Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Vi bygger Sverige starkt

Publicerad 2012-01-19 11:27:14 i Allmänt,

Vi socialdemokrater har byggt upp ett starkt Sverige,där många människor fått möjliget till egen utveckling efter egen förmåga. Socialförsäkringssystem som skapar tygghet i vardagen som gör att man vågar. Det är det som skiljer oss från borgligheten. Vid varje tillfälle under 1900-talet som vi gjort reformer har de borgliga partierna röstat nej. Då kanske vän av ordningen tänker men va då ,det var då det. Men då ska man tänka på att de röstade nej för att de inte tror på vårt sätt att bygga samhället , när vi tycker att ALLA ska få en chans.

Med detta som bakgrund så kommer här några rader utifrån vad Håkan sa igår i partiledardebatten och som är grunden i vår politik.

Fler jobb skapar vi tillsammans genom investeringar i forskning, utbildning och ny teknik – inte genom ökade klyftor eller tro på mirakelkurer. I Sverige blir nu fler arbetslösa medan regeringen tittar på. Deras enda lösning är sänkt restaurangmoms.

 Vår jobbpolitik handlar om full sysselsättning. När alla har ett jobb och när människor inte slits ut i arbetslivet blir Sverige rikare. Med fler i arbete klarar vi att finansiera utbildning, vård och omsorg för alla.

 Vi vill stärka näringslivet och skapa jobb genom en riktad miljardsatsning på samverkan inom ny forskning, och öka Sveriges konkurrenskraft inom medicin, miljö, framtidens transporter och fler områden där svensk forskning kan omsättas till arbete. Små företag ska växa till stora genom sänkta sociala avgifter. Stora företag ska bli än större genom att forskning och utbildning bryter ny mark, och att nytt riskkapital frigörs. Genom att investera i näringslivet och företagsamheten stärker vi Sverige!

 Vi vill investera i skolor och universitet, som ska utbilda både morgondagens och dagens arbetskraft. En skola där läraren och lärarens kompetens ställs i centrum, en skola där alla före 25 års ålder ha en fullständig gymnasieutbildning. Vi avsätter 2 miljarder kronor under de kommande fyra åren för kompetensutveckling för lärare, och 400 miljoner till deras karriärsmöjligheter och en utveckling av skolledarrollen. Utbildad arbetskraft är efterfrågad. Därför investerar vi i 57 400 platser inom högskolan, trainejobb och utbildningsvikariat. Genom att stärka utbildningen bygger vi Sverige starkt!

 Vi ska ha en arbetsmarknad där utbildning och matchning sätts i fokus, och ingen människa lämnas efter eller dumpas. Vi vill införa en kompetenskommission med mandat och resurser att förbättra matchningen, och flytta över 700 miljoner från inneffektiva coacher till förstärkt förmedlingsverksamhet. Vi måste skapa en arbetsmarknad där unga får ett enkelt steg in, och där redan etablerade medarbetare kan stärka sin attraktionskraft genom vidareutbildning och kompetensutveckling. Det arbetet måste påbörjas nu!

 Vi ska bygga moderna arbetsplatser, där människor håller för att arbeta ett helt yrkesliv. Där inflytande och trivsel dominerar, där både fysiska och psykiska skador elimineras, där heltid är en rättighet och deltid en möjlighet, och där temporära anställningar inte kan staplas på varandra. Ett hållbart arbetsliv bygger på det livslånga lärandet, vilket också är grundförutsättningen för Sverige som ett land som konkurrerar med kunskap. Osäkra, utslitande, nedbrytande arbetsplatser tillhör det förgångna, moderna arbetsplatser är fundamentet i en stark ekonomi!

 Vår uppgift är tydlig och klar: vi ska frigöra kraften i samhället genom att ge alla möjligheter att utbilda sig och arbeta. Enbart så bygger vi Sverige starkt.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela