Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Integritet för vem

Publicerad 2009-12-04 15:07:30 i Allmänt,

I Kronoberg har det funnit en debatt och opinion ang personer dömda till sluten psykiatrisk vård och deras rättighet att använda mobil och internet. Landtinget Kronoberg tog på ett idigt stadium beslut om att dessa personer inte skulle få rätt till mobil och egen dator. Motivet är att man då kan fortsätta begå brott som förfölja medborgare, hota vittnen, planera rymningar osv.

Problemet är också att även om man inte tillåter just den personen som begått ett särskilt brott om förföljelse eller sex trakasserat en annan person , så kan man ta eller låna  en persons mobil och fortsätta.

När Landstinget tog beslut om att ta ifrån alla dömda så överklagades det både av intagna men också av socialstyrelsen , med motivet att det är ett hot mot den personliga integritet. För vem undrar vem av ordning.
De som är dömda eller de som är utanför och är brottsoffer.

I veckan har kammarerätten gett Landstinget Kronoberg rätt vilket undertecknad anser är glädjande och därmed att lagen måste ändras och anpassas till modernt samhälle, där mobiler och datorer är vardag.
När lagen antogs i sin nuvarande form var inte mobil och datorer i var mans hand.

Undertecknad har både motionerat och haft interpellation om detta här i riksdagen ,hit in tills  har inte Göran Hägglund velat förändra lagen bortsätt från när han var på plats i Växjö i okt 2008.

Har därför idag lämnat in en skriftlig fråga med undran om ministern nu är beredd att ändra lagen. Carina

Här nedan ser ni frågan till ministern:

En patient som är dömd till sluten psykiatrisk vård kan genom att använda sin mobiltelefon eller internet fortsätta att kränka andra människor. Genom att lägga ut bilder på Internet, ladda hem bilder eller film kan patienterna fortsätta att begå brott. Det förekommer även att missbrukande patienter beställer droger från langare via mobilen.

Inom rättspsykiatrin är möjligheterna att förbjuda patienterna att använda mobiltelefon och internet begränsade. Inga generella förbud får fattas vilket kan innebära att tillgången till mobiltelefon och internet kan fortgå via en annan patient.

Landstinget Kronoberg fattade ett generellt förbud för de som är dömda till sluten psykiatrisk vård att få använda mobiltelefon eller internet. Detta beslut överklagades och Kammarrätten i Göteborg har nu avkunnat dom i ärendet. Kammarrätten ger nu Landstinget Kronoberg rätt vad gäller ett generellt förbud.

Jag vill därför fråga socialministern vilka åtgärder han avser att vidta för att modernisera lagstiftningen så att personer dömda till rättspsykiatrisk vård förhindras att använda mobiltelefon och internet?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela