Hunsad och slagen
Nu är jul och nyårshelgen över och det nya året startat upp på riktigt. Under de dagar som gått sedan julafton har tyvärr allt för många kvinnor och ibland några barn också blivit misshandlade av sin man/sambo/pappa.
Har kunnat läsa om misstänkt misshandel i media men också om Aftonbladets utmärkta reportage om barn som sett pappa döda mamma. http://dodadekvinnor.aftonbladet.se/
Vi S-kvinnor i Kronoberg försöker synliggöra frågan inte minst utifrån det behov av resurser som behövs till kvinnojourerna. vi har kartlagt våra kommuner hur mycket de ger och Lessebo kommun ger mest medans Min hemkommun Uppvidinge och Tingsryd ger minst. Siffrorna nedan bygger på vad som gav under 2011.
Här nedan är ett utdrag ur vår rapport
Total summa Kr per invånare Övrigt
Alvesta
40 000 2,11 kr Beslutad summa
Ljungby
100 000 3,64 kr Beslutad summa
Markaryd
30 000 3,00 kr Har ett fast belopp per invånare
Tingsryd
15 000 1,23 kr Beslutad summa
Lessebo
45 000 5,59 kr Beslutad summa
Uppvidinge
15 000 1,61kr Beslutad summa
Älmhult
52 500 3,34kr Beslutad summa
Växjö
270 000 3,15kr Beslutad summa
Vi konstaterar att Lessebo är ett föredöme medan Tingsryd och Uppvidinge som ligger i botten bör fundera över hur de ska förstärka sina insatser.
Våld i nära relationer är lika vanligt oavsett storlek på kommun.
Markaryd som har valt en modell att betala per invånare i kommunen kan vara en möjlig väg.
När vi tittar på hur situationen ser ut i länet när en kvinna snabbt måste få ett nytt boende så ser vi att endast en del kommuner har en eller ett par jourlägenheter. Om lägenheter inte finns eller är fulla så används hotell eller vandrarhem.
Detta kan i vissa fall skapa problem då personen som har varit tvungen att fly från sitt hem måste lämna rummet för att till exempel äta i matsal/restaurang. Den första tiden efter att man lämnat den utsatta situationen man tidigare var i, behöver man extra stöd och det kan då bli svårt att klara av den situationen på ett allmänt hotell.
Andra brister vi sett i kommunerna i Kronobergs län är att alla kommuner inte för statistik på över de ärenden som de hanterar. Det kan skapa problem med uppföljningen och kontrollen av ärenden. 5
S-kvinnor i Kronoberg kräver att:
Alla kommuner i länet är med och betalar till kvinnojourerna en summa som gör att kvinnojourerna inte behöver jaga pengar.
En lagstiftning om obligatoriskt stöd till kvinnojourernas verksamhet
Kommunerna tillsammans med kvinnojourerna löser bostadsfrågan, inte ok att neka någon om behov finns.
När personer som har kontaktförbud och inte följer det måste polis ingripa
Våld mot kvinnor i nära relationer där det finns barn inblandade måste tas på alvar och åtgärder för bearbetning vidtas så snabbt det går.
S-kvinnor i Kronoberg vill skapa ett humant samhälle där kvinnor och tjejer känner att de är trygga i sina relationer, i hemmet och i samhället.