Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Såg storken

Publicerad 2012-08-28 17:58:56 i Allmänt,

Förra veckan gjorde undertecknad en studieresa i Polen och Litauen. Vi träffade både småföretagare och politiker. Vår resa startade med färjan från Karlskrona till Gdansk sen bilade vi med första anhalt Elblag. Vi fick där information om hur de arbetar med EU:s strukturfonder och även ta del en hypermodern teknikpark. Ostroda, Elszlyn och Elk var nästa städer vi besökte där vi fick ökad insyn i såväl  kommunpolitiken som strukturfondspengar.
Att ha en ekonomisk frizon fram till 2020 där företag kan etablera sig kommer att stärka deras konkurrenskraft vilket är bra men ställer också krav på oss och vår politik för hur vi ska jobba i en allt mer global värld.

Vägarnas kvallitet var varierande kan man säga, många helt nya andra allt för slitna och smala. Även till infrastruktur har de EU medel vilket är tydligt de behöver. Under vår resa mellan främst Elk och Klapeida i Litauen var det så mycket lastbilstrafik så undertecknad blev förvånad. Vi kollade upp antalet och fick reda på att det kör mellan 5000-5500 per dygn den sträcken, och sen vidare ut i Europa.

 Intressant om man tänker att det kör ca 225 långtradare i timmen på den vägen. Det blir en hel del gods som är påväg.
En annan intressant tanke är Ryssland och Litauens läge vad gäller att vara knutpunkt för transporter.

Det som förvånade mest eller snarare var det mina vardagliga fördomar var hur vackert Polen är vilket fantastiskt turistland särskilt för de som är naturintresserade. Mycket sjöar en hel del skog. Stora områden jordbruksmark. Just därför såg undertecknad många vita storkar längs med vägen och även storkbon. Får väl erkänna att det tog en stund innan jag kom på varför det såg ut som stora skatbon på telefonstolpar. Länge sedan det såg ut så i Sverige. Carina

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela