Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Du äger inte en annan människa

Publicerad 2012-04-15 20:33:19 i Allmänt,

Igår hade S-kvinnor Kronoberg sin årskonferens med utöver sedvanliga årsmötetsförandlingar vi had etema Våld mot kvinnor. Kvinnojouren i Ljungby och Växjö medverkade,det är ett fantastiskt jobb de gör. Särskilt alla de som jobbar helt ideelt. forskare Marie Eriksson berättade också om sin forskning och avhandling Makar emmellan. Intressant då den handlar om 1800-talet det var int eok då heller ansåg man ,dock blev det ingen lag om förbud förren 1861.

Vi hade besök från förbundet via Ingalill Röhr som inf om bl.a om materil så vi kan jobba med studiecirklar om ämnet Våld mot kvinnor.

Förövrigt antog vi et uttalande som ni kan läsa om på S-kvinnor Kronobergs hemsida 

Här är några rader men kom också att tänka på att 2002 skrev undertecknad en debattartikel som pulicerades i smp ni får även några rader från den,då det fortfarande är lika aktuellt.

Kan bara konstatera det är lång väg kvar Carina

Uttalande (del av )

Ca 20 kvinnor mördas varje år av en närstående man.

Ca 50 fall av sexualbrott mot kvinnor anmäls dagligen.

Enligt Brottsförebyggande rådet leder endast vart tionde fall

till polisanmälan.

Mäns våld mot kvinnor utgör ett allvarligt brott mot kvinnors och barns hälsa

S-kvinnor Kronoberg

kan aldrig acceptera att kvinnor utsätts för våld och misshandel bara för att de är kvinnor.

Vi vill skapa ett humant samhälle där

kvinnor och tjejer känner att de är

trygga i sina relationer, i hemmet och

i samhället.

Utdrag från debatinlägg 2002 (smp)

Ingen människa äger en annan människa. Varken sin respektive eller sina barn. Svartsjuka är idag en sjukdom som förpestar många människors tillvaro. Den stänger människor inne och hindrar oss från att utvecklas.

 

Vi måste våga släppa våra kära fria, vi kan bara ge dem  stöd och  vägledning men aldrig låsa fast dem. Det gör varken oss eller dem lyckliga. Att det tyvärr då ändå begås våld och ibland mord i hemmen ser vi nästan dagligen exempel på. Både i vårt samhälle och runt om i värden. Det senaste exemplet är Fadime vars far inte accepterade att hon ville göra sina egna livsval. Ett annat är mordet på Alvesta järnvägsstation.

 

Svartsjukan och förövarens syn på sin maka/sambo sätter gränser för många kvinnor. Pratar du för högt eller lågt, kommer hem för tidigt eller sent kan du bli bestraffad. En människa som har bestämt sig för att ha makt över en annan människa kan sätta vilka begränsningar som helst. Straffet kan bli allt från att inte få mat, inte få möjlighet att gå ut eller att bli inslängd i elementet.





Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela