Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Svar på tal om oro på marknaden

Publicerad 2010-05-12 12:53:09 i Allmänt,

MFC har kommenterat min synpunkt ang

Oro i ekonomin med följande

Citat ” Ni politiker har tappat förståndet. Detta eviga "räddande" leder oss rakt in i valutakrisen”

 

Min motfråga blir då

-Ska vi låta våra grannländers ekonomier falla fullt ut och låta marknadskrafterna och de starka överleva ?

Om Vem hjälper då oss ,om vi får problem med vår ekonomi.

 

Förvisso har vi genomgått en kraftig skuldsanering där G.Persson höll i klubban och tog alla smällar som den nuvarande borgliga regeringen rider på vågorna av.

 

De länder som nu har kraftiga budgetunderskott Grekland,Spanien,Portugal med flera har också tuffa krav vad gäller skuldsanering. Deras folk kommer att gå en tuff vardag till mötes precis som svenska folket fick under främst 1994-2002.

 

Som undertecknad ser det om inte jag hjälper min nästa,vem vill då hjälpa mig.

 

Förövrigt är det inget nytt att länder och kontinenter hjälps åt när det är kris.

Tänker te.x på USA och Marshallhjälpen som hjälpte de drabbade staterna efter kriget att bygga upp sin a ekonomier igen. 

Kommentarer

Postat av: MFC

Publicerad 2010-05-12 13:21:31

Pengarna som nu pumpas in för att köpa grekiska statspapper (och även övriga sydeuropeiska länders) finansieras med sedelpressen samtidigt som man går in med skattebetalarnas pengar (för sveriges del via IMF än så länge) till Grekland, Portugal, Spanien m.fl. för att TÄCKA BANKERNAS FÖRLUSTER! Just det. Det är dessa länders skulder till banker i Frankrike och Tyskland m.fl. som ska täckas!



Ni har helt förlorat förståndet. Man borde strukturera om lånevillkoren och "göra om och göra rätt" men inte pumpa in för att täcka bankernas förluster. VANSINNE! Dessutom med stöd av sedelpress och skattebetalarnas pengar! Jag säger inte att det hade varit enkelt att strukturera om lånevillkoren för länderna och vi hade troligen gått igenom svåra tider men den väg ni nu valt är inget annat än en överföring av kapitalet till feta bankirernas plånböcker och leder oss in i en långt värre kris! Jag trodde DU skulle vara den sista att acceptera detta faktiskt. Ta inte detta personligt men som politiker är ni ansvariga för skattebetalarnas pengar och detta är INTE ansvar!



NI MÅSTE LÅTA BANKER SOM SPEKULERAT ALTERNATIVT KÖPT DÅLIGA TILLGÅNGAR GÅ OMKULL OAVSETT HUR STORA DE ÄR!



Hur svårt är det att förstå.



Som svar på din fråga (frågor faktiskt)

Ni räddar inte en ekonomi genom att rädda bankerna. Ni räddar en ekonomi genom att sanera ekonomin!

Din andra fråga: Ja vem ska hjälpa oss när vi står där och inser att vi just gett lån för att betala lån och inflationen rusar för att penningmängden helt enkelt inte täcker alla förluster. Till detta kraftiga valutsvängningar som gör det helt ohållbart att upprätthålla en fungerande ekonomi inom Europa!



Detta är skrivet med all välmening och riktat till er i egenskap av politiker men ni har förlorat förståndet. Ni går in på okänd mark när ni nu ska täcka bankernas biljonförluster!



Samtidigt kommer bankerna att komma med rekordbonusar även detta år för att visa sin uppskattning för den skattefinansierade räddningen av deras ... bonusar!



Som skattebetalare finner jag detta OACCEPTABELT och jag kommer visa detta vid valet 2010!

Postat av: Cornucopia?

Publicerad 2010-05-12 16:38:59

Skriver under på MFC:s replik ovan.



Svenskarna ger redan 2600:- per huvud till IMF, och det nyligen klubbade räddningspaketet för främst de franska bankerna som lånat ut pengar till insolventa länder går på 55200:- för en europeisk barnfamilj med två barn.



Det är ju enkelt för Carina att sitta där och tycka att man skall hjälpa, när det är MFC:s och mina skattepengar hon tar av, skatteavlönad som hon själv är.

Postat av: Morfar

Publicerad 2010-05-12 17:07:30

Carina,



Du har säkert hört uttrycket "när det goda blir det bästas fiende".

Du tänker väl och menar med all säkerhet också väl, men resultatet blir så totalfel.



Det går inte att rädda situationen, bara att skjuta upp eländet till priset av att det blir etter värre. Det är det som nu sker och det enda som räddas är ett antal banker och bankirerna. Inte din politik enligt min bok.



Bit i det sura äpplet nu i stället. Det kostar på och det gör ont, men det drabbar i så fall mer dem som är skyldiga till moraset. Dessutom drabbar det alla oss andra oskyldiga, men i betydligt mindre omfattning än vad det kommer göra i nästa skede när det brister i alla fall och då mycket värre än nu.

Postat av: Jonas

Publicerad 2010-05-12 17:09:59

Det är precis som ovanstående skriver. Det är aldrig svårt att vara givmild med andras pengar.

Postat av: /gustav

Publicerad 2010-05-12 17:38:50

Jag håller fullständigt med MCF.



Ofattbart oansvarigt att med svenska skattemedel finansiera bankirers giriga rävsax.

Postat av: Henke

Publicerad 2010-05-12 17:43:21

Ta av de arbetande och ge till de slarviga och vårdslösa.

Postat av: ubbe

Publicerad 2010-05-12 18:29:25

Carina,

På nåt sätt tror jag säkert att du andra politiker menar väl, och instinktivt baserar era ställningstaganden på detta. Men du borde ta dig tid att studera och sätta dig in i finansmarknader och främst obligationsmarknaderna för statliga instrument. Kanske har du redan gjort det en del, men i såfall tycker iaf jag att du borde inse att de här pengarna går till de banker som är motpart, och att det är dom du i slutändan räddar. Systemet fungerar på det viset att pengarna rinner dit, för det är deras böcker som nu ska balanseras.

Postat av: Billy G

Publicerad 2010-05-12 19:20:07

Grekland mfl har visat att Euron är ett dött projekt, då ECB inte kan tvinga sina länder att hålla budgetdiciplinen de lovade då de skapade och gick med i Euron. Då skapas gigantiska budgetunderskott pga populistiska politiker som inte fattar ekonomi för 5 öre. Bankerna lär inte klaga för att de VET att staten kommer gå in och hjälpa dem om de ser ut att råka ille ut.. Att handla med "risk kapial" är ingen risk så länge man vet med 100% säkerhet att staten kommer och hjälper dig om du råkat spekulera fel.. Och så är fallet idag överallt i världen. Man måste låta banker ta tunga förluster pga dåligt investerande annars kan man lika gärna sätta igång tryckpressen och ge pengar till vem som helst som vill ha.



Här har du något som du bör lyssna på.. tar 10 minuter.



http://www.youtube.com/watch?v=YyekP3P9m3o



Det är Peter Schiff även kallad Dr. Doom i ekonomi kretsar.

Postat av: Klarsynt

Publicerad 2010-05-12 19:32:51

Jag tycker inte ens att Carina skall lägga tid på att besvara människor som enbart är ute efter att bespotta en politiker som inte ens sitter i bestämmande position, det är som vi alla vet alliansen som är ansvariga för den ekonomiska politik som förts de senaste 4 åren.



För er som inte vet så är det en av högerbloggarna som idag går ut och uppmanar sina läsare att gå hit och läxa upp carina.



Dessa människor är enbart ute efter att smutskasta då de vet att det är Reinfeldts yttersta ansvar hur landets ekonomi sköts.

Postat av: \PD

Publicerad 2010-05-12 19:46:56

Hej jag lägger mig också i och kommenterar :)



Har inget emot dig som person, bara så att du vet det :). Dont take it personally. Du får ta lite skit här nedan, men det är väl generellt politiker och andra styrande jag vänder mig till.



Det enda ni gör genom att i förlängningen baila ut fordringsägare (som uppenbart satsat fel och borde förlorat sina pengar pga av inkompetens) är att få folk att spekulera ännu mera, för nu räknar man med att ingen motpart kommer gå i putten. Det är bara dom små spelarna (som inte betyder så mkt som inte blir utbailade och låts krascha).



Visst räddar ni oss från problem från stunden, men problemet har bara blivit större och värre. Ni ger i princip OK till denna "Moral Hazard", dvs att spekulera på detta vårdslösa sätt. Att bankerna behöver ha så små reserver etc, allt detta har godkänts i reglering. Fractional Reserve Banking.



Ja jag spelar också, vi vet ungefär hur ni politiker kommer agera och spelar därför spelet enligt detta. Ni har låtit det gå för långt nu när det inte finns rättvisa och det lönar sig med inkompetens istället för ansvarstagande företagande(som det borde). Har en bank satsat fel (lånat ut en massa pengar till ett land med historiskt dåliga siffror för att sköta sig, samtidigt som man nu går in i ett Eurosammarbete) så får dom ta den smällen, och även om det påverkar många i kedjan måste man rensa upp någon gång. Ni håller bara dom rika under armarna med ert Utbailande. I en fri marknad ska pengar byta ägare till och från nämligen.



Tack för ordet, hoppas på mer rättvisa beslut även om det svider för stunden. Alla dessa skulder måste rensas ut ur systemet nu. Vi skjuter bara problemen framför oss och det kommer sluta väldigt illa en dag. Fiatsystemet är i sig instabilt och det blir inte bättre av ansvarslösa politiker/centralbanker.



-Jo jag vet, folket har röstat dit er så även vi står inte utan svärta.



Tack och hej :)



Postat av: Johan

Publicerad 2010-05-12 19:54:28

Hej!



Finns inte så mycket att tillägga. Den dagen som Ni ger samma stöd åt alla företagare, den dagen har Du min röst. Jag som företagare får ju helt på egen hand ansvara för mina beslut, varför ska bankerna slippa detta och särbehandlas?



Ha´re / Johan

Postat av: Marcus, Likvidvänster

Publicerad 2010-05-12 20:05:36

Min personliga åsikt är att bankerna måste få falla, tyvärr är det den minst smärtsamma lösningen om man har ett långsiktigt perspektiv.



Vi kan aldrig få ekonomisk stabilitet om vi dels räddar banker och dels låter de fria marknadsliberalerna husera och behålla det stora inflytande de har.



Men just i detta inlägg är det lite kul att många högersympatisörer som brukar kritisera Lars Ohly just för ATT han skulle låta bankerna falla nu själva antar ett visst åsiktsläger bara för att kunna kasta skit på Carina.



Sakfrågorna verkar helt plötsligt vara underordnade när det ges tillfälle att gnälla på en opositionspolitiker som dessutom helt saknar makt.

Postat av: Åke Mellin

Publicerad 2010-05-12 20:08:27

Jag har heller inte minsta lust att betala för Grekernas lyxliv. De tog chansen att utnyttja systemet och får stå sitt kast. Dra åt svångremmen och sluta låna, är en realitet de måste acceptera.



"Tycka synd om" borde vara i lag förbjudet. Det blir bara dyrt för alla andra och hjälper sällan den det är synd om.

Låt bankerna som lånat ut till dessa festprissar och/eller köpt deras värdelösa statsobligationer ta smällen.

Tanken att låna ut mer pengar, så de kan betala räntan på de pengar de redan lånat, är helt knäpp.

Det måste finnas gränser på hur dum man får vara.

Postat av: Magnus

Publicerad 2010-05-12 20:09:13

Detta är inte fösvarbart. Vad ger det för signaler till andra slarvande länder: - jaja i slutändan är det hela Europa som får ta räkningen istället för bara vårt land så låt oss köra så länge det håller. Låt hellre Grekland ta smällen , låt dem gå ur Euron, ta tillbaka Drachmern och få en konkurrenskraftig valuta. Handelsbalansen måste bättras på och de kan bara göras genom en nedvärderad valuta. Detta är ingen hjälp - det är bara att skjuta på problemet och i värsta fall sprida det till hela europa. Snälla tänk före. Inom ett år är vi där igen!

Postat av: Marcus, Likvidvänster

Publicerad 2010-05-12 20:54:47

Åke Mellin : Och alla andra som svalt alliansens bete.



Jag tycker inte heller grekerna skall räddas utan att det svider. Men det svider redan nu för dem och det kommer att svida ännu mer.



Tänk på att den borgerliga alliansen haft mycket kompanjer om grekland sista dagarna , där ""fakta"" inte blivit kontrollerade.

Du skall veta att medelgreken inte har det särskilt bra ställt och att deras pensionsålder är 53,3 år och våran ålder i Sverige är 59 år ! - så skillnaden är inte så stor som alliansen gjort gällande i media när de skriker att 35 åringar går på lyxpension.



Anledningen till att grekerna vill arbeta inom staten är att deras näringsliv inte följer lagar och regler om löner och arbetstid så greker som arbetar i privata företag har mycket lägre löner än i sverige och arbetstiden är 10 timmar om dagen i många branscher.



Detta är resultatet av nästan 20 års borgerligt styre i grekland.



Tyvärr är det de fattiga grekerna som får ta hela smällen - de med pengar har flyttat ut dem ur landet succesivt under en flerårsperiod.



jag säger inte att VI skall rädda allt och alla, men att förenkla situationer är inte heller hållbart.

Postat av: Höger

Publicerad 2010-05-13 10:08:51

Marcus,

Du har uppenbarligen missförstått något kring den fria marknaden. Banker SKA gå omkull när de tar onödiga risker och det är i allra högsta grad något som de flesta högersympatisörer tycker. Inte något som ohly hittat på.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela