Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

När marknadskrafterna får styra!

Publicerad 2010-03-10 09:42:29 i Allmänt,

Undertecknad är för en marknadsekonomi men under former som ställer krav på aktörerna. Ekonomisk tillväxt och socialpolitik måste gå hand i hand och utvecklas med trygghetslösningar.

I det samhälle vi ser idag där hjulen snurrar allt fortare såväl i Sverige som i övriga världen så tar marknadskrafterna allt större makt över människor. Detta tar i sitt uttryck i olika former.

Ett exempel är att när Niclas Wahlgren i helgen gifte sig med Laila Bagge så sålde de sin lovestory till media och fick förhoppningsvis bra betalt för det. Får hoppas de tyckte det var värt prislappen i det intrånget det är i privatlivet. Men de visst nog vad de gjorde och de hade ett val, Förövrigt är de inte de första eller sista som säljer sig till media.
Om detta kan man konstatera att media hade aldrig varit intresserade OM inte de räknat med att sälja lösnummer för ökade vinster till företaget.

Ett annat sätt att sälja är när norske konstnären Morten Traavik arrangerar en skönhetstävling för handikappade och vill rikta uppmärksamheten på problemet med landminor samtidigt som han menar att alla har rätt att vara vackra.

 

Det kan låta behjärtansvärt vid en första tanke men om man funderar lite runt syftet så är väl det i grunden också att sälja.


Att utnyttja kvinnor som är i ett underläge i en tävling för sina egna syften att ta bilder till att sälja känns inte korrekt. För mig blir det åter tillbaka till att marknadskrafterna styr såtillvida att tävlandet tar överhand över förnuftet.

Hade man/han velat hjälpa dessa kvinnor i Kambodja som råkat ut för landminor och blivit lemlästade så hade han väl startat en fond eller liknande så många kunnat få hjälp till ett bättre liv med protes. Det konstnären nu gjort är att vinnaren får 1000 dollar och en beprotes, en satsning alltså på en vinnare alla de andra blev på det sättet förlorare. Där av kan inte undertecknad se det på något annat sätt än att målet var för egen vinning inte att fler ska få det bättre. Kan bara konstatera att det är gammal känd högerpolitik.

Undertecknad har inget emot att handikappade tävlar i skönhet om man så önskar den typen av tävlingar men man ska inte utnyttja de som är utsatta. I detta falla kvinnor. Förövrigt borde det göras mer åt minproblemen 20 000 skadas och dödas varje år.

 

För 100 år sedan sålde vi barn till lägstbjudande det har vi via socialpolitik och människosyn förändrat och ingen tycker det var ok, men låt oss inte sälja människor och utnyttja människor någon stans på jorden. Låt oss utgå från alla människors lika värde och att ingen ska utnyttjas för egen vinning. Carina

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela