Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Jobb, skola och sjukvård går före ytterligare skattesänkningar

Publicerad 2013-10-10 14:00:00 i Allmänt, barn, bostäder, familj, företagande, jobb,

 

Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson, replikerar idag på DN Debatt ang regeringens skattesänkningar:

Regeringen har en mycket tydlig prioritering. Att låna till skattesänkningar är viktigare än allt annat. Men svenska folket inser att det moderata skattesänkarprojektet har nått vägs ände. Därför lägger regeringen nu all kraft på att skälla på socialdemokraterna.

Oviljan att stå för den egna politiken förvånar inte. Under regeringens tid vid makten har arbetslösheten stigit och skolresultaten sjunkit. Ungdomsarbetslösheten har bitit sig fast på en hög nivå. Vårdplatserna har blivit färre och vårdkriserna fler. Stora överskott i de offentliga finanserna har vänts i betydande underskott. Regeringen lånar till skattesänkningar och bryter mot budgetreglerna. Överskottsmålet nås inte.

Har skattesänkningarna lett till lägre arbetslöshet? Till bättre skola? Till bättre sjukvård? Detta ska regeringen svara på.

Regeringen angriper socialdemokraterna för att vi inte kommer att riva upp alla de beslut som regeringen föreslagit. Det är märkligt. Det är regeringen som styr landet. Det måste oppositionen utgå ifrån. När moderaterna var i opposition yrkade man avslag på den socialdemokratiska regeringens förslag att höja barnbidragen vid tre olika tillfällen. Men när moderaterna gick till val föreslog man inte att barnbidragen skulle sänkas.

I vår budgetmotion visar vi hur den ekonomiska politiken bör utformas för 2014. Om riksdagen skulle välja att genomföra vår budget, så skulle den vara mer än väl finansierad. Vi föreslår en något stramare budget än regeringen. Nu är det troliga att riksdagen röstar för regeringens förslag – och att vår budgetmotion faller. Då genomförs regeringens förslag den 1 januari 2014.

I det läget gäller samma förutsättningar för alla partier: Reformer måste finansieras – med skattehöjningar, besparingar eller ett tillkommande reformutrymme. Vi kommer i det läget ha förslag på att avskaffa några av regeringens ineffektiva skattesubventioner – vilket ger oss betydande utrymme. Moderaterna har redan lovat ett sjätte jobbskatteavdrag. Hur ska det finansieras? Ska skolklasserna bli ännu större? Ska ännu fler ungdomar stå utan den utbildning som krävs för dagens arbetsmarknad? Ska vårdplatserna bli ännu färre?

Vi kommer att stå fast vid våra prioriteringar: Fler jobb och bättre skola går före ytterligare skattesänkningar. Nu och när vi går till val.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela