Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Jag kräver borttagande av den andra sjuklöneveckan!

Publicerad 2013-05-17 10:57:29 i Allmänt, näringsliv, politik,

 

                       
PRESSMEDDELANDE FRÅN SOCIALDEMOKRATERNA I KRONOBERG
Tomas Thornell, Ombudsman. 070-241 92 2

Datum: 2013-05-17

Riksdagsledamot Elgestam kräver borttagandet av den andra sjuklöneveckan.

Carina Adolfsson Elgestam har precis avslutat sin interpellationsdebatt med Socialförsäkringsminister Ulf Kristoffersson om den andra sjuklöneveckan.

– Det svar som jag fick var en besvikelse, säger Carina Adolfsson Elgestam. – Regeringen har beställt en utredning som ska vara klar den 31 januari 2015 och efter det så väntas en remissrunda, det innebär över 2 års väntan på ett förslag som faktiskt kan skapa jobb, fortsätter Elgestam.

Borttagandet av den andra sjuklöneveckan är ett av Socialdemokraternas åtgärdsförslag för att få ner massarbetslösheten i landet. Ett förslag som har efterfrågats av företagare i många undersökningar.

– Jobben är den allra viktigaste frågan just nu och då behöver man använda alla verktyg i verktygslådan, säger Carina Adolfsson Elgestam. – Arbetslösheten är jättehög redan idag och förväntas öka under de närmsta åren då kan vi inte vänta till hösten 2015 på förslag, menar Elgestam.

Förslaget av bortagande av den andra sjuklöneveckan var med i den Socialdemokratiska höstbudgeten och är fullt finansierad. Det har uttryckts stöd för förslaget från ett antal partier på båda sidorna av blockgränserna. Bland annat Centerpartiet, kristdemokraterna och folkpartiet har utryckt stöd för borttagandet av andra sjuklöneveckan.

– Det ser ut som det skulle kunna finnas en majoritet för det här förslaget i riksdagen, men regeringen vägrar att agera, avslutar Carina Adolfsson Elgestam.

Svaret på interpellation kan läsas nedan och hela debatten kan ses på http://www.riksdagen.se/sv/Debatter--beslut/Interpellationsdebatter1/Debatt/?did=H010403&doctype=ip
 

 

 

Svar på interpellation 2012/13:403 av Carina Adolfsson Elgestam (S) Andra sjuklöneveckan

Herr/Fru talman!

Carina Adolfsson Elgestam har frågat mig om jag avser att vidta några förändringar gällande andra sjuklöneveckan.

Parlamentariska socialförsäkringsutredningen där alla partier är repre­senterade har i uppdrag att se över de nuvarande reglerna om sjuklön och analysera om de är ändamålsenliga. I uppdraget ingår att se över sjuk­löneperiodens längd. I detta sammanhang ska särskilt småföretagarnas situation uppmärksammas.

Utredningen ska även belysa sjuklönereglernas konsekvenser för arbets­givarens drivkrafter att anställa, främja en god arbetsmiljö, förebygga sjukfrånvaro och främja återgång i arbete. I detta sammanhang är det viktigt att kartlägga hur arbetsgivarens ansvar för anställdas sjukfrånvaro hanteras i andra länder.

Parlamentariska socialförsäkringsutredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 31 januari 2015. Jag ser fram emot utredningens betänkande.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela