Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Packad inför

Publicerad 2008-12-31 17:40:48 i Allmänt,

Nu är snart packningen klar inför resan till Boliva och Paraguay.Det ska bli lärorikt att få följa arbetet med kopperatin och kooperation utan gränser. Tänk så mycket som går att göra tillsammans och med gemensamt ägande,där vi delar på ev vinster. Det är något annnat än den råkapitalism vi ser idag och som fullt ut är accepterad.

Vi ska bl.a titta på kopperativ byggande och boende,hur man kan utveckla landsbyggden med gemensamma krafter via ex jordbrukskopperativ.

Kooperation utan gränser som jobbar med hjälp till självhjälp och inte är en biståndsorganisation som finns över hela välden gör ett fantastiskt arbete vilket ska bli spännade att få följa närmare.

Maken och jag har via vårt Med Mera kort öresutjämning vid våra inköp på konsum vilket gör att vi är med och bidrar så att flera ska få möjlighet att tillsammans med andra utveckla sin vardag i utvecklingsländerna.


Det som förvånar mig lite i dagens samhällle är att det är så lite intresse runt kooperationen och dess möjligeter.
Om man tittar på våra butiker i Sverige idag så är det som jag upplever det allt färre som hanldar på Konsum,Coop Forum och Coop extra.Undrar varför ,där är det ingen ägare som tar ev vinst och stoppar i egen ficka utan ev vinst går tillbaka till medlemmarna.Undrar varför det inte är intressant för dagens kunder som helst jagar lägsta pris.Funderar lite över det bara man får lägsta pris så spelar det ingen roll vem som gör vinsten.


Upplever att vi lever i ett samhälle som eftersträvar egen vinning inte den gemensamma fast det är väl helt och hållet i linje med regeringens politik.

Så till sist så här på årets sista dag som jag alltid upplever som lite vemodig. Man vet vad man har,men inte vad man får.

Gott nytt år. Carina

Skjutandet har börjat

Publicerad 2008-12-31 17:22:19 i Allmänt,

Nu har nyhetsraketerna börjat smälla.
Visst jag förstår vår granne lite längre bort på gatan som har småbarn som hoppas av glädje och förtjusning för varje smäll. Det är värre med det gäng som gick förbi för någon halvtimme sedan som är i min egen åler som måste skjuta av en lite kinapuff eller vad de kan heta nu för tiden utan för på gatan.  De borde med ålderns rätt ha bättre omdömme kan man tycka.Kalle har nu gömt sig på toa mellan väggen och  toastolen där känner han väl sig skapligt trygg. Förövrigt har vi tagit in hans hundbur som vi har i bilen,den brukar göra honom lugn.Carina

PS) Nu går han inte ut längre(ds

Olycksrisk

Publicerad 2008-12-30 23:38:43 i Allmänt,

Sant det MFC skriver.Det är inte ok att bära kniv eller skjutvapen varför är det då ok att gå ut med raketer och smällare som årligen skadar människor för livet.det har också hänt att människor dött av skador.

Vi borde se över lagstiftningen.
Visst har det blivit förbättringar och allt fler kommuner har i de lokala ordningsstadgarna förbud men VEM kollar så de följs ? Carina

Kalle är livrädd ,förbjud raketer

Publicerad 2008-12-29 20:56:49 i Allmänt,

None Vår Parson Terrier Kalle är just nu livrädd.Denna ganska tuffa sora hund i en liten kropp vet inte vart han ska ta vägen av rädsla.Han skakar, darrar ,hjärtat slår så hårt så man undrar när man håller i honom hur fort det klarar. Han står i ett hörn och gräver med sina tassar.Det är som om han hade ångest.
Varför jo för att vi mäniskor eller rättare sakt några har stor behov av att skjuta smällare.Idag är det tredje dagen det håller på och det är inte de aldra största som avskjuts nu. Förövrigt så avskjuts de relativt tidiget på kvällarna också så man kan fundera över åldern på de som skjuter.

Jag är beredd att lagstifta och förbjuda allmänheten att skjuta raketer. Om det endast vore runt tolvslaget på nyår,och kring påsk och valborg det sköts skulle det väl gå an då är det under en kort tid på någon halvtimme men som det är nu dagligen så frästar det på psyket på husdjuren.Det är inte bra för någon att gå med ständig rädsla under en längre tid.Carina

Ej publicerad i smålandsposten

Publicerad 2008-12-29 20:41:18 i Allmänt,

Skickade i höst vid två tillfällen in ett debattinlägg om a-kassan det blev tyvärr aldrig publicerat. Så kan det vara när det bara finns en tidning i området och den därtill är oberoende borglig.Det är det här med vikten av konkurens det gäller även melan tidningar.Tyvärr har vi knappt någon A-press kvar vilket verkligen skulle behövas i dessa dagar.
Idag är det endast public service som är oberoende alla andra har en privat ägare bakom sig som har synpunkter på vad som skrivs och sägs i media. Carina

Sverige verkar gå mot en lågkonjunktur bland annat på grund av den internationella finanskrisen som härjar i vår omvärld. Men också beroende på den politik som den borgerliga regeringen för, som höjt såväl räntorna som inflationen. I Kronobergs län ser vi nu hur oron och otryggheten sprider sig när antalet varsel om uppsägningar ökar. Hundratals anställda får nu ta emot beskedet att deras arbete kommer att försvinna. Företag som Orrefors/Kosta Boda, Lenhovda Fönster, Aditro och Profilgruppen varslar nu sina anställda.


Att då befinna sig utanför a-kassan och dess skyddsnät som arbetstagare innebär en stor försämring av privatekonomin vilket skapar oro och otrygghet. Oftast är det de grupper som har störst behov av a-kassans skyddsnät som har känt sig tvungna att lämna a-kassan då avgiften har höjts. En halv miljon arbetstagare har hittills gått ur a-kassan. Men vi kan se att när tiderna nu försämras så ökar anslutningen åter men det tar tid att bygga upp arbetsvillkoret för de arbetstagare som nu ansluter sig.


A-kassan genomgick en rad försämringar under regeringens första år vid makten. Avgifterna höjdes för att öka självfinansieringsgraden inom försäkringen. Avgifterna gjordes beroende av arbetslöshetsrisken inom var och en av a-kassorna. Det blev krångligare att kvalificera sig för ersättning och ersättningen sänktes. Exempelvis kommer industriarbetarna som kan få den högsta ersättningen 680kr/dag att kunna räkna med att de får ut cirka 11 000 efter skatt. En stor förändring mot vad de idag får ut i lön. Vilket innebär att det kan bli svårt att få vardagsekonomin att gå ihop. Jag kan konstatera att den svenska arbetstagaren idag har en mycket mer utsatt position på arbetsmarknaden när landet styrs av en borgerlig regering.


Vi socialdemokrater anser att trygghetsförsäkringarna ska fungera som ett skyddsnät när man tillfälligt behöver stöd, inget bidrag som man ska försörja sig under en längre period på. Men man ska inte behöva gå ifrån hus och hem. Även om man naturligtvis måste anpassa sin ekonomi till situationen så ska man känna trygghet i vardagen så att man kan våga satsa på att förbättra sin kompetens, till exempel genom att utbilda sig.


Den borgerliga regeringens politik splittrar samhället istället för att ena det. Skillnaderna mellan man och kvinna, mellan rik och fattig ökar. Jag anser att ökade orättvisor inte är lösningen på Sveriges problem.


Carina A Elgestam

Riksdagasledamot(s)

Mellandagsrea för vilka !

Publicerad 2008-12-29 17:13:13 i Allmänt,

Funderar lite över hur Svenska folkets ekonomi ser ut och under vilka ekonomiska villkor medelsvensson lever.
Nu har vi firat jul och de flesta har köpt många julklappar och kanske tömt en del av sitt sparkapital.För vissa har det kanske handlat om att ta de sista slantarna till julmat och nu lever på kredit. När vi nu har köpt julklappar förväntas vi gå på mellandagsrea
( tänker att man borde endast ge bort presentkort så man kan fynda  på rean efter jul istället)

och fortsätta shoppa. Jag är lite orolig för att det nu finns de som tyvärr inte har några pengar kvar och som istället tar till kredit för att shoppa på mellandagsrea men också för att klara raket och dyligt till nyår.Därefter kommer en lång januari utan pengar.
Allt för många faller för sms-lån och att använda krediter som idag är allt för lätt att få godkända.
När maken och jag för några år sedan skulle köpa en TV till sommarhuset på mellandagsrea så var det näst intill omöjligt att få betala kontant.Varför när vi har så bra erbjudande till kund om att köp idag betala om en månad.
Lätt att förhandla sig då inte minst med tanke på att med alla kort så ser vi inte pengarna längre.

Jag tror det nu är viktigt att handla förnuftigt,köp inte mer än nödvändigt (det är allt för lätt att falla i shopping träsket)
spara ihop till det man behöver
(inte bostad,ny bil) så blir livet enklare på sikt och man kommer inte i klorna på lånehajar eller inkasso.Carina

Skön Jul

Publicerad 2008-12-29 16:55:59 i Allmänt,

Hoppas alla bloggare haft en skön och avkopplande jul. Det har jag själv haft tillsammans med familjen.
Har också fått tid till vila och har medvetet avstått från att närma mig datorn. Kan behövas lite vila från alla e-post.
Datorn är ju ett hjälpmedel som ska underlätta arbetet och visst gör den det fast ibalnd upplever jag att den mer skapar stress för allt som måste göras utifrån alla e-post som kommer.
Efter 3 dagar med julmat julmat som jag älskar sp var det underbart gott att igår äta pommes med fläskkotlett blev kontrast vilket smaklökarna gillade.

Just nu håller jag på att planera packningen inför resan till Latinamerika 2 januari.Carina

Vardag i byn

Publicerad 2008-12-18 22:30:33 i Allmänt,

Idag har vi haft debatt om regionalpolitiken. Märkligt att inte borgliga politiker förstår att det spelar roll om det är marknaden som styr eller om man jobbbar med en politik som utjämnar klyftor.
För många runt om i vårt samhälle är det dagligen de som märker av sämre service i vardagen när allt mer centraliseras.Det är allt för tyst om det i debatten.Men de som på olika sätt blir drabbade är väl härdade.Carina

Vilken dag

Publicerad 2008-12-16 21:18:55 i Allmänt,

Idag kan man säga det varit fullt ös. Började dagen med utfrågning av representanter från bilindustrin även Maud Olofsson var med och IF metall. Därefter dirket till Näringsutskottets samanträde där vi diskuterade det förslagna propositionen om hurvida staten ska vara huvudman för bolag med verksamhet avseende forskning och utveckling och annan verksamhet inom fordonsklustret. Därefter en snabblunch för att sen träffas inför återrappoteringen i kamamren från Toppmötet. Ställde där en fråga till statministern om möjligheter till årgärder för både miljö och tillväxt.Jag frågade om miljöbilspremier,bilskrotningspremier samt möjliget till skattereduktion för tjänstebilar. Är inte nöjd med statministerns svar tyckte han bara fnyste bort det.Frågade också om statminsitern tänker göra ett handlingsprogram för grön export vilket skulle stimmulera till jobb  coh tillväxt men fick inget bra svar där heller. (det går att läsa debatten på riksdagens hemsida) Har också haft en Interpellationsdebatt med Åsa torstensson om betalservice i glesbyggd
är även där missnöjd då jag upplever att ministern inte riktigt förstår problemet. När alla de som nu bor närmare än 30 km från en bank inte länre har möjlighet att ta ut pengar via lantbrevbäringen. Carina

ps(nu har jag ägnat mig åt dagens postskörd de senaste timmarna(ds

Möte med Venezuela

Publicerad 2008-12-15 21:07:23 i Allmänt,

I helgen hade vi två kvinnor från Venezuela på besök, vilket spännade möte. Att inte kunna samtala på sitt modersmål kan vara ett problem ibland. Men med lite svenska lite spanska och engelska så går det rätt bra.

Vi bjöd dem på Ölandska kroppkakor och ostkaka som efterätt,vilket var uppskattat utifrån att få möjlighet att prova på den regionala maten och dess kultur. ( vi var på Öland i vårt sommarhus) Carina

I händelsernas centrum

Publicerad 2008-12-11 17:36:39 i Allmänt,

Det finns dagar här i riksdagen som bara rullar på i sina vanliga rutiner, så finns det andra dagar som det bara händer saker hela tiden , som idag.
Först diskuterar vi på utskottet på morgonen hanteringen av regeringens förslag om Åtgärder för förstärkt exportfinansiering. På den propositionen fick vi fyra dagars motionsrätt mot sedvanligt 15 dagar. Kanske inget fel idet när det är brådis men ändå det är stora summor pengar det handlar om. Betänkandet skulle justeras klockan 14.00 i eftermiddag .Där emellan skulle finansutskottet yttra sig.
Klockan 12.00 idag hade Maud Olofsson presskonferens äntligen tänkte vi kommer det något stimulanspaket till fordonsindustrin  och visst det gjorde det till vissa delar men det hade förövrigt mer att önska.
Men detta resulterar i att det blir en ny proposition till riksdagen avlämnad under eftermiddagen med en dags motionsrätt.
Statsekreteraren kommer till vårt extra utskottssammanträde  vi haft under eftermiddagen.
Under tiden detta pågår kallar EU-nämnden till extra telefonsammanträde med anledning av toppmötet i Bryssel.
EU minister Cecilia Malmström drog upp förhandlingsläget som var förändrat på några punkter sedan gårdagen.
Så dagen har hitintills varit något mer händelserik än vanligt och man känner att man är med och påverkar både i stort som berör vår exportmarknad som Europanivå men också utvecklingen i Sverige, som något mindre men mist lika viktigt Kronobergspolisens budget inför 2009 då Växjö och länet står som värdar för ett ministermöte.Polisen räknar med att det går åt 500 poliser till bevakningen och har inte fått några extra   medel till det. Om detta har jag lämnat in en skriftlig fråga vilket jag också gjort om vår glaskonst som idag finns på glasbruken men som nuvarande ägare av Orrefors Kosta Boda tänker sälja. Jag anser att det är kostskatt av sådan art att det är en nationell angelägenhet. Carina

Öppet brev till Katarina

Publicerad 2008-12-11 17:12:35 i Allmänt,

Jag har tillsammans med Sven-Erik Österberg sänt ett öppet brev under gårdagen till Katarina Brännström moderat från kronoberg.I kronoberg har vi mycket varsel och allt för många är redan ute i arbetslöshet. Under valrörelsen pratades det mycket om hur bra moderaterna var på jobbpolitik ,visa då att ni är det när det gäller också.Här  nedan kan ni läsa brevet. Carina


Öppet brev till riksdagsledamot Katarina Brännström

Vad tänker ni göra åt jobbkrisen i Kronobergs län?

I TV-programmet "Rakt på" med K-G Bergström den 14 oktober kommenterade statsminister Fredrik Reinfeldt den stora mängden varsel i Sverige med orden: "Vi har fått varsel, det är inte samma sak som att bli uppsagd".

I december stod Reinfeldt i Riksdagen och avfärdade jobbkrisen med att alla varsel inte leder till arbetslöshet. Det är att sticka huvudet i sanden. Nu får 2 721 gå från Volvo personvagnar av de 3 900 som varslades i oktober, och i Kronoberg drabbas flera underleverantörer. Allt fler varsel leder till arbetslöshet. Av de 50 000 som varslats kan kanske så många som 35 000 förlora sina jobb i närtid. Kronoberg är ett industrilän, med ungefär en fjärdedel av de arbetande invånarna inom industrin. Den 9 december visar statistik från arbetsförmedlingen att antalet arbetslösa inom industri och byggbranschen kommer bli högre i Kronobergs län än riksgenomsnittet.

Vi socialdemokrater investerar i ett brett miljardpaket för att möta varslen och få fart på Sverige. Vi vill investera i utbildning och entreprenörskap, stärka välfärden i kommunerna, sänka kostnaderna för att anställa arbetslösa ungdomar och investera i bostäder, vägar och järnvägar. De handlar om ett spetskompetenslyft, yrkesinriktad utbildning, Komvux och ytterligare högskoleplatser. Och det handlar om en bra och effektiv jobbförmedling, kompetent vägledning, yrkesinriktad utbildning och praktik som bereder vägen till ett nytt jobb.

Våra förslag kan bli verklighet redan idag, men regeringen har en annan agenda. Det blir dyrt för Sverige när människor, företagande och utveckling hålls tillbaka. Regeringens passivitet under jobbkrisen väcker frågor:

Ni har lagt fram ett magert paket som har dömts ut av såväl arbetsgivare som fackföreningar och den samlade expertkåren. Det imponerar inte. Vilka åtgärder tänker ni presentera för att ta Sverige ur krisen?

I Kronobergs län har hittills ca 1600 personer varslats. Dessa människor står nu inför hotet om uppsägning. Vad är ert besked till dem?

Vi föreslår att arbetsgivaravgiften tas bort för de arbetsgivare som anställer unga arbetslösa. Det är mycket effektivare än att sänka arbetsgivaravgiften för de företag som redan anställt ungdomar, som regeringen gör - något som bara är en subvention rakt ner i företagen fickor. Regeringen har hittills inte presenterat några aktiva insatser för att möta den ökade ungdomsarbetslösheten. Vad tänker Ni göra för att Sverige inte ska förlora en hel ungdomsgeneration?

Vi ser fram emot ditt svar


Hälsningar

Sven-Erik Österberg  och Carina A Elgestam(s), riksdagsledamöter


Djurskyddet

Publicerad 2008-12-09 15:29:39 i Allmänt,

Tycker det är problem att djurskyddet nu ska ligga på länstyrelserna. Det är inte bara det att de blir färre personer som utför denna viktiga arbetsuppgift,utan man kommer allt längre ifrån såväl lokalkännedom som att det kommer att bli ett ökat resande för att göra inspektioner.
Undrar vem som vinner kännar på det ? inte är det djurskyddet. Det blir väl snarare så att det blir djuren som kommer i kläm och att inspektörerna kommer att bli tvingade att välja mellan olika grader av inspektion. Funderar också över hur det blir när man samordnar personer på en myndighet hur många ev möten mellan dessa det kommer att bli i förhållande till att en inspektör som jobbat i en kommun jobbat mer självständigt.
Jag tycker det hade varit bättre man jobbat med kompetensutbildningar till kommunerna och dess inspektörer i stället och även anslagit medel till att klara arbetsuppgiften. en del av verkligheten idag är ju att under 1990-talet gjordes mycket neddragningar inom djurskyddet på kommunerna och det är nog inte riktigt kompenserats medans det tillkommit nya och fler arbetsuppgifter. Tänker skirva en interpellation om detta.Carina

I Krispaketens tidevarv

Publicerad 2008-12-09 15:14:09 i Allmänt,

Just nu är vi inne i en kristid i världsekonomin. Hur den kommer att sluta kommer bara framtiden att utvisa.
Det underteckand nu kan konstatera är att NU börjar Sveriges regering fatta vad som håller på att hända.
Vid flera tillfällen under senaste veckan har det förekommit att företrädare för regeringen just sagt att
-Vi såg detta för ett år sedan (eller dylígt uttalande) och då kan man undra OM de såg detta annalkande hot VARFÖR agerade man inte ? Varför fortsatte man stimmulera medborgarnas ekonomi vad gäller ökad köpkraft när det fanns andra hot på väg. En märklig politik.
Just nu har vi en snabbbehandling av en proposition om åtgärder för förstärkt exportfinansiering,Den är viktigt och kommer förmodligen att betyda mycket för exportindustrin,men problemet är att det borde gjort något tidigare.

Undrar just varför inte regeringen lyssnat på alla de som förordat stimulansåtgärder för att kunna mota Olle i grind.Nu är vi i ett läge när tåget nästan gått. Carina

ps)Visst det kommer alltid nya tåg, men frågan är hur de ser ut(ds

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela