Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Frihandel kan alla vara vinnare !

Publicerad 2011-12-16 13:50:29 i Allmänt,

Här i Genève blåser det det ganska realt och regnet piskar i ansiktet när man sticker ut näsan. Igår när WTO OMC 8 skulle öppna så var det fel på högtalaranläggningen. hur nu det kan ske på ett konferenscenter. Det tog en timme innan det var löst. Alla satt tålmodigt kvar. Är lite imponerad av det, fast klart kommer man resande från hela världen så kanske inte en timme hit och dit gör något men undertecknad kan ändå inte låta bli och fundera över om det hade varit i Sverige om man suttit kvar och väntat.

Att sitta och lyssna in synpunkter från 153 länder från jordens alla hörn är imponerande precis som att sitta mer än 2000 i lokalen. Här är 153 länder och 4 på gång i varje delegation är 8 i lokalen ,sen finns det fler utanför.

Det är naturligtvis tråkigt att det inte går att få till en överenskommelse i WTO särskilt nu när det krisar i många ekonomier och företag går lite si och så ,då kunde ökat utbyte mellan länder stärka både jobb och ekonomi.

Att möta handelsministrar från Indonesien, Förenade Arabemiraten, Mexico eller Saudiarabien är både spännande ,lärorikt men visar också vilken globaliserad väld vi lever i.

Bytte nyss några ord med handelsministern från Taiwan vid lunchbordet för dom är WTO jätteviktigt ,vilket inte är så konstigt med tanke på att i WTO är de erkända medlemmar och behöver inte leva i skuggan av Kina.
Sen har de bra produkter och och innovationer som står sig starkt på marknaden.

Minglet i går hos de Afrikanska länder som samarbetar för ökat företagande var också spännande och inte minst mötet med två parlamentariker från Gana ,var den ena var socialdemokrat gav också nya impulser. en inbjudan skulle komma för besök lovade de. Något att se fram emot.

Att en överenskommelse nu är klar vad gäller upphandling är naturligtvis något som många lovordar men att vi inte klarar av överenskommelse i WTO känns ungefär som om vädret och krångel med teknik blir en spegling.

Nu inväntar vi eftermiddagen då Ryssland ska bli antagna som medlemmar vilket många ser fram emot men samtidigt finns det de som inte tror det är lång väg kvar innan det kommer funka i vardagen, frihandel altså.


Lite av varje som far genom tankarna i skrivande stund från Genève. Carina

 

Ps) precis intill sitter nu Argentina och det kom precis en kvinna från Nya Zeeland hör på samtalet att möten mellan människor är viktigt (ds

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela