Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Ångerrätt

Publicerad 2012-04-19 17:13:28 i Allmänt,

För en stund sedan beslutade riksdagen om bluffakturer, tyvärr blev det avslag på vårt förslag om ångerrätt för företagare. Visst man kanske inte ska behöva ångerrätt när man inget beställt men tyvärr är detta ett jätteproblem i vårt samhälle. Här behövs krafttag, då det oftast är småföretag som blir drabbade av dessa bluffmakare. förövrigt är det en kriminell verksamhet av stora mått.

Här nedan kan ni läsa vår reservation. För den som är intresserad kan ni gå in på riksdagens hemsida och antingen lyssna på debatten som var tidigare idag eller läsa betänkandet där också den offentliga utfrågningen är med. Carina

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Konsumentratt_GZ01CU15/


Bedrägerier med bluffakturor som vilseleder privatpersoner och företag är ett växande problem. Särskilt småföretagare är en utsatt grupp. Antalet anmälningar om bedrägerier med bluffakturor har under senare år ökat kraftigt. Enligt vår mening är detta en utveckling som inte är acceptabel.

I likhet med majoriteten anser vi att det är mycket angeläget att överträdelser av lagstiftningen beivras. Det är också viktigt att den som drabbas av bluffakturor kan få tillräckligt stöd och information om hur man ska gå till väga för att bestrida en bluffaktura. Vi anser att det arbete som pågår från branschens sida för att motverka bluffakturor, t.ex. genom Varningslistan är bra. Men enligt vår mening måste det även till kraftfulla insatser från samhällets sida för att komma till rätta med problemet. De åtgärder som regeringen hittills vidtagit, som främst handlat om polisiära insatser, är bra men inte tillräckliga. Vi anser att det krävs ett helhetsgrepp för att stoppa bluffakturorna. Även behovet av ändringar i den avtalsrättsliga lagstiftningen måste övervägas. Vi anser därför att regeringen snarast bör tillsätta en utredning för att se över möjligheten att införa en ångerrätt för företagare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela