdags 11 november. Carina

Äldre drabbas av beslut om utebliven lantbrevbäring

I gårdagens interpellation fick riksdagsledamot Carina A Elgestam(s) från Kronobergs län mottaga beskedet av infrastrukturminister Åsa Torstensson(c) att den grundläggande kassaservice som tidigare tillhandahållits av Posten AB genom Svensk Kassaservice kommer att överföras till Icabanken och Kuponginlösen som kommer att tillhandahålla betaltjänsterna. Elgestam ser positivt på att upphandlingen är klar men är oroad över att tillgängligheten till betaltjänsterna inte räcker till för äldre. PTS meddelar att de som har mindre än 30 kilometer till en bank inte kommer att få något erbjudande om någon form av kassatjänstservice via lantbrevbäringen.


- Tillgången eller allmänna kommunikationer till betalservice bland annat via butiker är inget problem för dem som är friska och för dem som har tillgång till bil. Men det är inte den gruppen det här handlar om i grund och botten. Det handlar om de äldre som bor på landsbygden, som inte har någon bil eller inte klarar att köra bil, som kanske inte klarar att gå ut ur huset speciellt ofta över huvud taget, säger Carina A Elgestam.

- Efter den 28 november kommer man i Småland och Kronobergs län, där jag bor, enligt vad jag har fått fram inte att kunna få denna möjlighet. Efter en rundringning bland lantbrevbärare i Kronoberg fick jag svaret att de inte vet hur det kommer att bli. De meddelar bara att efter den 27 november kommer de att få sälja frimärken, säger Carina A Elgestam.

- Enligt vad man kan utläsa på PTS gäller avtalet för betalservice via lantbrevbärare inte områden söder om Östergötland. Det är en märklig avgränsning från regeringens sida, vi har trots allt landsbygd i hela Sverige. Det är för det första inte acceptabelt att avtalet enbart gäller avgränsade delar av Sverige och för det andra är det inte rimligt att anta att alla äldre ska kunna ta sig två till tre mil för att betala räkningar. Jag kommer gå vidare med det här, avslutar Carina A Elgestam.

Arbetsplatsbesök

Publicerad 2008-11-10 22:05:15 i Allmänt,

Idag har jag varit på arbetsplatsbesök i Ryd. Det var intressant och lärorikt. Delvis om utbildning och vad kan en gymnasieelev när man lämnar skolan och går ut i arbetslivet i förhållande till vad arbetsgivaren förväntar att den som anställs kan efter tre år på gymnasiet. Här finns lite att jobba med från både skola och näringsliv.
Att besöka en arbetsplat som nyligen varslats och verkställt varslen och därtill har permiterat personal är också lite speciellt.Klart att det finns en oro för framtiden.
Har också varit på Radio Kronoberg och haft debatt med Katarina Brännström(m) just om alla varsel.
Det blir så tydligt i debatten att den som är arbetslös vill inte söka jobb utan föredrar att gå hemma och leva på A-kassa enligt Brännström. Hur kan man tro att mäniskor inte vill känna sig behövda och efterfrågade. Jag tror det är tvärtom,folk vill arbeta och försörja sig själva.
I fredags träffade jag en person som varit arbetslös ett år och nu fått besked om att han fått jobb. Han berättade att han sökt 100 jobb. Undrar om Katarina Brännström funderat över hur en möniska känner sig när man sökt 100 jobb och man inte fått något. Jag tror det är tungt och att man känner sig värdelös. Carina

Mer som retar mig

Publicerad 2008-11-05 15:21:40 i Allmänt,

Att läsa i tidningen att Lenhovda Fönster som företag har fått en utmärkelse som växande företag med framtiden för sig och då veta att ägarna har beslutat lägga ner fabriken,och flytta maskinerna. Tycker ägarna ska skämmas,det handlar inte om dålig orderingång (ialla fall inte på Lenhovda Fönster) men det är de anställda där som får betala prislappen för en omstrukturering. Sådan är kapitalismen sådan är ..... Carina

Retar mig

Publicerad 2008-11-05 15:13:41 i Allmänt,

Det retar mig att inte tekniska förvaltingen i Uppvidinge kan skotta trottoarerna så äldre med rolator elller blinda kan vara ute och gå utan problem när det nästan gått en vecka sedan det snöade. Barnen som ska till skolan ska också kunna gå på trottorerna och inte behöva gå i körbanan. Jag undrar hur man tänker. Carina

En historisk tid

Publicerad 2008-11-05 15:10:02 i Allmänt,

När nu valet i USA är mer eller mindre klart så är det tydligt att vi skriver ett stycke politisk historia. Att Obama en svart  person blir president i USA känns som revansch inte bara på den mördade Martin Luther King utan för alla dem som varit eller är förföljda på grund av sin hudfärg.Obama är också en mycket skicklig retoriker med utstrålning vilket jag tycker välden har saknat under några år. I dessa tider med en begynnande lågkunjuktur behövs det någon som kan få människor att tro på framtiden. Det tycker jag Obama lyckts med och önskar honom lycka till,när vardagen i Vita huset börjar vilket inte kommer bli en dans på rosor.Det kommmer att finnas både en lång önskelista från folket att leva upp till men också en ekonomi som det förmodligen krävs mycket mod för att komma till bukt med.Carina

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela