Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Mat, veteranbilar och smuggling

Publicerad 2013-05-30 19:56:00 i Allmänt, politik,

Ibland händer det saker hela tiden i riksdagsledamotens vardag, då kan det vara svårt att hinna med att använda tangentbordet till sina tankar. Det kan faktisk också vara så enkelt att man jobbar så intensivt så när man väl får lite tidsutrymme så finns ingen kreativitet i fingrarna till att bygga ord. Någon detta, igår var jag på ett seminarium om mathantverk, där Eldrimner informerade om sin verksamhet. De gör ett fantastisk jobb http://www.eldrimner.com/ med små medel. De skulle behöva en basfinansiering så de inte hela tiden behövde lägga massor med tid att jaga projektpengar. Om detta har jag idag gjort en skriftlig fråga. Förövrigt så talas det mycket om vad vi ska äta för att bli smala, men sällan om matens tillkomst eller kvalitet.

Att vi idag har en gigantisk alkoholsmuggling i landet är nog allmänt känt, men få som vill göra krafttag. Här finns ett stort behov av att öka kunskapen , så en utredning behövs vilket bl.a även centerpartiet tycker. Kent Härstedt gjorde en alkoholutredning 2004-2005 som var mycket bra, sedan dess har det hänt en del så en förnyad behövs. Om detta handlar min andra skriftliga fråga jag lämnat in idag.

Veteranbilar dessa fantastisk vackra bilar. Är så glad det finns så pass många nördar som håller på och bevarar dem. Tänk vilket jobb att hålla dem i snyggt skick eller renovera upp. Min favorit är nog Buick eller Jaguar eller......Dock finns det lite smolk i glädjebägaren och det är det förslag som finns om skrotning av bilar inom en viss tid. Om detta har jag idag längst in en interpellation. För den vetgirige kan man läsa dessa på riksdagens hemsida www.riksdagen.se

Getto

Publicerad 2013-05-27 08:57:00 i Allmänt, politik,

Upploppen sprider sig, och i natt brann en förskola ner. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16847735.ab. Att det sprider sig till fler förorter är väl inte så konstigt i sig. Det finns många arga unga som känner utanförskap. Det i sin tur är ingen ursäkt för att tända eld på bilar eller skolor, men samtidigt kan man förstå att de vill synas. De är kriminella säger vissa, eller kända av polisen sedan tidigare. Tänker att ingen föds kriminell, någonstans går det fel, och att något måste göras. Samhället måste göra en plan på hur man kan påverka nuet men framför allt framtiden. Jobb och utbildning är kända verktyg men det finns fler.Det måste vara bättre att använda våra skattemedel till att minska klyftorna och till bättre fördelning än alla dessa bidrag till de redan rika eller till de som redan har det gott ställt som regeringen gör. Sänkt arbetsgivaravgift för alla unga har nog inte gett några jobb i Husby eller Tensta. Här kan ni lyssna på vår partiordförande Stefan Löfven angående Husby.
I brukssamhället eller tätorten finns inte dessa kravaller, varför kan man fråga sig? Är det så att där känner man sig sedd men också kontrollerad, man sköter sig för i gryningen ska man se grannen i ögonen som man känner. Jag är övertygad att det finns mycket kunskap om hur det kan bli bättre, och hur man kan använda den kunskapen oavsett kostnad, då all sådan investering är billig jämfört med det vi ser hända just nu, en så kallad social investering. In the getto sjung Elvis redan i slutet på 1960-talet, samma problem nu som då, gör något! http://youtu.be/2Ox1Tore9nw

Ny arbetsvecka

Publicerad 2013-05-27 05:31:35 i

Idag steg jag upp 03.50 och har ställt kosan mot Göteborg. Där ska Näringsutskott lära sig mer om diverse ting. Där blir det besök på Länstyrelsen, Busniess Region Göteborg, lindholmens Science Park och hamnen. Blir som vanligt intensivt men intressant antar jag. I morgon blir det besök i Trollhättan och därefter avresa till Stockholm. Väl där blir det sedvanligt arbete och träff med Almis ledning. Fundera också på att skriva en interpellation. Det ser ut att bli full fart även denna vecka.

Tvåa och nöjd

Publicerad 2013-05-25 15:08:24 i

I Åres första tävling blev Danny tvåa i E-finalen, såväl matte som husse och hund är jättenöjda. Särskild med del av priset ett tuggben.

1:a hitintills

Publicerad 2013-05-25 13:10:48 i

Två race avklarade där vår Danny gjort mycket bra lopp. Etta båda. Nu väntar final i E-klass. Håll tummarna där ute, att han är springsugen i sommarvärmen. Västerås bjuder på fantastiskt väder.

Whippetrace

Publicerad 2013-05-25 09:55:47 i

Nu är vi på plats och Danny godkänd för dagens tävling. Det blir svart täcke i lopp ett. Spänningen bland hundarna känns luften, det är med andra ord mycket skäll och gnäll.

Västerås

Publicerad 2013-05-24 23:33:19 i

Nu är vi redo för vila och på plats i Västerås. I morgon klockan 09.00 är det vetrinärsbesiktning inför Whippetrace. Blir årets första. Håll tummarna för vår Danny, just nu vilar han på hotellrummet.

Vind

Publicerad 2013-05-24 20:48:15 i

Idag har jag tillsammans med riksdagsledamöter från Kalmar och Kronoberg besökt Kårehamn på Öland och den vindkraft park EON bygger. Spännande att åka ut på Östersjön och komma nära. Tyvärr så var inte special båten med kropp och vingar på plats som det var tänkt, då den ligger på renovering i G-dansk, efter att armarna som ska hålla på plats mött hårdare havsbotten och sten än vad man räknat med. Allt försenas något naturligtvis men vid så pass stort bygge får man kallkylera med problem.

Jobb, utanförskap och etablering

Publicerad 2013-05-23 14:35:00 i Allmänt, politik,

Politik påverkar och politiken hänger ihop med vad som händer i samhället. Det visar inte minst de senaste dagarnas händelser i Husby och andra förorter i Stockholm. Ett utanförskap och en hög arbetslöshet präglar dessa områden. Den moderata politiken är till för de som lyckas och de som har en plats i samhället.

Den människosyn som ligger bakom politiken får sig uttryck i oövertänkta förslag som att föräldrarna till de ungdomar som begår våldshandlingar i förorten ska vräkas från sina lägenheter. Det är i sig ett förslag som alla förstår inte leder till ökad delaktighet i samhället eller till ökad förståelse mellan olika grupper.

Till detta har regeringen genomfört en etableringsreform som inte lyckats. Endast en av tio har fått jobb via insatsen och för Kronoberg innebär det fyra personer. Det är inte en politik att vara nöjd med. Jag kommer vara med och debattera etableringsreformen i Sveriges Radio Kronoberg.

Lyssna gärna efter klockan 15!

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=106&artikel=5542639 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=106&artikel=5541766

 

 

Fler kvinnliga företagare efterlyses

Publicerad 2013-05-22 13:30:00 i

Straxt börjar seminariet jag och centern har arrangerat om invandrarkvinnors företagande. Frågan är Hur kan man förbättra förutsättningar får målgruppen. Finns mycket att göra naturligtvis precis dom det finns myter. Framförallt är det viktigt med likabehandling. Återkommer med mera straxt börjar vi och jag hälsar välkommen.

 

Läs mer

Tillväxtverket om kvinnors företagande: http://www.tillvaxtverket.se/kvinnorsforetagande

Winnet/Qvinnor på G: http://www.qvinnor.com/digitalcity/homepage.jsp?dom=AAAASIJZ&fmn=AAAASUMJ&prt=AAAASTWI&bem=AAAAJBQS&men=AAAASTWK

 

Unga arga pojkar/män

Publicerad 2013-05-22 10:05:00 i

Alla tar vi del av det som nu händer i Husby. Att bränna bilar och kasta sten är inte ok och måste fördömas. Men att försöka titta bakom och förstå dess orsaker är hela vuxenvärlden ansvar särskilt politiken. Ingen föds kriminell och alla vill synas, känna sig sedda och efterfrågade. Att ungdomsarbetslösheten är hög i Husby är välkänt precis som att allt för många unga går ut skolan utan godkända betyg. Tittade nu på morgonen på Svt morgonTV och intervju med minister Ask och en ung kille Rami från organisation Megafonen som jobbar för de unga i förorter. Blir lite frustrerad när inte ministern låter killen tala till punkt. När alla dessa unga inte känner sig sedda är det kanske inte läge att etablicimanget avbryter i stället för att lyssna in. Att bo i ett område ,stadsdel eller kommun som hela tiden bara möter neddragningar och nedläggningar skapar frustration, (vilket jag känner igen från min egen lilla landsortskommun) Klart man blir arg förstår det , sen är inte lösningen våld utan politik som utjämnar klyftor. Jag kan ändock inte låta bli att titta lite i historiabackspeglen. 1920- tal efterkrigstiden läget i Europa fattigdom, arbetslöshet unga arga män på gatan i Tyskland bildar ett parti, ledaren hette Adolf Hitler. Det är hög tid att vi jobbar aktivt med att skapa ett jämställ samhälle och det gör man inte med t.ex RUT avdrag för läxhjälp eller med nationella prov och betyg från årskurs 3. Inte heller med den centraliseringvåg som går genom landet heller. Vi i vuxenvärlden har ett ansvar för de unga och deras drömmar, de unga ska lägga kraft på att förverkliga dem inte kasta sten av ilska.

 

 

Läs mer:

DN: http://www.dn.se/sthlm/det-har-blivit-varre-i-husby-de-senaste-aren

Debatt på SVD: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/allt-ansvar-kan-inte-laggas-pa-fororten_8194144.svd

AB ledare: http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/anderslindberg/article16819288.ab 

Olika världar

Publicerad 2013-05-20 16:45:00 i Allmänt, politik,

Efter en dag i Älmhult med information om hur kommunen arbetar med utveckling och framtid så blir det tydligt att det är bostadsbyggande och infrastruktur som är nyckeln till framtiden. Med alliansstyre i både kommun och riksdag är jag tveksam till om de kommer lyckas. Tänker att med mantrat marknad och konkurrens blir det få steg framåt. Tänker också att med IKEA och alla dess anställda från världens alla hörn har de världens chans. Inte minst med alla som kommer till IKEA för utbildning. Tänk bara att man gör katalogen, webbsidan, produktutveckling osv. Det är inte alla kommuner som har ett företag som har betydligt mer anställda än kommunen. Kommunen borde ta initiativ och börja bygga omedelbart, förslagsvis småhus eller radhus som man kan köpa eller hyra, tror de har allt att vinna. Politik är att vilja men också att våga. Lessebo kommun med Monica Widnemark i spetsen har vågat och haft framgångar. En möbelhandlares testamente är en framgångssaga som är svårt att sätta ord på, tänka att från ingenting byggt upp ett imperie. Ingvar Kamprad har byggt upp tre världsföretag under sin livstid nog är det lite unikt och allt med Småland och Älmhult i centrum.

Minnesbild 35 år bakåt

Publicerad 2013-05-20 06:47:00 i Allmänt,

Idag för 35 år sedan föddes min dotter 21.03. Dagen var lite oväntad då hon som nästan alltid har bråttom kom 11 dagar tidigare. Det var en kall vår 1978 och på morgon den 20 så var knappt några träd utslagna. Det var en ganska råkall vind. Under dagen blev det väderomslag och värmen kom och våren med den. När vi åkte hem 6 dagar senare ( på den tiden stannade alla mammor ca en vecka på BB) var alla träd fullt utslagna. Det var nog omkring 25 plusgrader och strålande sol på dagen vid hemresan, minns oron för vilka kläder man skulle ha på den lilla babyn. När lillan kom till jorden det var i maj när solen sken.......diktade Alice Tegnér , tänk jag minns det som om det hände nyss och så har det gått 35 år.

Arbetslinjen, men bara i vissa fall?

Publicerad 2013-05-17 13:55:27 i Allmänt, barn, politik,

Riktlinjerna om delad barnomsorg bör förändras om arbetslinjen ska hållas

Idag finns det situationer där föräldrar som separerat inte längre kan bo i samma kommun eller eventuellt inte ens i grannkommun för att arbetsmarknadssituationen i kommunerna inte är hållbara. Med dagen ”arbetslinje” så kräver regeringen att en arbetslös person som har möjlighet att få jobb i en annan kommun ska flytta dit alternativt pendla mellan kommunerna.

– Det blir en ohållbar situation när man ena gången driver en strikt ”arbetslinje” och i den andra säger att föräldrarna inte alltid kan få vara med sina barn i den uträckning föräldrarna har kommit överens om, menar Carina Adolfsson Elgestam. – Ska den enda lösningen vara att behöva flytta från våra barn? Ska vi inte kunna lösa det här genom ändrade riktlinjer istället för att behöva välja mellan arbetslöshet och att vara helgpappa? Frågar sig Elgestam

Idag säger bestämmelserna att kommunen som barnet är skriven i ska stå för barnomsorgskostnaderna, om barnet bor i en kommun ena veckan och i en annan kommun den andra veckan så är det ändå kommunen där barnet står skriven som ska betala för barnet. Men kommunen är bara skyldig att stå för barnomsorgen i sin egen kommun.

– Ministern säger att vi ska se till barnets bästa och självklart ska vi det, fortsätter Elgestam. – Men vad är det bästa för barnet? Är inte det rätten till båda sina föräldrar? speciellt när föräldrarna i många fall kommit överens om att just så är fallet, fortsätter Carina Adolfsson Elgestam. – Ska vi inte försöka vara mer framtidsinriktade istället för att utestänga på grund av en viss familjesituation, vi måste våga titta på andra lösningar, avslutar Carina Adolfsson Elgestam.

Nedan hittar ni jämställdhetsministern svar, ni kan också se hela debatten på http://www.riksdagen.se/sv/Debatter--beslut/Interpellationsdebatter1/Debatt/?did=H010388&doctype=ip

Rätt till barnomsorg vid delad vårdnad

Publicerad 2013-05-17 11:03:55 i

Straxt ska jag upp i debatt om att föräldrar som har delad vårdnad måste ha rätt till barnomsorg om de bor i olika kommuner. Arbetslinjen gäller ju och samhället måste hänga med.

Jag kräver borttagande av den andra sjuklöneveckan!

Publicerad 2013-05-17 10:57:29 i Allmänt, näringsliv, politik,

 

                       
PRESSMEDDELANDE FRÅN SOCIALDEMOKRATERNA I KRONOBERG
Tomas Thornell, Ombudsman. 070-241 92 2

Datum: 2013-05-17

Riksdagsledamot Elgestam kräver borttagandet av den andra sjuklöneveckan.

Carina Adolfsson Elgestam har precis avslutat sin interpellationsdebatt med Socialförsäkringsminister Ulf Kristoffersson om den andra sjuklöneveckan.

– Det svar som jag fick var en besvikelse, säger Carina Adolfsson Elgestam. – Regeringen har beställt en utredning som ska vara klar den 31 januari 2015 och efter det så väntas en remissrunda, det innebär över 2 års väntan på ett förslag som faktiskt kan skapa jobb, fortsätter Elgestam.

Borttagandet av den andra sjuklöneveckan är ett av Socialdemokraternas åtgärdsförslag för att få ner massarbetslösheten i landet. Ett förslag som har efterfrågats av företagare i många undersökningar.

– Jobben är den allra viktigaste frågan just nu och då behöver man använda alla verktyg i verktygslådan, säger Carina Adolfsson Elgestam. – Arbetslösheten är jättehög redan idag och förväntas öka under de närmsta åren då kan vi inte vänta till hösten 2015 på förslag, menar Elgestam.

Förslaget av bortagande av den andra sjuklöneveckan var med i den Socialdemokratiska höstbudgeten och är fullt finansierad. Det har uttryckts stöd för förslaget från ett antal partier på båda sidorna av blockgränserna. Bland annat Centerpartiet, kristdemokraterna och folkpartiet har utryckt stöd för borttagandet av andra sjuklöneveckan.

– Det ser ut som det skulle kunna finnas en majoritet för det här förslaget i riksdagen, men regeringen vägrar att agera, avslutar Carina Adolfsson Elgestam.

Svaret på interpellation kan läsas nedan och hela debatten kan ses på http://www.riksdagen.se/sv/Debatter--beslut/Interpellationsdebatter1/Debatt/?did=H010403&doctype=ip
 

 

 

Svar på interpellation 2012/13:403 av Carina Adolfsson Elgestam (S) Andra sjuklöneveckan

Herr/Fru talman!

Carina Adolfsson Elgestam har frågat mig om jag avser att vidta några förändringar gällande andra sjuklöneveckan.

Parlamentariska socialförsäkringsutredningen där alla partier är repre­senterade har i uppdrag att se över de nuvarande reglerna om sjuklön och analysera om de är ändamålsenliga. I uppdraget ingår att se över sjuk­löneperiodens längd. I detta sammanhang ska särskilt småföretagarnas situation uppmärksammas.

Utredningen ska även belysa sjuklönereglernas konsekvenser för arbets­givarens drivkrafter att anställa, främja en god arbetsmiljö, förebygga sjukfrånvaro och främja återgång i arbete. I detta sammanhang är det viktigt att kartlägga hur arbetsgivarens ansvar för anställdas sjukfrånvaro hanteras i andra länder.

Parlamentariska socialförsäkringsutredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 31 januari 2015. Jag ser fram emot utredningens betänkande.

 

 

Redo för debatt

Publicerad 2013-05-17 08:59:14 i

Sitter i kammaren och väntar på talmannen och debatt om borttagande av andra sjuklöneveckan.

När barn och unga är ett expriment

Publicerad 2013-05-16 21:31:17 i Allmänt, familj, politik,

Idag kan vi ta del av via SVT att elever på gymnasiet som valt en privat skola som ekonomiskt inte går bra inte får fullfölja sin utbildning.http://www.svt.se/nyheter/#sverige/bara-halften-larlingar-hos-ledande-larlingsgymnasiekoncern-1?&_suid=1368731536026041926551400422684 Att driva ett företag på marknadens villkor är tufft. Ekonomi och lönsamhet går upp och ner. Om man då driver sitt företag inom fönsterindustri eller producerar truckar och efterfrågan minskar så anpassar man kostymen. Man säger upp personal och ibland räcker inte det tyvärr utan företag läggs ner. När det händer blir de anställda arbetslösa och det är alltid alvarligt.

Men när man driver företag inom utbildning och driver en skola så är de ekonomiska drivkrafterna detsamma.

Man måste ha lönsamhet, har man då inte tillräckligt med elever så agerar man som fönster och truckföretaget.

Skillnaden är "bara" att det blir de eleverna som går på skolan som drabbas, de får inte fullfölja sin utbildning.

Det är en katastrof som jag ser det att vi tillåter dessa experiment med våra barn och ungdomar, bara för ett Alliansen vill ha något de kallar valfrihet. Men är det valfrihet ? eller marknadsekonomi ?

Björklund står just nu i Aktuellt och säger att det inte är ok, att alla måste få gå färdigt. Falsk att stå där och föröka slå blå dunster i ögonen på folk, det är ju hans egen politik. Det är hög tid för byte av regeringen. Till en som sätter människan i centrum inte marknaden. Vi socialdemokrater tror på människan

 

Är det kränkande att gå genom larmbågar?

Publicerad 2013-05-16 08:10:00 i Allmänt, politik,

Igår onsdag fanns inget utrymme till tankar här på bloggen, möten gick i varandra och var intensiva. Han inte med att läsa lokalmedia heller, men har nu läst ifatt. När jag läser i Smålandsposten om att Socialstyrelsen anser att det är kränkande för personer på rättspsyk att gå igenom en s.k larmbåge  det vill säga kroppvisitering(läs artikeln här). Själv får jag och alla andra som flyger i såväl Sverige som i alla länder göra det varje gång. Inte utan man fundera över varför det är kränkande för patienter på Rättspyk men inte för flygresenärer. Att det för allas säkerhet kan vara bra verkar inte vara något Socialstyrelsen funderat över. Något måste göras.

Smått och gott

Publicerad 2013-05-14 08:39:00 i Allmänt, politik, skola,

En arbetsvecka i Stockholm inleds idag men först gårdagens besök på Uppvidinge gymnasieskola. Utöver att det är en fin skola utan klotter och massa stök så blir jag imponerad på ungdomarna och deras läslust. Visst alla brinner inte till 100 procent beroende på vilken utbildning de valt, men de gör sitt bästa kändes det som. Det som oroar dem mest är - kommer jag att få jobb när jag är klar med min utbildning. Idag är det resa med tåg till huvudstaden som gäller och sen Näringsutskott, länsbänk, skolklass från Haganäs, telefonintervju och riksdagsgrupp. Full dag kan man säga. Veckan i övrigt består bl.a av styrelsemöte ISP och utredning kommunallagen vars handlingar ska hinnas läsas. HelagS besök på konstgalleri två interpellation debatter m.m Beräknar hemresa till Småland framåt fredag eftermiddag. Tja en ganska vanlig vecka!

Förväntan

Publicerad 2013-05-07 17:41:00 i Allmänt,

Nu har vi anlänt till denna underbara plats. Middag väntar men först information.

The i utveckling

Publicerad 2013-05-07 14:16:19 i

Att vara företagare och driva butik med the och kaffe ger mersmak. Har tagit del av bra spännande information och hur ett företag kan växa och hur man kan göra generationväxling .

Gotland

Publicerad 2013-05-07 10:21:00 i Allmänt,

Idag blir det företag/arbetsplatsbesök hela dagen. Startar med hotellägares vardag. Klart det är en utmaning med beläggning på årsbasis. Att jobba och utveckla för särskild nisch är nog a och o. För alla här på Gotland är färjetrafiken viktig. Både turtäthet som fart och pris. För oss på fastlandet är det nog ibland svårt att förstå hur viktigt det är. Det handlar om vardagen som livsmedelsförsörjning, typ varor som kylskåp eller diverse byggmaterial.

 

proposition innan midsommar från Socialministern?

Publicerad 2013-05-06 20:55:00 i Allmänt, politik,

Idag har Socialminister Göran Hägglund besökt den Rättspsykiatriska kliniken i Växjö. Jag och Göran Hägglund har under en tid haft många debatter om användningen av telefoni inne på de rättspsykiatriska klinikerna, senast idag blev jag intervjuad av tv4 om ämnet. Kolla på det här
 
Idag har äntligen ministern sagt att ett förslag som ska stärka klinikernas rätt att förbjuda användandet av mobiler. Det är verkligen hög tid att Göran Hägglund börjar leverera. Här är Socialministern i Radio Kronoberg
 
Jag ser verkligen mot att se en proposition i Riksdagen innan midsommar!

Hägglund när ska du gå till beslut

Publicerad 2013-05-06 09:41:00 i Allmänt, politik, psykiatri, sjukvård,

Frågan om hur de dömda på rättspyiatriska kliniker ska rehabiliteras utifrån tillgång till internet och mobiltelefoner, är en följetong som just nu inte verkar ta slut. Problemet har funnits under många år och växt med it-teknikens utveckling. Självklart ska man under sin rehabiliteringstid även få använda IT men det kanske i vissa fall måste vara under strikta former, hade samma person suttit i fängelse hade det varit annorlunda.

Minister Hägglund har länge gömt sig bakom en utredningen, nu är den lämnat, sen var det inväntan av remissyttrande, de var klara i november. Nu borde det vara tid för avlämnade av en propp till riksdagen. Idag kommer enligt rykte Hägglund till Växjö, om ryktet är sant hoppas jag han besöker Rättspyk och ger tydliga besked. Mitt tålamod är sådär i denna fråga, därför har jag lämnat in en skriftlig fråga för att få beslek.skickade i samband med det ett pressmeddelande, se nedan.

 

PRESSMEDDELANDE

Elgestam ställer skriftlig fråga om hur tillgången till Internet och telefon på de rättspsykiatriska regionklinikerna fortsätter att skapa problem.

 

Det har uppmärksammats att ett stort antal brott begås inifrån de rättspykiatiska regionklinikerna. Det förekommer att  dömda brottslingar  använder Internet och mobiltelefon för att begå nya brott, alltifrån trakasserier och hot, knark handel till att kontakta barn i sexuella syften. Mot bakgrund av det har Carina Adolfsson Elgestam gjort en skriftlig fråga i riksdagen.

Problemet är inget som är nytt, detta har pågått under många år. Senast februari i år återaktualiserade jag frågan återigen för Göran Hägglund vid en interpellationsdebatt. Då höll ministern med om att nuvarande ordning inte var tillfredsställande och det behövdes lagförändringar.

Nu har det som sagt gått några månader till  och ingenting har hänt, det fortsätter att begås brott inifrån de rättspsykiatriska klinikerna runt om i Sverige och nya offer drabbas.

Under  veckan ska Socialministern Göran Hägglund besöka Kronoberg och jag hoppas då han kommer med ett besked om en starkare lagstiftning så dömda brottslingar inte kan fortsätta begå brott.  

Men en enkel tulipan

Publicerad 2013-05-03 14:33:57 i

Idag har jag prioriterat sol och trädgårdsarbete vilket ger skönt och viktig avkoppling från den politiska agendan. Hinner för den delen tänka ut lite av varje under arbetets gång. Att rensa ogräs som kirskål med dess rötter är ett evighetsjobb precis som att kämpa mot orättvisorna. Att se hur tulpaner växer och slår ut i blom värmer i själen och skapar framtidstro. Här nedan får ni en bild att njuta av. Förövrigt tror jag hörde näktergalen.

Jobben den viktigaste frågan

Publicerad 2013-05-03 12:02:00 i Allmänt, företagande, jobb, politik,

Jobb och att känna sig behövd är den viktigaste frågan inför framtiden. Om detta och företagande pratade jag om i mitt 1 maj tal .Här nedan kan ni läsa ett utdrag ur det, naturligtvis är det det talade ordet som gäller. 

Länk till Värnamomedia om talet och mer här

Det finns också här ovan två länkar till vad som skrevs om i Värnamo:s media.

Budskapen jämlikhet,solidaritet och frihet blir aldrig för gamla.

Det är bara orättvisorna som ändras med åren. 

Vi Socialdemokrater ska alltid söka gemensamma lösningar på problemen som uppstår och vi ska förbättra för alla.

Alla vi människor bär på drömmar om framtiden oavsett ålder och kön. Alla vi människor vill känna oss behövda och efterfrågade. För att detta ska fungera behöver vi ha ett samhälle som går hand i hand.

Det vill säga vi måste ha en välfärd där förskolan fungerar och känns trygg när man som förälder är på jobbet.

Det måste finns möjlighet till utbildning i livets alla skeden efter förmåga, det måste finnas trygghetsföräkringar om det händer något och det måste också finnas ett konsumetperspektiv.

Allt detta anser vi socialdemokrater måste fungera och vi ska göra det tillsammans, det är då vi är rustade i en marknadsekonomi.

Mötesdeltagare

Arbetslösheten har bitit sig fast i Sverige. Över 400 000 människor är arbetslösa. Det slår mot ekonomin, mot välfärden, och mot människors hopp och framtidstro.

Här i Jönköpings län är 13590 personer arbetslösa, några av dem är inte med i a-kassan och utan  lever på Försörjningsstöd, vilka i sin tur gör att kostnaderna för kommunerna ökar och för den enskilda personen är det lite av en katastrof och självkänslan  blir lite av –Jag duger inte, Har nu sökt 55 jobb och har inte blit kallad till en enda jobbintervju. Det finns allt för många medborgare som lever under dessa förutsättningar i vårt land idag.

Det är en skamfläck för Sverige att en så stor del av vår ungdomsgeneration går arbetslösa. Här i Jönköpings län är 3900 unga människor utan arbete  , det är en bromskloss för vår framtida utveckling. Unga människor med drömmar om framtiden om att flytta hemmifrån, bilda familj, att vara oberoende.

Hur ska våra unga kunna föra samhället framåt – när de lämnas bakom på arbetsmarknaden?

Det är det som händer just nu. Regeringen lösning på ungdomsarbetslösheten heter just nu FAS 3.

Det är tre små bokstäver, en liten siffra, och ett stort hån mot alla unga i Sverige!

Men det är till Fas 3 våra unga riskerar att hamna till slut, eftersom regeringen skurit ned på utbildningen, bakbundit arbetsförmedlingen med nya regelverk, och nu sitter och väntar på bättre tider.

Men vänner – Socialdemokraterna står för en annan väg!

Vi har alla tillsammans – Socialdemokraterna, LO och SSU – slutit upp bakom en 90-dagarsgaranti för våra unga.

Den innebär att alla arbetslösa unga får jobb, utbildning eller praktik inom 90 dagar.

Den innebär att långtidsarbetslöshet och passivitet hos unga blir en omöjlighet.

Dagen efter

Publicerad 2013-05-02 09:12:00 i Allmänt, politik,

Idag kan man läsa om vårt 1 majfirande runt om i landet, spännande och imponerande med en samlad arbetarrörelsen. Nu går kampen vidare för frihet jämlikhet och solidaritet. Tänker på att vi måste stimulera ekonomin så fler jobb skapas, därför är vårt förslag om samverkan ett bra verktyg. Att samverka mellan politiken, akademi och fack ger framgång och spelar roll i hela landet. Fler företag kan utveckla idéer eller innovation som det heter. Att Alliansregeringen stimulerade jobben under högkonjunktur säger väl en del om deras ekonomiska kompetens. Tänker på ifall någon undrar att de stimulerade med en nybilspremie införde permanent ROT och RUT när Tillväxten var hög så det knakade. Just det hade kanske varit bra att ha i verktygslådan idag.

Känslan

Publicerad 2013-05-02 06:02:00 i Allmänt, politik,

Tänker att när man står där mitt bland alla, hör musikkåren ser drillflickornas uppvisning, alla plakat och röda fanor så är det en sådan härlig speciell känsla. Det är alla vi som tror på frihet och solidaritet i gemenskap här och runt om i världen.

1 maj vår egen dag

Publicerad 2013-05-01 10:02:11 i Allmänt,


1:a maj är arbetarrörelsens stora dag. Här i Sverige och runt om i världen. Det är idag vi ska visa våra motståndare att vi har ett enat budskap. Vi ska visa att våra idéer och visioner håller även på 2000-talet.

Vi samlas idag med och under våra fanor, våra fanor har samma röda färg som de alltid har haft. Vi samlas i folkets hus, folkets park , på gator och torg för att manifestera vårt budskap, Frihet ,jämlikhet och solidaritet ,budskapen, slagorden blir aldrig gamla, det är bara orättvisorna som ändras med åren.

Frihet är ett stort och viktigt begrepp. Det handlar inte bara om den egna friheten utan om hela folkets frihet, i alla länder, runt om i vår värld.

Här i Sverige har vi lyckan att få leva i ett land med fred och frihet, med yttrande frihet och med tryckfrihet,
det är demokratin i ett nötskal och det måste vi vara rädda om.
Det är ingen självklarhet , demokratin måste erövras hela tiden.

1:a maj är en internationell högtidsdag, vi samlas inte bara här i Sverige , vi samlas i runt om
i hela världen för att manifestera och fira arbetarrörelsens dag.


Arbetarrörelsens Första maj,varför firar vi det ?

ibland finns det anledning att fundera över det,
att tänka på våra kamrater som en gång gick i spetsen och kämpade för de friheter och rättigheter vi har i dag.
Bland de som emigrerade från Europa till Amerika på 1800-talet fanns det många radikala arbetare som deltagit i kampen för bättre livsvillkor.

En del av dem hade blivit förföljda i sina hemländer, när de kom till Amerika började de sprida sina idéer.
1884 hölls en arbetarekongress i Chicago, där beslöts att åtta timmars arbetsdag borde gälla inom det amerikansak arbetslivet från och med 1.maj 1886.
Den amerikanska kongressen i Washington bekräftade beslutet men från arbetsgivarna mötte man motstånd.

I en sammanstötning på Cormicks fabrik i Chicago 1886 dödades sex arbetare och många skadades, i Sverige har vi sett liknande saker i Ådalen 1931.

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela