Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Blundar för verkligheten ?

Publicerad 2014-02-06 11:34:00 i Allmänt,

 
Igår på min blogg skrev jag om den ekonomiska vardagen för många som är arbetslösa, men också om hur klyftorna ökar i vårt samhälle. Vill väl påstå att klassklyftorna ökar reellt.
Moderaten Katarina Brännström Riksdagsledamot Kronoberg reagerade ganska kraftigt via Twitter på mitt inlägg. 
Intressant då hon använde ord som överdrift om svält och smaklös svartmålning.
Jag blir nog lite förvånad över reaktionen eller avsaknaden om att sätta sig in i livssiutationen - att vara arbetslös och leva med små marginaler. 
De som är arbetslösa och har den högsta ersättningen från A-kassan har ca 10 000 kr/ månaden. Lever man då i en parrelation och ens partner har jobb så funkar det nog rätt hyggligt. Lever du ensam, så blir det magert. Lek med tanken: boende kostnad 4-5000 kr/månaden, mat minst 2500, därutöver behöver man kanske gå till tandläkaren, läkaren, köpa hygienprodukter och lite kläder. Någon bil har man förmodligen inte råd med, och då tillkommer kostnade för att ta sig till Jobbintervjuer, arbetsförmedling osv. Att ha mobil och dator är ett måste idag och kostar pengar varje månad. 
Så återigen, den som är arbetslös har den högsta ersättningen lever på marginalen. 
Sedan finns det arbetslösa som har lägre ersättningen. Exempel om man inte jobbat heltid så kan det handla om 6-8000. Faktum kvarstår dock det finns allt för många som lever på marginalen.
Dessutom är många utförsäkrade och har försörjningsstöd. 
Allt fler kommuner vittnar om ökade kostnader för socialbidragen, vilken ingen kan blunda för. I Inledningen av bloggen så har jag en bild där ni kan se den tydliga ökningen av det ekonomiska bidraget. Med över 411000 arbetslösa så är det tydligt att att Moderaterna har misslyckats med jobben. 

 
Här kan ni läsa om hur utbetalningarna av det konomiska biståndet har ökat
 
Här kan ni läsa en blogg om hur det kan vara att leva på a-kassa
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela