Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Bensinmackar och apotek

Publicerad 2009-01-15 22:08:43 i Allmänt,

Idag har jag varit uppe i två interpellationsdebatter. En om mackdöden och service i glesbygden samt nu i kväll om apotekens överlevnad i glesbygden när regeringen nu privatiserar. Vem vill och kan driva ett apotek i glesbyggd med ett vikande underlag. Vi har sett de senaste 10 åren hur livsmedelsbutik efter livsmedelsbutik läggs ned på grund av bristande lönsamhet, vilket också är en konsekvens av urbaniseringen. Om det inte finns kundunderlag för att driva livsmedelsbutiker hur ska det då finnas en marknad för apotek.Regeringen verkar tro på tomten just i denna fråga.
Då ska det sättas upp regler som säger att privata entreprenörer ska åläggas ansvar för apotek i glesbygd. Märkligt resonemang,som företagare och entreprenör måste man få driva sitt företag på en konkurrensutsatt marknad.
Om man då tittar på mackdöden som går genom Sverige så handlar det om att bensinbolagen ser om sitt hus och känner av marknades behov,enligt de fria marknadskrafterna.De konstaterar då att det idag inte finns samma behov av  mackar enligt deras sätt att se på det. Där är INTE regeringen beredd att gå in och reglera för tillgänglighet i glesbygden utan det ska lösas av folket själva. Förövrigt så pågår det en privatiseringsvåg över landet som slår hårt mot glesbygden. Carina

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela