Arbetslinjen, men bara i vissa fall?
Riktlinjerna om delad barnomsorg bör förändras om arbetslinjen ska hållas
Idag finns det situationer där föräldrar som separerat inte längre kan bo i samma kommun eller eventuellt inte ens i grannkommun för att arbetsmarknadssituationen i kommunerna inte är hållbara. Med dagen ”arbetslinje” så kräver regeringen att en arbetslös person som har möjlighet att få jobb i en annan kommun ska flytta dit alternativt pendla mellan kommunerna.
– Det blir en ohållbar situation när man ena gången driver en strikt ”arbetslinje” och i den andra säger att föräldrarna inte alltid kan få vara med sina barn i den uträckning föräldrarna har kommit överens om, menar Carina Adolfsson Elgestam. – Ska den enda lösningen vara att behöva flytta från våra barn? Ska vi inte kunna lösa det här genom ändrade riktlinjer istället för att behöva välja mellan arbetslöshet och att vara helgpappa? Frågar sig Elgestam
Idag säger bestämmelserna att kommunen som barnet är skriven i ska stå för barnomsorgskostnaderna, om barnet bor i en kommun ena veckan och i en annan kommun den andra veckan så är det ändå kommunen där barnet står skriven som ska betala för barnet. Men kommunen är bara skyldig att stå för barnomsorgen i sin egen kommun.
– Ministern säger att vi ska se till barnets bästa och självklart ska vi det, fortsätter Elgestam. – Men vad är det bästa för barnet? Är inte det rätten till båda sina föräldrar? speciellt när föräldrarna i många fall kommit överens om att just så är fallet, fortsätter Carina Adolfsson Elgestam. – Ska vi inte försöka vara mer framtidsinriktade istället för att utestänga på grund av en viss familjesituation, vi måste våga titta på andra lösningar, avslutar Carina Adolfsson Elgestam.
Nedan hittar ni jämställdhetsministern svar, ni kan också se hela debatten på http://www.riksdagen.se/sv/Debatter--beslut/Interpellationsdebatter1/Debatt/?did=H010388&doctype=ip