Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Rösta på S för solidaritet med de som lever på marginalen

Publicerad 2010-09-18 14:26:47 i Allmänt,

När jag har stått i valstugan på Storgatan i Växjö men också på andra platser i länet har jag träffat många människor och då främst kvinnor som kommit fram till mig och berättat om sin verklighet. Det är rörande berättelser och många lever under svåra ekonomiska förhållanden. Dessa berättelser kommer sällan fram i den politiska debatten och många tror att fattigdom knappt existerar i välfärdslandet Sverige. Den nuvarande regeringen har genomfört en rad reformer som slagit hårt mot redan ekonomiskt utsatta grupper i samhället.

Jag träffade bland annat en medelålders kvinna som var förtidspensionär på deltid och jobbsökande på den andra halvan. Kvinnan berättade för mig att hon inte hade råd att äta kvällsmat varje dag. När jag frågar vad hon gjorde då svarade hon: - Om man äter knäckebröd som är billigt och brer på tjockt med smör så mättar det bättre. Hon berättade även att hon köpt en begagnad dator men hade inte råd med Internet.

Politik spelar roll och gör skillnad, dagens politik är morgondagens verklighet. Vi har haft en moderatledd regering som har genomfört en rad reformer under fyra år som fått negativa konsekvenser för många, inte minst för sjuka, förtidspensionerade, ensamstående med barn och arbetslösa. Vi Socialdemokrater, tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, har en annan inriktning i vår politik. Det är en politik som skiljer sig från den moderatledda regeringens politik.

Vi vet att barn till ensamstående ofta lever under svåra ekonomiska förhållanden. Vi föreslår därför att underhållsstödet höjs med 100 kronor 2011 och 150 kronor 2012 och vår ambition är att prisökningarna inte ska urholka dess värde under mandatperioden. Vi avsätter därför 250 miljoner kronor 2011 och 375 miljoner 2012.

I dagsläget har den som har hemmavarande barn rätt till ett särskilt bidrag. Detta bidrag är en del av bostadsbidraget. Storleken på bidraget beror på antalet hemmavarande barn. Motsvarande bidrag, men på en lägre nivå, utgår för umgängesföräldrar. Vi vill ge ett tillskott till ensamstående föräldrar genom en höjning av det särskilda bidraget respektive umgängesbidraget med 110 respektive 35 kronor. Det ger en ekonomisk lättnad för ensamstående som ofta har en ekonomiskt svårare situation än andra. Särskilt ensamstående kvinnor i låglöneyrken har ett behov av reformen.

Den som är sjuk och inte kan arbeta ska ha rätt till sjukpenning, även om man har varit sjuk en längre period. Därför föreslår vi att stupstocken i sjukpenningen tas bort, och att ersättningsnivån ska vara 80 procent under hela sjukperioden.

För att öka tryggheten för löntagarna påbörjar vi återuppbyggnaden av arbetslöshetsförsäkringen. Vi vill bland annat prioritera en sänkning av avgifterna till arbetslöshetsförsäkringen genom att införa en skattereduktion som kraftigt sänker avgiften för att vara med i a-kassan, till 80 kr i månaden för alla. Vi vill också höja ersättningsnivån i a-kassan till 80 procent och taket till 930 kr/dag 2011 (950 kr/dag 2012). Vårt mål är att 80 procent ska ha 80 procent i ersättning vid arbetslöshet.

Som jag skrev tidigare gör politik skillnad. Den 19 september står vi inför ett vägval. Ska vi fortsätta på den inslagna vägen; stora skattesänkningar för dem som redan har det bra och fortsatta nedskärningar i vår gemensamma välfärd, eller ska vi ha ett samhälle som tar hänsyn till människors olika behov och livssituation? Vi socialdemokrater prioriterar alltid välfärd framför stora skattesänkningar.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela