Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Rättpsyk och helhet

Publicerad 2009-04-28 22:30:53 i Allmänt,

Idag finns ett problem vad gäller hur de som är dömda till rättspsykiatrsikvård har tillgång till mobil och dator.
Det finnas tyvärr några som fortsätter att pågå brott även när de är på rättpsyk vilket inte är ok.
Därför måste lagstiftningen stärkas upp,det handlar om intrigitet både för den som är dömd men också får brottsoffer.

Jag har idag haft en interpellationsdebatt med Göran Hägglund om detta och vi är nog i grunden övers om att det behövs en skärping av lagen men ministern har tyvärr inte så bråttom med att göra något nytt lagförslag.

Här nedan ser ni mitt pressmeddelande.Carina

Elgestam(S) vill se en fungerande lagstiftning inom rättpsyk

Idag debatterade riksdagsledamot Carina A Elgestam(S) med Socialminister Göran Hägglund(Kd) en interpellation gällande en skärpning av lagen vad gäller tillgång till mobiltelefon och dator för de som är dömda till rättspsykiatrisk vård.

Carina A Elgestam(S) anser att behovet av en bättre lagstiftning är akut för att kunna garantera alla medborgares rättsäkerhet och personliga integritet. Hon menar att dagens lagstiftning är otillräcklig då det dels äventyrar ordning & säkerhet dels möjliggör nya brottgärningar av patienterna på rättspsykiatriska kliniker.

- Jag är förvånad att Socialminister Göran Hägglund(Kd) inte är beredd att påskynda en ny lagstiftning som skapar klarhet, trygghet och som i större utsträckning tar hänsyn till alla medborgares personliga integritet i samhället. Det är viktigt att det finns en balans mellan att skydda medborgarnas integritet men även de som sitter inne för vård. Å andra sidan att beivra brott. Denna balansen måste man hela tiden se över, säger Carina A Elgestam.

Carina A Elgestam(S) får även stöd för sina resonemang från Socialstyrelsen som i sina direktiv till regeringen uppmanar regeringen att se över en lagstiftningen och möjligheten att införa generella förbud när det av olika anledningar kan behövas, som exempelvis av ordnings och säkerhetskäl.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela