Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Björklund experimenterar med våra ungar

Publicerad 2011-05-12 07:31:51 i Allmänt,

Nu tar major Björklund ett nytt steg i utbildningspolitiken, eleverna ska få "betyg" så kallad anteckning om hur många timmar de skolkat från skolan. Självklart är det inte ok att skolka men man måste jobba med orsakerna bakom skolket inte med straffåtgärder.
Undertecknad upplever att denna straffpolitik hör det förgångna  det var så man löste problem förr men det fick inga större framgångar, verken inom försvaret eller barnuppfostran. Det finns många som kan vittna om detta.

När en elev skolkar måste skolan fundera och ta reda på orsakerna, dels måste föräldrarna underrättas, men sen måste man prata med eleven. Det kan handla om mobbing ( vilket allt för många vuxna som lämnat skolan vittnar om) det kan handla om elevens sociala situation  eller kanske att mamma och pappa ska skiljas och livet känns jobbigt eller kanske man inte tycker att skolan är tillräckligt intressant utan det är roligare att dra på stan med kompisar.

Om skolan misslyckas med att motivera en elev att komma dit så måste skolan och lärarna jobba med att motivera och få eleven att känns lust till lärande.

Om en elev har en social situation som gör att eleven skolkar så brukar skolan känna till hemförhållande, då måste skolan mycket professionellt jobba på ett tidigt stadium för att motverka.

Om föräldrarna ska skiljas, eller man blivit sexuellt utnyttjad, våldtagen av någon kompis som kanske kan ligga bakom skolk så måste skolan ha kunskap att möta och se att eleven mår dåligt.


För att skolan ska klara att möta eleven i olika skeden i livet krävs det kompetenta lärare som fortlöpande får utbildning men också med krav på att de under sin utbildning får beteendevetenskap och psykologivetenskap
för att kunna möta vardagen i skolan. Kraven på rektorn som ledare bör också öka utifrån samma sak, precis som det är viktigt att det finns annan personal i skolan som kan fånga upp elevens signaler.

Detta tror jag är en bättre lösning på skolkande elever än straffpolitik.

Hej vuxenvärlden se mig jag gör revolt därför att ..........

Hej elev vi ser dig vi vill du är i skolan VAD kan vi göra



Kommentarer

Postat av: Stig Lundin

Publicerad 2011-05-16 08:40:04

Mycket bra synpunkter som jag helt delar. Vi får inte låta Björklund dominera med t. ex. fler ofinansierade förslag i skolan.Stig Lundin

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela