Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

8 mars

Publicerad 2010-03-08 16:30:22 i Allmänt,

Den internationella kvinnodagen är en dag för eftertanke, en dag att reflektera över hur det samhälle vi lever i ser ut. När kvinnor i hela världen firar internationella kvinnodagen den 8 mars, kan de se tillbaka på en kamp som pågått under en mycket lång tid och som fortfarande pågår. En kamp för jämlikhet, rösträtt, arvsrätt, fred och utveckling.  Många kvinnor lever i en mycket hård vardag. En vardag med hög dödlighet och dåliga sanitära förhållanden

 

I Sverige har jämställdhetsarbetet kommit en bra bit på vägen, men det återstår ännu mycket att göra. Sverige är ännu inte helt jämställt. Fortfarande får män högre lön för samma arbete, fortfarande är det kvinnor som tar ut det mesta av föräldraledigheten och fortfarande är ”chefen” oftast synonymt med en man. Fortfarande år 2010 tas inte kvinnor som utsätts för sexuellt våld, misshandel och kränkning på allvar.

 

Vi måste alla hjälpas åt för att driva på så att attityderna till våld och hot mot kvinnor ändras. I grunden handlar det om respekt för en annan medmänniska och hennes frihet som individ. Vi har alla en rätt att inte bli kränkta eller utsatta för våld. Det är särskilt viktigt att de som står oss nära respekterar denna rättighet. Männen måste ta ansvaret för mäns våld mot kvinnor.

 

För mig innebär jämställdhet att kvinnor och män har samma makt att forma samhället och sina egna liv. Det förutsätter samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter på livets alla områden. 

 

För att ansvaret för hem och barn ska kunna delas måste kvinnor och män ha samma möjlighet att förena arbete och familj. Unga kvinnor och män delar på hushållsarbetet i större utsträckning än äldre kvinnor och män. Men ofta förskjuts ansvarsfördelningen till kvinnans nackdel när familjen får barn.

 

Jag anser att lika lön för likvärdigt arbete borde vara en självklarhet. Alla människor oavsett kön ska ha rätt till ett arbete som det går att försörja sig på. Både inom offentlig och privat sektor arbetar många - framförallt kvinnor - deltid mot sin vilja. Alla anställda ska ha rätt till heltid, deltid ska vara en möjlighet för dem som så önskar.

 

Vi socialdemokrater vill se en tredelad föräldraförsäkring som ger ett mer jämställt arbetsliv och därmed en mer jämn lönespridning, hårdare krav på lönekartläggningar med sanktionsavgift om arbetsgivarna inte lever upp till kraven. Därutöver behövs en lag om kvotering till styrelserna i de stora bolagen.

 

Vi kräver lika lön för likvärdigt arbete och en jämn fördelning av makt och inflytande. Carina

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela